SIM karta - Egypt - 5,8 GB
Ahoj/dobrý den,
prodám egyptskou sim kartu Vodafone s 5,8GB dat s platností do 4.12.2021
Cena 275 CZK včetně odeslání karty poštou v obyčejné obálce.
Více informací o sim kartách v Egyptě -např. na https://tripito.cz/egypt/internet/ kde jsem si i prodávanou kartu rezervoval (na místě poté vychází dráž)
Nenapsal bys nějaké další tipy na Egypt, pokud jsi nebyl jen v resortu u moře? Letím tam v prosinci.
Libor_S:
Co potřebuješ vědět přesně - kam letíš ? Od toho se asi odvíjí další věci...létáme do Marsy několikrát každý rok kvůli podmořskému světu, je to úplně jiné, než nahoře ( Hurghada, Safaga, atd. ) včetně výletů na památky a dalších aktivit, naposledy před cca 14 dny návrat z Gorgonia beach, kde bylo úžasně a resort je právě výborná základna.
[citace="Petr _70"]
Libor_S:
Co potřebuješ vědět přesně - kam letíš ? Od toho se asi odvíjí další věci...létáme do Marsy několikrát každý rok kvůli podmořskému světu, je to úplně jiné, než nahoře ( Hurghada, Safaga, atd. ) včetně výletů na památky a dalších aktivit, naposledy před cca 14 dny návrat z Gorgonia beach, kde bylo úžasně a resort je právě výborná základna.
edit: Za ty roky jsme poznali spoustu míst ( myšleno hotelů ), aktivit ( památky, výlety, čtyřkolky, delfíni, atd. ) i čistě potápěčských ( šnorchlovacích ) lokalit v rámci výletů ze základny nebo pobytu na lodi. Na výlety máš 3 možnosti - přes cestovku ( o nic se nestaráš, ale dražší a musíš se podřídit skupině, takže více času ), individuálně ( pokud neznáš Egypt, nedoporučuji ) nebo přes místní agentury včetně těch, které mají Češi ( můžu v případě zájmu dát více info ).
Recipročně bych byl vděčný za aktuální info ohledně Dubaje :-) - čeká nás na konci listopadu pár dnů ( 4 ) a je to dárek ženě i dceři ( 15 ), které tam ještě nebyly...kromě standardních doporučení na webu, co jim ukázat ? Nákupy naštěstí nemusí...:-) Díky
Letím do Hurghady, ale tam budu jen pár dní na závěr. Chci projet za 2 týdny místní dopravou před Káhiru a podél Nilu až po Abu Simbel a na závěr busem z Luxoru do Hurghady. Aktuální info o cestování podél Nilu se těžko hledá.
Pokud budete v Luxoru, vyplatí se dopravit lodí na druhý břeh a navštívit hrobky královen. Na druhém břehu čekal houf taxikářů co vás tam odvezou. Taxikář nás zavezl k dalšímu chrámu (jméno si nepamatuji), kde se zachovaly i barvy na reliéfech. Hodí se mít vlastní světlo, inkasují za vše - vstupné, že vám ukážou vchod do hrobky, že vám posvítí atd.
V Luxoru plánuju 2 dny a půjčení kola. Čelovku by mě asi nenapadlo si vzít s sebou na památky, ale dobrý nápad.
Památky jsou na několik hodin, když tam člověk vleze, tak co s kolem. Cena taxi nebyla drahá, je potřeba se jednat a nikomu nevěřit, naučit se arabská čísla, hodí se na trhu, chtěli nám třeba cenu zvýšit i desetkrát, ale na cedulkách byly ceny uvedeny. Kdo má průkazku ISIC, ITIC má vstup zdarma.
Četl jsem i kamarád mi říkal, že památky v Luxoru jsou klidně i na 3 dny. Kolo musí jít někde zaparkovat. Četl jsem o jeho doporučení na cesty mezi památkami. Nechci si kazit náladu neustálým dohadováním se s taxikáři a v zimě to bude i příjemnější na poznávání okolí.
To si nevybereš. Ono se zase budeš dohadovat s místními o hlídání kola a kde ho nemůžeš zaparkovat.
Před dvěma lety v zimě jsem tam nikde neviděl kola. Výhodnější bylo domluvit na hotelu tour. A to říkám jako jejich nepřítel.
Je lepší to procházet třeba i ve skupině s průvodcem aby člověk věděl co vidí. Průvodci mají obvykle archeologické vzdělání a jsou jedni z nejlepších co jsme kdy měli
Tour se někde taky nevyhnu, ale v Luxoru nechci. Byl jsi i jinde v Egyptě?
Mám kamaráda, který se o Egypt zajímá a před dávnější cestou po egyptských památkách s CK si přečetl mnoho knih. Naprosto souhlasil s mým předpokladem, že průvodci si spoustu věcí vymýšlí. Osobně nevěřím zdaleka vše ani archeologům viz nesmyslné a agresivně prosazované vysvětlení vzniku helicopter hieroglyphs v Setiho chrámu v Abydosu. Nikdo neví, jaké byly ve skutečnosti civilizace, které vybudovaly egyptské památky (a podobně jiné staré civilizace). Archeologové často jen odhadují na základě toho, co jsou schopni pochopit a přijmout. Spíš jsou pro mě relevantnější (zvlášť u pyramid) otázky pokládané v některých dílech seriálu Vetřelci dávnověku.
@Libor_S: Byl jsem po vlastní ose Káhira-Asuán (+Abú Simbel)-Luxor-Káhira-Alexandrie-Káhira těsně před začátkem pandemie. Kam se nedá dostat bez tour, je Abú Simbel. Tour v Luxoru mi ušetřila spoustu času a šlapání na kole zejména do údolí králů je menší sebevražedná mise - převýšení, serpentiny a dost daleko.
Narovinu - v těch vedrech co tam na jihu běžně panují si moc nedovedu představit šlapat někde na kole po jejich rozmrdaných (dámy prominou) silnicích s jejich provozem a bordelem a pak ještě strávit několik hodin prohlídkou nějakého naleziště, areálu nebo prostě jakékoliv větší památky. A některé jsou dost rozlehlé, člověk toho má dost i bez kola. Navíc taxi tam budou za pár korun.
Nevim jak kdo, ale vyhnout se megasračce také není snadné a s tím pak někam šlapat... Alláh to vidí.
Čili souhlas s Michalem.
Luxor se na obou březích dá v pohodě prochodit pěšky. Nebo stačí se nechat dovést od řeky třeba k Rameseu a pak už si chodit podle potřeby. Tři dny jsou ideální, netlačí tě čas a můžeš se vyhnout nájezdům tour grup. Pak si i odpoledne i velkém karnackém chrámu chodíš prakticky sám, k tomu západ slunce, všechny kameny mají nádhernou medovou barvu, je to super zážitek. Mě osobně se hodně líbil přechod "přes hřeben" z Údolí králů k Dár al-Bahárí (Hatšepsut), kde je úžasný výhled na zelené údolí Nilu a kontrast s okolními kopci a pouští a není tam prakticky ani noha. Zašel bych do Madínat Habu, který je na opačnou stranu, než všechny ostatní chrámy, je krásně zachovaný včetně barev a turisti tam moc nechodí, protože není po směru prohlídek. Čelovka se určitě hodí, to potvrzuji. Edit: Pokud tam plánuješ jet v zimě, tak tam vedro není. Byl jsem tam v prosinci a v únoru a v únoru jsem byl rád, že jsem měl sebou teplou mikinu.
Díky za tipy, přečtu si. Takový přechod přes hřeben s výhledy na Nil je to, co mě zajímá snad ještě víc než památky. I to kolo beru jako lepší poznání okolní krajiny, ačkoliv nejsem moc cyklista. Ale znám lidi, co jezdí v tropech v létě celou dovolenou na kole (posledně Laos) a jsou spokojeni. V prosinci tam budou teploty ideální na kolo: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Luxor
O tom přechodu v loni tvrdili, že ho před pár lety uzavřeli. Ale říkali to Egypťané z turismu, tak jim věř, že...
Nedovedu si představit, jak by tam ty desítky pěšinek, po kterých běžně chodí místňáci, zavřeli. Leda, že by tam někde natáhli plot. Ale ono se to dá obejít z různých směrů, třeba z Dár al-Madíny, odkud mimochodem vede cesta i na tu "horu" nad Údolím králů (al-Qurn, 420 m).
Každopádně za tu hodinu u Chrámu královny Hatšepsut jsem na kopci neviděl žádné malé siluety. A na tom sluníčku je dost vedro i v lednu.