Nevím jestli MVČR stihne vystavit pas (je možné řešení druhá žádost ve zrychleném procesu?)
Byl jsem si tuto středu (1.6.) žádat o pas, jelikož mám 22.6. letět do Skotska. Bohužel jsem se nechal "ukecat" paní za přepážkou, že vyřízení trvá většinou 2-3 týdny, a tak jsem si nakonec za zrychlený proces nepřiplatil.
Nicméně se mi to rozleželo v hlavě, a nejsem z celé situace moc v klidu. Chtěl bych se proto zeptat, jak z toho ven, kdyby bylo nejhůř. Je možné aktuální žádost nějak "popostrčit"? A pokud ne, tak je možné zažádat o druhý pas ve zrychleném procesu, přestože ten první pas ještě nemám?
Případně pokud si někdo dělal pas v poslední době, tak budu rád za informaci, jak dlouho na něj čekal. Vzhledem k tomu, že se pasy řeší centrálně na MVČR, tak si myslím, že budou čekací lhůty velmi podobné.
Děkuji za odpovědi.
24. února jsem žádal, 10. března byl pas připraven k vyzvednutí. V Brně jsou aktuálně k vyzvednutí pasy, o které bylo požádáno 16. května a dříve. Takže se to pořad motá kolem podobných termínů.
Akorát je třeba v žádosti zdůvodnit, že budou třeba 2 pasy: https://www.cestujlevne.com/blog/cestovni-pas
Důvod pro druhý pas se vždycky najde. Spíš mi šlo o to, jestli můžu zažádat o druhý pas, když ještě nemám ani ten první.
Lukáš J. napsal(a):24. února jsem žádal, 10. března byl pas připraven k vyzvednutí. V Brně jsou aktuálně k vyzvednutí pasy, o které bylo požádáno 16. května a dříve. Takže se to pořad motá kolem podobných termínů.
Akorát se trochu bojím, jestli si třeba spousta lidí nevzpomněla, že v červenci letí na dovolenou mimo EU. Ale upřímně vůbec nevím, který měsíce si nejvíc lidí žádá o pas.
Nejhorsi je posledni dobou se vubec na ten pas objednat, u nas je misto az v cervenci 😊 takze nezbyva nez chodit bez objednani 😀
Řešil jsem nedávno podobně novy OP. Objednání na webu nejdriv za 3 týdny, když jsem tam přišel jen tak to zkusit, vzali mě za 10 minut.
Marek Sourak napsal(a):Nejhorsi je posledni dobou se vubec na ten pas objednat, u nas je misto az v cervenci 😊 takze nezbyva nez chodit bez objednani 😀
Tohle jsem vyřešil tak, že jsem z velkoměsta zajel 10km do místní "vesnice". Byl jsem hned druhej na řadě. Kdybych chtěl jít na objednávku, tak bych možná mohl až v srpnu :D
Žádal jsme o pas na konci dubna a 13.5. byl k vyzvednutí, takže ani ty tři týdny to nakonec netrvalo.
Online rezervace plné do července, na místě hotovo za 24 min.
Na stránkách úřadu většinou bývá seznam ve kterém je uvedeno, které pasy (kdy podané) jsou již k vyzvednutí. Podle historie si to můžeš dopočítat, jestli je to reálné, nebo ne. Druhý pas by neměl být problém, důvod je právě ten, že ho potřebuješ dříve, než ve standardní lhůtě.
Tak závěr situace je takový, že jsem si byl v pondělí udělat druhý pas ve zkrácené lhůtě. Jako důvod jsem řekl, že už jsem si o jeden žádal ve standardní lhůtě, ale potřebuji ho rychleji.