Mexico - podmínky pro vstup
Dobrý den, chci se zeptat, zda byl někdo v poslední době v Mexiku a mohl by mi poradit jaké jsou podmínky pro vstup. Na stránkách ministerstva je, že v podstatě není povinné nic, ale je doporučené mít - potvrzení o ubytování, zpáteční letenku, případně výpis z účtu, často je tam navíc nějaké kouzelná formulace stylu "Mexiku teď omítá turisty a můžou po vás vlastně chtít cokoliv" na různých fórech jsem naopak našla, že nechtěli často absolutně nic, maximálně zpáteční letenku. Chci se zeptat, jestli v Mexiku někdo aktuálně byl a ví jak to tam tedy po příletu DOOPRAVDY probíhá.
Díky všem moc za odpovědi.
Asi záleží, na jak dlouho tam člověk jede. Po mě chtěli vidět v únoru po příletu do Cancúnu letenku z Mexika a nic dál neřešili u mého krátkého pobytu. Holka, co seděla vedle mě, tam letěla asi na půl roku a chtěli po ní další doklady (povídala mi pak na stanici busu).
My jsme jen ukazovali vytištěné potvrzení z hotelu a pas. Je pravda, že to celník pár minut zkoumal, protože to bylo v angličtině. Poté dal vízum na 15 dnů, i když jsme tam byli pouze na 8 dnů. Ale vedle nás někteří ukazovali i zpáteční letenku a nějaké další dokumenty. Je lepší býti připraven :)
Jak je to prosím aktuálně s kontrolou pcr testu při cestě do Mexika přes Paříž. Jsme neočkovaní a přes covid jsme nikam necestovali. Na stránkách mzv čtu, že nikde není potřeba, ale zároveň doporučují mít s sebou. Máte někdo zkušenost z letošního roku?
Máte někdo aktuální zkušenost, jak to probíhá? V pohodě si připravím potvrzení o nákupu letenek, ubytování, autopůjčovnu, ačkoliv mi to přijde vtipné, že v dnešní době, kdy je to otázka vteřin si něco takového udělat, že to reálně požadují, stejně není u těch rezervací ani jméno (u ubytování), ale zase na druhou stranu, po 13 hodinách v letadle člověk nemá úplně náladu něco takového řešit ve stresu. Díky.
Nikterak extra to neřeší. Samozřejmě záleží člověk od člověka. Zpáteční letenka je samozřejmost - podle toho se odvíjí podmínky vstupu.
Nic dalšího vidět nechtěli. V jiných státech chtěli ubytování vidět (USA, Keňa...), ale bohatě jim to stačilo ukázat na mobilu. V Cancúnu jsou prý přísnější, ale zase záleží komisař od komisaře.
V Mexico City chtěli booking ubytování vidět a ptali se taky na itinerář - před dvěma lety
Ok, tak zpáteční letenku mám většinou pár hodin před odletem, ale předpokládám, že stačí potvrzení o rezervaci. Booking je v pohodě, itinerář taky. Ale je to strašná buzerace k ničemu :D
Já jsem si to užila a důkladně jsem te úředníci vysvětlila kam půjdeme a co tam uvidíme. Měla ze mně radost
Řekl bych, že S4TW nemyslel, že by letenku ze země kupoval, ale jen si jí rezervoval s tím, že ji zaplatí převodem na účet později (což už neprovede). Na mailu má ale to potvrzení o rezervaci, které vypadá jako letenka.
Jinak předpokládám, že stačí rezervace ubytování na 1. noc nebo několik nocí a že nechtějí vidět rezervace na celou cestu po Mexiku (i když není problém si pro jistotu udělat rezervace s bezplatným stornem).
Já jsem byl v Mexiku celkem pětkrát v posledních 5 letech. Pokaždé se ptají jak dlouho plánuju zůstat a co plánuju dělat, přičemž obvykle jim stačí jen vyjmenovat pár míst a hotovo, na detailech nikdy moc nebazírovali. Ubytování co se pamatuju chtěli vidět jednou nebo dvakrát (stačila první noc) a zpáteční letenku myslím třikrát (ukazoval jsem rezervaci na mailu). Naposledy jsem byl teď v prosinci, to jsem vstupoval přes letiště v Guadalajaře, a vidět nechtěli vůbec nic. Zajímalo je jen jak dlouho zůstanu a které části Mexika navštívím.
Teď jsem zrovna přiletěl z MEX. Mě se akorát ptali na důvod návštěvy a kdy jedu pryč... trvalo to tak 30 vteřin a razítko.
Zaprvé, některá letiště mají automatické brány a nezávisle na namalovaných vlaječkách, které jsou dost náhodné, tam český pas funguje. Platí to teda jen pro turisty; na jiná víza se musí k přepážce.
Zadruhé, naprostá většina českých cestujících projde zcela v pohodě bez jakýchkoli papírů jenom se zpáteční letenkou.
Nicméně zatřetí, pokud člověk nepovažuje pobyt v detenci během čekání na let domů místo cestování po Mexiku za cool zážitek k vyprávění, je vážně lepší všechny ty doporučené dokumenty mít s sebou a i tak můžete mít smůlu.
V CUN se loni ptali jen na důvod návštěvy, kdy odlétáme, a pak nám tam stejně dali razítko na nějakou maximální možnou dobu, kterou jsme vůbec nepotřebovali
v MEX je v prosinci zajimalo jenom jak dlouho zustaneme (stacila neurcita odpoved 2 mesice) a nase profese :D
jinak v CUN se pry (relativne) nove ma platit jakesi fee pri odletu, ale realne to nikdo nekontroloval, tak asi zkusit stesti a pokud by nekdo chtel potvrzeni videt, tak to jde udelat rychle online.
Mexiko 2023- ptali se co chci vidĕt, kam budu cestovat, kde bydlet...Paní/slečnĕ na přepážce jsem strčila do ruky celou složku s předem nakoupenými lístky na bus od společnosti ADO prakticky na celý 16-denní pobyt- na to koukala s otevřenou pusou a byl klid.