Minimalistická pláštěnka - tipy?
Ahoj, rád bych dostal tip na dobře sbalitelnou pláštěnku.
Zkoušel jsem Sea to summit poncho, ale ta má krátké rukávy a také jsem vždy modré kalhoty od kolen dolů.
Měřím 190 cm, doporučili byste mi nějakou alternativu, která by pokryla i rukávy a trochu pod kolena? Díky
Tak to jsem hodně zvědavej a budu sledovat bo Sea to summit poncho 15D je extra skladné, lehké a umí dýchat (celkem OK i v Africe). Za mne první pláštěnka co mi víc dala než vzala (ostatní byly zapářka-igelit co bych využil max při lovu kaprů ze břehu a bez pohybu). Nevýhodou je, že v případě větříku člověk vlaje jak fangle (daň za hmotnost/m2). Ale s tou délkou máš pravdu (mám 180 a také bych 10cm přidal) a jsem tedy napnut kdo a co objeví. Hodně štěstí.
Já mám poncho (už mnoho let stejné a značku teď nevím, ale může to být Sea to summit) a při 184 cm mokré nohy snad nemívám, ale je fakt, že mi málokdy na treku prší, takže zas tolik zkušeností nemám. Asi jsem někdy měl při dešti i nízké návleky a případných 20 cm mokrých nohou pod koleny si ani nevšiml. Nedávno ale na Hochschwabu první a poslední den vytrvale slabě až mírně pršelo a suché nohy jsem i bez návleků udržel tím, že jsem měl obvykle ruce od loktů (lokty u těla) horizontálně před sebou, čímž bylo poncho kus přede mnou. Vzadu se o distanc stará střední batoh. Rukávy mi v ponchu neschází, protože ruce nechávám uvnitř (hůlky nenosím). S větrem by to bylo horší, ale do větrného a deštivého počasí se snažím nevycházet a nebo bych holt počítal, že nebudu všude suchý.
Ultralight trik coby doplnění ponča je pytel na odpadky, který se natáhne jako sukně, dno se samozřejmě musí rozstříhnout. Ideálně zatahovací, neb můžeš v pase utáhnout. Normální lidi si ťukají na čelo, hiker trash si lebedí (lehké, velmi dobře sbalitelné a levné řešení). Někteří UL výrobci prodávají i sukně do deště se zipem (ZPacks např.). Není to ovšem řešení použitelné v chladu.
Pokud ve větru pončo vlaje,lze převázat v pase provázkem.
Mám Gatewood Cape od SMD, který slouží i jako tarp.
Tohle jsou všechno amatérské tipy.
Ideální jsou pytle na odpad a po použití vždy vyhodit. Poměr cena/výkon je nepřekonatelný. Musíš samozřejmě volit rozměry vzhledem k tvým rozměrům. A v jedné roli máš zpravidla 20 kusů.
Pončo v Dekatlonu, od malých lidí po obra, malý balíček, vyzkoušeno v džungli v Mexiku, nepatrný balíček Qechua
Mám už asi 10 let pončo od Jurek, nevím přesně které, a nemůžu si ho vynachválit. Česká výroba, super sedí.