Víza Írán - aktuální postup, jak získat a další basic rady (2023)
Korcula napsal(a):ano, presne. Nekupujte mistni SIMVláda zablokovala veškeré sociální sítě a SIM kartu jsme kupovali pod eskalátory v letištní hale.
Přátelé, dám jednu tadu, nikdo zde o tom nepíše... pozor na agenty - volavky. Jsou to lidé jako my... prijemní, např. studenti, nápomocní a dobře hovořící anglicky... na jakoukoliv otázku, společnou fotku či video, narážku proti... či poznámku je dobré říci anglicky např. Nevím o čem hovoříte, či nerozumím Vám nashle...
jinak se taky můžete ocitnout v černé pojízdné cele... víc netřeba vysvětlovat.
Buďte opatrní a neriskujte. Převoz ostatků do ČR je drahý a zbytečný.
Pokud někdo potřebuje aktuální info, mohu poradit či říci názor. Mám neustálý kontakt s místní komunitou.
Nyní už jsou demonstrace pouze velmi malého charakteru či sporadického projevu. Pokud nejste opravdu nejaky nesmetelny tvrdak ci Sandokan, tak se radeji tomu vyhnete.
Nikomu bych nepral ten pocit koukat do hlavne brokovnice, to bych mel radeji drahe energie a inflaci 30%...
DROZD doporučuji a klidně zavolat na CZ ambasádu do Tehe a nahlásit jmeno, dobu a predpokladane misto pusobeni ci pobytu.
filip_55854 napsal(a):Vyměnit se tam dá nejlépe v soukromých směnárnách nebo na ulici před nimi :) v nouzi i v hotelech, obchodech atd. Vždycky je dobý čeknout aktuální kurs na bonbast.com (bacha, mají to v Tomanech, takže připsat ještě jednu nulu). Sice se asi nedostanete úplně na částku z bonbastu, ale proti ofiko kursu budete těžce ve vatě , dostanete (aktuálně) skoro 10x víc[citace="theo2 Pištěk"]
[citace="Rorýs"]
A máte prosím ňáký tip na směnárny, kde vyměnit v různých městech? Četla jsem, že máme jít vždy tam, kde smenuji místní. :D
[/citace] na to bych si dal pozor... výměna poblíž směnárny. 1. Fejk peníze 2. provokatér z govermentu 3. Pokud mate mistniho pruvodce, tak ten pozna, ktery vekslak je ok a neni to volavka
[/citace] před pár lety jsme tam chytli zrovna 40. výročí islámské revoluce, kdy byly celej týden všechny směnárny zavřený. Takže se na nás vždycky slítli jak supi - výhoda byla ta, že jsme trochu zalicitovali o kurs a taky že pak "hlídali" transakci. O fejkových penězích jsem tam neslyšel, kterých bankovek se to má týkat?
filip_55854 napsal(a): pozor na agenty - volavky. Jsou to lidé jako my... prijemní, např. studenti, nápomocní a dobře hovořící anglicky... na jakoukoliv otázku, společnou fotku či video, narážku proti... či poznámku je dobré říci anglicky např. Nevím o čem hovoříte, či nerozumím Vám nashle...
Jajx...a jak tohle je myšleno? Všude vždycky čtu o nápomoci a teď jsem trochu vyděšená...
Nebyl jsem tam a nevím, jestli je toto upozornění od nováčka v diskuzi pravda, ale nedivil bych se. Írán je asi jediná země s varováním před jakýmikoliv cestami na tomto webu, kam se asi stále poměrně běžně jezdí, takže opatrnost je na místě: https://www.gov.uk/foreign-travel-advice/iran
filip_55854 napsal(a):souhlas. Doporucuji od Vodafone za 199 Kc / den neomezena volani a data.
jen mala poznamka - nejedna se o neomezena data, jde o 500 mb / den
Libor_S napsal(a):Dobrý den,Nebyl jsem tam a nevím, jestli je toto upozornění od nováčka v diskuzi pravda, ale nedivil bych se. Írán je asi jediná země s varováním před jakýmikoliv cestami na tomto webu, kam se asi stále poměrně běžně jezdí, takže opatrnost je na místě: https://www.gov.uk/foreign-travel-advice/iran
jsem nováček na tomto portálu. Co je a není pravda nechám na Vašem posouzení. Nemám v úmyslu ani někoho zde přesvědčovat. Jen poznámka: 10/12, 11/12, 12/12 a 01/13, co měsíc tak různá a jiná rizika.
filip_55854 napsal(a):Loni v říjnu to byly neomezená data.
nerad bych se hádal, ale že by v rámci toho 199 balíku dat na den měli neomezená data i v této zoně .. nechce se mi tomu věřit. i proto, že sám vodafone mám, ale budiž. ale v tom případě to byla jen akce.
normální podmínky toho tarifu je, že za 199 kč / den máte volání a sms v rámci svého tarifu (čili pokud máte neomezený tarif, tak neomezené volání a sms), a data jsou pak zastropovaná 500 mb/den. s tím, že je možné těch 199 kč platit i v rámci jednoho dne platit opakovaně, a tím si ten limit zvednout.
filip_55854 napsal(a):Dobrý den,[citace="Libor_S "]
Nebyl jsem tam a nevím, jestli je toto upozornění od nováčka v diskuzi pravda, ale nedivil bych se. Írán je asi jediná země s varováním před jakýmikoliv cestami na tomto webu, kam se asi stále poměrně běžně jezdí, takže opatrnost je na místě: https://www.gov.uk/foreign-travel-advice/iran
jsem nováček na tomto portálu. Co je a není pravda nechám na Vašem posouzení. Nemám v úmyslu ani někoho zde přesvědčovat. Jen poznámka: 10/12, 11/12, 12/12 a 01/13, co měsíc tak různá a jiná rizika.
[/citace]
To by se člověk nemohl podívat nikdy nikam... Ano, děkuji za upozornění, ale opravdu tam nehodlám jet vyděšená k smrti, ještě si těmahle myšlenkama pritahnu něco spatnyho. 😅 Taky.. třeba slavná Paříž je podle mě hrozně precenovana, co se bezpečnosti týče, a to je to (víceméně) evropské město... Írán dle zkušeností spousty lidí zde i ze zahraničí považuji za bezpečnější i pro sólo ženy cestovatelky.. To bych si v Paříži nelajsla...
Místní kontakty v Isfahanu a v Shirazu mi také dnes potvrdily, že situace je klidnější než třeba před měsícem.
Taky tu jsou cestovatelé, kteří tam strávili asi 2 týdny přes vánoční svátky a Silvestr. Jsou v pořádku doma, ačkoliv by asi kde kdo čekal, že zrovna 1.1.23 bude jeden z nejkritictejsich termínů. (Ano, vím, že mají (zatím ještě) jiný kalendář než my, především to myslím v souvislostech.)
Rorýsi, o vyděšení jsi psala sama a já nikoho od cesty neodrazoval, ale psal jsem, že opatrnost ohledně Filipova varování je na místě. Je jasné, že v každé zemi jsou různá rizika a že třeba těch několik málo jiných zemí označených na webu www.gov.uk červeně jako Libye, Jemen, Jižní Súdán je mají jiná (a kupodivu třeba D. r. Kongo je tam z velké části zelené, takže nedávají červenou jen tak).
Od září se situace v Íránu změnila a odkazovat se na předchozí zkušenosti není úplně na místě pro všechna rizika. Při zběžném googlování jsem nenašel to, co popsal Filip, a nezdá se mi, že by cílem jejich tajné policie bylo nachytat hodně cizinců při slovní podpoře protestů, ale může se stát, že někdo z tajných bude z nějakého důvodu víc aktivní. Je jasné, že i za těchto okolností je to jen potenciální riziko, které se většině lidí vyhne, a pokud si dají pozor, tak teprve. Jako potvrzení, že rizika tohoto typu jsou, viz třeba zde: https://diplomatie.belgium.be/en...fair-trial
Tož nás tedy zatkli. Sice vše korektní, zcela bez násilí a i chladnou vodu jsem dostal, aby mi na zemi nevyschlo v krku. Přitom jsme se jen vraceli do hotelu, kamarád vyfotil nějaký zajímavý barák a pod ním stáli nějací místní pomocníci policie (kteří nebyli cílem fotky). Po cca 150m se nás snažili dva "pomocníci" připravit o telefony a zkoušeli tahat za ruce. To se jim nedařilo, měli jsme převahu a netušili, že se kočkujeme s fízly. Tedy do doby než doběhli další, měli zbraně a již použili kouzelné slovo policie. V tu chvíli vyhráli a my odevzdali telefony. Focení v čase již 2-3h před demonstracemi bych doporučil vynechat. Chlap v produktivním věku na silné motorce = s velkou pravděpodobností tajný fízl.
Taky se mi jednou do záběru dostala partička policajtů (šli moc rychle :) a přišli mě upozornit, že by mi to příště nemuselo projít.
A jindy na mě přijeli policajti i s majákem, když jsem se kolem půlnoci sám procházel kolem (zavřenýho) isfahánskýho bazaru. Když zjistili, co jsem zač, nechtěli ani vidět doklady.
Libor_S napsal(a):Libore, díky. Snad něco o tom vím, když tam mam příbuzné atd... a byl jsem účastník demonstrací v 2 městech s přáteli a příbuznými.Rorýsi, o vyděšení jsi psala sama a já nikoho od cesty neodrazoval, ale psal jsem, že opatrnost ohledně Filipova varování je na místě. Je jasné, že v každé zemi jsou různá rizika a že třeba těch několik málo jiných zemí označených na webu www.gov.uk červeně jako Libye, Jemen, Jižní Súdán je mají jiná (a kupodivu třeba D. r. Kongo je tam z velké části zelené, takže nedávají červenou jen tak).
Od září se situace v Íránu změnila a odkazovat se na předchozí zkušenosti není úplně na místě pro všechna rizika. Při zběžném googlování jsem nenašel to, co popsal Filip, a nezdá se mi, že by cílem jejich tajné policie bylo nachytat hodně cizinců při slovní podpoře protestů, ale může se stát, že někdo z tajných bude z nějakého důvodu víc aktivní. Je jasné, že i za těchto okolností je to jen potenciální riziko, které se většině lidí vyhne, a pokud si dají pozor, tak teprve. Jako potvrzení, že rizika tohoto typu jsou, viz třeba zde: https://diplomatie.belgium.be/en...fair-trial
Už jsem pani psal, že ať si každý dělá jak je libo. Normální lidé jsou velice přátelští atd...
Michal Zhor napsal(a):ano, přesně tak. Basig - přisluhovači policie. Já měl jiné zážitky, netřeba se rozepisovat. Hlavně nefotit cokoliv vojenského či občas za Tehe může být protiraketový systém - nefotit nikdy!Tož nás tedy zatkli. Sice vše korektní, zcela bez násilí a i chladnou vodu jsem dostal, aby mi na zemi nevyschlo v krku. Přitom jsme se jen vraceli do hotelu, kamarád vyfotil nějaký zajímavý barák a pod ním stáli nějací místní pomocníci policie (kteří nebyli cílem fotky). Po cca 150m se nás snažili dva "pomocníci" připravit o telefony a zkoušeli tahat za ruce. To se jim nedařilo, měli jsme převahu a netušili, že se kočkujeme s fízly. Tedy do doby než doběhli další, měli zbraně a již použili kouzelné slovo policie. V tu chvíli vyhráli a my odevzdali telefony. Focení v čase již 2-3h před demonstracemi bych doporučil vynechat. Chlap v produktivním věku na silné motorce = s velkou pravděpodobností tajný fízl.
https://www.michalzhor.cz/2022/0...teheranem/
filip_55854 napsal(a):Libore, díky. Snad něco o tom vím, když tam mam příbuzné atd...
Vždyť já nerozporuju, že může být problém, ale to, jak jsi spojil v jednom příspěvku setkání s agenty rovnou s převozem ostatků bylo trochu divné. A hlavně jsem to vysvětloval tazatelce, která nevěděla, co si o tom má myslet.
Libor_S napsal(a):[citace="filip_55854"]
Libore, díky. Snad něco o tom vím, když tam mam příbuzné atd...
Vždyť já nerozporuju, že může být problém, ale to, jak jsi spojil v jednom příspěvku setkání s agenty rovnou s převozem ostatků bylo trochu divné. A hlavně jsem to vysvětloval tazatelce, která nevěděla, co si o tom má myslet.
[/citace]
Pane Libore, nebylo to myšleno, že něco rozporujete... Je vidět, že máte přehled.
Tazatelka je nyní 100% připravená jak mentálně, tak informačně. 👍😉 Nikdo jí nebude schopen překvapit (pokud nebude chytat ryby v řece na severu v horách a nebude přepadena náhodně levhartem perským... vtip 😂) Jeden známej z Yazdu ho zcela mimořádně viděl a to pouze jednou a to z menší vzdálenosti...
filip_55854 napsal(a):Přátelé, dám jednu tadu, nikdo zde o tom nepíše... pozor na agenty - volavky. Jsou to lidé jako my... prijemní, např. studenti, nápomocní a dobře hovořící anglicky... na jakoukoliv otázku, společnou fotku či video, narážku proti... či poznámku je dobré říci anglicky např. Nevím o čem hovoříte, či nerozumím Vám nashle...
Zažil jsem to někdy před 5 lety. V Qomu a ještě někde, většinou jde o větší města a turisticky více exponovaná místa. Ono i tady by vypadalo divně, kdyby se k vám někdo neznámý přišel zeptat, co si myslíte o našem vůdci Milošovi Zemanovi. Skvělá taktika je dělat blbého, nebo případně patřičného ajatolláha vychválit do nebes. Ale z většiny podobných situací se dá nějak odejít. Nevím, jestli to tam tak funguje i dnes.
My jsme to zažili cca před měsícem v Širazu taky nás zastavil mladý člověk (prý student) a ptal se na politickou situaci u nás a co říkáme na jejich situaci. Odpověděli jsme ,že o politiku se nezajímáme a že zde žijí přejemní lidé.
Batuzkar napsal(a):[citace="filip_55854"]
Přátelé, dám jednu tadu, nikdo zde o tom nepíše... pozor na agenty - volavky. Jsou to lidé jako my... prijemní, např. studenti, nápomocní a dobře hovořící anglicky... na jakoukoliv otázku, společnou fotku či video, narážku proti... či poznámku je dobré říci anglicky např. Nevím o čem hovoříte, či nerozumím Vám nashle...
Zažil jsem to někdy před 5 lety. V Qomu a ještě někde, většinou jde o větší města a turisticky více exponovaná místa. Ono i tady by vypadalo divně, kdyby se k vám někdo neznámý přišel zeptat, co si myslíte o našem vůdci Milošovi Zemanovi. Skvělá taktika je dělat blbého, nebo případně patřičného ajatolláha vychválit do nebes. Ale z většiny podobných situací se dá nějak odejít. Nevím, jestli to tam tak funguje i dnes.
[/citace]
Qom to se nedivim, je tam hodne poboznych... ted je situace uz v Iranu klidna... Sem tam nejaky vystrelek, ale nic zasadniho (bohuzel pro 85% obyvatel, kteri si prali zmenu.)
Qom - místňáci mi doporučovali, abych se tomuto městu vyhýbal velkým obloukem. BTW zrovna když jsem tam byli v únoru 2020, tak v Qomu přiznali první nakažený covidem :)
Jinak kurs EUR se blíží 600.000 IRR! (oficialní kurs 46.500)
My jsme si o víza žádali letos v červnu a bylo to teda o chlup komplikovanější.
23.5. jsme si hromadně požádali.
19.6. jsem volal na ambasádu, co se děje, že už bychom rádi něco měli. Bylo mi přislíbeno, že 23.6. se na to konzul podívá.
22.6. jsem dostal víza granted, říkám ostatním, ať si tam taky zavolají. Všichni tak udělají a dostanou stejné info - 23.6. se na to konzul podívá.
23.6. dostanou všichni kompletně víza rejected - právě 30 dní po podání žádosti.
26.6. všichni zakládají novou žádost a hned volají na ambasádu o schválení
30.6. jdu na ambasádu, chtějí po mě pas a doklad o zaplacení 50 eur, musel jsem to dělat na pobočce ČSOB. Přimlouvám se ještě za ostatní, dostanu slíbeno, že ještě ten den jim to konzul schválí a budou platit 5x50 eur.
3.7. jde další člen skupiny na ambasádu s plnou mocí za všechny se zeptat, co a jak teda. Řeknou nám, že už je to urgent visa, protože míň, jak 14 dní do odletu. Ještě ten den nám to ale konečně přijde, platíme 5x75 eur na pobočce.
4.7. jdeme pro zbytek víz na pobočku.
5.7. konzul jede na 14denní dovolenou
15.7. vstupujeme do Íránu
Pojištění ani jakékoliv rezervace nechtěl nikdo vidět. Celkově mi přišlo, že v tom mají dost bordel a trochu mě štve, že jsme museli platit skoro každý o 25 eur navíc jen za jejich neschopnost. Na ambasádě byla paní každopádně velmi milá.
Potvrzení o pojištění pro Irán je nutné dokládat už při žádosti o vízum? Jako adresu kontaktu mám napsat hotel, kde budeme bydlet v Teheránu? Děkuji za informace. Snad to vízum do 3 měsíců získám
Potvrzení nechtěli vidět (ačkoliv já měl s sebou papír od ČHS/Uniqy, kde jsem doslova měl "World including Iran"). Do adresy jsme psali "to be determined". S obojím nebyl problém.