Vyžádání dokladu totožnosti před ubytováním na Airbnb
Ahoj, už nějakou dobu využívám Airbnb k ubytování v zahraničí.
Nyní, před cestou do Madridu , se mi ale stalo, že hostitel vyžaduje po všech ubytovaných doklad totožnosti či pas ve formě kopie emailem a předem z důvodu nutné registrace ubytovaných.
Máte s tím prosím zkušenost? Není to samozřejmě příjemné, takto rozdávat doklady a google není úplně jasným pomocníkem. Oficiální zdroje říkají, že pobyt do 3 měsíců není potřeba hlásit/registrovat. Naopak nějaké zapadlé články nebo fóra říkají, že registrace probíhat má.
Děkuji za reakce a zkušenosti.
https://administracion.gob.es/pa...ancia.html
https://chekin.com/en/blog/guest...-in-spain/
Nikdy po mě nikdo nic takového nechtěl a pokud by chtěl, tak smůla. Tohle bych mu rozhodně neposlala. Vše by mělo stačit ukázat na místě.
Stává se docela často po světě, že si recepční v hotelu / majitel ubytování dělá fotokopii pasu. Párkrát vyžadovali i fotku pasu předem (jednou to bylo myslím v Itálii). To bylo většinou v případě samoobslužného chrck-inu. Není to i tvůj případ?
S těmi odkazy pleteš dohromady dvě různý věci. Týkají se registrace u místních autorit při dlouhodobém ubytování, ale to neznamená, že hotel (nebo Airbnb) nemá povinnost zaznamenat určité osobní údaje o svých hostech i při krátkodobém ubytování. To platí nejen ve Španělsku, ale i v ČR. Takže se můžeš hostitele zeptat, které osobní údaje podle španělských zákonů potřebuje a napsat mu je, pokud nechceš posílat fotku pasu. Případně se domluvit, že si údaje opíše při chrck-inu (pokud se s ním setkáte).
Nám se to teď stalo v Itálii a to hned u obou ubytování, nechtěli mi bez toho potvrdit příjezd na ubytování...
Po mne kopiu id chcelo Air BNB iba pri ceste do Spanielska. Dovtedy nikdy. Ale stacilo moje id, spolucestujucich neriesili.
Není to nic výjimečného. Buď to chtějí předem, nebo si to fotí mobilem na místě. V Madridu chtěli kopii dokladu před rokem také po všech. Stejné je to v Itálii (třeba v Benátkách před několika dny také chtěli kopii po všech) ale i v mnoha jiných zemích. Často to souvisí s městskou pobytovou taxou.
Benátky 03/2023 všechna ID předem přes nějakou on-line check-in aplikaci, pravděpodobně kvůli městské taxe, kterou jsem také předem rovnou po tom vyplnění musela zaplatit.
Je to úplne bežné. Preukaz totožnosti si kopíruje hocikto. (napr. banky, hotely, dopravné spoločnosti, súkromné firmy ...).
Mimochodom, vyplniť údaje cez googleformulár chcela aj hostiteľka v Dečíne. Dal sa vyplniť aj na mieste, mala vytlačené formuláre v byte. Sám neviem čo je bezpečnejšie, či poslať foto OP alebo pasu alebo napísať údaje do knihy ubytovaných.
Průkaz totožnosti si sice kopíruje kdejaký hotel ,ale chtít to zasílat předem je tedy nestandartní !
Mně by třeba bez toho vůbec ten check-in neudělali. Bylo to soukromé ubytování přes booking.com a ubytovatele jsem fyzicky vůbec neviděla, vstup byl přes zaslaný kód.
Děkuji všem za reakce a zkušenosti. U hotelu by mi to nepřišlo zvláštní, ale Airbnb stále vnímám více soukromě, takže jsem to prostě nečekal...
V mezičase jsem si dopisoval s hostitelem a odkázal mě na toto: https://www.boe.es/buscar/act.ph...2021-17461
Díky Jáchymovi za vyjasnění odkazů, špatně jsem si je vyložil.
Pro doplnění dodávám, že nejde o samoobslužný check-in a bylo mi nabídnuto, že to můžeme nafotit i při příjezdu.
U AirBnb se mi to ještě nestalo, ale u např. Bookingu si to hotel vyžádal.. takže si myslím, že pokud má to ubytko dobré hodnocení, tak se nejedná o podvod. A beztak, s kopií vaší občanky toho nikdo moc nedokáže, beztak jí už někdo má ;-)
Ahoj stalo se mi to teď, když jsme byli v Mexiku, dokonce jsem se musela nafotit a systém porovnal foto na dokladu a tu mou.