Nemate nekdo povedomi, ktere bankomaty jsou v Polsku bez poplatku? Jedeme k Baltu, a chci tam neco vybrat.  .

Bankomaty Polsko

Založila ve fóru Co se nevešlo

divan napsal(a):

@romancient: celou dobu se tu řeší poplatky účtovane provozovatelem bankomatu za výběr hotovosti. Ne to, že by byl (v civilizovaných zemich) problém s výběrem... Samozřejmě DCC je třeba odmítnout. (Mimochodem celá řada bank umožňuje v nastaveni karty vypnout DCC, mj. i FIO.) A pak je ve hře směnný kurs banky, která kartu vydala.

Díky za tip na zákaz DCC ve FIO. Kdyby to někdo hledal jako já, tak je to v nastavení karty - Blokované typy transakcí .

(Zobrazí se s tímto nastavením vůbec na terminálu úvodní obrazovka DCC, kde je možné si vybrat mezi platbou v původní měně a naší měnou přepočítanou nevýhodným kurzem? Nebo to slouží jen jako pojistka proti nepozornému potvrzení platby přepočítané DCC?)

Jinak Polsko mi s DCC přišlo fakt jako extrém, nabízelo to možná tak 95 % terminálů (Žabka, restaurace, zážitek ani ne měsíc nazpět).

0 Citovat

Polský terminály s DCC mi ani nepřipomínejte. Na benzínce mi to chlap rovnou odkliknul, než jsem se rozkoukal, a pak jsem čuměl, kolik mi to vlastně strhlo.

0 Citovat

Dan _S napsal(a):

Nebo to slouží jen jako pojistka proti nepozornému potvrzení platby přepočítané DCC?)

Já myslím, že je to pojistka. S bankomatem jsem v posledních letech problém neměl (výběrů bylo minimum), ale na Azorech se mi v jednom velkém supermarketu nepodařilo zaplatit kartou od Fio (zaplatil jsem hotově) a pak jsem si uvědomil, že byla na terminálu cena v Kč (bez předchozího dotazu od pokladní) a potvrdilo se mi to v internetovém bankovnictví, že odmítnutí bylo na základě mého nastavení. A to byla karta k eurovému účtu, ale asi to při daném nastavení nabídne jako první měnu podle země vydání karty.

Pro zajímavost o den později jsem ve stejném supermarketu u jiné pokladní měl cenu v eurech bez dotazu (a stejně i při jiných platbách v eurozóně v poslední době), takže tam DCC asi ani není záměr firmy, ale spíš jak si to pokladní nastaví a možná ani neví, že to tak má nastavené.

0 Citovat

Přesně to samé se mi na Azorech stalo minulý týden. Platit jsem chtěl multi měnovou kartou od Erste. Nakonec jsem zaplatil hotově. Byl to nějaký stánek u pláže.

0 Citovat

Ja pro jistotu tam kde nevidim na terminal hlasim, ze v Eurech, oni jsou kolikrat rychli, treba u benzinky😁.

0 Citovat

Není přímo dotaz k bankomatům, ale kdo byl v poslední době v Polsku - rozmáhá se tam také nešvar typu "cash only"? Já jen že bych si nejradši ty zlatky vůbec nevybírala, ale nevím, jestli je to reálné... Díky ;) 

0 Citovat

Před necelým měsícem jsem se vrátil z Poznaně, kromě jednoho vyhlášeného stánku se zapiekankami v městečku Hnězdno a u trhovců jsem hotovost nikde nepotřeboval.

1 Citovat

Až na výjimky typu místní trh nebo prodej čerstvých ryb ze sádek, jsem hotovost nikdy nepotřebovala, a to jsem tam skoro pořád. 

Mimochodem, pro někoho, kdo jezdí do PL často, se může vyplatit otevřít účet v bance (mám ING) a peníze vybírat bez poplatku pomocí BLIK (jejich systém bezkaretních operací).

2 Citovat

Před týdnem  Dan_S upozornil na možnost u fio banky zrušit dcc převod. 
mbank v podstatě má to samé. Ještě k tomu + surcharge. 


img-4130.jpeg

0 Citovat

Bankomaty s poplatkem bych radši v nastavení karty nezakazoval, protože v některých zemích by sis pak dost pravděpodobně neměl peníze kde vybrat...

5 Citovat

Souhlas, takhle jsem se napálil v Japonsku v 7/11, kdy mi nešlo ani za boha vybrat. Zkoušel jsem to vícekrát, než mi došlo, že jsem to měl v aplikaci zakázáno 😂 

0