Bankomaty Polsko
divan napsal(a):@romancient: celou dobu se tu řeší poplatky účtovane provozovatelem bankomatu za výběr hotovosti. Ne to, že by byl (v civilizovaných zemich) problém s výběrem... Samozřejmě DCC je třeba odmítnout. (Mimochodem celá řada bank umožňuje v nastaveni karty vypnout DCC, mj. i FIO.) A pak je ve hře směnný kurs banky, která kartu vydala.
Díky za tip na zákaz DCC ve FIO. Kdyby to někdo hledal jako já, tak je to v nastavení karty - Blokované typy transakcí .
(Zobrazí se s tímto nastavením vůbec na terminálu úvodní obrazovka DCC, kde je možné si vybrat mezi platbou v původní měně a naší měnou přepočítanou nevýhodným kurzem? Nebo to slouží jen jako pojistka proti nepozornému potvrzení platby přepočítané DCC?)
Jinak Polsko mi s DCC přišlo fakt jako extrém, nabízelo to možná tak 95 % terminálů (Žabka, restaurace, zážitek ani ne měsíc nazpět).
Polský terminály s DCC mi ani nepřipomínejte. Na benzínce mi to chlap rovnou odkliknul, než jsem se rozkoukal, a pak jsem čuměl, kolik mi to vlastně strhlo.
Dan _S napsal(a):Nebo to slouží jen jako pojistka proti nepozornému potvrzení platby přepočítané DCC?)
Já myslím, že je to pojistka. S bankomatem jsem v posledních letech problém neměl (výběrů bylo minimum), ale na Azorech se mi v jednom velkém supermarketu nepodařilo zaplatit kartou od Fio (zaplatil jsem hotově) a pak jsem si uvědomil, že byla na terminálu cena v Kč (bez předchozího dotazu od pokladní) a potvrdilo se mi to v internetovém bankovnictví, že odmítnutí bylo na základě mého nastavení. A to byla karta k eurovému účtu, ale asi to při daném nastavení nabídne jako první měnu podle země vydání karty.
Pro zajímavost o den později jsem ve stejném supermarketu u jiné pokladní měl cenu v eurech bez dotazu (a stejně i při jiných platbách v eurozóně v poslední době), takže tam DCC asi ani není záměr firmy, ale spíš jak si to pokladní nastaví a možná ani neví, že to tak má nastavené.
Přesně to samé se mi na Azorech stalo minulý týden. Platit jsem chtěl multi měnovou kartou od Erste. Nakonec jsem zaplatil hotově. Byl to nějaký stánek u pláže.
Ja pro jistotu tam kde nevidim na terminal hlasim, ze v Eurech, oni jsou kolikrat rychli, treba u benzinky😁.
Není přímo dotaz k bankomatům, ale kdo byl v poslední době v Polsku - rozmáhá se tam také nešvar typu "cash only"? Já jen že bych si nejradši ty zlatky vůbec nevybírala, ale nevím, jestli je to reálné... Díky ;)
Před necelým měsícem jsem se vrátil z Poznaně, kromě jednoho vyhlášeného stánku se zapiekankami v městečku Hnězdno a u trhovců jsem hotovost nikde nepotřeboval.
Až na výjimky typu místní trh nebo prodej čerstvých ryb ze sádek, jsem hotovost nikdy nepotřebovala, a to jsem tam skoro pořád.
Mimochodem, pro někoho, kdo jezdí do PL často, se může vyplatit otevřít účet v bance (mám ING) a peníze vybírat bez poplatku pomocí BLIK (jejich systém bezkaretních operací).
Před týdnem Dan_S upozornil na možnost u fio banky zrušit dcc převod.
mbank v podstatě má to samé. Ještě k tomu + surcharge.
Bankomaty s poplatkem bych radši v nastavení karty nezakazoval, protože v některých zemích by sis pak dost pravděpodobně neměl peníze kde vybrat...
Souhlas, takhle jsem se napálil v Japonsku v 7/11, kdy mi nešlo ani za boha vybrat. Zkoušel jsem to vícekrát, než mi došlo, že jsem to měl v aplikaci zakázáno 😂