Europlatba
Co prosim pouzivate pro platby X Eur do zahranici, odesilatel (ja) ucet v Kč - příjemce ucet v Eur? Jednou jsem pro platbu hotelu pouzila portal easychange.cz, nyni europlatba.cz, odchylka od kurzu ECB je cca 0,33%.
Ptam se proto, ze nyni potrebuju smenit/poslat do Nemecka cca 500tis. a tam uz kurz hraje celkem roli.
Co mi doporucite? Mate-li s tim zkusenost. Diky moc.
Já, když jsem něco potřebovala poslat, tak jsem využívala SEPA platby od mBank, ale už je to dávno a byly to menší sumy.
Pro takhle velkou sumu bych oslovila osobního bankéře u ČSOB a Erste a požádala o individuální kurz.
Chápu to tak, že se ti jedná o jednorázovou platbu, takže devizovky neuvažuju. Wise uměl při registraci přes affil první platby bez poplatku a pak by neměl konkurenci. Revolut a případně zaplatit program aspoň na měsíc bez limitu směn. Netuším, jestli má mBank Svět i při poslání na účet kurzy jak ke kartě? Raifka má asi za 29 Kč za měsíc slušný kurzy. Záleží, kolik času tomu chceš dát.
Pokud máš čas, živnost a pak chuť vyjednávat, tak Citfin a SAB jsou nejlepší, co jsem zkoušel a který používám. Musíš se zaregistrovat, což bude proces na 14 dní cca. Ale pokud je to jednorázovka, tak to za to nestojí.
Je to jednorazovka. Vyzkousim ty bankere, i kdyz treba ta eurolatba online nabizi cca 24,7, tam bych zkusila zavolat. M karta ma ted 24,9.
Ten Wise neznam. Co to obnasi??
Wise alebo World Remit som pouzivala najcastejsie na prevody. Treba pocitat aj s dokladovanim povodu penazi.
Europlatba má 24,7 .. CSOB má vysoko pres 25 (25,3) ..ze by z nej vypadlo neco, co by se te europplatbe aspon blizilo se mi moc nezda.
Co je na te europlatbe spatne, ze i kdyz uz s ni je zkusenost, tak se hleda alternativa? .)
Tak treba se neco najde s lepsim kurzem, mam jednu zkusenost pred 5 lety, ledacos se urcite mohlo zmenit, vzniknout..
JanaV _1 napsal(a): Pro takhle velkou sumu bych oslovila osobního bankéře u ČSOB a Erste a požádala o individuální kurz.
Na Erste můžete rovnou zapomenout. Při odeslání nižších desítek mega Kč byl rozdíl mezi exchange.cz a postkomunistickou ČS/Erste jen na poplatcích zcela zanedbatelných 600,000 Kč.
Občas používám exchange.cz pro zahraniční platby. Ne tedy v €, ale v jiných měnách, a vždycky vše proběhlo hladce a za pro mě dobrý kurs. Pokud jde o úplně nejlepší kurs , asi bych vybrané směnárny obvolal jednu po druhé hned po sobě. Jejich kurs během dne neustále kolísá a může záviset i na částce o kterou se jedná. Podle mých zkušeností pracovních i soukromých banky nikdy nenabídnou lepší kurs (i když ho nazývají třeba individuální ), než směnárny typu exchange.cz.
Ještě existuje Paysend, na který jsem měl dobré reference, ale sám jsem ho nikdy nepotřeboval. Jestli má nějaký praktický omezení netuším.