Ahoj, chystáme se příští týden do Jižní Koreje. Letíme přímým letem v Korean Air z Vídně. Známá mi teď říkala, že nějakým Čechům s jinou aerolinkou dělali problémy, protože neměli K-ETA (podrobnosti nevím). Prosím o čerstvé zkušenosti z Vídně, zda při check-in nedělají problémy ohledně absence K-ETA (vím, že při vyřizování K-ETA na www při zadání CZ národnosti se píše, že K-ETA nemusíme mít). K-ETA si zatím neplánujeme vyřizovat. Jde mi jen o zkušenost někoho, kdo to nedávno absolvoval bez K-ETA. Výběr z bankomatů - máme REVOLUT kartu. Četla jsem, že skoro u všech ATM jsou poplatky a limity daný bankou u ATM na max. výši výběru (nemyslím tím limit na výběr, který máte u své karty). Máte nějaký tip na banku (např. na letišti Incheon), u které je malý, popř. žádný poplatek a velký limit pro výběr (popř. v jaké výši). Nechceme vybírat často, spíše větší částku rovnou. A ještě dotaz: nemáte někdo tip, jak se dostat z Busanu do Boseongu na čajové plantáže veřejnou dopravou, aby to nezabralo celý den? Popř. tip, kde tam přespat? Děkuji za odpovědi:)  .

Jižní Korea - K-ETA a výběr z bankomatů (poplatky, limit pro výběr)

Založila ve fóru Víza, odletové taxy, upozornění

12 reakcí

Ahoj, chystáme se příští týden do Jižní Koreje. Letíme přímým letem v Korean Air z Vídně. Známá mi teď říkala, že nějakým Čechům s jinou aerolinkou dělali problémy, protože neměli K-ETA (podrobnosti nevím). Prosím o čerstvé zkušenosti z Vídně, zda při check-in nedělají problémy ohledně absence K-ETA (vím, že při vyřizování K-ETA na www při zadání CZ národnosti se píše, že K-ETA nemusíme mít). K-ETA si zatím neplánujeme vyřizovat. Jde mi jen o zkušenost někoho, kdo to nedávno absolvoval bez K-ETA.

Výběr z bankomatů - máme REVOLUT kartu. Četla jsem, že skoro u všech ATM jsou poplatky a limity daný bankou u ATM na max. výši výběru (nemyslím tím limit na výběr, který máte u své karty). Máte nějaký tip na banku (např. na letišti Incheon), u které je malý, popř. žádný poplatek a velký limit pro výběr (popř. v jaké výši). Nechceme vybírat často, spíše větší částku rovnou.

A ještě dotaz: nemáte někdo tip, jak se dostat z Busanu do Boseongu na čajové plantáže veřejnou dopravou, aby to nezabralo celý den? Popř. tip, kde tam přespat?

Děkuji za odpovědi:)

0

Leteli sme 3 týždne späť, priamy let Korean z Viedne K-eta sme nemali a nikto to neriešil ani sa na ňu nepýtal.... 

Bankomatov sme skúšali veľa, ale taky co by nemal poplatok za výber sa nám nájsť nepodarilo....

1 Citovat

Na checkinu se holky mrkli do nějaké tabulky, aby si ověřili jestli potřebujeme K-ETU.

Vybírali jsme v ICN na letišti s drobným poplatkem. Pak už nebylo třeba vybírat, pač kromě trhů se dalo všude platit kartou...

 

1 Citovat

Ahoj, v dubnu po nás nikdo k-eta nechtěl a ještě by to tak mělo být. Také let z Vídně přímo s Korean. Hotovost sebou stačila cca 200 euro, skoro všude se dá platit kartou, ale ne na trhách. Většinou ale pozor na Apple Pay ne všude funguje. Kartu je lepší mít hned po ruce, v 7/11 atd. funguje i bezkontaktní platba. (VISA ok, Revolut ok, občas problém s Mastercard). 

2 Citovat

V ICN maj všechny banky podobnej kurz, při mý návštěvě měla nej velká banka v podzemí pod terminálem. Poplatky nejsou, kurz jakž takž (na letiště celkem fajn).
Je potřeba vyměnit aspoň na dopravu, bo T-money se dá nabít jen hotovostí. 

1 Citovat

Že by to nešlo přes appku?

0 Citovat

Byl jsem před cca 2 měsíci v sedmi lidech okolo Koreji..a měli jsme problém kdekoliv vybrat ba i zaplatit.. vzalo nám to třeba až třetí kartu a jednou fungovala ta jednou ona..vlastně tyto problémy mám vždy při návštěvě této zeme:)

1 Citovat

Koukám, že ten WOWPASS asi radši prozkoumám.

0 Citovat

Tak už jsme zpět. Jižní Korea nás příjemně překvapila (hlavně mimo Soul) a určitě se do ní rádi podíváme znovu. 

Ohledně bankomatů  - vybírali jsme rovnou po východu do haly (terminal 2) u Kookmin Bank "KB"  bankomatu Revolut kartou cca 500.000 KRW (bylo mozno vybrat více) a poplatek za výběr činil 3.500 KRW. Bankomat je nalevo po vstupu do haly hned vedle bílého stánku směnárny. 

T money karta se dobíjí pouze hotovostně, jak je všude psáno. Kromě trhu a dobíjení jsme všechno platili kartou Revolut. Žádný problém při placení nebyl,  místo zadávání PINu se podepisujete.

Pokud kupujete T money kartu pro děti (do 12 let) a teenagery,  při prvním nabytí karty v obchodě ukažte jejich pas a pak budou mít nižší cenu při cestování MHD, v Busanu nyní děti dokonce do 12 let zdarma. Po přiložení k terminálům v busu a metru při placení zní u dětí a teens jiné pípnutí než u dospěláků. Na letišti jsou supermarkety "Nice to CU" (i před vchodem do metra u automatů na koupi a dobíjení T money karty  - zeleno fialová cedule na marketu). Automat na koupi T money karty před vchodem do metra zrovna nefungoval, tak jsme si ji šli koupit sem a nastavili nám rovnou karty pro děti (koupě karty za 4000 KRW lze kartou, dobíjení hotově).

https://play.google.com/store/ap...wal.tmoney

Tady v té aplikaci můžete po přiložení karty k Vašemu mobilu zkontrolovat zůstatek a pohyby na Vaší money kartě.

Nezapomeňte přikládat kartu i před výstupem z MHD.

2 Citovat

A co ta K-eta žádal jsi nebo ne, chce to vidět aerolinka?

0 Citovat

Sue: zatím je výjimka, že v rámci podpory turismu není potřeba až do 31.12.2024.

https://mzv.gov.cz/jnp/cz/encykl.../visa.mobi

0 Citovat

Dík 

0 Citovat

Ne,  K-ETA není potřeba. Když ukážeš ve Vídni na check-in český pas, nikdo se na K-ETu neptá.

0
12 reakcí