Západ USA v prosici?
Zdravím všechny cestovatele! Přemýšlíme strávit letošní vánoční volno v Kalifornii. Máme syny 16+11 let a 12 plných dní (předpoklad je letět do LA 20.12. a návrat ze SF 3.1.). Rádi bychom kombinaci měst a parků. Pročetl jsem si zde několik diskuzí, tipy na itineráře, ale bohužel nic v tomto zimním období. Je tato cesta na konci prosince smysluplná s ohledem na počasí, délku dne? Nechceme chodit celé dny po parcích, ale prostě vidět ty highlighty a děti samozřejmě zajímá víc LA, Las Vegas, SF. Nemáte někdo zkušenost s takovýmto tripem v tomto období...které parky se určitě dají navštívit a kterě spíš ne (sníh/teplota). Díky moc za názory.
Kamil
Na stránke nps.gov si vieš pozrieť aktuálnu situáciu,uzávery,hrozby každého parku, v zime byvaju niektoré cesty - pre auta i pesiu turistiku - uzavreté napr.v Yosemite. Treba dobre zistiť informácie a naplanovat aby ste nemali na mieste neprijemne prekvapenie.
romancient napsal(a):Doporučuji kouknout již hotova vlákna na toto téma, takových bylo už více.
Ja to pročetl, ale debaty byly většinou bohužel o termínech listopad nebo potom jarní období.
Reni85 napsal(a):Na stránke nps.gov si vieš pozrieť aktuálnu situáciu,uzávery,hrozby každého parku, v zime byvaju niektoré cesty - pre auta i pesiu turistiku - uzavreté napr.v Yosemite. Treba dobre zistiť informácie a naplanovat aby ste nemali na mieste neprijemne prekvapenie.
Díky za tip...jen se teď rozmýšlíme, zda se vůbec na toto dobrodružství vydat (letenky ještě nemám). Tzn., že mi jde primárně o názor někoho kdo tam v tomto období byl a má zkušenosti a dokaže říct "Spíš nedoporučuju, velká zima...tohle a tohle bude spíš zavřené / Anebo, že se to s omezeníma dalo a byla spokojenost" apod. Chápu, že těch faktorů je hodně, ale i rada jak ten itinerář postavit v tomto období pomůže. Díky moc.
Pokud nemáte letenky, tak se obávám, že už budou dost drahé na to vaše období. A spíš bych vzala jen ta města, např. přílet do LA, tam si to prohlédnout včetně Universal studios, pobýt tam tak 3 dny, půjčit si auto a přesunout se do San Franciska, tam také tak 3 dny a pak Las Vegas, kde je v blízkém okolí dost věcí k vidění, např. Red Rock Canyon, Hoover Dam, Valley of Fire, Grand Canyon a samozřejmě řádně projít Las Vegas. A zpět do LA vrátit auto. Nebo si ještě udělat zajížďku do San Diega, tam moc doporučuji USS Midway, parádní prohlídka. Národní parky nechat na příště, jaro, léto nebo začátek podzimu, to si užijete lépe.
Byl jsem zacatkem ledna letos pracovne v LV, pak jsme davali roadtrip do SF, cestou Dead Valley(v pohode) a Sequioia park (tam jsme prijeli od jihozapadu a nekde od General Sherman tree byla cesta dal zavrena a museli jsme se vratit stejnou cestou. A pritom bylo letos fakt minimum snehu, skiarealy vetsinou zavrene)
Puvodni plan bylo jet z Vegas do SF na severozapad, ale prujezd Yosemitskym parkem je v zime take zavreny, takze jsme museli cestu zmenit a jet spodem pres Bakersfield.
I pres jista omezeni je ale urcite co videt a delat. Po parcich je urcite mene lidi nez v sezone, hotely jsou trochu levnejsi.. I to San Francisco bylo za me super -vzdycky jsem chel videt.
Pokud chcete zkusit autonomni taxi Waymo (https://waymo.com/waymo-one-san-francisco/), doporucuji appku stahnout par tydnu pred odjezdem. Pokud se to nezmenilo, je to v testovacim provozu a po registraci trva par tydnu, nez Vas jako pasazera schvali. Me registraci schvalili az kdyz jsem byl v Praze
Já bych do toho nešel. Když už se letí takovou dálku, tak přijde mi škoda nevidět místa, který jsou uzavřený kvůli sněhu... To mi přijde lepší Florida, kde je lepší počasí a dá se toho spoustu vidět a dělat.
Nechal bych to na lepší termín. Letenky budou na konci roku na maximu a parky skoro všechny zavřený. Tioga pass v Yosemite NP je někdy zavřená klidně i do konce června, takže v zimě bez šance. Když vynecháme prázdniny, tak ideální čas pro podobný trip je konec května/začátek června a nebo začátek září. Letenky jsou za dobrou cenu a nikde není tolik lidí.
Tohle je blbost- zkus treba v prosinci Chorvatsko, otázka je co tam dělat?
Leť raději do JV Asie, kde je tou dobou teplo.
Zimné termíny sú v USA dobré akurát tak na Havaj. Západ USA si nechajte na jar alebo na jeseň, tak ako píše floodland.
Když už tady řešíte ten typickej západ USA trip, co myslíte první polovina října - taková ta klasika Yosemity, sekvoje... + Yellowstone?
Jihozápadu bych se nebál, tam uvažuju jet možná příští rok ve 2. půlce října, ale na Yellowstone to chce být připravený a sledovat aktuální situaci:
Byl jsem na přelomu září a října. Klasika yosemity, GC, LV, ale do Yellowstonu jsme nedojeli. Počasí příjemný, jen vodopády v Yosemitech měli málo vody, oproti květnu.
Pokud si to chceš užít, tak nejlépe květen - červen a září - říjen. Ale počítej s tím, že některé úseky mohou být uzavřené. Například koncem května v Yellowstone sněhová bouře, kdy auta končila v příkopech.
Prázdniny také nejsou vhodné, to jsou i v národních parcích zácpy na několik hodin.
Diky vsem za nazory, ktere mi pomohly k rozhodnuti tuto cestu odlozit na prihodnejsi termin.
JardaM napsal(a):říjen tam lítáme pravidelně, akorát Yelowstone max, do pol, října, jinak Yosemitte, Sequoa, Lake Tahoe, Las Vegas, Zion, Bryce, Grand Canyon, Page Arches, Monument W., Messa bez problémů do konce října, už nejsou ani potřeba denní permity, je i poměrně stálý počasí. Každopádně na trip Grand Canyon ke Coloradu a zpět bez problémů.Když už tady řešíte ten typickej západ USA trip, co myslíte první polovina října - taková ta klasika Yosemity, sekvoje... + Yellowstone?