Mezinárodní řidičský průkaz
Zdravím,
mám dotaz, jestli je v zemích Albánie, Bosna a Hercegovina a Černá Hora nutné mít mezinárodní řidičský průkaz nebo stačí ten český?
Děkuji
V Černé Hoře jsem autem nebyl, ale v Albánii i Bosně jsem jezdil s českým řidičákem a nikoho to nevzrušovalo (a chtěli ho vidět na hranicích, takže kdyby jim to vadilo, tak se asi ozvou).
V Černé Hoře v květnu asi týden s autem z půjčovny a mezinárodní řidičák nikdo nechtěl. Auto ještě z půjčovny bylo bez SPZ jelikož bylo mezi státníma svátkama a potkal jsem tak více aut bez SPZ. Auto ale bylo pojištěné.
Tyhle dotazy jsou tady pořád dokola, aneb jak ušetřit 50 Kč. EU řidičák platí oficiálně jen v EU a EEA (Island, Norsko, Lichtenštejnsko, Švýcarsko). Některé země mimo EU mohou EU řidičák uznávat, ale záleží případ od případu. To, že půjčovna tohle neřeší není vůbec relevantní.
Narazit s chybějícím mezinárodním řidičakem můžete u první silniční kontroly nebo ještě hůře při vzniku pojistné události, kdy vás pojišťovna může brát, že řídíte bez potřebných platných dokladů.
Ještě bych to chápal, kdyby získat ten mezinárodní řidičák, bylo nějak složité a drahé, ale kvůli 50 Kč a 5 minutám času na úřadu tyhle úvahy fakt nechápu.
Ano ano - místní evergreeny - mezinárodní řidičák a druhý je jak oj**t velikost příručního zavazadla...
Už to spätne nedokážem dohľadať, takže presné info nedám, len čo som si zapamätal spred roka - minulé leto (2023) bolo viacero príspevkov (nejaká diskusná skupina o Albánsku na FB) o tom, ako niekde vo vnútrozemí Albánska si miestni policajti z tohto urobili zárobkovú činnosť, zastavovali autá s turistami, požadovali medzinárodný vodičák a (takmer nikto ho nemal) kasírovali pokuty. Nebola to veľká suma, nejakých 20-30 eur (v každom prípade, určite viac ako 50 Kč).
Ano, tohle je bohužel dost běžné. Pokud potřebuje policie nahrabat na pokutách, tak tohle je tutovka. Když i policie v ČR ještě nedávno pokutovala chybějící papírovou zelenou kartu, ačkoliv si mohla online ověřit, že auto je pojištěné, tak je bláhové si myslet, že někde v rozvojové zemi nebudou pokutovat chybějící mezinárodní řidičák.
I řidič s albánským řidičakem bez mezinárodního by pravděpodobně v ČR dostal pokutu, pokud by natefil na trochu aktivnějšího policajta.
matej15 napsal(a):Tyhle dotazy jsou tady pořád dokola, aneb jak ušetřit 50 Kč. EU řidičák platí oficiálně jen v EU a EEA (Island, Norsko, Lichtenštejnsko, Švýcarsko). Některé země mimo EU mohou EU řidičák uznávat, ale záleží případ od případu. To, že půjčovna tohle neřeší není vůbec relevantní.
Narazit s chybějícím mezinárodním řidičakem můžete u první silniční kontroly nebo ještě hůře při vzniku pojistné události, kdy vás pojišťovna může brát, že řídíte bez potřebných platných dokladů.
Ještě bych to chápal, kdyby získat ten mezinárodní řidičák, bylo nějak složité a drahé, ale kvůli 50 Kč a 5 minutám času na úřadu tyhle úvahy fakt nechápu.
Ona naše situace je trochu jiná, mezinárodní řidičák máme vyřízený, ale nechali jsme jej doma (ofc naše blbost). Takže jsem buď uvažovali to risknout, vrátit se stejnou cestou jen přes země EU anebo si nechat poslat mezinárodní řidičák do Řecka, ale to stojí express tak 1 500 Kč no, proto se ptám, jak moc to kontrolují.
Jak moc to kontroluji .. tohle me vzdycky fascinuje :-D
Nahoda je blbec. A podle toho, jak někde kontrolovali někoho jinýho, se určitě nedá soudit.
Příklad - (v čechách) mě za 17 let řízení auta zastavil policajt (když nepočítám nehodu) "namátkově" jednou (slovy jednou).
ale znám lidi, který jsou policajtama namátkově zastavený každoročně jednou, dvakrát.
I některé země mimo EU uznávají řidičský průkaz z EU. Albánie by měla být mezi nimi. Otázka ale je, jak dál z Albánie.
https://www.cebia.cz/pruvodce/ze...sky-prukaz
EDIT: asi by to mělo jít mostem z Černé Hory do Chorvatska, který obchází Bosnu. Mám dojem, že ho otevírali loni a Bosna dost prskala.
Jestli poslání stojí 1500 Kč, tak bych to neřešil, protože pokuta bude na podobné úrovni bych čekal. A vychytat tu pokutu víckrát by byl fakt pech 😃
Oficiálně by měl řidič mít mezinárodní řidičák, když je mimo svojí zemi (a mimo EU - pěkne o tom píšou tu: https://www.suri.cz/blog/jak-zad...-ridicak/). Reálně v západních zemích ho po vás nebude vyžadovat nikdo, ani policie, maximálně občas nějaká půjčovna. Třeba na Bali za to dostanete pokutu, pokud ji nemáte.
Co se týče zemí bývalé Jugoslávie, tam bych byla opatrná. Přecijen je tam tak trochu divočina a celkově jsou relativně chudší, než my na "západě", takže se tam kdekdo snaží obohatit, na čem je to možné. Policie nevýmaje. Takže doporučuju nepodcenit a na ten úřad zajít a tu stovku zaplatit...
Mıchal napsal(a):EDIT: asi by to mělo jít mostem z Černé Hory do Chorvatska, který obchází Bosnu. Mám dojem, že ho otevírali loni a Bosna dost prskala.
Most z Černé Hory do Chorvatska neexistuje. Bosnu obchází Pelješacký most, ten ovšem vede z HR do HR...
Nikdy v životě ho nikdo nechtěl vidět. Je to jenom další zbytečné výpalné. Proč platí jenom jeden rok? Vždyť to není nic jiného, než překlad z češtiny.
S půjčeným autem z Kyrgyzstánu mě odchytla policie v Kazachstánu, docela nepříjemně po mě pořád něco chtěli, já už nevěděl co, až Mezinárodní řidičák to zachránil. Bez něj by byla pravděpodobně pokuta. Ale jak píše floodland, ta platnost je na hlavu.
V Baku chceli predložiť medzinárodný VP v autopozicovni a vidieť ho chcel aj policajt,ktorý nás zastavil,keď na nás skúšal, že sme odbočili bez smerovky.
floodland napsal(a):Nikdy v životě ho nikdo nechtěl vidět. Je to jenom další zbytečné výpalné. Proč platí jenom jeden rok? Vždyť to není nic jiného, než překlad z češtiny.
Já jej ukazoval už asi třikrát.
Stojí to méně než slušná zmrzlina nebo lahvinka coly v restauraci a navíc to je úřední dokument, díky kterému se po mě klidně může vozit pojišťovna, pokud dojde k nějaké dopravní nehodě.
Takže osobně jsem rozhodně pro vyřízení.
Nejde o cenu, ale o čas, který mi to zabere. Nechápu, proč zrovna tohle nemůže být na Portálu občana, nebo někde jinde přístupný online. Už jenom ten vopruz tam každý rok chodit znovu, protože, co kdyby to náhodou někdo chtěl. Proč proboha platnost jenom jeden rok? Stejně to bez národního řidičáku neplatí, tak proč to nemůže být na stejně dlouho?
Souhlasím s floodlandem.
Navíc 2 druhy (jeden má teda platnost aspoň 3 roky), sranda je, že na úřadě pak kolikrát ani neví, jaký mi mají udělat, aby platil v té určité zemi.
Krátká platnost je nepochopitelná, ale nemůžou za to české úřady:
https://www.epojisteni.cz/ridics...pojisteni/
Existují dva typy mezinárodního řidičského průkazu. Jeden je vydáván podle Ženevské úmluvy z roku 1949 a má platnost 1 rok, druhý je vydáván dle Vídeňské úmluvy a jeho platnost jsou 3 roky. Kromě doby platnosti se liší také výčtem zemí, kde je platný. Do celé řady států platí oba, ale například od USA je nutný pouze ten dle Ženevské úmluvy.
@Raven: Na tom odkazu si můžeš najít, jaký potřebuješ. Podle mě není věc úředníka, aby cestovatelům doporučoval, co na cestě budou potřebovat.
Je to z toho důvodu, že takhle se státy v roce 1949, respektive 1968 dohodly a od té doby se žádnou další dohodu nepodařilo dojednat. Můžete se vztekat jak chcete, ale stát musí dodržovat podobu, která je mezinárodně dojednaná a ta podoba je fyzická s platností na jeden respektive tři roky podle úmluvy.
Libor_S dík za odkaz, bohužel na internetu je tolik rozporuplných informací, bohužel včetně chybných informací na oficiálních stránkách, že myslím, že když už je něco oficiální doklad, tak by úředníci měli vědět, kde má platnost a umět s výběrem poradit.
Asi bych nebyl nadšený, že informace, kterou najdu "někde" na internetu, je špatná a zjistím to až na místě, proto upřednostňuji radu od někoho, kdo tento doklad vydává. I když bohužel také nemusí být správná.
Mě babča na přepážce tvrdila, že musí naprosto přesně vědět, kde jaký řidičák platí...že to je její povinnost :)