Výměna pasu
Ahoj, v brzké době mě čeká výměna cestovního pasu, ale moc se mi jej nechce vracet, mám tam hodně razítek a má to pro mě sentimentální hodnotu :D Je možné to nějak obejít? Dík
Někde jsou úředníci hodní a utrhnou jenom "desky", jinde pomůže jedině ztráta (hrozí pak pokutou). Taky není špatné vyřídit si nový pas ještě v době platnosti starého (kouzelná formulka "z vízových důvodů" musí vždy zabrat), to pak odpadne držkování úředníka při vyřizování nového po skončení platnosti starého a jeho (ne)vrácení.
ztráta funguje. Když pak člověk ztrácí postupně všechny, občas držkujou, že by to mohlo být za pokutu (nedostatečná péče o doklady nebo podobná úchylná klauzule), ale stejně to vyřeší domluvou...
zatím to platné ještě mám, do ledna, tak to zkusím, že jsem ho ztratil. Uvidíme, jestli bude za přepážkou hodná paní nebo nějaká megera. Díky
jestli to je poprvý, hlavu ti trhat nebudou. Nebo to můžeš odložit, udělat si teď "druhej", a oni se na ten "prošlej" budou ptát, až tam budeš zase řešit nějakej další.
"Od té doby už jsem se několikrát stěhoval, a vůbec nevím, kde by mohl být, doma ho nenacházím". Ztracenej starej neplatnej je z jejich pohledu IMO menší problém než ztracenej aktuální, to se musí blokovat, atd...
Mně zatím vždycky vnitřek vytrhli a dali. A to už jsem, díky mému věku, měnil pas mockrát.
Já jsem řekl, že ten starý budu ještě potřebovat (což byla pravda, končil cca za půl roku), a bylo to bez problémů...
Je. A u nás byla taková megera, že jsem myslel, že mi za ztracenej pas ukousne hlavu. Řvala na mě jak na malýho parchanta a to byl pas neplatnej asi 5 let. Pak jsem to řešil vyškubnutím pár stránek, co jsem si chtěl nechat, a toho si nikdy nevšimla. Ale teď je prej už v důchodu, diky všem bohům.
Mirjur: ale to je o tom, že jsi ho nemusel hned odevzdat, což už jsem tu dotyčnému navrhoval. Až půjdeš jednou pro další, tak se po tom starém ptát budou.
@Jox: Však jsem to taky napsal jen pro doplnění informací jako zkušenost. A až si půjdu pro další, tak to bude za 10 let (kdoví jestli vůbec), a to už po tom starém ani pes neštěkne... :-)
nucene premisteny brumak napsal(a):ztráta funguje. Když pak člověk ztrácí postupně všechny, občas držkujou, že by to mohlo být za pokutu (nedostatečná péče o doklady nebo podobná úchylná klauzule), ale stejně to vyřeší domluvou...
Nevyresi, alespon urednice u nas ne. Pokuty maji v systemu a zvysuji je🤯
Obávám se, že štěkne. Vidí i ty předchozí a když máš už několikátý ztracený, tak je to rozladí a chtějí dávat pokuty.
Lepší než ztracenej je lepší ho nahlásit jako ukradenej. Za to člověk nedostane ani pojeb ani pokutu.
Azul napsal(a):[citace="nucene premisteny brumak"]
ztráta funguje. Když pak člověk ztrácí postupně všechny, občas držkujou, že by to mohlo být za pokutu (nedostatečná péče o doklady nebo podobná úchylná klauzule), ale stejně to vyřeší domluvou...
Nevyresi, alespon urednice u nas ne. Pokuty maji v systemu a zvysuji je🤯
[/citace]
možná teda přitvrdili
mně při ztrátách pasů (neplatných), OP (platných) i krádeži pasu vždy jen říkali, že bych si měl dávat pozor, že by za to mohla být pokuta až 10k. Poslední pas jsem jim vrátil, bo byl plnej, a razítka doma schraňovat nepotřebuju (stejně je to plný toxickýho bisfenolu, jak do toho všichni cpou boarding passy), a paní se mě dokonce ptala, jestli jsem OK s tím, že ho zlikvidujou i s razítkama, jestli tam nemám něco, co bych mohl potřebovat (asi víza, nebo tak)...to bylo před pár měsíci...
Znama dela na pasovce na Praze 6. Asi pred 2 lety jsem se s ni o tomto tematu bavil. Rikala, ze rozhodnuti o reseni pokutou nebo domluvou je na urednici za prepazkou. A ze na P6 je obvykla praxe davat pokuty az v pripade, kdy se zadatel chova arogantne jako debil. Ale ze jsou i urady, kde se pokuty rozdavaji daleko bezneji.
Jinak ty razitka muzou mit i prakticky vyznam. Treba pri zadosti o byznys vizum do Ciny podle poctu predchozich vstupu rozhoduji, jestli dostanete jednovstupe, vicevstupe jednolete, dvoulete nebo petilete. A ty vstupy si neumi dohledat, musi se dolozit razitky z pasu. Staci jim ale kopie stranek s vizy a vstupnimi razitky..
Čína je v tomhle vůbec zajímavá. Když se mi naplnil pas, a začal jsem lítat s novým, vždycky tam důsledně na TWOV chtěli vidět i ten starej. Co jsem ho odevzdal, zatím jsem neletěl (a jen tak nepoletim, bo nevim, jestli nemám dvouletej ban, to se taky člověk nedozví...)
Znamy zije v Kantonu a kvuli byznysu casto jezdi do Hong Kongu a Macau. Ty razitka nesbira uplne rad, protoze jich muze byt max 5 paru na kazde strance, coz znamena cca jednou za rok az dva resit novy pas :)
Asi se toho hned tak nezbavi, protoze presto, ze ma cisnkou manzelku a dite, obcanstvi asi nikdy nedostane. Cina pri svych 1,4mld obyvatel udeluje pry neco kolem 1000 obcanstvi cizincum za rok - obvykle zrejme vrcholovi sprotovci apod.
Já "ztratil" dva pasy, ale vždy už neplatné. Při prvním mně jen řekla, že bych mohl dostat pokutu, ale že to nechá být. U druhého řekla, že mně pokutu už musí dát a dostal jsem pokutu stovku :) Za tu památku mně to stálo, i když to prý je pak evidováno jako přestupek :D
Velkou roli hraje, jestli je pas ještě platný. Já vždy ještě v době platnosti prvního vyřídil druhý a nechal si oba. Mezitím ten první skončil a až při vyřizování třetího po mně chtěli ten neplatný. Kdybych nahlásil jako ztracený platný pas, dostal bych mnohem větší pokutu.