Ahoj, v brzké době mě čeká výměna cestovního pasu, ale moc se mi jej nechce vracet, mám tam hodně razítek a má to pro mě sentimentální hodnotu :D Je možné to nějak obejít? Dík  .

Výměna pasu

Založil ve fóru Co se nevešlo

21 reakcí

Ahoj, v brzké době mě čeká výměna cestovního pasu, ale moc se mi jej nechce vracet, mám tam hodně razítek a má to pro mě sentimentální hodnotu :D Je možné to nějak obejít? Dík

0

"Ztratit" ...

2 Citovat

Někde jsou úředníci hodní a utrhnou jenom "desky", jinde pomůže jedině ztráta (hrozí pak pokutou). Taky není špatné vyřídit si nový pas ještě v době platnosti starého (kouzelná formulka "z vízových důvodů" musí vždy zabrat), to pak odpadne držkování úředníka při vyřizování nového po skončení platnosti starého a jeho (ne)vrácení.

1 Citovat

Asi tak. Nikdo vás nemůže přinutit starý pás odevzdat.

0 Citovat

ztráta funguje. Když pak člověk ztrácí postupně všechny, občas držkujou, že by to mohlo být za pokutu (nedostatečná péče o doklady nebo podobná úchylná klauzule), ale stejně to vyřeší domluvou...

1 Citovat

...na což se ale nedá spolehnout.

0 Citovat

zatím to platné ještě mám, do ledna, tak to zkusím, že jsem ho ztratil. Uvidíme, jestli bude za přepážkou hodná paní nebo nějaká megera. Díky

0 Citovat

jestli to je poprvý, hlavu ti trhat nebudou. Nebo to můžeš odložit, udělat si teď "druhej", a oni se na ten "prošlej" budou ptát, až tam budeš zase řešit nějakej další. 

"Od té doby už jsem se několikrát stěhoval, a vůbec nevím, kde by mohl být, doma ho nenacházím". Ztracenej starej neplatnej je z jejich pohledu IMO menší problém než ztracenej aktuální, to se musí blokovat, atd...

1 Citovat

Mně zatím vždycky vnitřek vytrhli a dali. A to už jsem, díky mému věku, měnil pas mockrát.

0 Citovat

Já jsem řekl, že ten starý budu ještě potřebovat (což byla pravda, končil cca za půl roku), a bylo to bez problémů...

0 Citovat

I když je pas na vaše jméno je majetkem státu. 

0 Citovat

Je. A u nás byla taková megera, že jsem myslel, že mi za ztracenej pas ukousne hlavu. Řvala na mě jak na malýho parchanta a to byl pas neplatnej asi 5 let. Pak jsem to řešil vyškubnutím pár stránek, co jsem si chtěl nechat, a toho si nikdy nevšimla. Ale teď je prej už v důchodu, diky všem bohům.

2 Citovat

Mirjur: ale to je o tom, že jsi ho nemusel hned odevzdat, což už jsem tu dotyčnému navrhoval. Až půjdeš jednou pro další, tak se po tom starém ptát budou.

0 Citovat

@Jox: Však jsem to taky napsal jen pro doplnění informací jako zkušenost. A až si půjdu pro další, tak to bude za 10 let (kdoví jestli vůbec), a to už po tom starém ani pes neštěkne... :-)

0 Citovat

nucene premisteny brumak napsal(a):

ztráta funguje. Když pak člověk ztrácí postupně všechny, občas držkujou, že by to mohlo být za pokutu (nedostatečná péče o doklady nebo podobná úchylná klauzule), ale stejně to vyřeší domluvou...

Nevyresi, alespon urednice u nas ne. Pokuty maji v systemu a zvysuji je🤯

0 Citovat

Obávám se, že štěkne. Vidí i ty předchozí a když máš už několikátý ztracený, tak je to rozladí a chtějí dávat pokuty.

0 Citovat

Lepší než ztracenej je lepší ho nahlásit jako ukradenej. Za to člověk nedostane ani pojeb ani pokutu. 

0 Citovat

Azul napsal(a):

[citace="nucene premisteny brumak"]

Nevyresi, alespon urednice u nas ne. Pokuty maji v systemu a zvysuji je🤯

[/citace]

možná teda přitvrdili

mně při ztrátách pasů (neplatných), OP (platných) i krádeži pasu vždy jen říkali, že bych si měl dávat pozor, že by za to mohla být pokuta až 10k. Poslední pas jsem jim vrátil, bo byl plnej, a razítka doma schraňovat nepotřebuju (stejně je to plný toxickýho bisfenolu, jak do toho všichni cpou boarding passy), a paní se mě dokonce ptala, jestli jsem OK s tím, že ho zlikvidujou i s razítkama, jestli tam nemám něco, co bych mohl potřebovat (asi víza, nebo tak)...to bylo před pár měsíci...

0 Citovat

Znama dela na pasovce na Praze 6. Asi pred 2 lety jsem se s ni o tomto tematu bavil. Rikala, ze rozhodnuti o reseni pokutou nebo domluvou je na urednici za prepazkou. A ze na P6 je obvykla praxe davat pokuty az v pripade, kdy se zadatel chova arogantne jako debil. Ale ze jsou i urady, kde se pokuty rozdavaji daleko bezneji.

Jinak ty razitka muzou mit i prakticky vyznam. Treba pri zadosti o byznys vizum do Ciny podle poctu predchozich vstupu rozhoduji, jestli dostanete jednovstupe, vicevstupe jednolete, dvoulete nebo petilete. A ty vstupy si neumi dohledat, musi se dolozit razitky z pasu. Staci jim ale kopie stranek s vizy a vstupnimi razitky..

1 Citovat

Čína je v tomhle vůbec zajímavá. Když se mi naplnil pas, a začal jsem lítat s novým, vždycky tam důsledně na TWOV chtěli vidět i ten starej. Co jsem ho odevzdal, zatím jsem neletěl (a jen tak nepoletim, bo nevim, jestli nemám dvouletej ban, to se taky člověk nedozví...)

0 Citovat

Znamy zije v Kantonu a kvuli byznysu casto jezdi do Hong Kongu a Macau. Ty razitka nesbira uplne rad, protoze jich muze byt max 5 paru na kazde strance, coz znamena cca jednou za rok az dva resit novy pas :)

Asi se toho hned tak nezbavi, protoze presto, ze ma cisnkou manzelku a dite, obcanstvi asi nikdy nedostane. Cina pri svych 1,4mld obyvatel udeluje pry neco kolem 1000 obcanstvi cizincum za rok - obvykle zrejme vrcholovi sprotovci apod.

0 Citovat

Já "ztratil" dva pasy, ale vždy už neplatné. Při prvním mně jen řekla, že bych mohl dostat pokutu, ale že to nechá být. U druhého řekla, že mně pokutu už musí dát a dostal jsem pokutu stovku :) Za tu památku mně to stálo, i když to prý je pak evidováno jako přestupek :D 

Velkou roli hraje, jestli je pas ještě platný. Já vždy ještě v době platnosti prvního vyřídil druhý a nechal si oba. Mezitím ten první skončil a až při vyřizování třetího po mně chtěli ten neplatný. Kdybych nahlásil jako ztracený platný pas, dostal bych mnohem větší pokutu.

1
21 reakcí