Dlouhodobe zdravotni pojisteni pro EU
Ahoj vsem, chystam se cestovat nekolik let po svete a resim zdravotni pojisteni. Odhlaseni v CR uz mam hotove a resim jak elegantne to vyresit. Budu se vracet do CR nebo tady doma i nejakou dobu pobyvat a nechci se neustale prihlasovat a odhlasovat. Nevite jestli existuje nejake celosvetove/eventuelne jen EU pojisteni na delsi dobu? Alpenverein mi nepojisti CR (ackoliv pisou cely svet). Dekuji za jakekoliv nazory a tipy
Jestli chceš postupovat legálně, nezbývá ti podle mě nic jiného než se po návratu do ČR zase přihlásit. Určitě bys bez přihlášení nemohl využít lékařskou péči. Něco jiného by bylo, pokud bys měl mimo ČR práci, která zajistí zdravotní pojištění, ale v tomto se neorientuju. Ty ses už odhlásil a stále jsi v ČR?
Jestli se to týká EU, tak nechápu, proč se odhlašuješ, to české platí v celé EU a za pár korun na měsíc se dá dokoupit ještě cestovní pojištění, kde se řeší nenadálé situace. Navíc můžeš kdykoli zaletět na otočku ke svému doktorovi.
Možná si myslí, že by takto ušetřil. Za pár korun na měsíc se dá koupit cestovní pojištění jen na krátké cesty, ale on by při cestování po světě byl mimo ČR asi déle.
Délka cesty problém je, i když v praxi asi většinou letenku při plnění z pojistky nevyžadují. Jenže co když při nějaké vyšší částce budou chtít vidět letenku z ČR?
Cituju z jednoho webu:
Obvykle celoroční cestovní pojištění platí pro opakované cesty na maximálně 90 dní . To znamená, že v zahraničí vám pojištění bude platit nanejvýš 90 dní, poté se musíte vrátit zpět do ČR a následně můžete znovu vyjet na 90 dní.
Chcete-li v zahraničí pobývat dlouhodobě a mít platné celoroční cestovní pojištění, vybírejte pojištění bez omezení doby pobytu .
Píše "chystam se cestovat nekolik let po svete". To EU pojištění úplně nechápu, ale asi hledá levnější náhradu za zdravotní pojištění v ČR, která mu umožní krátkodobý pobyt v ČR bez nutnosti přihlásit se u ZP a platit (při návratu do 6 měsíců od přerušení by musel zpětně doplatit i za předchozí měsíce). Pokud to takto myslí, podle mě to legálně nejde.
Mrkni na https://www.william-russell.com/
Případně zdroj inspirace https://blog.opportunist.global/...7c011343ff
Na co v EU letenku? Můžeš autem i pěšky nebo na kole. A jednou za 90 dní snad jsou za hranicemi v EU skoro všichni. Stačí nákup v Polsku.
Ridder napsal(a):Mrkni na https://www.william-russell.com/
Případně zdroj inspirace https://blog.opportunist.global/...7c011343ff
Ano, neco takoveho jsem hledal! Diky! V CR si nechci zdravotni pojisteni hradit, protoze jsem silne nespokojen s pomerem kvalita/cena. Hledam legalni alternativu pro pobyt v CR s obcasnym cestovanim mimo.
Takže ve skutečnosti nejde o pojištění pro dlouhodobé cestování s občasným návratem domů, jak jsi psal v úvodním příspěvku, ale jen o snahu vyhnout se povinnému zdravotnímu pojištění?
tom.korenek napsal(a):[V CR si nechci zdravotni pojisteni hradit, protoze jsem silne nespokojen s pomerem kvalita/cena.
To jsi mě pobavil, jsi čekal Netflix a jacuzzi v nemocnici na pokoji, nebo co?
Ala napsal(a):Takže ve skutečnosti nejde o pojištění pro dlouhodobé cestování s občasným návratem domů, jak jsi psal v úvodním příspěvku, ale jen o snahu vyhnout se povinnému zdravotnímu pojištění?
asi tak nějak ....
Kolega je vtipný, poměr cena výkon je u nás asi nejlepší na světě, co by za to jinde dali.
Do systému zdravotní péče přispívám celý život. Za celou dobu odhaduji svoji spotřebu v řádu nižších tisíců, ale v životě by mě nenapadlo si stěžovat na jeho cenu. Beru to jako můj příspěvek těm, kteří to štěstí neměli.
tom.korenek napsal(a):Ano, neco takoveho jsem hledal! Diky! V CR si nechci zdravotni pojisteni hradit, protoze jsem silne nespokojen s pomerem kvalita/cena. Hledam legalni alternativu pro pobyt v CR s obcasnym cestovanim mimo.
Přečetl jsem si jen začátek toho blogu, ale ty sis teda zrušil v ČR i trvalý pobyt? Tam se totiž píše (a tipuju, že v ČR to bude podobné):
Slováci na Slovensku sú bohužiaľ obeťami lobby oligopolu zdravotných poisťovní, z ktorého bez zrušenia trvalého pobytu nevedia vystúpiť.
Nuny napsal(a):Kolega je vtipný, poměr cena výkon je u nás asi nejlepší na světě, co by za to jinde dali.
Vy mate zkusenosti z jinych zemi? Ja zil nekolik let v zahranici...