Turkish Airlines - Mauricius - Praha (přes Istanbul)
Zdravím, měl bych dotaz na cestu z Mauricia do Prahy s přestupem v Istanbulu. Chceme si na letišti v bezcelní zóně na Mauriciu koupit nějaké místní rumy. Dovezeme je prosím domů nebo bude v Istanbulu znovu kontrola a láhve by nám vzali? (Při cestě na Mauricius žádná kontrola nebyla v Istanbulu). Díky moc za osobní zkušenosti.
Vraceli jsme se minuly tyden pres Viden a museli jsme ve Vidni na prestupu znovu prochazet pres bezpecnostni kontrolu. Ale zadny rum z dutyfree jsme nevezli, tak nevim, jestli by nam ho vzali.
Jak na novým istanbulským letišti nevím, ale na Sabiha Gökcen jsme při přestupu procházeli security a o vodu jsme přišli.
Tak primárně bych asi nekupoval rum v bezcelní zóně, ale jinak by to mělo projít. Na druhou stranu, už jsem taky viděl borce, kterýmu bez milosti sebrali docela drahou lahev z duty free a nepomohla ani zalepená taška a doklad o koupi. Ale to bylo v Anglii a tam jsou všichni divný.
On ten rum na letišti ale fakt může být při využití předobjednávky levnější než v obchodě - a to výrazně, viz.:
https://jdl.cz/rum-z-mauricia/#j...-rumu-domu
Poz.: Doplněno "při využití předobjednávky" aby se odstranila nejasnost.
Nic takového se tam samozřejmě nepíše. Je tam porovnání cen ve městě a na letišti. Z logiky věci bude samozřejmě nejlevnější varianta nákup na internetu a vyzvednutí na letišti. Jinak je prostě nákup na letišti vždy tou nejdražší variantou.
Samozřejmě jsem měl na mysli při využití té zmíněné online služby godutyfree.mu. O tom je celá ta pasáž. A i proto jsem původně napsal, že to (při využití té služby) MŮŽE vyjít levněji. Nenapadlo by mne, že si to někdo vyloží jinak. A jo, byl jsem tam a odpovídalo to.
Zkontroloval bych, za kolik se prodává tady. Nadchl nás tam Blue Mauritius, každopádně i s vratkou daně vyšel asi o půlku dráž než v ČR. 😄
Určítě raději nic nevozit.
Zkušenost z listopadu a přesně jak říkate při letu z Prahy na přestup žádná kontrola ale zpět ze Singapuru na přestupu na pražský let normální bezpečnostní kontrola a vyhodily nám i vodu co jsme dostaly v letadle
Letěl jsem s nimi Mauricius minulý rok v červnu.
Přes https://www.godutyfree.mu jsem si objednal 4 lahve rumu, je to výrazně levnější než na ostrově. Jsou zabalené v oficiálních průhledných obalech tak, aby prošly při bezpečnostních prohlídkách na letištích, což v Istanbulu platilo.
Problém múže nastat leda tak až v Praze na letišti, pokud překračuješ povolený limit množství na osobu, při odchodu z letiště...
No hlavně ty rumy z Mauriciu nejsou nic moc. Jakžtakž ujde Labourdonnais a Saint Aubin.
Chamarel je totální propadák a ostatní jsou průmyslové rumy dělané ve velkém (včetně Blue Mauritius). Rumům z Karibiku nesahají ani po kotníky a navíc to tam není ani nijak levné (v porovnání s tím Karibikem). I za ty levnější zaplatíš přes 400 Kč. V letištním duty free bylo vše dražší, než přímo v těch destilérkách, takže pokud máš odbavené zavazadlo tak je výhodnější to koupit mimo letiště a odbavit.
Jinak co se týče toho alkoholu v zatavených igelitech na přestupech. Garantované je to v rámci EU a některými dalšími zeměmi (Singapur, USA, Kanada...). Z jiných zemích je to o štěstí a moc bych to neriskoval. V rámci EU mám dokonce vyzkoušený i transit po zemi mezi Orly a CDG a nebyl s tím problém (přílet z Martiniku na Orly, přesun MHD na CDG a nastoupení na let do Prahy). Na CDG koukali okamžitě odkud to je, když zjistili že z Francie, tak v pohodě pustili.
V chlastu se docela vyznám, ale tohle bych si neriskla, už jen kvůli tomu, že ty rumy si z pohodlí domova levněji koupíš na e-shopech.