Viza USA
Může mi prosím někdo poradit před 25lety mi bylo zamítnuto vízum do USA můžu to teď v Este neuvaďet nebo mám radši rovnou žádat o vizum. Ještě moc anglicky neumím může mě někdo z rodiny doprovodit na ambasádu a pomoci s překladem.
Lidi na ambasade nejsou idioti a obecne ten proces je urcite hodne datove podlozen. Takze pokud nekde zalzes nebo na primou otazku neodpovis pravdive (uz se nepamatuju, jak presne ta otazka v ESTA zni), tak je velka pravdepodobnost, ze to neprojde - a pak pujdes na vizum, tam zjisti, ze jsi lhal a na vizum muzes zapomenout. O vizum jsem zadal 2x, o ESTA nekolikrat - a bylo to vzdy fer = kdyz clovek prisel pripraven s itinerarem cesty, naklady atd., tak to bylo rychle a pozitivne vyrizeno. To same po priletu po priletu do USA - byt pripraven na otazky, co tam chci delat a kam pojedu a jak a nikdy nebyl problem a byl z toho prijemny pokec. Jak se do toho clovek zacne zamotavat, vymyslet si kraviny a lhat, tak je to vetsinou rychly konec, oni maji praxi a proste to poznaji. Datovou zakladnu pro ESTU a jine procesy maji urcite perfektni (jednou jsem tam letel 2 mesice po sobe a hned to byl dukladnejsi pohovor o tom, proc tam jedu hned znovu - a zase bez problemu to proslo po logickem vysvetleni). Takze pokud se na neco ptaji v ESTA, odpoved pravdive (jinak to stejne odhali) a pak se rozhodne asi podle zavaznosti duvodu zamitnuti pred 25 lety, jestli To projde pres ESTA, vizum nebo vubec. Zazil jsem realne, jak nejaka slecna vedle me u okynka na ambasade zalhala a odesla velmi rychle bez viza (kazdym dalsim argumentem pak uz situaci jen zhorsovala, zmatkovala a urednik po ni uz v tu chvili metodicky sel, protoze uz vedel, ze uz ji odhalil).
Zažádej si o ESTU (odpovídej pravdivě) a když jí nedostaneš, bude tě to stát jen cca 4 USD a dovíš se to cca do 24 hodin, teprve poté má smysl řešit žádost o vízum.
Nepřesvědčil jsem úředníka že tam nechci pracovat nebo nějak tak už si to moc nepamatuji a prosím nevíte zda k pohovoru můžu jít s někým kdo ovládá angličtinu lépe než já,máme jet ve 4 a já to dostal k 50nam
ESTA je v češtině, u vízového pohovoru by asi nebyl problém překladatel, zeptej se při objednání.
Proste si zkus udelat ESTU a do te doby pohovor nemusis resit (ani letenku si zatim kupovat nemusis, ESTA se da delat driv, nez koupis letenku, pokud Ti ji nekdo uz snad nekoupil dopredu). Pokud dostanes ESTA, tak pohovor na hranici je bez problemu, urednik pochopi, ze si sebou vezmes k okenku nekoho, kdo umi lip (u me pritelkyne teda urednik schvalne trval na tom, ze pujde sama, ale to byla legrace a pak si z nas Ti dva urednici vedle sebe delali srandu o to vic - proste chtel hezkou holku trosku potrapit a udelat si zabavnejsi smenu). To, jestli s Tebou nekdo muze jit na ambasadu res, az Ti zamitnou ESTA. Jestli to bylo bezne zamitnuti pred 25 lety bez realneho dukazu (a bez toho, ze jsi jim lhal a oni to treba nejak zjistili, ze jsi tam uz byl s nekym domluveny na praci), tak bych tipoval, ze ESTA projde - urcite pri ESTA hraje roli i vek. Obecne s vekem roste sance na ESTA, vizum i bezproblemovy vstup do USA, to same, kdyz zjisti, ze cast rodiny necestuje s Tebou, to berou jako plus (oni asi moc neresi, jestli jsme z Jizni Ameriky nebo z Evropy, ale proste cela rodina s x-detmi malinko vzbuzuje pozornost pro hromadnou imigraci). U dvou chlapu zase probiha obvykle dukladnejsi dotaz na to, jestli opravdu jednou cestovat, uklidni je itinerar a treba nadseni do narodnich parku (proste bys mel znat svuj plan cesty). Ja jim vzdycky na prepazce zacnu vypravet, co vsechno chci navstivit a to je uklidni - asi se to neda vydrzet moc dlouho poslouchat :-)
realne jsem zazil v USA pri vstupu nejvetsi problem s tim, ze v urcite dobe mela CR dve barvy platnych pasu - myslim, ze to byla zelena a cervena. A dve osoby cestujici spolu jsme meli dve ruzne barvy pasu a k tomu jeste jeden z nas mel ESTA a druhy vizum. Z toho bylo na miste trochu pozdvizeni a urednice to sla asi 10 minut nekam overovat a fakt se tem barvam dost divila. Pak prisla, pustila nas a pohoda.
Moc děkuji za odpověď trochu se bojím když uvedu v ESTE ano na otázku o zamítnutí víza automaticky dostanu zamítnuto a budu muset na konzulát ale i tak díky
Pokud odpovíš nepravdivě, máš vysokou šanci, že to lehce odhalí, 25 let zpět není tolik a nejspíš mají data v systému. Takže pak už nedostaneš ani vízum (nikdo Ti nebude věřit, že jsi si nepamatoval, že Ti vízum tenkrát zamítli) a dáš si dalších 25 let pauzu.
Ale do té žádosti ESTA to vše může pravdivě zodpovědět. Provede ho celý procesem. Pokud někde odpoví nějak, že nemůže ESTu dostat, tak ani nebude platit za ni poplatek. Ten se platí až na konci.
Avšak, jestli se u otázky "Zamítli vám někdy vízum/Estu" neuvádí bližší podrobnosti, nejspíš ji automaticky zamítnou / nedovolí odeslat.
Já bych šel raději rovnou cestou víza. Systémy jsou propojený a pokud to při ESTě zjistí, že bylo v minulosti vízum zamítnuto, tak ta pravděpodobnost, že to stejně skončí u víza, je hodně vysoká.