Týden po svatbě se chystáme do Malajsie (Borneo). Platnost cestovního pasu na staré příjmení po svatbě je v ČR 3 měsíce, pro vstup do Malajsie je nutno mít pas platný 6 měsíců. Mohu tedy cestovat na tento starý pas? Mají někde v průběhu cesty možnost zjistit, že je ten pas platný už jen 3 měsíce? (bude jim to svítit někde v systému?) Anebo se budou řídit datem platnosti uvedeném v pase (7/2026)?  .

Platnost cestovního pasu po svatbě

Založil(a) ve fóru Co se nevešlo

16 reakcí

Týden po svatbě se chystáme do Malajsie (Borneo). Platnost cestovního pasu na staré příjmení po svatbě je v ČR 3 měsíce, pro vstup do Malajsie je nutno mít pas platný 6 měsíců. Mohu tedy cestovat na tento starý pas? Mají někde v průběhu cesty možnost zjistit, že je ten pas platný už jen 3 měsíce? (bude jim to svítit někde v systému?) Anebo se budou řídit datem platnosti uvedeném v pase (7/2026)?

0

Nemyslím si, že by někde viděli, že máte jiné příjmení. Nebo, že dle ČR zákonu pak je ten pas platný už jen 3 měsíce. Někdy, někde chtějí vidět i letenku, tak pokud sedí jméno letenka vs pas, neočekával bych problém. 

0 Citovat

13.12. svatba, 14.12. odjez na Sri Lanku s puvodnim pasem a letenkou na puvodni jmeno, nikdo neresil. Unor NYC, o pas zazadano hned na zacatku ledna, letenka koupena na nove jmeno, aby ESTA chvilku platila.

0 Citovat

" Máňa říkala, že to není směroplatný " 😁

Já bych s takovým pasem pro svůj klid nejspíš nejela, i když by mi někdo psal, že mu to prošlo. To je jako když někdo píše, že mu nekontrolovali velikost zavazadla .. projde to do té doby, než to jednou neprojde .. ale jestli vás tlačí čas a není prostor pro vystavení pasu nového, na výběr moc nemáte 

Dejte pak pozor jaké jméno budete uvádět před příjezdem v MDAC 

0 Citovat

Standardní postup, který vám i doporučí při žádosti o nový.

1 Citovat

Hanka K napsal(a):

Já bych s takovým pasem pro svůj klid nejspíš nejela, i když by mi někdo psal, že mu to prošlo. To je jako když někdo píše, že mu nekontrolovali velikost zavazadla .. projde to do té doby, než to jednou neprojde .. ale jestli vás tlačí čas a není prostor pro vystavení pasu nového, na výběr moc nemáte 

přesně jak píše floodland. Takto mi bylo doporučeno postupovat na úřadě.

Edit: docela by mne zajímalo, jak byste situaci řešila Vy? Proběhne svatba a musela byste odjet na pracovní cestu mimo schengen s požadovanou délkou platnosti pasu 6 měsíců po návratu. Dopředu Vám pas na nové jméno nikdo neudělá, takže pokud se nemýlím, ta situace ani jiné řešení nemá.

1 Citovat

Vy aspoň máte takú možnosť. Slovenský pas sa stáva dnom svadby a zmenou priezviska neplatný a človek nikam ísť nemôže, kým mu nevydajú druhý 

1 Citovat

@lucii.cr a co se vztekáte :-) .. jsme na diskuzi tak diskutuju, reakace byla na dotaz zakladatele vlákna, úřední doporučení nerozporuji

Pěkný den :-)

3 Citovat

lucii.cr napsal(a):

[citace="Hanka K"]

přesně jak píše floodland. Takto mi bylo doporučeno postupovat na úřadě.

Edit: docela by mne zajímalo, jak byste situaci řešila Vy? Proběhne svatba a musela byste odjet na pracovní cestu mimo schengen s požadovanou délkou platnosti pasu 6 měsíců po návratu. Dopředu Vám pas na nové jméno nikdo neudělá, takže pokud se nemýlím, ta situace ani jiné řešení nemá.

[/citace]

nemá řešení, ale takhle to funguje skoro všude. Oficiální celosvětová databáze ovčanů (naštěstí) neexistuje, aby si v ní všichni porovnali, že paní A už je paní B, a asi málokomu by se líbilo, aby mu po dvorku cestoval někdo s pasem na jiné jméno...(přijedu, spáchám pod starým jménem trestnou činnost, odjedu, a mám alibi, protože už jsem se vlastně jmenoval jinak...)

Optimálním řešením je měnit jméno tehdy, kdy člověk necestuje (pokud cítí potřebu ho měnit...). Nebo se vdávat tehdy, kdy necestuje (pokud má potřebu ho měnit okamžitě dnem svatby).

1 Citovat

Katka _1 napsal(a):

Vy aspoň máte takú možnosť. Slovenský pas sa stáva dnom svadby a zmenou priezviska neplatný a človek nikam ísť nemôže, kým mu nevydajú druhý 

Není pravda. Manželka na svůj starý slovenský pas cestovala na Kypr ještě 13 měsíců po svatbě a změně jména (WDC bylo ještě na staré jméno, tak jsme letenky dál kupovali na staré jméno). Pas má stále doma v šuplíku a je platný, nikam ho nevracela. Na policii na Slovensku při žádosti o nový pas s novým jménem nám potvrdili, že jestli chceme, tak starý pas zůstává nadále platný až do doby expirace, jen tím pádem ten nový mohou vydat jen na 5 let (místo standardních 10 let). Takže má teď 2 pasy na 2 různé příjmení a oba platné.

3 Citovat

A to bylo kdy? Nám na policii v SR potvrdili, že pas už neplatí od okamžiku zpracování změny jména matrikou. Podzim 2021. Starý jí nechali pro let domů a nový vystavili na 5 let, protože to byl druhý pas bez vrácení původního. Ale varovali nás, že už není platný a že ženu v Dubaji na přestupu vrátí. 

Že má pas doma v šuplíku a datum na něm uvedené ještě nenastalo nic neznamená. Já si po té svatbě nechával vystavit český oddací list na základě slovenského a následně se dozvěděl, že občanka mi už 2 týdny neplatí, protože byla zneplatněna okamžikem zpracování změny rodinného stavu brněnskou zvláštní matrikou.

Jako na Slovensku je velký bordel, ale že by byl pas na dívčí jméno platný ještě klidně 9 let, tomu opravdu nevěřím. 

0 Citovat

Zpracování matrikou říjen 2022, návštěva policie a vydání druhého pasu únor 2023. Březen 2023 jsme byli se starým pasem na Mauriciu, následně pak v dubnu v Bulharsku a v září 2023 na Kypru, včetně několika přechodů do turecké části. Nikde žádný problém, všude pas skenován policií, včetně návratů do Prahy a Frankfurtu v případě Mauriciu. Potom už jsme vždy kupovali letenky na nové jméno, takže dále už zkušenost nemáme. V květnu 2023 jsme ještě letěli do New Yorku, sice již na nové jméno a pas, ale vízum na staré jméno ve starém pasu. Měli jsme úřední překlad oddacího listu do angličtiny a imigrační úředník na JFK ani nehnul obočím.

Jak píše Brum, žádná databáze osob neexistuje, takže není šance ověřit, že to jméno již neplatí. Kouká se maximálně do databáze kradených a ztracených pasů, vůči které se to dá ověřit i na webu ministerstva vnitra SK a tam je pas stále platný. Možná by byl problém s pasem na nějakém slovenském letišti, kde to třeba ověřují vůči nějaké lokální databázi, ale pochybuji, že by toto zjistili v Dubaji.

Pro chlapa doporučuji nenechat v občance rodinný stav udávat, což lze už asi 10 let. Pak se žádné zneplatnění po svatbě nekoná.

1 Citovat

Zaujímavé, tak to už asi zmenili. Ja som sa vydávala ešte v 2018, takže to je už zopár rokov 😅. Vtedy mi povedali, že pas mám neplatný a nemám nikam chodiť, kým mi nevydajú nový. 
Keďže som žila na Slovensku, študovala v Anglicku, sťahovala sa do Švédska a zápis do matriky a nový pas som vybavovala na ambasáde (cca 6 mesiacov čakacia doba) to bola dosť nesplniteľná požiadavka, ale to už je iný príbeh. 

0 Citovat

Zajímavý obskurní byrokratický punishment do sbírky. "Když nevrátíš všechny pasy, co máš, budem ti je vydávat jen na pět let". To nevymyslíš. Nad Tatrou sa asi blýskalo...

2 Citovat

Tam jsou i ještě větší obskurnosti. Třeba ty doklady ti vydají jen na policii v místě trvalého bydliště. Kdo má trvalý pobyt v zahraničí, jako v našem případě, tak platí takzvané místo posledního trvalého pobytu na Slovensku. Takže místo toho, aby se o ty doklady dalo požádat kdekoliv, třeba nejbližší místo za hranicí (tak jak v ČR kdekoliv na úřadu s rozšířenou působností), tak se hezky musí na policejní stanici do horní dolní, kde jsou samozřejmě úřední hodiny asi tak 2 dny v týdnu dopoledne a nasraný policajt, co tu práci dostal za trest. To, že druhý pas vydají za trest jen na 5 let, už tak nějak zapadá do toho celkového procesu.

Ambasáda v Praze má termíny na vydávání dokladů vybookovaný na půl roku dopředu, protože to takhle chtějí řešit všichni.

E-goverment nula, vrcholem je elektronický podpis PDF přes čtečku občanky a následné odeslání mailem, což stejně ve většině případů nefunguje.

0 Citovat

matej15 napsal(a):

Třeba ty doklady ti vydají jen na policii v místě trvalého bydliště. 

O vydanie cestovného pasu môžeš požiadať kdekoľvek.

https://www.minv.sk/?najcastejsie_otazky_CP

cit: Musím požiadať o vydanie cestovného pasu v mieste trvalého bydliska alebo môžem kdekoľvek?

O vydanie môžete požiadať na ktoromkoľvek oddelení dokladov.

0 Citovat

Volala jsem na ministerstvo zahraničních věcí i na ambasádu Malajsie v Praze, nikdo mi nebyl schopen dát jednoznačnou odpověď. Paní na matrice v místě bydliště mi řekla, že by to snad neměl být problém, že ten pas během těch 3 měsíců bude normálně platný a potom spadne v systému do neplatných...

0
16 reakcí