Rád bych se zeptal, jak je to s placením v Číně prostřednictvím aplikací jako Wechat a podobně. Dočetl jsem se, že klasické karty jako Visa a MC jsou málo podporované a hotovost se mi moc řešit nechce, protože nechceš mít málo ani zbytečně moc (dva delší přestupy). Zajímaly by mě vaše názory, rady a hlavně to, jestli pro platbu s Wechat přes QR potřebuji, aby byl mobil připojený k internetu nebo platba proběhne i offline. Bude to fungovat nebo je třeba pořídit data?   .

Platby v Číně: hotovost, karty a aplikace

Založil(a) ve fóru Co se nevešlo

24 reakcí

Rád bych se zeptal, jak je to s placením v Číně prostřednictvím aplikací jako Wechat a podobně. Dočetl jsem se, že klasické karty jako Visa a MC jsou málo podporované a hotovost se mi moc řešit nechce, protože nechceš mít málo ani zbytečně moc (dva delší přestupy). Zajímaly by mě vaše názory, rady a hlavně to, jestli pro platbu s Wechat přes QR potřebuji, aby byl mobil připojený k internetu nebo platba proběhne i offline. Bude to fungovat nebo je třeba pořídit data? 

0

Používal jsem Alipay a data jsme měl přes eSim. Alipay byla propojena přes virtuální kartu, kterou jsem po návratu zrušil.

Wechat jsem používal jen pro komunikaci. Aktivaci ti musí potvrdit jiný uživatel Wechatu.

0 Citovat

Díky za info. Chtěl jsem si jen potvrdit to, že k funkčnosti plateb aplikací v Číně musím mít funkční data. Moc se mi nechtělo řešit eSim vždy jen kvůli přestupu.

0 Citovat

tak ked mate telefon s esim, tak to je problem na par minut ... 
tie ceny su smiesne

https://esimdb.com/china

0 Citovat

Máte pravdu, ale bohužel jsem mezitím zjistil, že můj telefon esim nepodporuje. Nějak mě tahle možnost v první chvíli ani nenapadla. Teď řeším otázku, jestli jsem schopný nějak fungovat bez dat a placení telefonem... Mám přes Peking dva dlouhé přestupy a rád bych se při jednom podíval do centra na jídlo a na památky a při cestě zpět na Velkou zeď. Z toho co jsem vyčetl, tak s klasickou kartou tam moc úspěchu mít nebudu a hotovost prý taky není úplně výhra. Budu rád za každý názor.

0 Citovat

Esim se určitě vyplatí. Už proto, aby člověk nemusel řešit VPN. A Alipay je opravdu velké usnadnění. Člověk s tím zaplatí všude včetně toho, že si tam může nechat aktivovat karty na MHD. Wechat je dobrý do menších měst. Tam je více rozšířený než Alipay.

0 Citovat

Na trhu existují minimálně 3 eSIM adaptéry. A když jsem se posledně díval, šel koupit nový mobil s podporou eSIM za míň než 3000 kaček. Myslím, že to stojí za zvážení.

0 Citovat

Díky za radu. Zkusil jsem kouknout po adapterech, ale bohužel jsem zatím nedohledal nikde, kde by mi ho doručili včas. Telefon mám služební a kupovat si nějaký do šuplíku mi přijde jako zbytečně vyhozené peníze. Vím že bych ho třeba do budoucna využil, ale teď mi jde o dva přestupy a až budu vybírat nový, vím na co si dát případně pozor. Hodil by se mi teda i v cílovce, ale to už si klidně koupím klasickou sim, ale řešit to na rychlo v Pekingu a doufat, že to v rozumném čase zprovozním, zároveň zprovozním appku, bude mi fungovat v appce česká debetka a ještě mě pustí z letiště, tak to je pro mě jako "prvničku" docela stresující představa :-D

0 Citovat

Tak pak zprovoznit Alipay doma, napárovat kartu a dohledat zda na daném letišti je free wifi. 

0 Citovat

Lama23 napsal(a):

Máte pravdu, ale bohužel jsem mezitím zjistil, že můj telefon esim nepodporuje. Nějak mě tahle možnost v první chvíli ani nenapadla. Teď řeším otázku, jestli jsem schopný nějak fungovat bez dat a placení telefonem... Mám přes Peking dva dlouhé přestupy a rád bych se při jednom podíval do centra na jídlo a na památky a při cestě zpět na Velkou zeď. Z toho co jsem vyčetl, tak s klasickou kartou tam moc úspěchu mít nebudu a hotovost prý taky není úplně výhra. Budu rád za každý názor.

Co konkrétně s hotovostí "není výhra"? Vezmu Revolut (nebo partners nebo cokoli), najdu na letišti bankomat bez poplatku, a s hotovostí pak zaplatím cokoli... trávil jsem před rokem pár dní v Shanghai, Hangzhou a okolí, a hotově šlo platit všechno. Úplně všechno. A žádnej spyware jako bonus.

0 Citovat

Pred 3 mesiacmi som bol v pekingu. Dostat sa z letiska nam zabralo cez 3 hodiny. Vsade boli dlhe fronty. Kvoli e sim som si kupil novy mobil pred 2 rokmi a je to jedina podiemnka ktoru mam pri kupe uz. Urcite vam odporucam vyber z bankomatu. V banke sme stravili 1 hod pri zamienani penazi. Pan pri vydavani tranzit viz bol silno neochotny...

0 Citovat

Padre2023 napsal(a):

Tak pak zprovoznit Alipay doma, napárovat kartu a dohledat zda na daném letišti je free wifi. 

Díky za radu. Nakonec jsem to tak udělal. Jen na letišti koupím simku a snad to vše poběží jak má.

0 Citovat

Na metro v Pekingu už funguje aj zahraničná karta (Revolut išiel bez problemov). Hlavné pamiatky idú tiež zaplatiť kartou (aj keď chcú vidieť pas). Z bankomatu len pár drobných na jedlo.

0 Citovat

nucene premisteny brumak napsal(a):

Co konkrétně s hotovostí "není výhra"? Vezmu Revolut (nebo partners nebo cokoli), najdu na letišti bankomat bez poplatku, a s hotovostí pak zaplatím cokoli... trávil jsem před rokem pár dní v Shanghai, Hangzhou a okolí, a hotově šlo platit všechno. Úplně všechno. A žádnej spyware jako bonus.

Třeba to výhra je a proto se tady ptám. Jen co jsem se dočetl, tak prý jak se většina věcí platí elektronicky, tak je někde problém zaplatit i hotovostí (snad ne, ale četl jsem to na více místech). Jinak mám kartu jen jednu českou, ale co tady čtu, tak je Revolut a kreditka na cesty asi základ. 

0 Citovat

Vlado81 a Tymr děkuji za rady. Kartu mám jen klasickou debetku od svojí banky. Zkusím ji a uvidím, ale spoléhat na ní podle toho co se všude píše úplně nechci. Každopádně jestli mi bude fungovat Alipay, tak snad budu bez problémů.

0 Citovat

Čínské juany lze úplně běžně koupit v pražských směnárnách a za dobrý kurz. Z bankomatu jsem v PEK nevybíral, ale tak nějak bych tam vzhledem k čínským zvyklostem čekal nějakou past. Kvůli pár stovkám CNY na útratu na pár hodin přestupu bych to ani neřešil. Pokud ti něco zbyde, tak bankovky ti zase vykoupí v Praze zpět.

4 Citovat

Díky za radu. Asi bude nejlepší to skombinovat. Každopádně snad budou fungovat ty elektronické platby... tak nějak je mi to sympatičtější. 

0 Citovat

Vyber z bankomatu v decembri v PEK bez problemov

1 Citovat

Lama23 napsal(a):

...snad budou fungovat ty elektronické platby... tak nějak je mi to sympatičtější. 

Povíme si, až ti strhnou sociální kredit za nevhodné nákupy, nebo se ti skrz Ali/Wechat pay něco ztratí :-)

0 Citovat

Tak kartu už jsem si tam přidal, tak snad se nic neztratí, ale popravdě se toho ani moc nebojím... Většinu peněz nemám na kartě a těmhle velkým applikacím věřím víc než nákupu z neznámého eshopu. Každopádně by mě zajímalo, jestli v tomhle ohledu tady má někdo reálnou zkušenost. Jinak beru, že "přehnaná" obezřetnost je lepší než pak litovat.

0 Citovat

Ja mel v prosinci taky 2 x layover v Pekingu 15 a 20 hodin, vybral jsem na letisti 3 centa z bankomatu a tech par susnu co mi zbylo, jsem udal v Lawsonu na letisti za pivko, protoze ty odlety tam jsou standartne mezi 1 a 3 rano

spis aby te vubec pustili do mesta, jestli chces na namesti, tak si bukni permit min. den predem 

0 Citovat

Jen doplňuji. Norbic myslel permit do Zakázaného města, ten musíš koupit minimálně den předem, v den návštěvy na místě nejde. Na náměstí Nebeského klidu vstupenku nepotřebuješ.

0 Citovat

Na namesti potrebujes rezervaci, jdes pres dva checkpointy a bez ni te tam vojaci nepusti, osobni zkusenost (ktera se tu vzdycky preferuje) z 22.12.2024 :))

https://english.beijing.gov.cn/l...43664.html

0 Citovat

@norbic

Souhlas, vyjadřovat se, radit by měl jen ten s osobní zkušeností. Teoretiků je tu dost. :-)

Zajímavé, v odkazu je uvedeno datum článku 24.11.2021 s platností od 15.12. a také "It also helps the prevention against the COVID-19 pandemic".

Má osobní zkušenost z 02/2024 je, že jsem se přes kontroly na náměstí Nebeského klidu dostal jen s pasem bez rezervace. Tak nevím. 

00000435-photo-2024-02-21-14-13-29.jpg

0 Citovat

Chtěl bych se zeptat, je potřeba Alipay nabít nějak předem nebo stačí pouze naskenovat při platbě to qrko a pak se to rovnou odečte z karty ? Díky 

0
24 reakcí