Platby v Číně: hotovost, karty a aplikace
Rád bych se zeptal, jak je to s placením v Číně prostřednictvím aplikací jako Wechat a podobně. Dočetl jsem se, že klasické karty jako Visa a MC jsou málo podporované a hotovost se mi moc řešit nechce, protože nechceš mít málo ani zbytečně moc (dva delší přestupy). Zajímaly by mě vaše názory, rady a hlavně to, jestli pro platbu s Wechat přes QR potřebuji, aby byl mobil připojený k internetu nebo platba proběhne i offline. Bude to fungovat nebo je třeba pořídit data?
Používal jsem Alipay a data jsme měl přes eSim. Alipay byla propojena přes virtuální kartu, kterou jsem po návratu zrušil.
Wechat jsem používal jen pro komunikaci. Aktivaci ti musí potvrdit jiný uživatel Wechatu.
Díky za info. Chtěl jsem si jen potvrdit to, že k funkčnosti plateb aplikací v Číně musím mít funkční data. Moc se mi nechtělo řešit eSim vždy jen kvůli přestupu.
tak ked mate telefon s esim, tak to je problem na par minut ...
tie ceny su smiesne
Máte pravdu, ale bohužel jsem mezitím zjistil, že můj telefon esim nepodporuje. Nějak mě tahle možnost v první chvíli ani nenapadla. Teď řeším otázku, jestli jsem schopný nějak fungovat bez dat a placení telefonem... Mám přes Peking dva dlouhé přestupy a rád bych se při jednom podíval do centra na jídlo a na památky a při cestě zpět na Velkou zeď. Z toho co jsem vyčetl, tak s klasickou kartou tam moc úspěchu mít nebudu a hotovost prý taky není úplně výhra. Budu rád za každý názor.
Esim se určitě vyplatí. Už proto, aby člověk nemusel řešit VPN. A Alipay je opravdu velké usnadnění. Člověk s tím zaplatí všude včetně toho, že si tam může nechat aktivovat karty na MHD. Wechat je dobrý do menších měst. Tam je více rozšířený než Alipay.
Na trhu existují minimálně 3 eSIM adaptéry. A když jsem se posledně díval, šel koupit nový mobil s podporou eSIM za míň než 3000 kaček. Myslím, že to stojí za zvážení.
Díky za radu. Zkusil jsem kouknout po adapterech, ale bohužel jsem zatím nedohledal nikde, kde by mi ho doručili včas. Telefon mám služební a kupovat si nějaký do šuplíku mi přijde jako zbytečně vyhozené peníze. Vím že bych ho třeba do budoucna využil, ale teď mi jde o dva přestupy a až budu vybírat nový, vím na co si dát případně pozor. Hodil by se mi teda i v cílovce, ale to už si klidně koupím klasickou sim, ale řešit to na rychlo v Pekingu a doufat, že to v rozumném čase zprovozním, zároveň zprovozním appku, bude mi fungovat v appce česká debetka a ještě mě pustí z letiště, tak to je pro mě jako "prvničku" docela stresující představa :-D
Tak pak zprovoznit Alipay doma, napárovat kartu a dohledat zda na daném letišti je free wifi.
Lama23 napsal(a):Máte pravdu, ale bohužel jsem mezitím zjistil, že můj telefon esim nepodporuje. Nějak mě tahle možnost v první chvíli ani nenapadla. Teď řeším otázku, jestli jsem schopný nějak fungovat bez dat a placení telefonem... Mám přes Peking dva dlouhé přestupy a rád bych se při jednom podíval do centra na jídlo a na památky a při cestě zpět na Velkou zeď. Z toho co jsem vyčetl, tak s klasickou kartou tam moc úspěchu mít nebudu a hotovost prý taky není úplně výhra. Budu rád za každý názor.
Co konkrétně s hotovostí "není výhra"? Vezmu Revolut (nebo partners nebo cokoli), najdu na letišti bankomat bez poplatku, a s hotovostí pak zaplatím cokoli... trávil jsem před rokem pár dní v Shanghai, Hangzhou a okolí, a hotově šlo platit všechno. Úplně všechno. A žádnej spyware jako bonus.
Pred 3 mesiacmi som bol v pekingu. Dostat sa z letiska nam zabralo cez 3 hodiny. Vsade boli dlhe fronty. Kvoli e sim som si kupil novy mobil pred 2 rokmi a je to jedina podiemnka ktoru mam pri kupe uz. Urcite vam odporucam vyber z bankomatu. V banke sme stravili 1 hod pri zamienani penazi. Pan pri vydavani tranzit viz bol silno neochotny...
Padre2023 napsal(a):Díky za radu. Nakonec jsem to tak udělal. Jen na letišti koupím simku a snad to vše poběží jak má.Tak pak zprovoznit Alipay doma, napárovat kartu a dohledat zda na daném letišti je free wifi.
Na metro v Pekingu už funguje aj zahraničná karta (Revolut išiel bez problemov). Hlavné pamiatky idú tiež zaplatiť kartou (aj keď chcú vidieť pas). Z bankomatu len pár drobných na jedlo.
nucene premisteny brumak napsal(a):Třeba to výhra je a proto se tady ptám. Jen co jsem se dočetl, tak prý jak se většina věcí platí elektronicky, tak je někde problém zaplatit i hotovostí (snad ne, ale četl jsem to na více místech). Jinak mám kartu jen jednu českou, ale co tady čtu, tak je Revolut a kreditka na cesty asi základ.Co konkrétně s hotovostí "není výhra"? Vezmu Revolut (nebo partners nebo cokoli), najdu na letišti bankomat bez poplatku, a s hotovostí pak zaplatím cokoli... trávil jsem před rokem pár dní v Shanghai, Hangzhou a okolí, a hotově šlo platit všechno. Úplně všechno. A žádnej spyware jako bonus.
Vlado81 a Tymr děkuji za rady. Kartu mám jen klasickou debetku od svojí banky. Zkusím ji a uvidím, ale spoléhat na ní podle toho co se všude píše úplně nechci. Každopádně jestli mi bude fungovat Alipay, tak snad budu bez problémů.
Čínské juany lze úplně běžně koupit v pražských směnárnách a za dobrý kurz. Z bankomatu jsem v PEK nevybíral, ale tak nějak bych tam vzhledem k čínským zvyklostem čekal nějakou past. Kvůli pár stovkám CNY na útratu na pár hodin přestupu bych to ani neřešil. Pokud ti něco zbyde, tak bankovky ti zase vykoupí v Praze zpět.
Díky za radu. Asi bude nejlepší to skombinovat. Každopádně snad budou fungovat ty elektronické platby... tak nějak je mi to sympatičtější.
Lama23 napsal(a):...snad budou fungovat ty elektronické platby... tak nějak je mi to sympatičtější.
Povíme si, až ti strhnou sociální kredit za nevhodné nákupy, nebo se ti skrz Ali/Wechat pay něco ztratí :-)
Tak kartu už jsem si tam přidal, tak snad se nic neztratí, ale popravdě se toho ani moc nebojím... Většinu peněz nemám na kartě a těmhle velkým applikacím věřím víc než nákupu z neznámého eshopu. Každopádně by mě zajímalo, jestli v tomhle ohledu tady má někdo reálnou zkušenost. Jinak beru, že "přehnaná" obezřetnost je lepší než pak litovat.
Ja mel v prosinci taky 2 x layover v Pekingu 15 a 20 hodin, vybral jsem na letisti 3 centa z bankomatu a tech par susnu co mi zbylo, jsem udal v Lawsonu na letisti za pivko, protoze ty odlety tam jsou standartne mezi 1 a 3 rano
spis aby te vubec pustili do mesta, jestli chces na namesti, tak si bukni permit min. den predem
Jen doplňuji. Norbic myslel permit do Zakázaného města, ten musíš koupit minimálně den předem, v den návštěvy na místě nejde. Na náměstí Nebeského klidu vstupenku nepotřebuješ.
Na namesti potrebujes rezervaci, jdes pres dva checkpointy a bez ni te tam vojaci nepusti, osobni zkusenost (ktera se tu vzdycky preferuje) z 22.12.2024 :))
@norbic
Souhlas, vyjadřovat se, radit by měl jen ten s osobní zkušeností. Teoretiků je tu dost. :-)
Zajímavé, v odkazu je uvedeno datum článku 24.11.2021 s platností od 15.12. a také "It also helps the prevention against the COVID-19 pandemic".
Má osobní zkušenost z 02/2024 je, že jsem se přes kontroly na náměstí Nebeského klidu dostal jen s pasem bez rezervace. Tak nevím.
Chtěl bych se zeptat, je potřeba Alipay nabít nějak předem nebo stačí pouze naskenovat při platbě to qrko a pak se to rovnou odečte z karty ? Díky