Antimalárika Keňa
Ahoj, antimalarika do Keni ano ci ne? Brali jste je kvuli ceste, mame v planu se pohybovat kolem Nairobi, Nakuru a Masai Mara, potom prejet vlakem i do Mombasy a snad navstivit Amboseli..diky moc za rady a nazory :)
Pro někoho je lepší malárii prodělat. Antimalarika jsou sračka a s malárií si daný jedinec poradí lépe poradí, pro někoho může být malárie ale smrtelná.
My neznáme Váš zdravotní stav. Poraďte se se svým praktickým lékařem, s lékařem infekčního oddělení a dostanete odpovědi, se kterými můžete pracovat a konečné rozhodnutí je na vás.
me zajimali nejaky zkusenosti..proste jestli si je tam lidi casteji berou nebo ne, jako jestli to neni zbytecny😅
ja jsem totiz myslela, ze tam uplne potreba nejsou, ale jeden spolucestujici si je prave kupoval, tak jsem se divala po netu a nasla mapu s vyskytem, proto pisu i kde se budem pohybovat..
@vydra122 - teď v lednu jsme se "nahoře" kolem Nairobi a Masai Mara chránili jen repelenty (doporučuju v místní lékárně/supermarketu koupit třeba protikomáří krém). Když jsme pak mířili k oceánu, sami naši známí, místní, říkali, ať si koupíme antimalarika, že si je k oceánu na rodinné dovolené berou také. V lékárně vyšly tak na polovinu, co tady a lékárnice mě pořád ubezpečovala, že tyhle jejich moderní nemají znatelné vedlejší účinky. Ty jsme ani jeden nepociťovali vůbec žádné, ale tohle je individuální...
Vedlejší účinky například Malarone jsou časté až velice časté a zahrnují jak průjem, horečky, či vypadávaní vlasů, tak i alergické reakce dokonce i výjimečně anafylaktický šok.
Dále tam jsou špatné interakce s různými jinými léčivy. V případě těhotenství to je ještě složitější.
Evropské léky jsou pod přísnou kontrolou. V Africe můžete koupit jak super léky, tak taky nějaké čínské placebo.
Opravdu to není sranda a řešte podobné věci výhradně s lékaři a ne s rádoby odborníky na internetu. Není to tak dávno, co nějaká ženská na malárii v Česku zemřela.
My byli teď v lednu 2 týdny v Keni (Nairobi - Amboseli - Tsavo - Watamu - lamu). Ve vnitrozemí nebyl jediný komár, na pobřeží jen minimálně. Antimalarika jsme nebrali, nikdo ze skupiny se nenakazil.
U bezpečnosti antimalarik bych byl opatrný. Napr darovát krev muzete po malárii po 6 měsících, po antimalarikach po 12 měsících.
Byla jsem v Africe tři měsíce (i v Keni) a antimalarika jsem nebrala, dokonce mi je výslovně nedoporučili v očkovacím centru, což jsem docela koukala, protože jsem měla pocit, že tam vám prodají cokoli ;). Bývalý kolega měl z antimalarik vedlejší účinky, který měly podobný symptomy jako malárie... takže se obávám, že to, že je to hnus, rozhodně není jen mýtus 🙈
Ještě dodám, že pokud byste na cestě náhodou podezření na malárii měli, tak určitě hned do nemocnice a nepodceňovat to. To mi v Africe říkali, že je největší chyba a proto se pak průběh může hodně zhoršit. A ještě jedna věc, jeden den prý může být malárie latentní a v testech se neprojeví. Takže pokud symptomy neodeznívají, tak jít další den na testy znovu a nenechat se odbýt. Známé se takhle po negativním testu malárie opravdu hodně rozjela a bylo to nebezpečné. Ale ta byla v okolí jezera Malawi, kde bych řekla, že je situace mnohem horší než v Keni :)
Kamarád od známého v Africe na safari antimalirika nebral, spoléhal na něco alternativního. Dostal malárii , mozkovou variantu. Během dvou dnů v kómatu a do týdne exnul.
Takže bych to úplně nepodceňoval. Antimalirika nejsou jen Malarone.
https://infektologie.cz/DPMalarie18.htm
I některé antibiotika tak působí , ale bývá je problém sehnat (stále výpadky v dodávkách) a musí je předepsat lékař .