Ahoj, antimalarika do Keni ano ci ne? Brali jste je kvuli ceste, mame v planu se pohybovat kolem Nairobi, Nakuru a Masai Mara, potom prejet vlakem i do Mombasy a snad navstivit Amboseli..diky moc za rady a nazory :)  .

Antimalárika Keňa

Založila ve fóru Co se nevešlo

8 reakcí

Ahoj, antimalarika do Keni ano ci ne? Brali jste je kvuli ceste, mame v planu se pohybovat kolem Nairobi, Nakuru a Masai Mara, potom prejet vlakem i do Mombasy a snad navstivit Amboseli..diky moc za rady a nazory :)

0

Pro někoho je lepší malárii prodělat. Antimalarika jsou sračka a s malárií si daný jedinec poradí lépe poradí, pro někoho může být malárie ale smrtelná.

My neznáme Váš zdravotní stav. Poraďte se se svým praktickým lékařem, s lékařem infekčního oddělení a dostanete odpovědi, se kterými můžete pracovat a konečné rozhodnutí je na vás.

1 Citovat

Antimalarika už dávno sračka nejsou. Bylo by fajn přestat tenhle mýtus šířit.

3 Citovat

me zajimali nejaky zkusenosti..proste jestli si je tam lidi casteji berou nebo ne, jako jestli to neni zbytecny😅

ja jsem totiz myslela, ze tam uplne potreba nejsou, ale jeden spolucestujici si je prave kupoval, tak jsem se divala po netu a nasla mapu s vyskytem, proto pisu i kde se budem pohybovat..

0 Citovat

@vydra122 - teď v lednu jsme se "nahoře" kolem Nairobi a Masai Mara chránili jen repelenty (doporučuju v místní lékárně/supermarketu koupit třeba protikomáří krém). Když jsme pak mířili k oceánu, sami naši známí, místní, říkali, ať si koupíme antimalarika, že si je k oceánu na rodinné dovolené berou také. V lékárně vyšly tak na polovinu, co tady a lékárnice mě pořád ubezpečovala, že tyhle jejich moderní nemají znatelné vedlejší účinky. Ty jsme ani jeden nepociťovali vůbec žádné, ale tohle je individuální... 

0 Citovat

Vedlejší účinky například Malarone jsou časté až velice časté a zahrnují jak průjem, horečky, či vypadávaní vlasů, tak i alergické reakce dokonce i výjimečně anafylaktický šok.

Dále tam jsou špatné interakce s různými jinými léčivy. V případě těhotenství to je ještě složitější.

Evropské léky jsou pod přísnou kontrolou. V Africe můžete koupit jak super léky, tak taky nějaké čínské placebo.

Opravdu to není sranda a řešte podobné věci výhradně s lékaři a ne s rádoby odborníky na internetu. Není to tak dávno, co nějaká ženská na malárii v Česku zemřela.

0 Citovat

My byli teď v lednu 2 týdny v Keni (Nairobi - Amboseli - Tsavo - Watamu - lamu). Ve vnitrozemí nebyl jediný komár, na pobřeží jen minimálně. Antimalarika jsme nebrali, nikdo ze skupiny se nenakazil.

U bezpečnosti antimalarik bych byl opatrný. Napr darovát krev muzete po malárii po 6 měsících, po antimalarikach po 12 měsících.

1 Citovat

Byla jsem v Africe tři měsíce (i v Keni) a antimalarika jsem nebrala, dokonce mi je výslovně nedoporučili v očkovacím centru, což jsem docela koukala, protože jsem měla pocit, že tam vám prodají cokoli ;). Bývalý kolega měl z antimalarik vedlejší účinky, který měly podobný symptomy jako malárie... takže se obávám, že to, že je to hnus, rozhodně není jen mýtus 🙈 
Ještě dodám, že pokud byste na cestě náhodou podezření na malárii měli, tak určitě hned do nemocnice a nepodceňovat to. To mi v Africe říkali, že je největší chyba a proto se pak průběh může hodně zhoršit. A ještě jedna věc, jeden den prý může být malárie latentní a v testech se neprojeví. Takže pokud symptomy neodeznívají, tak jít další den na testy znovu a nenechat se odbýt. Známé se takhle po negativním testu malárie opravdu hodně rozjela a bylo to nebezpečné. Ale ta byla v okolí jezera Malawi, kde bych řekla, že je situace mnohem horší než v Keni :)

1 Citovat

Kamarád od známého v Africe na safari antimalirika nebral, spoléhal na něco alternativního. Dostal malárii , mozkovou variantu. Během dvou dnů v kómatu a do týdne exnul.

Takže bych to úplně nepodceňoval. Antimalirika nejsou jen Malarone.

https://infektologie.cz/DPMalarie18.htm

I některé antibiotika tak působí , ale bývá je problém sehnat (stále výpadky v dodávkách) a musí je předepsat lékař .

2
8 reakcí