Ahoj,  kdo jste byl v Jižní Koreji, jak jste to měli s penězi? Platili jste převážně kartou a hotovost vybírali z bankomatu, případně nebyl nějaký problém (mám kartu VISA) a nebo jste brali do země EUR/USD a směnili ve směnárně za KRW? Jde mi spíše o funkčnost a pohodlí, než o nějaké poplatky za výběr, ty oželím. Díky všem :)   .

Jižní Korea - peníze

Založil ve fóru Co se nevešlo

8 reakcí

Ahoj, 

kdo jste byl v Jižní Koreji, jak jste to měli s penězi? Platili jste převážně kartou a hotovost vybírali z bankomatu, případně nebyl nějaký problém (mám kartu VISA) a nebo jste brali do země EUR/USD a směnili ve směnárně za KRW? Jde mi spíše o funkčnost a pohodlí, než o nějaké poplatky za výběr, ty oželím.

Díky všem :) 

0

Zkušenost 08/2024: Naprosto drtivá většina věcí se dá platit kartou. Vybírat z bankomatu doporučuji jako obvykle přes Revolut (MC), hotovosti stačí opravdu málo. Hodí se tak leda na nějaké ty tržnice v Seoulu (streetfood) a na pouliční nákupy. "Netflix babička" a její knedlíčky na Gwangjang Market je asi jediná zásadní vzpomínka, kde ten cash byl must.

1 Citovat

Rok stará zkušenost: Většina věcí se dá platit kartou, ALE metro v Soulu NE! Můžeš si konbini koupit kartou kartičku na dopravu, ale dobít to jde jen hotově. 

Dále pak na trhu se nemusí pochodit s kartou, u suvenýrů nebo u některých vstupů. Jinak většinou platba kartou je OK. Jinak směnárnu jsem tam asi nikde neviděl. Ono i bankomatů je málo a pokud jsou, jsou s poplatkem kolem stovky. V angličtině mají méně funkcí jak v korejštině. Kolem řady z nich jsou nápisy Exchange, že to vypadá, že tam je směnárna. Místo ní jen bankomat. V korejštině spousta textu na displeji, po přepnutí do angličtiny naprostá většina zmizí.

1 Citovat

Jo, to metro je pravda. Tam i cesta z INCHEONU (pokud člověk letí tam) se nedá zaplatit jinak než hotově. Na druhou stranu je ideální navštívit první 7ELEVEn a tam si kartu na metro koupit - ten nákup se kartou zaplatit dá. Nabití karty už je pak za cash. V některých 7ELEVEn se nám povedlo hotovost vybrat (ověřeno v Busanu).

0 Citovat

Prakticky všechno se dá platit kartou, jediná výjimka je dobíjení té karty na veřejnou dopravu (T-Money), jak už tady bylo zmíněno. Nejde jen o MHD v Soulu, ale úplně ve všech městech. Dále je celkem problém platit zahraniční kartou online (různé eshopy, korejské rezervační platformy na ubytování...), ale s tím pravděpodobně jako turista do styku nepřijdeš. Vlaky se dají normálně kupovat online i se zahraniční kartou. Pak samozřejmě nějaké nákupy na trzích a podobně. V obchodech a restauracích si nevybavuji, že by byl někde problém s kartou. Nicméně najít bankomat, který neúčtuje poplatek a zároveň bere zahraniční karty je docela oříšek.

Směnárny, tak jak jsme zvyklí, tam prakticky neexistují (až na jednu konkrétní ulici v Soulu, kde se koncentrují). Měnit se dá v bankách, ale je to opruz protože si musíš vystát frontu a pak vyplnit papíry, takže nedoporučuji. S kartou jsi úplně v pohodě, pokud tedy neřešíš poplatek za výběr .

0 Citovat

Já měl problém s VISA. Když mi to 2x neprošlo, platil jsem pak už jen s MC. Tak nevím, zda to byl jen lokální problém nebo obecný.

0 Citovat

Existují appky Wowpass a Tmoney.

0 Citovat

matej15 napsal(a):

Prakticky všechno se dá platit kartou, jediná výjimka je dobíjení té karty na veřejnou dopravu (T-Money), jak už tady bylo zmíněno. Nejde jen o MHD v Soulu, ale úplně ve všech městech. Dále je celkem problém platit zahraniční kartou online (různé eshopy, korejské rezervační platformy na ubytování...), ale s tím pravděpodobně jako turista do styku nepřijdeš. Vlaky se dají normálně kupovat online i se zahraniční kartou. Pak samozřejmě nějaké nákupy na trzích a podobně. V obchodech a restauracích si nevybavuji, že by byl někde problém s kartou. Nicméně najít bankomat, který neúčtuje poplatek a zároveň bere zahraniční karty je docela oříšek.

Směnárny, tak jak jsme zvyklí, tam prakticky neexistují (až na jednu konkrétní ulici v Soulu, kde se koncentrují). Měnit se dá v bankách, ale je to opruz protože si musíš vystát frontu a pak vyplnit papíry, takže nedoporučuji. S kartou jsi úplně v pohodě, pokud tedy neřešíš poplatek za výběr .

Směna v korejské bance je opruz. Minimálně na 1 hodinu. Fronta, pak vyplňují papíry a fotí pas, pak na pokladnu a pak zpátky na přepážku pro pas.
Další zvláštnost je,  že kurzy jsou online a mění se každou minutu. Než je člověk vyvolán na přepážku, je jiný kurz než když vešel do banky. Rozdíl je minimální.

0 Citovat

no nevim, v bance v podzemí v ICN to trvalo zhruba 1 minutu, kurz půl dne stejnej (a stejnej i na všech pobočkách té banky, v ICN jsou tři různý s x pobočkama po letišti, v podzemí je nejmíň lidí). Asi jinej gang.

0
8 reakcí