Spor s leteckou společností China Eastern Airlines
Zdravím, měli jsme nedávno problém s China Eastern Airlines.
Popis situace:V březnu 2023 jsme cestovali s leteckou společností China Eastern Airlines z Budapešti do Bali s mezipřistáním v Šanghaji. Konkrétně se jednalo o lety:
- Let FM870/MU8640 dne 29. března 2023 (Budapešť - Šanghaj)
- Let MU5029 dne 30. března 2023 (Šanghaj - Denpasar, Bali)
Během bezpečnostní kontroly na letišti v Šanghaji dne 29. března 2023 v 9:56 hodin nám byly zabaveny dvě baterie do dronu. Pracovníci bezpečnostní kontroly nám přislíbili, že tyto předměty budou bezpečně uloženy a vráceny při našem návratu přes šanghajské letiště. Tato skutečnost je zdokumentována na dokladu o bezpečnostní kontrole č. PD0066953, kde jsou baterie označeny jako "zakázané/omezené předměty".
Při zpáteční cestě přes Šanghaj však letištní personál odmítl baterie vrátit, případně nebyl schopen je dohledat (skoro nemluvili anglicky). Tímto jednáním nám vznikla majetková újma a zároveň došlo k porušení příslibu ze strany letecké společnosti, resp. letiště.
Pokusili jsme se problém řešit přímo s personálem letiště, ale neúspěšně. Nyní disponujeme veškerou dokumentací včetně letenek, palubních vstupenek, dokladu o bezpečnostní kontrole zavazadel a označení zavazadel.
Jestli už někdo řešil něco podobného, tak prosím o pomoc:
- Vrácení zabavených baterií do dronu
- Případně náhrady škody odpovídající hodnotě zabavených předmětů
- Informace o postupu, jakým se domáhat svých práv vůči zahraniční letecké společnosti
Tak neřešil jsem, ale asi bylo naivní očekávat, že vám je na letišti vrátí. Tam dávalo smysl se při cestě zpět domluvit, aby byly zaslány vaším letem s tím, že si je v cílové destinaci vyzvednete.
Jinak předpokládám, že ta náhrada škody v hodnotě zabavených předmětů byla z vaší strany jen vtip, když se jednalo o zabavení zakázaných předmětů.
Co to bylo za akumulátory? Byly v příručáku nebo zapsaným? Mě baterie do dronu (DJI mini) prošly v březnu na stejným letišti úplně v pohodě, plus několik dalších akumulátorů (kamera, foťák), powerbanka 20000 mAh - vše v jenom přiručáku.
Zapsaný zavazadlo ty k....ti zkoumali, že mi ho (po)zdrželi..., ale to je jiný příběh :)
A taky to asi nebude spor s leteckou společností, ale letištěm. Pochybuju, že bezpečáci jsou zaměstnanci aerolinky
Zadna lithiova baterka nesmi do odbaveneho kufru..par kamaradu uz take bylo predvolano si je vyndat. V prirucaku ma kazda aerolinka nejaky limit na kapacitu, cinane jsou obecne prisnejsi.
Znamemu na letisti v Marakesi zabavili cely dron (nemel dojednane povoleni na dron do Maroka) a celou dovolenou byl z toho dost nervozni. Nakonec bez problemu vratili.
Ano nic do zapsanýho :). Proto sem se ptal, jestli nebyla chyba už tam.
Ale říkám, já toho v příručáku měl "hafo akumulátorů" (3 dro3, 3 kamera, 4 foták, power banka) a bez problémů...
Ale na 99,999 % nic nedostaneš a budeš muset koupit nový
To z nich nevymůžete a ani to nemůže za tu námahu stát, obzvlášť 2 roky zpět. Už i napsání tohoto příspěvku bylo až příliš investovaného času.
Nejde o spor s leteckou společností, ale s letištěm v Šanghaji. Místní příslušnost soudu Šanghaj, spor podle zákonů Číny. Jestli se za těchto podmínek chcete o něco soudit, budete si muset najít čínského advokáta.
Takže si kupte ty nové baterky a na náhradu škody zapomeňte.
Pardon, ona to přepsala ai podle fotek, jsou tam chyby, o toto jsme samozřejmě nežádali, stejně tak se to nestalo v roce 2023, ale 2025. Uvidíme, co na to řekne urad pro civilni letectvi a evropske spotrebitelske centrum, ale dali jsem to už za hlavu celkem
floodland napsal(a):Tak neřešil jsem, ale asi bylo naivní očekávat, že vám je na letišti vrátí. Tam dávalo smysl se při cestě zpět domluvit, aby byly zaslány vaším letem s tím, že si je v cílové destinaci vyzvednete.
Jinak předpokládám, že ta náhrada škody v hodnotě zabavených předmětů byla z vaší strany jen vtip, když se jednalo o zabavení zakázaných předmětů.
Pan Zaoral napsal(a):Pardon, ona to přepsala ai podle fotek, jsou tam chyby, o toto jsme samozřejmě nežádali, stejně tak se to nestalo v roce 2023, ale 2025. Uvidíme, co na to řekne urad pro civilni letectvi a evropske spotrebitelske centrum, ale dali jsem to už za hlavu celkem
Vy si necháváte psát dotazy do diskuse na CL od AI? A co si myslíte, že vám řekne ÚCL a Evropské spotřebitelské centrum? Obraťte se na čínský úřad a čínské spotřebitelské centrum. To vám AI neporadila?
jako že Ti zabaví baterky u letu do DPS, ale schovaj ti je, a vydaj ti je pro let do Evropy? Zajímavá teorie.
Je to lowlife, když něco potřebujou domů, tak to ukradnou cestujícím, jako všude u "security", ale logiku, že by to prošlo pro vybraný lety, jsem ještě neviděl.
Nějakej kámoš medvídka Pů na tebe určitě myslí, když vidí, jakou má jeho dron teď výdrž....