Kompenzace za zpožděný let?
Řízení letového provozu nemusí být záležitost konkrétního letiště, ale celé země nebo oblasti. V tomto článku se píše celkem jasně, že není nárok (přímo je zmíněná stávka ŘLP, ale nedostatek kapacit není velký rozdíl): https://www.cestujlevne.com/blog/zpozdeny-let
Finanční kompenzace se nevyplácí v případě, kdy letecká společnost nemohla zpoždění ovlivnit, např.:
- špatné počasí
- střet s ptákem
- stávka zaměstnanců letiště nebo řízení letového provozu
- válečné a politické nepokoje
Hankaa: je celkem jedno, co maji ve smlouve.
Rouhodujici je, o jakou udalost jde, a jestli se da odpovednost za ni prisit aerolince. Pokid se jedna o udalost, kterou muze aerolinka primo ovlivnit, narok na kompenzaci vznika - napr. stavka vlastnich zamestnancu, zavada na letadle (s par vyjimkami), nedostatek vlastnich zamestnancu atd.
Udalosti typu stavka cizich zamestnancu, zamestnanec firmy zajistujici pozemni handling naboura vozikem letadlo, pocasi, nebo prave omezeni ze strany ATC ci letiste (sloty, nedostatek stojanek, nedostatek ridicich a z toho vyplyvajici sluzby ATC) jsou udalosti, ktere jsou mimo kontrolu aerolinky, a kompenzace nebude vyplacena. A to i kdyby se Vladik stavel na hlavu.
@Lord Pitzbudka
Ano, já tomu rozumím, hledala jsem výklad ke slovnímu spojení "mimořádné okolnosti", doslova "že zrušení je způsobeno mimořádnými okolnostmi, kterým by nebylo možné zabránit, i kdyby byla všechna přiměřená opatření přijata". Jednoznačný výklad není, před pár lety bylo také jasné, že např. stávka vlastních zaměstnanců mezi tyto mimořádné okolnosti patří, až pak nějakým soudním rozhodnutím (nechce se mi hledat konkrétně jakým) byla tato "okolnost" prolomena.
To jsem tím chtěla říct. :) Že někdo musí být vždycky první, kdo vyrazí do boje :) i když výsledek je ze začátku velmi nejistý.
berda napsal(a):Minulý týden jsem se s rodinou vracela z Tirany s Wizzair do Prahy. Zpoždění na příletu bylo 3:04 hod. Letadlo ten den mělo zpoždění už na svém prvním ranním letu z Tirany do Benátek a pak se mu propisovalo do dalších letů. Podala jsem žádost o kompenzaci přes jejich webový formulář a včera přišla jejich standardní odpověď "z poždění bylo způsobeno mimořádnými okolnostmi, kterým nebylo možné zabránit, i kdyby byla přijata všechna přiměřená opatření"
Lze někde zjistit důvod zpoždění? Náš UCL asi v tomhle nepomůže, že?Vztahuje se odškodnění dle 216/2004 také na infanta?
Kontaktovala jsem Úřad civilního letectví v Tiraně a jejich odpověď byla:
Please find below the official response given by the airline regarding the reason of your delays: W4 5137 - Flight was delayed due to late release of HA - LXK due to EASA product audit. W4 5035 - Aircraft was released late from maintenance The above-mentioned reasons are not considered as an extraordinary circumstances according to the Eu. Reg 261/2004. You can request the airline to re-consider the response given to you and we as Passenger Rights Office will do the same. Regards
Nárok tedy dle 261/2004 je. Jaký postup byste mi doporučili vzhledem k efektivitě vymožení odškodnění?
Asi by bylo nejlepsi se i na Polsko zeptat u: https://evropskyspotrebitel.cz/kontakty/
Napriklad kompenzace za zpozdeni u letu z Rakouska jsem resil u rakouskeho APF, ale se zpozdenimi z Ceska i ze Spanelska pomohlo primo ceske ECCnet.
Take jsem chtel kontaktovat dany madarsky urad pro zpozdeni na wizzim odletu z Budapesti, ale Wizz se tenkrat necekane vyznamenal a schvalil/vyplatil kompenzaci bez zbytecnych prutahu.
Má niekto skúsenosť s meškaním spôsobeným zlým počasím na predchádzajúcej rotácii lietadla a následne sa to nabalilo? Niekoľko rokov dozadu mi za to vyplatili kompenzáciu ale už sa to tuším zmenilo a nemusia to platiť.
Mně takhle eurowings kompenzaci uznali, když letadlo divertovalo jinam a pak nabralo zpoždění. Asi spíš záleží na společnosti, od některých se nedá nic čekat.
Katka _1 napsal(a):Má niekto skúsenosť s meškaním spôsobeným zlým počasím na predchádzajúcej rotácii lietadla a následne sa to nabalilo? Niekoľko rokov dozadu mi za to vyplatili kompenzáciu ale už sa to tuším zmenilo a nemusia to platiť.
Záleží. Tohle je jeden z mnoha hranicnich pripadu, ktere narizeni nijak neresi, a musi/musel by ho resit az pripadne soud.
Neco podobneho pred casem probehlo, vysledek si presne nepamatuju, ale bylo to tak nejak celkem v souladu se selskym rozumem - pokud kvuli udalosti mimo kontrolu aerolinky byl zpozden let a nasledna rotace, tak i za tu naslednou rotaci neni treba kompenzovat, ale neni mozne aby se aerolinka vymluvila na takovouto udalost vzniklou den dva dny zpatky pres pet rotaci.
No u nás to bola ranná rotácia omeškaná o 1.5 hodiny kvôli zlému počasiu a postupne sa v každom ďalšom lete zvýšilo meškanie až náš meškal 4 hodiny. dem to skúsiť posunúť nejakej z tých spoločností čo to vymáhajú, ale moc veľkú šancu tomu nedávam 🤷🏻♀️
Ahoj vespolek, mám takovou zapeklitou otázku. Azores Airlines mi večer před odletem poslali sms že z důvodu overbookingu mi mění přímý let Ponta Delgada - Malpensa na let s přestupem Ponta Delgada - Lisabon - Malpensa s příletem o 4 hodiny 15 později než byl původní čas příletu. Druhý segment Lisabon - Malpensa operoval TAP Portugal. Chtěl bych to reklamovat a požádat o 400 euro kompenzace, ale nejsem si jist, pod kterou kategorii nároků tohle spadá: Long Delay, Cancelation nebo Denied boarding? Rád bych to také poslal na portugalský anac, aby to prověřili v případě, že se k tomu SATA nebude znát, předpokládám, že nebudou chtít nic platit.
Lord Pitzbudka napsal(a): Rizeni letoveho provozu (jako napr. slot z duvodu kapacity letiste, nedostatek personalu apod) je vnejsi vliv a zpozdeni zpusobene timto nespada pod kompenzace
Do jaké míry, respektive po jak dlouho je toto relevantní výmluva? Plánovaný odlet v 6:25 reálně odletěl ve 23:01. Mezitím naprostý chaos, výmluvy Ryanairu na ATC a opakované zveřejňování fiktivních časů odletů a přesuny ke gate, aby se z nich neodletělo...
Petr76 napsal(a):
Do jaké míry, respektive po jak dlouho je toto relevantní výmluva? Plánovaný odlet v 6:25 reálně odletěl ve 23:01. Mezitím naprostý chaos, výmluvy Ryanairu na ATC a opakované zveřejňování fiktivních časů odletů a přesuny ke gate, aby se z nich neodletělo...
Pokud vim, zadne ”tvrde” pravidlo neexistuje (coz ale nic neznamena, protoze existujici judikaty fakt nejak cilene nectu), ale relevantni to muze byt celkem dlouho - jeden ranni slot spojeny se zpozdenim 2h vam, pokud mate bazi s trema letadlama, zboura letak na cely den a nic s tim nikdo neudela - jedno zpozdeni vygeneruje dalsi zpozdeni (protoze se to, specialne v lete, muze zacit - a zacne - kumulovat a generovat dalsi zpozdeni)…
J0x napsal(a):Díky overbookingu denied boarding a nabídnutí náhradního letu. Kde je nejasnost?
Díky za potvrzení, to jsem si myslel. Ale trochu mě zmátla ta jejich definice a to, že let změnili už den před odletem:
'Denied boarding’ means a refusal by the airline to carry a passengers on a flight on which they hold a confirmed reservation and where have presented themselves for check-in and at the boarding gate not later than the time advised by the airline, tour operator or travel agent (if no time was indicated, not later than 45 minutes before the scheduled departure time). Snad tu podmínku jsem splnil, pokud jsem se dostavil na check in toho náhradního letu, co mi přidělili, ne toho původního.
Matoucí to je, ale když se sami přiznali k overbookingu... snad to není nějaká nová metoda, jak z kompenzace vyklouznout. 😆
Tak ono je to ve finale jedno - proste doslo k priletu do destinace o vic, jak 3 hodiny pozdeji.
Tim, ze do mailu napsali jako duvod zmeny letu overbooking, si sami zkomplikovali zivot, a nahrali cestujicimu neprustrelny argument pro pravo na kompenzaci.
Nevim, co tady tazatel resi - claim uz mel davno smerovat k Azores Airlines.
jinak, ciste formalne nejde tedy o denied boarding, ale o zmenu letu den pred odletem.
Ahoj, chci se zeptat na názor/zkušenost, když je let zpožděn 2,5 hodiny z důvodu rotace letadel a pak čeká 1 hodinu na volný časový slot, je to mimořádná okolnost? Reklamovala jsem náš let QS1152, 24.7.24 (Praha-Malaga) u ÚCL a ten velice rychle (četla jsem o "přátelství" zaměstnanců ÚCL a Smartwings), za 24 hodin odpověděl, že šlo o mimořádnou okolnost. Zaslal mi i důkaz(moc se mu nechtělo), ve kterém je ale celkové zpoždění 3:17 pod kódem 91, tj. pochybení dopravce. Odpověď portugalského úřadu pro letectví jsem obdržela za 5 týdnů, bylo kladné a peníze dopravce poslal, jenomže to byla KLM. Tady je to český úřad-česká společnost... A ten důvod se mi fakt nelíbí, 2,5 hodiny SW uznal jako vlastní pochybení, ale hodinové čekání na volný slot považují dopravce i ÚCL za mimořádnou okolnost. Ale dopravce svůj slot ztratil(nepřistavil letadlo včas) a nemůže se vyvinit, že je to chyba letového provozu, tj. mimořádná okolnost.
Mám dále bojovat(podat žalobu) nebo s vyjádřením ÚCL to nemá šanci uspět?
tohle je těžký, ale ...
2,5 hodiny by stále byly v cajku, a dal by to na čas
tím "rozhodujícím" faktorem tady byl ten slot, který ze 2,5 hodin udělal 3,5 hodiny. a zbytek už jsou jen teorie - ten slot by mohl dostat, i kdyby měl z předchozí rotace sekeru třeba jen hodinu. ale samozřejmě taky nemusel.
malaga v červenci byl jeden velkej průser.
to letadlo nabralo sekerku na rhodosu (možná zase kvůli nějakýmu slotu), takže ... do tohohle bych nějaké konspirace o tom, kdo je s kým kamarád netahal - objektivně je tady prokazatelné jen to, že ten slot dostali a ten způsobil překorčení tří hodin.
Neletěl někdo naaaahodou letem FR 6286 dne 04.09.2024 směr Marrakesh - Malaga ? Který měl odletět 15:05 ale odletěl až 23:00.
Dobry den
dne 13/9 jsme meli mit odlet z Kosu v 23:55. Let mel zpozdeni 4:10 minut. V letadle uvedli duvod zpozdeni, nevraceni letadel vcas z duvodu pocasi nad Evropou a nasledne technicky problem letadla /software/ , tak se cekalo na dalsi letadlo, ktere odletelo z Prahy na Kos. Je v tomto pripade narok na kompenzaci? Resili byste reklamaci primo pres smartwings nebo pres nejakou spolecnost, ktera tyto reklamace zprostredkovava…? Dekuji za radu, resim takovou situaci poprve.
Tady Vám všichni odpoví, že nejprve jít klasickou cestou přes dopravce a já to také doporučuji. Zvláštní je "kumulace" důvodů - počasí + technický problém letadla. Koukám, že z Kosu je to nějaký častý jev :)
pozdni prilet letadla z predchozi rotace kvuli pocasi je relevantni duvod povazovat to za vyssi moc.
v tomhle pripade to letadlo uz z prahy priletelo s vic, jak 3 hodinovou sekerou.
za predpokladu, ze to bylo opravdu kvuli pocasi, nema smysl o kompenzace zadat. nicmene kdyby bylo, tak zacit primo claimem primo spolecnosti, a agenturam to predavat az v druhem poradi.
Ahoj, 25.12.2024 máme odlétat z Prahy do Mexico City s přestupem v Londýně. Vše na jedné letence od BA. Teď jsem ale v aplikaci zjistila, že původní let z Prahy do Londýna s příletem v 8:20 nám byl zrušen a přebookován na čas s odletem z Londýna do Mexika na 15:10. Odlet do Mexika ale zůstal stejný v 12:45. S informací, že let nenavazuje a buď si máme požádat o vrácení peněz, nebo přebookování navazujícího letu. Což by nebyl problém, kdybychom na druhý den brzo ráno neměli zaplacené letenky z Mexico City do Cancúnu. Jelikož se let uskuteční přes Vánoce, letenky do Cancúnu nebyly vůbec levné. Absolutně let nestíháme, jelikož další let z Londýna přilétá do Mexico City až druhý den odpoledne. Mohu požadovat nějakou kompenzaci, když nás o zrušeném letu informovali déle než 14 dní před odletem? Pokud mi vrátí peníze za letenky do Mexika, tak ok, ale přijít o 25000 za přeletové letenky se mi úplně nechce. Díky za info
Nic nedostaneš a jen na tobě, jak si to zařídíš.
Logické by bylo posunout si první let do Londýna o den dříve.