Kompenzace za zpožděný let?
K tem novym pravidlum - prijde mi hodne nefer, ze aerolinka ma pravo beztrestne zrusit let 14 dnu predem, bud by to melo jit jen s kompenzaci nebo by to pravo mel mit i cestujici vzdy. Jinak se velmi spatne planuji dopredu hotely, auta a jine aktivity na miste - nastesti se i pujcovny casto prizpusobili a nabizeji casto tarify se zrusenim zdarma. Ale toho se asi zmeny tykat nebudou. Naopak myslim, ze treba tech 600 EUR za par hodin z pozdeni je ted opravdu dost prisne a tam si dokazu predstavit ten casovy limit dost protahnout (ono teda dat za zpatecku treba 400 EUR a pak dostat za zpozdeni o par hodin 600 uz je i tak trosku zvlastni - jasne, ze to uplne nesouvisi s cenou letenky, nekdy to cloveku muze na miste zpusobit mnohem vyssi naklady, at uz skutecne nebo "usle prilezitosti", kdyz leti treba pracovne). Kazda regulace nakonec produkt zdrazuje, at uz kvuli primym nakladum nebo temi procesy, ktere s tim souvisi.
Jen hlásím, dcera letěla se Smrtwings v létě z Kosu, zpoždění pár minut nad 3h. Smrtwings mě poslali do řiti s tím, že to bylo důsledkem regulace leteckého provozu v důsledku sezóny a zvýšených nároků na celoevropské řízení letového provozu v důsledku sezóny a omezení letů na Ukrajinou a takové ty obvyklé kecičky. Napřed ani nechtěli uznat ty 3 hodiny. Zdejší člen komunity, který si (bohužel) nepřeje být medializován to dotáhl k soudu a Smrtwings nakonec teď zaplatili do haléře vše, včetně úroků, nákladů na zastupování atd. Možná bychom to u jiných dopravců nechali plavat, nakonec domů dorazili, ale tady u toho pohrdání zákazníkem a arogance Smrtwings jsem jim to opravdu přál.
Ještě snad jen návrh nových pravidel je dost mimo mísu. Psal je lobbista od zástupců aerolinek s cílem, aby už nikdy nikdo nedostal žádnou kompenzaci. U longhaulů limit zpoždění nad 12 hodin je fakt mimo mísu. K tomu ponechat více jak 20 let staré výše kompenzací je hotový výsměch. Vždyť už v řadě západoevropských měst stojí hotel střední třídy i přes 250 euro na noc. Při zrušení letu na poslední chvíli a propadnutí rezervací je tak 600 euro mnohdy výsměch. To, že někdo prodává letenku např. za 1 euro s tím nemá žádnou příčinnou souvislost.
Naopak, čím vyšší kompenzace za zpoždění a kratší čas, tím vyšší motivace dopravců to zpoždění nemít. Podobně s rušením letů .