Soul - Jižní Korea
Tak Slovensko má výhodu, že EUR je domácí měna. Pokud já tady vyměním CZK-EUR tak na tom něco ztratím, potom EUR znova vyměním na KRW a zase na tom ztratím. Když budu platit kartou nebo vybírat z bankomatu, tak se to převede kurzem kartové společnosti na EUR a pak kurzem mé banky z EUR na CZK, takže zase dvě konverze a zase ztratím... Krom toho, střední kurz CZK-KRW podle ČNB dnes je je 0.02271 a směnárna nabízí 0.023. Za 1milion WONů ve směnárně dám 23000Kč, podle středního kurzu ČNB bydh dal 22710 - rozdíl 290Kč je v té transakci úplně v pohodě. Nemusím hledat směnárnu hned na letišti, nemusím přemýšlet nad kurzama...
Čo všetci na tom Jeju vidíte? Prešiel som už hromadu obrázkov a doporučení, čo všetko tam vidieť, ale stále ma to nejak nepresvedčilo k návšteve...
Ahoj,
podle jaké mapy plánujete cestování na Čedžu? na google mapách mi to hledá cestu pouze autobusem.
Druhý doraz, víte někdo kde je začátek treku po Hallsan parku?
Díky
Vhodná cesta z místa do místa se dá z mapy tak nějak odhadnout (těch cest tam zase tolik není), pokud chci vědět jak je to daleko, použiju funkci "měření vzdálenosti" a cestu "oklikám" - vzdálenost zjistím alespoň orientačně. Co se týče navigace na místě - podle všeho google mapy fungovat nebudou, takže buďto navigace půjčená v půjčovně (potom zahraniční fora doporučují si nechat ukázat kam klikat pro vyhledávání a vyhledávat podle tel. čísel, které si předem zjistíme, v krizi mít vytištěné názvy míst v korejštině a někoho požádat aby je zadal). Podle všeho by ale mělo v Koreji fungovat Waze.
Za me Jeju celkem v pohode,ale v Koreji mam oblibenejsi regiony..rozhodne bych neletel do Koreji a videl jen Jeju:)
jorgus mozes aj konkretizovat co neobist nevynechat respektive hocijake odporucania ci skusenosti urcite vsetkym pomozu ja osobne by som rada sla na jeju na 2 cele dni, ist na halasan a vidiet tam tie top veci, a rada by som to zvladla cele busom ale keby mal niekto volne miesto v aute(mozno 1 alebo aj 3) od 15/16.6 kedy chcem letiet tam a 18. nazad tak kludne dajte vediet
byl jsem v koreji dvakrat, celkem necely mesic, hazim sem dva itinerare co jsme projeli..davam celkem hodne priprave,tak bych celkem se zarucil ze je to to nejlepsi co videt z Koreji:)
Praha – Seoul – Sokcho (NP Seoroksan)– Andong – Hahoe Village – Gyeongju – Gimcheon – Cheongju (NP Sognisan) - Seoul – Praha
Prvni okruh:
Vylozene to nej z Koreji..mene pamatek a více casu,hodne moznosti na treky od chramu:)
best of:
Hahoe Village – užasný živý skanzen, kde vláda nechává žít lidi jak za starých časů, stovky živých domů, nejlepší skanzen co jsem viděl.
Jikjisa temple – nejhezčí korejský temple, škoda Heinsa temple.
NP Sognisan – z dvou národních parků co jsme navštívili, ten hezčí, moc pěkná hřebenovka.
zklamání:
Seoul – čekal jsem to, Seoul opravdu co se týče turistických zajímavostí nemá moc co nabídnout.
Druhy okruh:
Hlavnim duvodem byl ostrov jeju a na to jsme navazali pamatky v západní časti zeme:
Odusan Unification Observatory - Korean Folk Village – Independence hall of Korea – Jeonju Hanok village – Maisan provincial park – Damyang Bamboo forest – Unjusa temple – Wando - Manjanggul - Seongsan Ilchulbong – Seogwipo – Oedolgae - Cheonjeyeon falls –Spirited garden - Sanbanggulsa – Yongmeori – Wando – Boseong – Nagan folk Village – Songgwangsa – Ssanggyesa – Heinsa – Hahoe
Odusan Unification Observatory – vyhlídka na Severní Koreu s muzeem
Korean Folk Village – cca 260 různých typů domů ze všech korejských provincií, ale i pravidelné ukázky tradičních zvyklostí
Indepence hall of Korea – pomátník na invazi Japonců
Jeonju Hanok village – pevnost
Maisan provincial park – Tapsa – chrám s 80 kamenými vežmi, Unsusa – temple v nádherné lokaci
Damyang Bamboo forest – viz název
Unjusa temple – dva ležící budhové, 23 pagod
Wando – trajekt Jeju
Manjanggul – největší lávový tunel na světě
Seongsan Ilchulbong – kráter u moře
Seogwipo – Cheonjuyeon Pokpo – největší Korejský vodopád, Jeongbang Pokpo – jediný vodopád v Asii co padá přímo do moře
Oedolgae – lonely rock
Cheonjeyeon falls – třístupňový vodopád
Spirited garden – tato zahrada je považována za nejkrásnější na světě
Sanbanggulsa – jeskyně se Zenovým chrámem
Yongmeori – divoké pobřeží
Boseong – čajové plantáže
Nagan folk Village – opevněná vesnice
Songgwangsa – tento chrám se řadí mezi tři nej v Koreji
Ssanggyesa – temple
Heinsa – temple, slavný poklad "Tripitaka Koreana", což je více než 81 tis. tiskařských dřevěných desek z 12. st. s úplným překladem kanonických buddhistických textů
Hahoe – jediné místo kde jsem byl a pojedu znovu, úchvatná vesnice
Korean Air ponúka jednosmerné letenky zo Soulu na Jeju od 40000W (34€) a niektoré lety sú operované 747-400
wow dik za tip, hned som zabookoval sice uz mame kupene letenky s air busan ale snad sa daju zrusit a vratia cash
Tak my máme odlet už 3.6. z Budapešti, 4.6. z Říma - je to patrně úplně první let na nově zavedené lince FCO-ICN. Pokusím se sem tedy napsat co nejdříve, jak to dopadlo.
ahoj,
dělal jste již někdo check in na letenky na Jeju s Jeju Air, je to vůbec potřeba nebo až na letišti?
Něják se mi to nedaří a při logování mi stránky padají
Takže se vše podařílo!
Boarding passy na let FCO>ICN jsme sice dostali už v BUD, tento let jsme měli v premium economy, ale protože nám dali místa která nebyla u sebe, nechali jsme si je při odbavení na FCO změnit - vše proběhlo bez problémů. K premium economy byl i vstup do salonku, to jsme samozřejmě na FCO využili. Jednalo se o úplně první let na této lince (dříve létala v jiný čas operovaná Korean Air, teď ji operuje Alitalia a Korean mají codeshare), k prvnímu letu byl u boardingu dortík a drinky, každý dostal drobnou pozornost a i v letadle (i v economy) byl malý přípitek.
Premium Economy hodnotím rozhodně kladně, určitě lepší než "dobytčák", kterým poletíme zpátky
Pár rad k procesu na letišti:
- po výstupu z letadla se prochází imigrační kontrolou, je nutné mít vyplněnou vstupní kartu (podobně jako třeba do USA, tam jí ale dávají už v letadle...). Před frontou na imigrační bylo několik míst, kde byly ty karty k dispozici. Na kartu se mj. vyplňuje délka pobytu, adresa pobytu v Koreji (stačí třeba jméno hotelu) a číslo pasu. Doporučuji tedy mít u sebe něco na psaní a tyto údaje (my jsme se chvíli sdrželi hledáním adresy našeho airbnb). Po baggage claim je ještě celní kontrola a opět se musí vyplnit formulář - celní deklarace (takže pas a pisátko neschovávat). Celý proces na letišti nám zabral skoro hodinu.
Jízdenky na MHD:
doma jsem načetl několik variant, varianta s vícedenní jízdenky (MPASS) mi příliš výhodná nepřipadala, takže jsme zvolili T-money (nabidou kartu). K ní jsem pak našel, že je lepší připlatit 500KRW a místo "holé" Tmoney si vzít turistický CITYPASS+. Chtěl jsem ho získat na přepážce kde psali něco o airport railway, tam jsem neuspěl (poslali mě na informace). Na informacích jsem taky neuspěl a poslali mě někam k oranžové budce (asi zpátky k té vlakové), takže jsem se rozhodnul na to vykašlat a chtěl jsem tedy holou T-money. To mě poslali kousek vedle do obchodu GS25 (drobné potraviny...) Tam jsem zaplatil 3000KRW za kartu, k tomu 20000KRW za za dobití a překvapivě jsem dostal CITYPASS+ Kartička se potom jen přiloží na turniketu u příchodu k vlaku. My jsme nakonec nejeli EXPRESSem - nějak k němu nepouštěli (nevím proč), možná bylo plno, možná jel až za dlouho, tak lidi posílali na standardní vlak.
SIM karta s daty:
Pokud chcete mít i internet, pak mi asi jako nejlepší varianta vyšlo objednat si již doma EGSIM. Stálo to 25500KRW, z toho 5500 je za kartu a 20000 je kredit. Z kreditu se pak stáhlo 16500 na datový plán 1GB a na hovory mi zbylo 3500KRW. Vyzvedával jsem u hotel information desk.
Spolucestující si SIMku koupil až na letišti - ve stejném GS25 jako jsme koupili jízdenky. Na místě stála karta 30000KRW ale je tam více kreditu na volání. Od pokladny nás poslali k "Lady", která seděla na lavičce a velmi ochotně nám pomohla se sprovozněním - kartu koupenou na letišti je potřeba aktivovat, k aktivaci se mobilem dělá fotka pasu, s tím vším pomohla. Mi pomohla i vyměnit simku v telefonu (LG má výsuný "šuplík", je potřeba zabodnout nějaký tenký předmět do správné dírky, tenký předmět jsem neměl), navíc se mé LG po vložení SIMky přepnulo do korejštiny a to mě "lady" taky zachránila!
Ja salonek nedostal a to jsme je tan lamali co to slo menili jsme v Rime mista vedle sebe, zustali jsme v premium economi, ale salonek nic. Mel jsem si vytisknout asi i to potvrzeni o salonku, takto jiz v manage booking byl jen zpatecni let.
Jeste si potvrdim, jednalo se o salonek o patro nize Alitalian v odletove hale G?
Ano, presne ten. Prisel jsem tam, ukazal jsem boarding pass na kterem bylo napsano premium economy a byl jsem uvnitr. Podobne zafungoval priority boarding - vyzvali magnifica a classic plus pasazery k boardingu, vsichni stali jak pecky pred gatem a nic se nedelo, tak jsme pockali az to dokeca a vlezli tam. Nejdriv se na nas skarede divali, ale po precteni premium economy na listku rychle roztali
Nekoho ceskeho jsem vcera zahlidnul v Secret Garden, nebyli jste to vy ?
S tim premium economy mi vse na letisti v Rime vysvetlila ochotna pracovnice Alitalia, veskere predletove vyhody jsou stejne jako v byznys:
- prioritni check in
- prioritni zavazadla
- salonek Alitalia v terminalu 1 u brany G11
- prioritni nastup na palubu
Takze vzdy jit vsude, kde je napsano sky priority, sami zamestnanci to na letence ctou jako byznys.
Jen dodam, ze prilet z BUD je do terminalu 3 a zastavky bus jsou az za terminalem 1, pri ceste zpatky z Terminy na letisti je potreba vytistenou jizdenku nazpet nechat jeste navic overit v kancliku autobusoveho dopravce u zastavky, jinak vas poslou zpatky a kvuli fronte se pak doslova rvat o misto v buse. Uschovna zavazadel na Terminy je z duhe strany, nez odjizdi bus, a stoji min. 6 Eur na 5 hod.
Jinak dnes me po pristani v Soulu cekal nechteny bonus ve forme privesku na zavazadle a musel sem jit bokem vysvetlovat, ze ten kapesni svycarak ma funkci otviraku a slouzi opravdu predevsim jako pomucka na jidlo a ne jako utocna zbran, jak vyhodnotili na skeneru, noze jen do zeme zakazane dovazet. Po dlouhem dohadovani mi ho vratili a el. privesek odstranili.
U brany G11 o patro nize, tak nevim, nebylo nam to souzeno, ale aspon jsem cestoval s guru tohoto webu Dejvem a Prokym
rsaf my cestovali o den drive, tou dobou jsme byli jiz na Jeju
To jawajawa:ten nuz byl v odbavenem zavazadle?Ja ho tam mam taky,zavirak normalni velikosti. Problem nebyl,ani pri dnesnim preletu na Jeju. Ikdyz teda jsem si musel koupit novou letenku bo mi to uletelo..
Zdravím,
Na přelomu sprna/září 2015 se chystám odletět na půlroční studijní pobyt do Soulu a chtěl bych se zeptat na pár tipů ohledně cesty. Qatar Airways nabízejí přijatelný spoj z Budu (přes Doha), i z Prahy (přes jiné společnosti, s přestupy v Paříži, Mnichově nebo Frankfurtu a pak Doha) za poměrně (?) rozumné ceny (Bud kolem 10k, Praha 13k).
Chtěl bych se zeptat, zda by se cena dala nějak srazit (kde hledat); tohle spojení se mi líbí i s možností letět B787 nebo A350 na lince z Evropy do Doha, nebo jak případně před lety zažádat o změnu letecké třídy a podobně.
Bude to má první cesta do takové dálky, tak by se mi hodily nějaké tipy.
Díky, Kisha
Svycarak bezne velikosti mam v odbavovanem zavazadle taky, uz jsem ho vezl mnohokrat a nikdy nebyl problem. Uvnitr je nekolik kovovych prepazek takze si myslim, ze na RTG ani moc nemuze byt poznat, ze to je nuz a jakou ma cepel... Ledaze by to nebyl uplne obycejny maly svyvarak ?
Ahojte, slapli ste si uz niekto na hallasan na jeju? Resp sa chystate? Ak ano ktoru trasu odporucate aby neodpadli nohy a nezabili sme cely den( sme len dva dni na jeju) vdaka;) inak uz nedockavo cakame v budapesti na letisku:)
Ahoj,
vcera
Vyrazili jsme ze Seongpanak 750 mnm (jede tam bus 780), je to "jen" 9,6 km na vrchol, ale k autu se vratili po 8 hod! Vrchol 1950 mnm nadhera, ale neni to zadarmo
Pozor, ve 2/3 je brana za kterou te po 13 hod nepusti!
Dale doporucuji sopku Seongsan Ilchulbong na vychode cca na 2 hod za 2000W, jednoznacne doporucuji.
Ufff tak pockam na odporucenie inej trasy a sopku urcite dame! Vdaka! Ak mate este nejake typy co neobist a pod sem s nimi! Prave si uzivam salonik a mam uz len z toho celkom zazitok,urcite v buducnosti sem tam zainvestujem:D dokonca ak niekto budete spat na letisku ako ja,mozte tam ist vecer (otvorene do 23,45) a od rana neviem presne kedy ratam ze od 6,00 zase:D