Irán
Lukáš Čuřík napsal(a):Zdravím. V lednu se chystám studijně na měsíc do Íránu. Většinu času tak sice strávím v Teheránu, ale jeden z volných víkendů bych chtěl využít alespoň k návštěvě Isfahánu. Jaké máte zkušenosti s autobusovou dopravou v Íránu? Využíval někdy někdo online rezervační systémy viz. 1stQuest a tak podobně, popř. něco jiného, nebo se vyplatí to prostě nechat až na nádraží? Díky moc za odpovědi.
Souhlasím s tím, co už bylo řečeno. Autobusy jsou opravdu pohodlné, i když na čas většinou nejezdí. Jsou dvě kategorie spojů - standardní a VIP, i když žádný větší rozdíl jsem nezaznamenal a několikrát přijel VIP bus i na standardní spoj.
Jízdenky jsem většinou rezervoval na recepci hotelu/hostelu, případně kupováno na nádraží před odjezdem. Zrovna na té relaci Teherán - Isfahán jezdí dost spojů, takže bych se toho nebál.
Uz to bude cca 5 rokov, za mna urcite VIP, bolo to drashie mozno o 3-5$, spustu miesta a obcerstvenie na palube, rezervovane vzdy den dopredu cez recepciu.
Ahoj v pátek jsme byli na velvyslanectví pro víza chtěli po nás pas, pojištění a zaplacený poplatek za víza.
Ahoj,
letíme 17.-26.1.23, tak kdyby se někdo chtěl připojit na nějaký výlet nebo spolucestování, napište mi soukromou zprávu. :) Zatím mám hrubej itinerář a skládám k tomu dopravu a další. :)
Momentálně jsme v Yazdu budeme tedy slavit Silvestra.Po příletu do Teheránu po nás chtěli na letišti covid očkování, vízum a pas nic víc.Je to fakt krásná země a lidé jsou tady milí.
Ahoj, píšu i soukromou zprávu.
Jakým stylem kontrolují očko? Ještě se ke mně dostalo info přímo z Íránu, že znovu začali vyžadovat i pcr test při příletu. Tak jen pozor na to, kdo se chystáte..
Zdravím, existují na autobusových nádražích úschovny zavazadel? (Yazd, Kašán). Chceme přijet ráno a odjed večer. Nebo stojí zato strávit zde delší dobu? Náš plán 2 dny Teherán, 2 dny Hormuz, 3 dny Shiraz + Persepolis, 1den Yazd, 3 dny Isfahan, 1 den Kašán. Noční přejezdy, Teherán Hormuz letadlem
Díky za informace
Jo tohle není v Íránu problém. I když tam není oficiální úschova tak vám to tam místní hlídač za nějaký bakšiš pohlídá.V Kashanu jsme to tak udělali.
Díky, a jak vidíte ten Yazd, stojí to za 2 dny pobytu? Nebo strávit 4 dny v Shirázu a okolí. Nějak mám pocit, že ten jih je zajímavější než Teherán a Isfahán
Určitě se víc soustředit na Shiraz a Yazd na úkor Isfahanu. Isfahan je jenom o těch památkách na tom hlavním náměstí a okolí, kdežto ze Shirazu se dá jet na Persepolis a v kombinaci s hrobkama je to na celý den. Yazd měl rozhodně největší kouzlo ze všech měst, co jsme tam navštívili. Město uprostřed pouště, úplně jiná architektura a lidé. Jen v samotném městě je toho hodně co vidět, plus jen návštěva Towers of silence zabere s cestou pár hodin. Každopádně doporučuji návštěvu tak hodinu před před západem slunce. Z Yazdu určitě doporučuji při západu slunce i výlet do pouště za městem, kde jsou pak krásně vidět hvězdy. Je potřeba to usmlouvat s nějakým taxikarem, že vás tam hodí a tak 2 hodiny počká a zase hodí zpátky.
Ten itinerář bych rozdělil na 2 dny v Shirazu a 2 dny v Yazdu. Myšleno jako 2 celé dny od rána do večera.
Kashan je v pohodě na to dopoledne přijet a večer odjet, prespavat je tam zbytečné. Teherán záleží. Dá se tam vyjet lanovkou na hory za městem téměř do 4000 metrů nad mořem + krátký výstup na horu Tochal. Což je sám o sobě výlet na půl dne aspoň. Plus ty paláce, Bazaar atd...
Z toho Hormuzu se budete dostávat jak? Lodí a pak po zemi? Z Bandar Abbasu jezdí přímý noční vlak do Yazdu a i samotné město stojí za pár hodin návštěvy. Jinak obecně na ty větší vzdálenosti doporučuji spíš ty noční vlaky. Stojí to pár korun a ty spací kupé byly to nejluxusnější, co jsem kdy na kolejích viděl. Každý vagon má svého pruvodciho a na konci vlaku je super jídelní vůz kde připravují čerstvé jídlo a interiér jako v luxusní restauraci. Lze takto jet i Yazd - Isfahan nebo Shiraz - Isfahan. Mezi Yazdem a Shirazem se musí po silnici. V Shirazu se dají usmlouvat i taxikáři na cestu do Yazdu, ze zastavkama v Persepolis, na hrobkach a v Pasargadech. Takže i to se dá při nedostatku času.
Z Teheran - Bandar let prilet 17.00, z Bandar - Hormuz trajekt posledni v 21.00, pak Hormuz dvě noci Hormuz - Bandar trajekt 15.00 Bandar - Shiraz noční bus nevim kdy a jak koupím snad se da na autobusovem nádraží nebo potkám cestovku