Svoboda cestovaní po Číně versus co člověk napsal do žádosti
Dost chaoticky jsem požádal o vízum do Číny a teď mi někdo vyprávěl, že pokud jsem do té žádosti neuvedl místa, kam pojedu, tak tam prý nesmím jet? Pochopte - jsem "batůžkář" - přijedu někam, pak se náhodně vydám podle nálady někam...kamkoli! Nikdy si nic neplánuju! Takže v žádosti mám asi Peking a pak ještě nějaký město (který si už ani nepamatuju) a tam bych teda rozhodně celej měsíc nechtěl trčet...Jak to vidíte? Můžu si prostě osedlat osla a vyrazit když na ten měsíc budu mít vízum? Co se stane, když mě chytne policajt v městě/vesnici, kterou nemám v iteneráři? A jak ten policajt bude vědět, co v iteneráři mám a co ne? Jinak zákony jejich místní dodržovat budu a ani fotit se nechystám. Jen bych si chtěl zajít do toho jejich underground katolického kostela (v Číně maj prej bejt 2 církve - ta oficiální a ta "undergroundová"). Kdyžtak mi sem ještě připište kam je dobrý podle vás se podívat...
Čínské velvyslanectví tvrdě vyžaduje detailní itinerář včetně letenek, jízdenek a hotelů. Itinerář můžeš a nemusíše dodržet. Stačí rezervovat hotel s možností storna zdarma.V Číně samotné to pak nekontrolují. Vízum dají na dobu itineráře plus dva dny.
Důležité je mít tam něco napsané. Kde se pak budeš pohybovat je už buřt. Udělali jsme to stejně a pohoda
Ve většině východoasijských zemí (i JV Asie) platí pravidlo
"Je jedno, co tam je napsáno, hlavně, že kolonka je vyplněná." Takže pravděpodobnost, že někdo něco bude kontrolovat, je nula.
A to nejen u víza, ale i u mnoha jiných aktů spojených s úřady. I ve vztahu k turismu i v běžném životě. Moje platební karta je třeba podepsaná třemi křížky. Protože v Saigonu mi při placení odmítla paní kartu, protože nebyla podepsaná. Tak jsem tam nakreslil 3 křížky. Pak už bylo vše v pořádku a já mohl zaplatit.
Mimochodem, když chce Vietnamec víza do Evropy, musí předložit taky podrobný itinerář včetně bloklých letů, zamluvených hotelů a jiných přesunů. Podobné to bude i pro Číňana, když chce do Evropy.