Banka pro cestovatele
Pro platby v € jedna z těch levnějších možností :
Založit si ve FIO korunový a € účet + nechat si k němu vystavit € kartu; to vše zdarma. Uzavřít on-line smlouvu s exchange.cz a koupit u nich € (poslat jim CZK z FIO a nechat si poslat € do FIO, podle sazebníku exchange "Tuzemské úhrady v CZK nebo v cizí měně v rámci stejné banky ZDARMA"; exchange má účet ve FIO).
Výhody: máte € účet, na něm € za dobrý kurs (dnes ve 22:35 u exchange.cz orientační kurs 24,69 CZK) a k tomu € kartu, vydanou českou bankou. Pokud narazíte v zahraničí na bankomat který nechce poplatek, můžete mít za dobrý kurs i € hotovost. Třeba na Slovensku jsem nedávno vybíral bez poplatku z bankomatů dvou různých bank.
Nevýhody: napoprvé trochu krkolomné.
Ostatní: nejsem agentem FIO ani exchange.cz. € kartu a platby převodem z € účtu ve FIO používám dost často. Jen ta € tam nemám přes exchange, ale díky občasným příjmům v €. Nicméně jsem přes exchange.cz řešil platby v jiných měnách za dobré kursy. To co popisuju se určitě nehodí pro každého, ale pokud často platíte v € kartou nebo bankovním převodem a občas vybíráte € z bankomatů, tak by to pro vás třeba mohlo být řešení.
@tmx: Upřímně, Revolut už nepoužívám. Po x zpřísnění pravidel si je už ani všechny nepamatuji. A měl jsem již tu čest s jejich podporou, co stojí fakt za starou bačkoru. K tomu podle mého vlastního testování už k jeho kurzům se blíží kdejaká česká banka.
Jinak ještě jedna rada pro zelenáče - Nevoz jen jednu kartu ale aspoň dvě - jednu Visa a jednu MasterCard. Ne všude berou obě dvě. K tomu navíc občas může mít tvá banka odstávku systémů.
mBank dává VISA, Equa i Moneta MasterCard. Unicredit s RB taky myslím slibuje výběry zdarmy a dává myslím taky MC. VISA mám od Spořky a ČSOB.
Equu jsem teď používal na výběry v Turecku, protože má kurz ucházející a fakt nepovolí výběr s poplatkem. Pár bankomatů tak mělo smůlu a poplatek si nestrhlo, i když se mě neptaly, zda s nějakým poplatkem souhlasím.
V zahraničí používám kreditku od ČS, protože má cashback i snesitelné kurzy. Hello bank cashback zrušila, RfB ho sice má, ale zase horší kurzy. Běžný účet mám u mBank, ale z historických důvodů nemám jejich kreditku - možná taky není špatná.
Tak mně ty kurzy u kreditky od Spořky historicky přišly dost špatné. To se změnilo? Kolik je tedy teď např. euro?
ja poslednych par vyletov pouzivam Curve zlinkovanu s mbank kreditkou a teda sa tak elegantne vyhnem zlemu kurzu mBank, kedze Curve ma do 500 libier mesacne takmer stred
Mıchal napsal(a):Tak mně ty kurzy u kreditky od Spořky historicky přišly dost špatné. To se změnilo? Kolik je tedy teď např. euro?
Minulý týden mi účtovali mezi 25,24 a 25,37 Kč.
Díky, ale to je přesně ten důvod, proč jsem je přestal používat a nepovažuji to za dobrý kurz.
A propos - přišla mi kompenzace od W6 na účet u mBanky. Přepočet dělaný kurzem 23,9091 CZK / EUR.
Dotaz na cestovatele s Equa bank kartou - ten zákaz výběru s poplatkem se někde musí nastavit, nebo to blokuje ta karta automaticky? Případně od kdy to tak je? v sprnu v UZB jsem ještě semtam nějaké poplatky totiž měl :D
Ad VISA a Mastercard - mBanka to má tak, že obyčejná karta k účtu je Mastercard a mSvět je VISA. Já mám obě, čímž mi stačí jeden účet a pro ten případ, kdyby v zahraničí nebrali VISu, tak mě jedna platba obyč kartou na tom kurzu nezabije. Ale nepokrývá to odstávku systému, to je pravda.
To bohužel minimálně u mBanky není pravda. Když má odstávku systému, tak po určitou dobu (obvykle ne celou, ale nějakou část) nefungujou ani karty.
ale zase nám nabídli skvělý úrok na kreditce VISA Gold - 1,3% p.a. ... no naštvali mě hodně, mám rezervace na hotely přesně na přelomu roku, tak se těším jak to zhavaruje až stávající karta přestane platit (měl jsem platnost až od 12/23), o nutnosti vyčerpat zbylé míle do 06/23 ani nemluvě
Také mě včera banka nepotěšila... někdo prosím zkušenost, kde by se daly alianční míle při platbě kartou jinde sbírat?
Mıchal napsal(a):A propos - přišla mi kompenzace od W6 na účet u mBanky. Přepočet dělaný kurzem 23,9091 CZK / EUR.
Na to je právě dobrý ten multiměnový účet u Raifky. Když si to zřídíte jako verzi Premium, je to měsíčně zadarmo. Já ho mám teda proto, že většinu příjmů mám v eurech a dolarech, takže mám asi opačný problém než většina diskutujících zde. Na konverzi měn mám podepsanou smlouvu na Robota, kurzy jsou prakticky střed. Jo a kreditka s dvěma vstupy do salonků.
Visu mám od ČSOB, k účtu Premium, na kreditce 4 vstupy Lounge Key a celoroční cestovní pojištění v tom nejvyšším tarifu pro celou rodinu zadarmo. Jinak to s cizíma měnama ČSOB moc neumí. Vlastně výběry z bankomatů po celém světě prý od nich zdarma, ale nevyužívám.
Nevím, co se tu všechno už probralo, nedočítala jsem všechno, tak sorry za případné opakování.
Celý ten email jen odráží celkovou úroveň UCL...
Nevím, kde ten údaj o 06/23 vzali... Podle mě by se to mělo řídit pravidly M&M, tj. 36 měsíců od přípsání
Mıchal napsal(a):A propos - přišla mi kompenzace od W6 na účet u mBanky. Přepočet dělaný kurzem 23,9091 CZK / EUR.
Tohle pořeší € účet, jak jsem tu popisoval možnost kombinace FIO + exchange.cz.
jonapet napsal(a):Jsi to zakřikl. Teď přišel email, že M&M u UCB končí k 31.12.2022.
Tak to je v pr......
Máme účty u více bank - nejlepší kurz na debetních kartách dává patrně Creditas, ale v poslední době používáme zlatou kreditní Visa od Unicredit (vydána a vedena zdarma k premium účtu/účet zdarma při splnění podmínek+zdarma cestovní pojištění/zdarma výběry z bankomatů všude=starší typ účtu, u nových neznám podmínky pro její získání) - tam jsou kurzy na úrovni pražských směnáren. Příklady kurzu eura z konce září: čnb střed 24.66/ucb24.82, čnb24.635/ucb24,79, čnb24.66/ucb24.81 apod. Ve stejné dny na debetce Creditas 25.133, 25.123 a 25.133....jedná se o dny 26.,27. a 28.9. takže můžete porovnat historii u vašich karet.