Koupit stara auta -> projet vychodni evropu -> prodat je tam
Ahoj, mam takovej napad na nezapomenutelny cestovatelsky zazitek na leto s kamarady.
Koupili bychom si stara auta, projeli vychodni evropu a na konci cesty je tam prodali a jeli zpet.
Zjistuji, jak je to po legalni strance s nakupem aut. Samozrejme lze auto koupit v ČR (pak jsou tedy poplatky casto za EKO dan, prihlaseni apod), premyslim ale i o Nemecku/UK. Myslite, ze by slo auto koupit v Nemecku, prevezt ho na cervene prevozni znacky do CR, ale zde ho nikde neregistrovat a rovnou jet na onen road trip, tam auto prodat a vzit si znacky zpet?
Taky nevim jaka rizika mohou nastat, kdyz auto treba na ukrajine clovek jen tak necha a odjede (aby me po mesicich nekontaktovaly urady, ze nekdo s autem neco provedl apod.)
Premyslel jsem i o nakupu auta (nejakyho nesmrtelnyho zigulika, vite co) na Ukrajine, ale tam jsou jednak auta obecne drazsi a jednak vubec nevim, jak nakup probiha - jestli je to jak na starym zapade dolary za klicky nebo se tam resi i papirovani apod..
Za jakekoliv rady budu moc rad
Pokud koupíš auto v D auto, tak aby bylo způsobilé k provozu, tedy by mělo mít platné HU (obdoba STK), a vám stačí blížící se konci = teoreticky nižší cena... No a pak potřebuješ jen tzv. Ausfuhrkennzeichen, tedy vývozní značky, zpravidla ty klasické, mající vpravo červený pruh s platností a můžete vyrazit. Součástí vydání značek je i pojištění zákonné odpovědnosti (povinné ručení) na požadovanou dobu + je potřeba zaplatit poměrnou část Kfz-Steur (daň z provozu vozidla), zpravidla 1/12, protože tyto značky se vydávají nejčastěji s platností do 1 měsíce. Počítej cca. 200,-EURO. Základ je nedělat to ve spolkové zemi Hamburg, tam je to trochu komplikovanější.
Nikdy jsem auto z D neřešil, takže nevím jaký má člověk papíry v ruce, jen pro vstup s vozidlem na Ukrajinu musíš být zapsán jako majitel v malým techničáku a kontrolujou to. Pokud to nedoložíš, případně nějakou jinou formou u toho převozu na těch vývozních značkách nepustí tě do země. Alternativou je úředně ověřená plná moc majitele auta, pokud nejsi vlastník.
Když ho koupí postupem, který jsem zmínil, bude mít malý i velký TP (Kfz-Brief/Schein) vydané na sebe, auto bude fyzicky jeho s platným pojištěním do celé Evropy, neměl by být problém.
Nějak nechápů smysl nákupu auta v Německu. Není jednoduší koupit u nás Feldu za 5000 s končící STK, za 500 pojištění a kolem 1000 za přepis. A jedu se svojím autem.
Řešil bych spíše jiné problémy. Irán - karnet, jestli ze země vůbec odcestuji bez auta - často ho píši při vstupu do pasu. Jestli jsem schopný auto udržet potřebnou dobu v provozu, jestli letenky zpět nevyjdou stejně jako dojet domu autem......
Nevím totiž, co si představuješ pod názvem východní Evropa.
Jestli Ukrajinu, Rumunsko a Bulharsko ? .............
Myšlenka to není úplně špatná, ale ještě to chce domyslet detaily.
Určitě by to mělo být nové, nebo max. rok staré auto - velké, luxusní s maximální výbavou a ideálně kategorie SUV - na východě je po nich největší poptávka.
Oficiální nákup, jednání s úřady, pojistka, apod. jsou zbytečné formality - kupci na nich netrvají.
Z výše uvedeného důvodu bych pro přejezd hranic použil zelenou hranici - nejsou tam zbytečné kolony a zácpy.
Podněstří je v pohodě - byl jsem na otočku loni, ale nevím jak autem, to bych asi nechal v Moldavsku a na výlet se vydal maršutkou, stejně je pobyt bez registrace myslím jen na 12 hodin. Jinak se tam platí myslím nejaká povinná pojistka a nějaký desetiny procenta z tabulkové ceny auta.
Osobně bych auto nikde nenechával s tím, že jsem registrovaný jako vlastník. Někdo s tím někoho přejede, spáchá nějakou trestnou činnost třeba a budeš řešit zbytečný starosti. Ideálně to tam "prodat" za flašku a pořešit přepis, minimálně si ale nechat podepsat nějakej papír - "kupní smlouvu".