Nové Cestujlevne.com – vaše připomínky k diskuzi :)
Tak jestli dáváte přednost překladu průvodců před jejich aktualizací, bude to ještě zajímavé. 😆
Při vší úctě, to je úplná fantasmagorie. Cizinci co sem chodí o žádnou komunitu nestojí. Mají dotaz a hledají kde by na něj dostali odpověď. Je nezpochybnitelným právem majitele webu určovat jeho směřování. Ale až většinu nových příspěvků budou tvořit tyhle přeložené otázky, směřovat bude beze mě.
CL vzešlo z desítek otázek denně, na které jsem dával odpovědi sám.
Později časem jste se ke mě přidali i vy, zkušení cestovatelé, kteří měli co předat ostatním a tím vznikla tato komunita.
Nemám ambice, aby i fórum bylo cizojazyčné a z logiky věci to ani nejde. Komentáře pod obsahem dávají smysl, protože je jedno, jestli dopravu z letiště řeší Čech nebo Němec.
Věřím, že větší frekvence komentářů a aktualizací přispěje všem. Pokud to tak nebude, zatáhnout za ruční brzdu jde v tomto případě kdykoliv.
Jox, mrkni co je přeložené - ven jdou jen aktualizovaní průvodci.
Nikomu nejde z mobilu poslat novou soukromou zpravu nekomu, s kym si jeste nepsal. Misto toho dostanu radu, abych se netrapila vymoly.
Tak ambice sice cením, ale to je tak vše. Tento projekt je odsouzen k zániku. Ve stávající podobě je to navíc nepoužitelné. Když už uvádíte ceny, tak by bylo dobré je uvádět vždy ve stejné měně, a ne jednou v místní a jednou v USD (např. Soul). A používat tooltip na přepočet měny zjevně nikoho z vývojářů, ani členů týmu také ještě nenapadlo. Není nic horšího, než si každou částku pracně přepočítávat, kolik je to vlastně peněz. No nic. Tak snad příště.
Chrome na počítači mi poslední dva dny zobrazuje rozbitý design cestopisů na adrese https://www.cestujlevne.com/cms/cestopisy. Vidím jen obří obrázky. Takhle ten Nepál nedopíšu :-)
Btw v cestopisu nejdou vkládat odkazy?
Přes Chrome developer jsem odstranil obrázek a zjistil jsem, že rozepsaný cestopis je prázdný. Fakt dík. Večer práce v prdeli. Že jsem to raději nepsal v Google docs či Wordu.
Leoš Literák napsal(a):Přes Chrome developer jsem odstranil obrázek a zjistil jsem, že rozepsaný cestopis je prázdný. Fakt dík. Večer práce v prdeli. Že jsem to raději nepsal v Google docs či Wordu.
a potom sa niekto cuduje, ze davam odkaz na moj web :)) ved sme sa poucili z AL...
Můžu se zeptat, co je tedy nadále podstatou, hlavním cílem CL?
Poslední dvě strany totiž informují o tom, že:
1) Již několik měsíců pracujeme na překladech obsahu průvodců do dalších jazyků. Chceme s CL do světa a šířit náš obsah mezi cestovatele na všech kontinentech.
2) Akce tady na CL už dávno nejsou stěžejní.
3) Nejsou ambice, aby i fórum bylo cizojazyčné a z logiky věci to ani nejde. Komentáře pod obsahem dávají smysl, protože je jedno, jestli dopravu z letiště řeší Čech nebo Němec.
Akce tedy plánujete dávat spíše občas, pokud se objeví něco extra. Plus to prokládat nabídkami cestovek. Nicméně už to pro vás není stěžejní, ani prodej letenek přes družbu se SA.
Průvodci po lokalitách budou cizojazyčné. Slibujete si pod nimi větší počet dotazů od cizojazyčných cestovatelů. Nicméně forum cizojazyčné nebude, to bude pouze pro CZ komunitu.
Tedy dva souběžně existující světy uživatelů?
nic, vymysla sa koleso, ktore uz existuje (Wikitravel & Wikivoyage) a kasle sa na takmer 10 rokov nefungujuce veci.
Každý si o tom můžeme myslet co chceme, ale je nutné mít na paměti fakt, že nás CL živí .
Logicky pak budeme dělat takové kroky, které nám připadají z hlediska byznysových rozhodnutí nejvhodnější.
To, jakým stylem fungovaly letenkářské weby před 5 lety je pryč. Nemá smysl tomu vzdorovat. Kolik jich tu zůstalo? AL, JNL, Ondřej,... všichni pryč. Vzdoruje maximálně Honza, ale jen na úkor toho, že z webu udělal bulvár plný clickbaitů. Zaletsi mají dávno jiný byznys model a web vedou jen ze setrvačnosti. V zahraničí není nikdo, kdo by nakonec s akcemi udělal díru do světa.
Můžeme se bavit o tom, do jaké míry je vhodné a žádané, abychom přidávali „akce“ typu Honza o jednom nelogickém termínu nebo cenách, za které jdou letenky koupit po celý rok.
Tak či onak, nám tipy na letenky už dávno nevydělávají . Dávají smysl koncepčně v rámci celého webu, ale už nikdy ne samostatně.
Jasně, taky si přeji, abychom mohli zase postovat error letenky, které nám vydělají 100k za víkend. Ale tyhle časy už se nevrátí a budeme jen rádi, když se jednou do roka něco podobného stane.
Rozhodli jsme se jít cestou průvodců a oslovit cestovatele, kteří neplánují výlety jen podle ceny letenek. Vyplatilo se. Ukázalo nám to navíc další cestu, a to k lidem, kteří na dovolenou létají s cestovkou.
Šli jsme tak po hlavě do něčeho, čemu jsem přes 8 let vzdoroval a hloupě se nad tím povyšoval. Nyní jsou zájezdy klíčovým prvkem webu a fungují. Fungují nezávisle na tom, že jsme v jádru vyrostli z individuálních lowcost cest.
Všechno, co jsme od letenkářského blogu udělali, jde ruku v ruce s tipy na letenky a nikdy to nebylo na úkor nich.
Stejně tak je to s Cestee . Vše je vymyšleno tak, aby weby vedle sebe dokázaly fungovat paralelně a nebraly čas a energii CL. To zůstává nadále středobodem našich aktivit.
Globální komentáře jsou prostě věc, která bude přinášet pain do CL, ale věřím, že po přiznání originálu je vše srozumitelnější a krkolomné překlady je nyní snadnější akceptovat. Díky více komentářům pak častěji aktualizujeme jednotlivé průvodce.
Cílem je postupně dodělat ostatní funkce, které jsou na CL i na Cestee. Viditelně především akce. Pak se nám vyplatí více se věnovat i této původní větvi webu a vše by mělo fungovat se značnou dávkou synergie.
Jsou to prostě kroky, které se v našich očí vyplatí dělat. To jestli tomu pak skutečně bude nebo ne, je už mé podnikatelské riziko.
Plánuje CL v dohledné době vyřešit vyhledávání, na které jsou dlouhodobě stížnosti a které je v podstatě nepoužitelné? Řeším to na Googlu pomocí hledanývýraz site:cestujlevne.com , ale ani to není zrovna ideální. Bez vyhledávání je CL poloviční nebo jak to nazvat - spousta informací úplně zapadne a některé věci se tu zbytečně řeší pořád dokola.
No ved to je vsetko pochopitelne, ale netreba zabudat na casy, kedy sa tu pocas korony plakalo a uvazovalo, ze sa cele CL zabali a web podrzala prave komunita, ktora inde jednoducho nie je. A ta za tych 10 rokov nedostane ani funkcne sukromne spravy na mobile. Alebo naopak dostane blbe komentare na excerpty cestopisov s odkazom na vlastny nezarobkovy web od miestnych back-end developerov, ktori by mali pri tragickosti toho cestopisneho editora skor suchat nohami a pozerat do zeme.
Ano, forum nikoho nezivi, ale to si potom priamo odporuje s tym, ze sa tu x krat niekolko ludi ponukalo, ze tie zakladne veci to fixne zadarmo (vid napr. Leos Literak). Zaver si uz z toho spravi kazdy sam.
Ano. Aktuálně jedeme takto:
1) Zájezdy na Cestee = vylepšení na CL a příprava pro zahraničí | 1Q 2025
2) Nastavení vyhledávání na webu | 2Q 2025
3) Akce na Cestee = zvýšení frekvence i na CL | 2Q 2025
4) Úprava cestovatelského profilu (+ admin, zprávy, cestopisy)
Ten můj cestopis je definitivně ztracen? Není nikde uložen draft? Měl jsem zajímavé téma - horská nemoc, záchranný vrtulník, pojištění, ale s každým dnem od cesty klesá moje chuť to sepsat. A jestli mám začít od nuly, tak na to kašlu.