Ahoj, prosím zkušenější o radu. V Bangkoku nejedu do centra, ale rovnou z BKK frčím na DMK a pak následně na jih. Potřebuju vyměnit peníze, ale nerad bych se nechal obrat v první směnárně. Nemáte nějaké doporučení? .

směna peněz, letiště , Bangkok

Založil ve fóru Co se nevešlo

41 reakcí

to abych vzal běloruské rubly

0 Citovat

Pro Sultána 

Když napíšeš jaký máš přínos tady na fóru můžu ti pak poslat tel na thajce na Phuketu.

5 Citovat

@kocist

Můj přínos? Párkrát někoho naštvu, občas pošlu Booking kód, zřídka levnou letenku a vydal jsem dva cestopisy se slušným hodnocením.

Za kontakt na thajce budu rád, za thajku ještě radši.

0 Citovat

Eliana napsal(a):
Další možnost je výběr z bankomatu. Počítej s poplatkem za výběr (tak 200 CZK) a kurzem tvojí banky, kterej taky nebude nejlepší. Ale pořád lepší než většina směnáren. Nezapomeň si vzít karty od různých bank a různých vydavatelů, nikdy nevíš která půjde.

Teoreticky by na Koh Samui měl být taky Bitcoinmat, ale to nemám vyzkoušený.

Jen trochu doplním. Bankomaty v Thajsku účtují poplatek přesně 220 THB za výběr, přičemž limit pro jeden výběr je 20 tisíc. A ten kurz nejspíš nebude kurz banky, ale kurz karetní společnosti (Visa, MC etc.), což např. ve srovnání s mou bankou (UniCredit) je výrazně lepší kurz, v podstatě skoro střed.

0 Citovat

urcite bych nerekl, ze kurz bude podle karetni spolecnosti, ale vzdy podle tve banky a karty, kterou mas (coz samozrejme nevylucuje u nekterych karet se muze blizit stredovemu kurzu)

3 Citovat

Jen trochu doplním - ne všechny bankomaty mají stejný limit.

0 Citovat

Ty převody mohou být v kurzu karetní společnosti do EUR a z EUR do CZK podle kurzu banky. U exotických měn by to ani nemohlo být podle kurzu banky, protože je nemá všechny v kurzovním lístku.

1 Citovat

Essen napsal(a): napsal(a):

urcite bych nerekl, ze kurz bude podle karetni spolecnosti, ale vzdy podle tve banky a karty, kterou mas (coz samozrejme nevylucuje u nekterych karet se muze blizit stredovemu kurzu)

Ne, je to kurz karetní společnosti, který je založený na interbank exchange rate + asi zohledňuje fluktuaci kurzu. Pro některé měny ta fluktuace může být významná (např. Lao Kip), ale u hodně obchodované měny jako THB by s tímto problém být neměl a výsledek by měl být blízko středu.

https://chatgpt.com/share/677751...1c77f40f4e

Nebo z webu Wise ohledně karet Visa:

(...) However, it comes with the risk of hidden fees, and a poor exchange rate. By selecting to  pay in the local currency , the conversion back to dollars is done using Visa’s exchange rate, which is typically better than the rate an overseas ATM or merchant will give you.

Něco jiného je platba kartou, tam např. UniCredit to u debetních karet dělá tak, že nejprve to převedou Visa/MC kurzem do eur nebo dolarů a pak na koruny jejich (naprosto příšerným) kurzem. Tj. přesně jak píše Libor_S.

Testoval jsem to důkladně na TWD a bylo to přesně takto – výběr z bankomatu super kurz, platba kartou hrůza děs. U toho bankomatu ten kurz byl jen o ~0,5 % horší než kurz Revolutu v rámci limitu bez poplatku, což je asi tak to nejlepší, co se vůbec v Česku dá dostat.

Pro zajímavost, UniCredit při platbě kreditní kartou na rozdíl od debetní karty aplikuje kurz Visa/MC + poplatek 0,5 %, což je pořád docela dobré. A myslím, že v Česku v současnosti existuje právě jedna banka, která pro kreditky používá Visa/MC kurz bez dalšího poplatku (už si nepamatuji, která banka to je, není asi problém případně dohledat).

[citace = "Jox napsal(a):"]

Jen trochu doplním - ne všechny bankomaty mají stejný limit.

[/citace]

Pravda, toto jsem nenapsal nejlíp. Myslel jsem to jako limit v rámci Thajska, tj. že běžně se dá vybrat z bankomatu max. 20k.

Teď jsem se díval důkladněji a zřejmě to záleží nejen na provozovateli bankomatu, ale i na samotném bankomatu (jakože tom stroji), protože ten limit může ve skutečnosti být limit počtu vydaných bankovek. Možná se pořád dají najít bankomaty s limitem 30k, ale nesázel bych na to. Každopádně pokud člověk chce 20k, což byl i případ příspěvku na začátku této diskuze, tak by neměl být problém to dát na jeden výběr, aby se člověk vyhnul opakovanému placení poplatku.

Osobně bych doporučil si před cestou vyměnit USD, ale pak po přicestování bych je někam schoval a chápal to jako nouzovou rezervu, a pro utrácení jednoduše vybral peníze z bankomatu holt s tím jednorázovým poplatkem 220 THB.

0 Citovat

" A myslím, že v Česku v současnosti existuje právě jedna banka, která pro kreditky používá Visa/MC kurz bez dalšího poplatku (už si nepamatuji, která banka to je, není asi problém případně dohledat). "

Myslím, že takhle to funguje u mKarta Svět od mBank. Já mám u nich ten účet mSvět nebo jak se to jmenuje a k němu karty Visa i MC a používám to právě na cestování jak platby kartou, tak výběry z bankomatu.

0 Citovat

Asi stojí za zmienku Partners banka, ktorá po by aktuálne mala mať bezkonkurenčné kurzy pre kartové operácie - stred ECB bez prirážky.

https://www.partnersbanka.cz/kurzy

0 Citovat

03 315 4999

Sultan Mahagon bin Bordo napsal(a):

@kocist

Můj přínos? Párkrát někoho naštvu, občas pošlu Booking kód, zřídka levnou letenku a vydal jsem dva cestopisy se slušným hodnocením.

Za kontakt na thajce budu rád, za thajku ještě radši.

0 Citovat

@kocist

Díky.

Edit: Whatsapp ani telegram nemá. Předpokládám, že mám přidat předvolbu +66. Přes co jsi s ním komunikoval?

0 Citovat

Strýčka Googla neznáš? - 😆 https://www.facebook.com/girlont...529081381/

1 Citovat

aab753 napsal(a):

Něco jiného je platba kartou, tam např. UniCredit to u debetních karet dělá tak, že nejprve to převedou Visa/MC kurzem do eur nebo dolarů a pak na koruny jejich (naprosto příšerným) kurzem. Tj. přesně jak píše Libor_S.

Testoval jsem to důkladně na TWD a bylo to přesně takto – výběr z bankomatu super kurz, platba kartou hrůza děs. U toho bankomatu ten kurz byl jen o ~0,5 % horší než kurz Revolutu v rámci limitu bez poplatku, což je asi tak to nejlepší, co se vůbec v Česku dá dostat.

Podle mých zkušeností i podle toho, co jsem kdy četl, jsou kurzy u českých bank stejné při platbě kartou i při výběru z bankomatu. Možná jsou nějaké výjimky. Vlastním testováním se to moc nedá ověřit, protože kurzy se neustále mění a záleží na času zaúčtování, což může být různé, i kdyby platba a výběr proběhly ve stejném čase. U Wise jsou kurzy při platbě kartou natolik dobré (podobně jako třeba u Revolut), že určitě nejsou při výběru z bankomatu lepší (naopak je tam vyšší poplatek nad určitý limit).

1 Citovat

Kurzy rozhodně stejné nebudou, protože jednou to je kurzem Valuta a jednou Deviza. Podle toho, zda jde o hotovostní operaci (výběr z bankomatu) nebo o bezhotovostní (platba kartou).

0 Citovat

@floodland: s těmi devizami a valutami opatrně... Třeba ČSOB uvádí (další banky jsem nezkoumal):

Když platíte do zahraničí nebo v zahraničí, koruny se na cizí měnu převádějí kurzem deviza prodej. Jak u plateb v kamenných obchodech, tak v zahraničních e-shopech a při převodech peněz na cizí účty. A i když se to možná na první pohled nezdá, stejný kurz platí dokonce i pro výběry ze zahraničních bankomatů.

https://www.csob.cz/v-obraze/blo...nim-listku

0 Citovat

Souhlas s divanem, kurz valuta se týká jen hotovosti na pobočce v ČR.

0
41 reakcí