1000,- Tel Aviv
Zdravím vás, poletím do tel avivu 31.3. s návratem 4.4.
Pokud do té doby problém nevyřešíte, mohu pomoci.
MP
Nevím, zda je toto zrovna ideální nápad něco někomu převážet z Izraele... Koledujete si o malér!
Mohu ti garantovat, že jakmile padne otázka, zda nepřeváží něco pro jinou osobu, která padne, tak daný člověk neodletí
Bezpečnostní procedury jsou v Izraeli na trochu jiné úrovni než u zbytku světa. Neznalým to může přijít vtipné, ale skutečnost je trochu jiná.
Dave má pravdu a nemusí jít nutně jen o Izrael. Samozřejmě tady marcosiho nebudu podezřívat ani vymýšlet konspirační teorie, ale napsat by to tak mohl každý, že jde jen o telefon. Jeden nikdy neví. Každopádně ještě je možné jen někoho požádat o vyzvednutí a pak odeslání do Česka v balíčku. To by měl dotyčný bez rizika a na letišti by byl v klidu.
Ono stačí, pokud se dotyčný zamyslí nad tím, jak odpovídat při jejich otázkách.. Ale vesměs jsou stavěny tak, že se prostě prokecnete a pak už to jede.
Chlape, modelový příklad: dám ti balíček, ať mi ho převezeš letadlem a řeknu ti, že je to jen knížka pro babičku. Bude v tom fet a na letiště přiletí anonymní telefonát, který tě napráší. Co budeš dělat?
Takže snad varování pro ostatní, telefon jsem si tedy nechal vyzvednou uživatelkou: Monikan ( Monika Nováková s Bratislavy).. Bohužel telefon se zřejmě uživatelce natolik zalíbil, že si ho ponechala a dále nekomunikuje.. Takže se potvrzuje pravidlo, nikomu nevěř:-D
Hej, alebo v týchto chvíľach chudák Monika Nováková z Bratislavy sedí v izraelskom vazení a preklína ťa. Inými slovami, nesúď predčasne.
Myslím, že ty kontroly až moc dramatizujete. Jsou přísnější než jinde, ale zase tak jak někteří popisuji to v žádném případě není a jen odrazují případné návštěvníky této krásné země. Nevím, ale pět jednoduchých otázek, které dostanu a jdu dál mě opravdu vůbec neobtěžuji či neomezuji
Treba povedat, ze kontrola na letisku (aj ked prisna) je profesionalna (nic na styl ukrajinskych colnikov). Pri prilete som sa radsej ani neusmieval, par kontrolnych otazok s kym som priletel a kde idem atd. pohoda ... pri odlete paru otazok, odkial sa poznam so spolucestujucou, kde zijeme atd. asi taky 2 minutovy pokec (nejakeho europskeho zida tam spovedali asi 10-15 minut) na konci ktoreho mi kontrola oznamila ,ze moja taska vyzera podozrivo, takze pri rontgene mi ju kvalitne precesali ... samozrejme nic nenasli a tak mi len popriali stastny let. Ked si precitate historiu izraela, tak sa velmi nie je co cudovat takejto dokladnej kontrole.
Dave, nejde o kontrolu jelikož autopůjčovna k tomu poskytla na cestu prohlášení, nicméně zpětně mě je divné, že paní či slečna byla velice ochotná telefon vyzvednout.. Teď, už to je fuk, snad ji udělal radost..
Zdar,trochu odbočím.Které bankomaty v Izraeli nepřípočítávají provizi.Dnes mi strhli 2% bez upozornění(cali,já vím.Žida ještě nikdo neojebal...).
tramin napsal(a):Zdar,trochu odbočím.Které bankomaty v Izraeli nepřípočítávají provizi.Dnes mi strhli 2% bez upozornění(cali,já vím.Žida ještě nikdo neojebal...).
V Izraeli sú 2 druhy bankomatov:
- "klasické" bankomaty izraelských bánk - tie si neuplatňujú províziu
- "súkromné" bankomaty zmenárnikov - tie si províziu účtujú.
Najjednoduchšie je vyberať z bankomatov dvoch najväčších bánk - Hapoalim Bank a Leumi Bank. Tie sú relatívne rozšírené a sú bez poplatku (u Leumi pozor - bude ponúkať konverziu, treba odmietnuť).
V jeruzalemskom Starom meste sú myslím len "súkromné" bankomaty. Ale oproti Central Station aj (myslím) na City Hall sú normálne bankomaty bánk.
Po prílete na TLV sú v príletovej hale vedľa seba "klasické" bezpoplatkové bankomaty Hapoalim (červenej farby) a "súkromné" bankomaty (zelenej farby) s poplatkom.
včera jsem přiletěl, s revolutkou z klasických bankomatů bez poplatku v kurzu 6,55, bez problému.
K těm kontrolám. Když jsem letěl poprvé v roce 2013, se třema klukama, s El Al z Prahy, byl půlhodinový vstupní v Praze a 15 minut vstupní v Tel Avivu. Cestou zpět hodinový výstupní pohovor + kompletní prohledávaní. Letenka stála 7500 Kč.
Teď s holkou, za pár stovek, 3 minuty na vstupu, 4 minuty na výstupu. A to jsem byl v mezidobí 2x v Jordánsku, Iránu, Malajsii, několik stop-overu v Dubaji atd..
Celkově mi přisla nálada ve společnosti mnohem uvolněnější. Pro připomenutí křehkosti této aktuální pohody doporučím všem výborné HBO https://www.csfd.cz/film/747755-...i/prehled/