Jak vyhledat let s delším STOPOVERem namísto hledání s drahým MULTICITY
Neví někdo jak vyhledat let s dlouhým stopoverem ? Multicity si nechá každý řádně zaplatit ale dlouhý stopover by byl lepší. Plánuji cestu PRG-San Francisco a chtěl bych někde po trase v USA ještě zastavit. TAP nabízí jen dlouhý stop v Lisabonu. Nevíte o někom dalším ?
Obecně platí, že dlouhý stopover jde většinou na hlavním hubu. Pokud plánuješ let do SFO a chceš stopover v USA, tak musíš letět s americkou společností. A tou je v případě Prahy Delta.
Ahoj. V to.to případě hledej letenky u United. Ten má největší výběr stop overů dlouhých 2-24hod. a pokud kupuješ v předstihu, tak je stejná i cena kudykoliv. Z Prahy to bude přes Frankfurt a pak lze vybrat většinou stop-over v NY, Washington, Chicago, Denver.
Inteligentní vyhledávače zvládnou zpracovat "stop over" i v rámci multicity vyhledávání. Např. google flights (a pak i přímo systémy aerolinky, když tam předatlujete to, co najde google flights) stop over v tarifu při pricingu zpracují korektně.
Zkoušel jsem to ted na Google Flights pro trasu PRG-SFO s Deltou - rozdíl mezi letenkou se stopoverem (formou "multicity", 4 dny v novém jorku) a bez stopoveru , a rozdíl ceny s/bez byl cca 6 000, což celkem odpovídá tarifním podmínkám, které stanoví:
1 STOPOVER PERMITTED IN EACH DIRECTION AT EUR 75.00 IN
AMS/PAR/MIL/ROM
CHILD/INFANT DISCOUNTS APPLY.
AND - 1 STOPOVER PERMITTED IN EACH DIRECTION AT EUR
300.00 IN UNITED STATES/CANADA/MEXICO
Takže suma sumárum - to, že vám vychází letenka se stop overem o dost dražší, není tím, že by to přes "multicity", ale proto, že stop over je drahý :)
Barney1987 napsal(a):Ahoj. V to.to případě hledej letenky u United. Ten má největší výběr stop overů dlouhých 2-24hod. a pokud kupuješ v předstihu, tak je stejná i cena kudykoliv. Z Prahy to bude přes Frankfurt a pak lze vybrat většinou stop-over v NY, Washington, Chicago, Denver.
No, to je ale tím, že je to do 24 hodin, a to ale není stop over, ale obyčejný "přestup" (layover) a to je jiná kolonka, a je "zpoplatněn" - v ramci omezení tarifu - jen poplatky daného letiste. A toto není omezeno na United, ale na jakoukoli aerolinku. Omezení pak panuje v tom, kolik těch přestupu (a za jakých podmínek) je umožněno.
Pokud se dostáváme za rámec 24 hodin, tak už nejde o přestup, ale právě o stop over.
A pokud se podíváme na tarify UA, tak nejlevnějších tarifech není stop over vůbec povolený, a na vyšších tarifech, kde už je stop over aspon povolený, stejně najdeme
1 STOPOVER PERMITTED IN EACH DIRECTION AT EUR 300.00
1 IN AREA 1 IN EACH DIRECTION
Najlacnejšie tarify do USA kde by bol povolený stopover niekde v USA bez poplatku som ešte asi nevidel.
Zostáva teda ten TAP v Lisabone alebo Turkish v Istanbule, prípadne Aer Lingus v Dubline
Nechci objevovat Ameriku (vlastně doslova :D) ale co koupit dvě zpátečky? Z Berlína bývají často do NYC pod 300 E.
Tak ona jde koupit i zpátečka do požadovaného místa stopoveru a zbytek řešit vnitrostátně. Ve výsledku to pořád výjde levněji.
Tak jednou jsem letěl do Mexika s jedním 3/4 dnovým stopem v Torontu a zpátky skoro s denním stopem v Chicagu.
Přesně tak, klasické multicity. Např. PRG - SFO a NYC - PRG. A pak si jen koupit přelet s lowcostem.
Já mám vůbec problém najít tady letenku, dám hledat na březen z Prahy do Manily, vyjede mi desítky letenek, ale žádná nedostupná?? Co to má být? Proč se to nabízí když to není volný? Díky
Ještě zpět k tomu příspěvku od Pavla K. - stačil by mi LAYOVER - tz. velka zavazadla budou klidně dva dny někde na letišti ale nevím zda nějaký vyhledávač umožní nastavit "minimální dobu na přestup" třeba větší než 24h. Jinak samozřejmě MULTICITY a pak presun někde v USA jeden segment low costem je možnost, ale už to je u rodiny min dvacka navíc.
Trochu zmatení pojmů- layover není delší než 24 h. Vy chcete stopover, který ne každá letecká společnost běžně poskytuje. Můžete si ale koupit nějakou open-jaw letenku a pauzy si stanovit sám.
Petan S. napsal(a):Ještě zpět k tomu příspěvku od Pavla K. - stačil by mi LAYOVER - tz. velka zavazadla budou klidně dva dny někde na letišti ale nevím zda nějaký vyhledávač umožní nastavit "minimální dobu na přestup" třeba větší než 24h. Jinak samozřejmě MULTICITY a pak presun někde v USA jeden segment low costem je možnost, ale už to je u rodiny min dvacka navíc.
takhle to nefunguje :) rozdil mezi layoverem a stopoverem neni podle toho, jestli jsou nekde kufry nebo ne.
ten rozdil je dan casem - do 24 hodin jde o layover, nad 24 hodin jde o stop over.
stale plati, ti co jsem psal - bez obav pouzijte funkci multicity - system spravne to, co tam naklikate, vyjodnoti jako layover nebo stopover, a oceni letenku spravnym zpusobem.
ono to bude ještě komplikovanější, protože na letence můžete mít na tranzit i více než 24 hodin a pořád to ještě nebude stopover.
To je sice pravda, ale i toto systémy v rámci "multicity" letenky pořeší správně, takže není potřeba vymýšlet nějaké komplikovanosti kvůli pocitu "že to nejde najít přes multicity" .)
Jinak agentura dovede spojit obě letenky do jedné, když jim řeknete, jak přesně to potřebujete.
Ano, více PNRek lze sice formálně slepit do jednoho (ne vždy), ale vlastnosti "jedné rezervace" tím nezískáte.
United Airlines nabízejí jednodenní "přestup" v SF (přiletěli jsme ve 14.40 a odlétali druhý den v 15.00) klasicky v rámci letenky, žádala jsem o dvoudenní stop over, za který chtěli asi 250 USD na letenku.
Nooo, jako tohle uz jsem párkrát řešila, nikdy nevyšlo cenově dobře :D
vždy bylo lepší zpáteční letenka a k tomu vnitrostátní přelet nebo multicity a k tomu přelet.
ale vyhledávače umožňují spojovat dle libosti.
Asi je důležitý si říct, kolik do toho chcete vrazit! Pak se s tím dá už pohrát a uvidí se, co vychází cenově lépe.
floodland napsal(a): ono to bude ještě komplikovanější, protože na letence můžete mít na tranzit i více než 24 hodin a pořád to ještě nebude stopover.
To je ale novinka posledního cca. roku, dvou, kdy z vyhledávačů vypadávají itineráře s dvěma 18-hodinovými přestupy a klidně 50-60 hodinami na cestě.
Co se vlastního dotazu týče, tak konkrétně ve Státech je mnohem jednodušší a obvykle cenově výhodnější řešit to pomocí open-jaw letenky A-(X)-B // C-(X/Y)-A + jednosměrného přeletu B-C dokoupeného extra. Multicity vám zbytečně omezuje výběr přepravce na aerolinky/alianci se kterou přiletí člověk z Evropy.
Petr76. Můžeš mě ty vzorce přeložit do češtiny pro blbce co se narodil ve Zlámaný Lhotě ? Měl jsem v planu že koupím multicity PRG-NY a SF-PRG. Tím by to mělo stát cca 15. Pak že dokoupim přelet NY-SF ještě třeba s UNITED třeba za 4k. Co jsi měl na mysli ty ?