Zrušili vám let? Radíme, co dělat a jak získat kompenzace za zrušený let
I přesto, že ke zrušení letu příliš často v letecké dopravě nedochází, můžete vyhrát v loterii a na odletové tabuli u vašeho letu vidět stav „cancelled“. Jak se v takovém případě zachovat a co dělat když vám zruší let? Víte, že můžete mít také nárok na finanční odškodnění ve výši až 600 €? Vše si postupně rozebereme.
Co dělat, když mi zruší let?
V první řadě je důležité zůstat v klidu. Neděje se nic hrozného ani neřešitelného a celá situace se může obrátit ku vašemu prospěchu.
Obecně platí, že vám letecká společnost nabídne alternativní řešení v podobě jiného letu s touže aerolinkou do stejné cílové destinace, případně jiné po domluvě s vámi. Jako poslední možnost je vždy nabídnutí vrácení celé částky za letenku.
Zadat případ k posouzení zdarma.
Jakmile učiníte výběr (necháte si vrátit peníze nebo vyberete jiný let) můžete řešit, zda vám vznikl nárok na kompenzace plynoucích z nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 261/2004, kterým se stanovují společná pravidla náhrad a pomoci cestujícím v letecké dopravě v případě odepření nástupu na palubu, zrušení nebo významného zpoždění letů. Dokument si můžete přečíst zde eur-lex.europa.eu.
Kdy mi vzniká nárok na kompenzace?
Proto, abyste mohli čerpat následující kompenzace je nutné, aby váš let splňoval podmínky určené nařízením ES. Váš let musí:
- začínat na letišti na území členského státu, nebo
- končit na letišti na území členského státu a zároveň být operován evropskou aerolinkou
Členským státem se rozumí země Evropské Unie a Norsko, Švýcarsko a Island. Pokud toto splňujete, máte nárok na občerstvení, ubytování i finanční kompenzace za podmínek určených níže.
Nárok na občerstvení, ubytování a náhradní let
Dojde–li ke zrušení vašeho letu, máte bez ohledu na to, kdy vás dopravce o zrušení informoval, nárok na občerstvení úměrné délce čekání na nový let, ubytování za podmínky odletu alespoň o jednu noc déle než byl původní let a taktéž vám dopravce musí nabídnout alternativní dopravu.
Poukaz na občerstvení zpravidla obdržíte na letišti, pokud je váš alternativní let posunut o 2 a více hodin. Konkrétně se k této problematice rozepisuji v článku o kompenzacích při zpožděném letu.
Ubytování, plnou stravu a dopravu na letiště vám dopravce poskytne v případě, kdy je náhradní let plánován o jednu či více nocí později. Pokud vám toto dopravce sám nenabídne, můžete si vše zařídit sami a pak na základě dokladů a účtenek požadovat po dopravci proplacení.
Náhradní let s jinou leteckou společností můžete taktéž požadovat. Většinou je to o dohodě s aerolinií, ale zpravidla tak požadujte v okamžik, kdy vám je nabídnut náhradní let o 2 a více dní později.
Dochází–li tedy k hromadnému rušení letů během sněhových kalamit či stávek, letecká společnost se o vás musí postarat.
Nárok na finanční odškodnění
Při zrušeném letu můžete také čerpat finanční odškodnění. Nutnou podmínkou pro poskytnutí finančních náhrad je čas, kdy vás dopravce o zrušeném letu informoval. Nárok zaniká tehdy, kdy vás dopravce o zrušení letu informuje:
- více jak 14 dní před plánovaným letem, nebo
- mezi 14 a 7 dny před plánovaným letem a je vám nabídnuto alternativní spojení s odletem maximálně o 2 hodiny dříve a příletem nejpozději o 4 hodiny později, nebo
- méně jak 7 dní před plánovaným letem a je vám nabídnuto alternativní spojení s odletem maximálně o 1 hodinu dříve a příletem nejpozději o 2 hodiny později
Pokud splňujete tuto podmínku, pak máte nárok na finanční odškodnění až do výše 600 € za osobu. Konkretní suma je rozdělena do tří kategorií dle vzdálenosti vypočtené ortodromou mezi počátečním a koncovým letištěm vaší cesty bez ohledu na to, zda a kde během cesty přestupujete.
Výše kompenzace je následující:
- 250 € při vzdálenosti do 1.500 km
- 400 € při vzdálenosti od 1.500 km do 3.500 km
- 600 € při vzdálenosti nad 3.500 km
V případě, že byl let zrušen a došlo k přesměrování na jiný let, který do cíle doletí od 2 do 4 hodin později oproti původnímu času, aerolinka má nárok na snížení částky o 50%.
Letecká společnost nemusí hradit finanční kompenzaci v případě, kdy byl let opožděn z důvodu nepředvídatelných okolností jako jsou diplomatické nepokoje, nepřízeň počasí nebo stávka personálu letiště či řídících letového provozu.
Stávka zaměstnanců letecké společnosti není nepředvídatelná okolnost!
Finanční odškodnění u zrušených letů bývá naštěstí snadněji dosažitelnější, než je tomu u zpožděných letů. Jednoduše kontaktujte leteckou společnost s tím, že váš let byl zrušen a dle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 261/2004 požadujete úhradu odškodnění v částce odpovídající dle vzdáleností výše. Zároveň rovnou uveďte číslo účtu včetně mezinárodního formátu IBAN a mělo by být hotovo.
Bohužel ne vždy se letecké společnosti chovají čestně a snaží se ze situace vykroutit různými lži, případně vůbec nekomunikují. Ze zkušenosti víme, že k placení je donutí pouze soud. V takovém případě vše přenechte agenturám se zaměřením na odškodnění a vyčkejte, než za vás vše vyřeší. Osobně využívám agentury Vaše Nároky, kdy za provizi 25 % z vymožené částky získám bez rizik a mého času náležící odškodnění. Zadat případ zdarma můžete zde.
Závěr
Zrušené lety bývají výsadou větších událostí jako jsou stávky zaměstnanců v letecké dopravě, nepřízeň počasí a kalamity nebo technických závad na letadle. Ačkoliv vás dopravci musí informovat o vašich právech, nebývá tomu tak a nenabídnou nic z výše uvedeného. Vy dnes víte, že můžete získat nejen peníze za zrušený let, ale také občerstvení a ubytování při čekání na náhradní let. Mějte to při svých cestách na paměti.
Pokud máte dotazy či doplňující informace k tomuto článku, napište nám do komentářů níže.
Dobrý den, včera večer na letišti Skiathos nám Ryanair zcela zrušil let do Prahy. Po našich dotazech po několika hodinách nám bylo sděleno, že nám byl let zcela zrušen a nabídnuta alternativa letu až v úterý a s dovětkem, že tento let je již téměř naplněn a tak není 100% jistota, že se do tohoto spoje dostanem.
Ubytování ani stravování nám nebylo nijak nabídnuto. Vše jsme si museli zařídit sami. Zároveň jsme si zakoupili letenky u jiné společnosti s termínem odletu pondělí, ovšem do Mnichova.
Dotaz: máme nárok na proplacení ubytování, stravy (do jaké výše), dopravy z a na letiště na Skiathosu, letenky u jiné společnosti na jiné letiště a dopravu z Mnichova do Prahy?
Předem děkuji za Vaši odpověď,
Anna
Předem děkuji za Vaši odpověď,
Anna
Mám dotaz, když mi zruší let v době do 14 dní před odletem z neočekávanych důvodů, které nejsou na straně dopravce jako počasí, sopečný popílek apod., tak vím že mám nárok buď na zajištění náhradního letu, nebo vrácení peněz za letenky. Můžu trvat na zajistění nahradního letu, nebo si dopravce v takovém případě může postavit hlavu klidně a rádoby říct že vrátí peníze za letenky a dělej si co chceš a dostaň se jak chceš zpět. Tedy že mi vnutí možnost vrácení peněz místo nahradního letu.
Jak se píše v závěru článku "Ačkoliv vás dopravci musí informovat o vašich právech, nebývá tomu tak a nenabídnou nic z výše uvedeného." Tj. v některých případech trvání na náhradním letu ničemu nepomůže. Řekl bych, že u evropských nízkonákladových aerolinek je pravděpodobnost zajištění náhradního letu mnohem menší než u běžných aerolinek, ale nevím, jestli se rovnou dá říct, že je malá (jak bych osobně tipoval alespoň u některých z nich a zvlášť na málo frekventovaných letech). Zkušenost se zrušením letu v době do 14 dní s evropskými nízkonákladovkami nemám, ale třeba ji sem doplní jiní.
Dobrý den, mám dotaz. Můj let má asi 4h zpoždění (zatím). Začalo to půl hodinou, hodinou a pořád to narůstá. Chci se zeptat, jestli máme nárok na nějakou kompenzaci, když se jedná o důvod “air traffic”. Letíme s Ryanair. Budu rád i kdyby mi měli jen zaplatit jídlo. Popřípadě jak o kompenzaci zažádat. Moc děkuji za odpověď.
Pletete dohromady několik věcí. Pokud je důvod skutečně v letovém provozu, na kompenzaci nemáte nárok. Druhá věc je, že se o vás musí postarat. Detaily máte výše v článku, který jste asi nečetl.
Ahoj, chtěl bych se zeptat, jestli v případě koupě letenek pod jednou rezervací je možné žádat o kompenzaci hromadně nebo musí každá osoba žádat kompenzaci zvlášť? Díky za odpověď.
Dobrý den, Ryainar zrušili let z Prahy do Brusselu plánovaný na 15,9. c, informace přišla cca ca 44 hod před odletem, náhradní let není k dispozici, datum návratu 17.9. zrušené není. Důvodem je plánovaná stávka pilotů, kterou mají každý měsíc, nyní byl na internetu článek o stávce již před 6 dny, ale zrušení přišlo emailem až dnes. Mám nárok na kompenzaci? i když chápu, že se se budou bránit, že je to nepředvídatelná údálost a že to mají v podmínkách. Mám v právo na vrácení peněz na účet ?nabízejí jen jejich kredity.Děkuji za odpověd.
Kolegyni tento let zrušili kvůli stávce pilotů v srpnu (oznámili to 4 dny předem) a dali ji na výběr možnost letu o den dřív, což využila. Po návratu vyplnila formulář na webu a za týden měla 250 EUR na účtu.
Hezky den,
prosim o radu a zkusenost. Delta Airlines mi zrusila business class let z Prahy do New Yorku 5 hodin pred odletem. Automaticky me bookli na novy let o 24 hodin pozdeji, protoze udajne drive zadny let nebyl. Duvod neuvedli.
Na Delta strankach ctu, ze mam narok na kompenzaci pouze kdyz zrusim nahradni let. Ja ale odletet potrebuji. Myslite ze i kdyz akceptuji nahradni let, tak mam stale narok na kompenzaci?
dekuji
Hezky den,
dekuji
JanaV_1
děkuji za nakopnutí.Nějak jsem se tím pomocí překladače prokousal a už mám i automatickou odpověď.Akorát budu muset, při tom pondělním rušení letů na LHR, chvíli počkat.
JanaV_1
Dobrý den,
chtěl bych poprosit o radu.
28.8. jsem měl odletět s British Airways z LHR do VIE v 15:30 .Let byl zrušen z důvodu problémů s řízením letového provozu.Náhradní let měl být se stejnou společností, ze stejného letiště 29.8. v 19:25 a i tento byl zpožděn cca. o 2h30min.
Takže to znamenalo jednu noc v Londýně navíc.Snažil sem se na stránkách BA, pomocí překladače, najít jak postupovat a nejsem z toho moc chytrý.
Děkuji za jakoukoli radu.
Dobrý den,
chtěl bych poprosit o radu.
Děkuji za jakoukoli radu.
Musíte na jejich stránkách vyplnit reklamaci. Budete potřebovat všechny údaje o letech plus doklady za ubytování, jídlo, transfer......prostě všechny doklady dokazující Vaše výdaje navíc. Zkuste požádat i o kompenzaci, ale obávám se, že v tomto případě Vám ji neuznají, ale musí Vám uhradit Vaše náklady navíc.
Zabere Vám to dost času a budete je muset několikrát upomínat, ale nakonec to z nich dostanete.
Mi to trvalo půl roku a nejmíň šest urgencí, ale nakonec vše proplatili, ale stálo mě to dost nervů a času.
Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu.
Společnost WIZZ AIR mě přes e-mail vyrozuměla, že mi nabízí změnu letu. Zároveň společnost poslala ve druhém e-mailu nový doklad (fakturu), kde je uvedena záporná finanční částka za nákup letenek (-7 500,-). Koupila jsem letenky celkem pro tři osoby, odlet je za dva měsíce, náhradní let je posunut cca o 6 hodin dříve (ve stejný den, do stejné destinace). A teď mé dotazy:
1.) Týká se změna letu všech tří osob? Nebo snad tomu mám rozumět, že dvěma osobám let úplně zrušili, vrací peníze (viz. nová faktura) a třetí osobě nabídli jiný let?
2.) V případě, že by nabídka jiného letu platila pro všechny tři osoby, musíme rozdíl v ceně letenek doplácet?
Děkuji za případné sdělení řešení podobné, či stejné události.
Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu.
Děkuji za případné sdělení řešení podobné, či stejné události.
Určitě nic nedoplácíte. Změnu udělali oni.
Pokud jste letenky kupovala najednou pro 3 osoby, pod jedním rezervačním číslem, platí změna pro všechny.
Určitě nic nedoplácíte. Změnu udělali oni.
Stačí počkat, oni jen k tomu posílají ty faktury, jednu pošlou jakože vrací peníze a potom zase pošlou novou, jakože si peníze berou za ty změněné letenky. Někdy to pošlou všechno hned a někdy třeba až druhý den, až to nějak přechroupe ten jejich systém.
Ahoj parto,
nám dnes zrušilo KLM let, který je za méně než 7 dní. Původní čas příletu do AMS byl 15:55, dostupná alternativa je stejný den přílet uz v 8:00.
Chápu správně, ze pokud si zvolim alternativní ranní let mám nárok ještě na 50% kompenzaci z 250 Euro?
A pokud si nechám za letenku vrátit peníze, mohu k tomu nárokovat celých 250 Euro?
Díky za radu a safe travels
Ahoj parto,
Díky za radu a safe travels
Dne 26. 7. 2022 jsme měli letět v 21:05 hodin z Milána do Prahy s WIZZ AIREM let W6 5619. Nejdříve přišla SMS v 19:17 hod., že se poletí až ve 22:10, pak měl být odlet v 22:50 a v 22:40 přišla poslední zpráva, že je let úplně zrušen. Kolem 22:00 hodiny začala bouřka, která ale později skončila a letadla do jiných destinací odlétala. To naše údajně bylo připraveno, ale přesměrovali ho pouze s posádkou z Milána do Turína. Odletěli jsme nejbližším volným letadlem 29.7. (přebukování Wizz Air). Celou dobu jsme byli v hotelu, který nám platil Wizz Air. Máme i v tomto případě nárok na kompenzaci? Děkuji.
🤣🤣Velmi jste mě pobavili.
Každopádně mám otázku. Právě mi zrušili let z Bostonu do Prahy přes Dublin. Náhradní mi dali až zitra v 19hod, čili o skoro 24h později a navíc přes Londýn.
Kompenzace je zřejmé jistá. Neubytovala jsem se ale na hotelu, nýbrž jela jsem zpět ke své kamarádce. Proplatí mi účet za benzín? Navíc díky tomu posunu nestíhám nastoupit do práce, můžu žádat i kompenzaci ušlého výdělku? 🤔Díky za info!
🤣🤣Velmi jste mě pobavili.
Resim zapeklite dilema… TAP mi nabidl za opozdeny let voucher v hodnote 900EUR a nebo kompenzaci 600EUR na ucet. Ma smysl zkouset si rict o 1200-1500EUR? Resim to pro 3 lidi, takze to celkem skace. Na rozdil od spousty jinych lidi ja mam s TAP vynikajici zkusenosti. Letenky do CAN nebo RIO za 5tis na osobu, takze me laka letet s nima PUJ a CPT zadarmo
V minulosti se nám stalo s TAPem něco podobného. Zpožděné lety z Vídně do Dakaru a zpět opět zpožděný z Dakaru do Lisabonu. Do Vídně pak přílet načas, ale záměrně zvolený jeden den v Lisabonu se rozplynul. Kompenzace byly tedy 600€+400€ na osobu. Zvolil jsem raději po delší komunikaci s TAPem vyplacení kompenzací, byť voucher nabízeli v hodnotách 900€+600€. Prostě jsem nechtěl používat voucher s nějakou expirací na letenky, které jsou někdy dražší, někdy levnější. Navíc i všechny ty turbulentní informace o TAPu během posledních měsíců a let.
Vyhrál jsem 7 000 000 $ (sedm milionů dolarů) v loterii powerball, nechal jsem si poradit od někoho, kdo mluvil o tomto skvělém kouzelníkovi zvaném Kněz Salami, osoba umístila na blog svědectví a poděkovala knězi Salamimu o tom, jak mu pomohl vyhrát loterii zasláním jeho vítězné číslo, byl jsem zvědavý a myslel jsem si, že je to všechno vtip, dokud jsem nekontaktoval tohoto kouzelníka, abych sám věděl, jak to funguje, protože jsem hodně utrácel za nákup losů a nikdy jsem nic nevyhrál. Kontaktoval jsem ho a řekl mi nezbytnou věc, kterou je třeba udělat, a já to udělal a řekl mi, ať počkám 2 dny, začaruje výherní čísla a pošle mi je, abych si zahrál, a skutečně mi dal výhru čísla hrát po 2 dnech práce na šťastných číslech, Věřili byste, že moje jméno bylo první mezi vítězi po hraní. Řekl mi (můj syn, vše, co pro mě potřebuješ, je zajistit, abys toto svědectví sdílel s ostatními, aby také mohli vyhrát v loterii a snížit chudobu. Proto sdílím toto svědectví se všemi, že pokud chcete vyhrát v loterii tímto způsobem vám online tipy nemohou pomoci, Priest Salami je jedinou odpovědí na váš problém s výhrou v loterii, protože je to pro mě obrovský dárek Kontaktujte Priest Salami ještě dnes a vyhrajte loterii jako já Priest Salami e-mail je purenaturalhealer@gmail.com nebo WhatsApp +2348143757229
Já bych chtěl taky poznat toho salámového kněze a snížit chudobu!
Já bych chtěl taky poznat toho salámového kněze a snížit chudobu!
Salámovo číslo vede až do vzdálené Nigérie. Pokud jsi jej již kontaktoval, pomohl ti se začarováním výherních čísel magií woodoo nebo jinou metodou?
Dobrý den.
Poradí prosím někdo?
Zájezd koupený přes Invia. 15 dní před odletem nás informovali, že let byl zrušen. Nabídli alternativu odletu z původních Katovic (vzdálené cca 150 km) na německé letiště (vzdálené cca 1000 km). Co můžeme dělat? Jaké jsou naše práva?
Děkuji
Dobrý den.
Poradí prosím někdo?
Děkuji
15 dní před odletem, žádná. Navíc je otázka, co říká Invia a co letecká společnost.
Letiště vzdálené cca 1 200km od původního a v jiném státě, se mi nezdá jako adekvátní alternativa. Takže vrácení ceny zájezdu?
Tak zrušení zájezdu a vrácení peněz určitě, spíše jsem myslel nějaké kompenzace. Tam to nevidím.
Rozumím. Oznámili to 15 dní předem, což jsou krytí vůči kompenzaci. Spíše jde o to, že za cenu vratky, není reálné v této době, na toto období sehnat podobný zájezd. Prodejce zájezdu je Invia, tak uvidíme, jak se k tomu postaví.
prosím Vás má někdo zkušenost se:
zrušením letu, který byl oznámen 2 měsíce předem a nabízí alternativní let. S nabídkou alternativního letu bych neměla problém, kdybych neměla původně koupený let do Říma 27.10. odlet z Říma 31.10.na Tenerife. Ale já jsem chtěla trávit určitý čas v Římě.
Alternativní let mi posunuli z Říma na 28.10. Což je pro mě teď nevyhovující.
No a protože to podle nich není stejný let jako z Vídně do Vídně tak mi nechtějí zdarma prebukovat ten let z toho 27.10.
Jako sama si to prebukovat můžu za cenu 60 euro, ale nové letenky na 24.10. mě vyjdou na 30 euro. Nedá se nic dělat?????
prosím Vás má někdo zkušenost se:
Alternativní let mi posunuli z Říma na 28.10. Což je pro mě teď nevyhovující.
Takže mám koupené letenky na 27.10. z Vídně do Říma a 31.10. z Říma na Tenerife.
Let 31.10. byl zrušen a nabídli mi alternativní na 28.1o. nebo až 4.11.
Nechtějí mi zdarma prebukovat ten let z 27.10.
Nechci být v Římě ani ne den, ale ani více jak týden. Chtěla jsem tam být prostě 4 dny.
Nějaké rady, jak postupovat, aby mi ten let zdarma prebukovala letecká společnost?
Let 31.10. byl zrušen a nabídli mi alternativní na 28.1o. nebo až 4.11.
Nechtějí mi zdarma prebukovat ten let z 27.10.
Tak to je smůla, jsou to 2 různé lety a aerolinku ten nesouvisející nezměněný nemusí vůbec zajímat. Zkus si ten zrušený let z Říma nechat přehodit na let z jiného italského města, pokud existuje nějaký ve vhodném termínu.
Můj manžel mě po 12 letech manželství opustil, aby byl s jinou ženou, cestoval na služební cestu a nechtěl se vrátit domů, aby byl se svou rodinou, hledala jsem pomoc, když jsem narazila na Dr Ajayi, mocné kouzlo slévač. Vysvětlila jsem mu svou situaci a vyšlo najevo, že můj manžel byl očarován tou druhou ženou, proto zapomněl na domov, doktor Ajayi udělal kouzlo a můj manžel byl propuštěn z otroctví a já jsem šťastná, že je zpátky doma po 3 letech odloučení, pokud potřebujete jakoukoli pomoc, neváhejte kontaktovat Dr Ajayi na whatsapp / Viber: +2347084887094 nebo na váš e-mail: drajayi1990@gmail.com
Kouzelný slévač zní dobře, ale já už mám toho kněze se salámem. Sorry. Prej umí kromě loterií i tohle.
Salámu bych se taky nepustila :D
Salámu bych se taky nepustila :D
Jaké máte zkušenosti s taháním informací o důvodech zrušení letů z různých evropských úřadů pro civilní letectví? Psal jsem teď bulharskému úřadu, tak jsem zvědavý, co z něj vypadne a za jak dlouho. Má smysl psát i úřadu v cílové zemi?
Wizz mi zrušil několik letů a vždy tvrdí, že šlo o neočekávatelné okolnosti, i když nešlo, jen jim to potřebuju dokázat.
Ahoj, mohl by, prosim, nekdo poradit? Zrusili mi let hodinu pred odletem (ryanair krk-edi). Na letisti mi prebookovali let na dalsi den do newcastle (jine mesto). Nyni, kdyz chci pozadat na ryanair strankach o kompenzaci 400e, tak musim zaskrtnout ktereho letu se zadost tyka, ale pod rezervaci mam jiz jen let krk-newcastle (ten puvodni zruseny let tam neni). Nevite jak postupovat? Mam zaskrtnout ten novy let (ktery ale nebyl zrusen) nebo je nejaka jina moznost. Akde zadat o uhradu hotelu a jizdenky newcastle-edinburgh? Dekuji
Ahoj,
prosil bych o radu. nedavno me byl zrusen let s Air Greenland, zazadano o kompenzaci pres ClaimCloud.
Ale pro pojistovnu na proplaceni nakladu (protoze jsme leteli az o 3 dny a propadli nam trajekty a hotely) potrebuji potrvzeni o zruseni letu. Air Greenland nekomunikuje, je nejaka dalsi moznost ziskat oficialni potvrzeni o tom ze let byl zrusen kvuli poruse?
dekuji Jirka
dekuji Jirka
Ahoj, zrušili nám let ve stejný den jako Tobě, také s posunutím letu do SFJ za 3 dny a do JAV za další 2 dny. Protože jsme tam měli jet jen na 5 dní, tak jsme letenky zrušili a nechali si vrátit peníze. Vracejí je po částech, ale většinu už mám na účtě. Kupodivu vrátili peníze i za zpáteční let, přestože jsem letenky kupovala jako jednosměrné. Ne proto, že byly asi o 1000,- Kč na osobu levnější, ale protože takto jsem si mohla vybrat dřívější čas odletu (který teda nakonec neletěl). Teď budu žádat o kompenzaci, ale přímo u nich, já mám naopak pocit, že komunikují dobře. Nevím, jaký jste měli let, zrušili 2 lety z CPH. My jsme měli GL779 s odletem v 9 hod., po vycouvání od gatu hlásili, že kvůli technické poruše se vracíme zpět, nechali nás vystoupit/nastoupit, zase jsme vycouvali a znovu hlásili, že se vracíme kvůli tech. poruše. Důvod zpoždění mám i v SMS a e-mailu od nich, mají to i na stránkách
Zrovna asi před hodinou poslali potvrzující dopis o poruše, tak zkusím claim přímo přes ne:)my měli letět tím charterové v poledne, ještě jsme si říkali jak jsme na to vyzrali že ten ranní je posunutej az na 11:30:)nakonec se rozbila obě letadla a díky tomu že tam nikdo nelita jsme letěli až v pondeli..ale tak aspoň 7 dní jsme tam byli, bohužel to co jsme loni neviděli jsme neviděli ani letos protože nám ujeli trajekty na Disko Island:)
Psal jsi, že jsi už zažádal jinde. Jestli se nepletu, někdo tu nedávno popisoval, že požádal o kompenzaci u vymahačské firmy a později, když se zdálo, že jim to dlouho trvá, požádal u jiné a musel pak platit nějakou pokutu té první.
Odebral jsem dokumenty ještě než je verifikovali, resp zezelenali a počkám pár dní než Air Greenland odpoví a kdyztak je vrátím nazpět a budu pokračovat v žádosti.. Teda ale trochu jsi mě vystrasil, ještě to checknu:)