10 dní v Ománu
Pravá arábie v rozkvětu - to chceš!
Cestopis z roku 2019 napsala Lenka Chlebusová
Omán, oficiálním názvem Sultanát Omán je pravá arábie, která stojí za návštěvu. A pokud chcete zažít dovolenou bez davů turistů, neváhejte a jeďte co nejdřív :)
1. den - Letíme
Tentokrát letíme s Fly Dubai, je to naše poprvé a celkové dojmy dobré. Při prvním letu dostáváme “plnohodnotný” oběd, sedí se nám pohodlně, hlavně teda mé dvoumetrové polovičce a letušky jsou příjemné. Doletíme do Dubaje, kde je mezipřistání a musíme se přesunout z terminálu 3 na terminál 2. Začínám trošku panikařit, protože vás aerolinky před koupí letenek upozorní, že si máte nechat na autobusový přesun alespoň 3 hodiny. Po krátkém bloudění zjišťujeme, že jsme si půlku letiště obešli dokola a autobus jede ze stejného místa, kde jsme vystoupili. No, nevadí, aspoň jsme se protáhli. Cesta po letišti trvá autobusem zhruba půl hoďiny, takže si určitě dokážete představit jak je obrovské…. Dojíždíme na místo a druhým letadlem letíme jen zhruba hodinu do naší konečné destinace tohoto dne – Muscat. Cestou ještě dostáváme malou svačinku a než letadlo dosedne na zem, pereme se o okýnko, protože noční Muscat je neuvěřitelný - to prostě musí vidět každý ❤ Vyzvedneme auto a jedeme do hotelu. Podle naší dovolenkové tradice si vybíráme jako první hotel “čtyřhvězdu” a těšíme se do obrovské postele a ještě větší sprchy.
2. den - MUSCAT
Ráno vstáváme do nádherného počasí, a jdeme prozkoumat hotel a okolí. Začínáme hotelovým bazénem, který se při místních teplotách určitě hodí. Odpoledne už se chystáme na naší první zastávku a tou je nejproslulejší pláž Al Qurum. Na internetu ji všude uvádí jako pláž č.1, ale naše dojmy? Zklamání. Hodně fouká vítr, moře samotné není hezké a díky tomu, že nebylo ani nějak hluboké a vlastně i samo o sobě studené – pro nás tedy nekoupatelné. Co ale nemůžeme pláži odepřít je možnost dlouhé procházky, protože je pláž více než 4 kilometry dlouhá. My na procházku nejdeme, protože v autě zjišťuju, že jsem ztratila botu … no bez komentáře :D jak se to může vůbec stát? Honza dostává záchvat smíchu a celou situaci nějak nechápe. “Jak můžeš ztratit botu, když ji máš celou dobu na noze”? Když máte v autě hodně světlé koberečky, nezouvejte se, protože pak můžete dopadnout jako já a hledat ji dobrou hodinu snad po celém městě…. :) Nakonec tu zatoulanou mršku najdeme na jednom parkovišti, takže si ji nazuju a jedeme ještě prozkoumat město, protože zatím neznáme ceny potravin. Na rady z jiných cestopisů navštěvujeme LULU Market, který je něco jako naše Tesco, ale mnohem větší, voňavější a vůbec… nechce se mi ani odcházet, nejradši bych si nakoupila všechny ty bylinky, čerstvou zeleninu a celý den vařila… Nakonec odcházím spokojeně s kilovým pytlíkem kešu oříšků a jedeme se podívat do menších obchodů a sháníme grill potřeby. Večer ještě navštívíme - zatím pouze zvenku - mešitu Sultana Qaboose. Večerní Muscat je opravdu nádherný, o tom ale až později.
3. den - Nizwa - pevnost, trhy, pivo
Opouštíme hlavní město, kde se v dalších dnech chceme vrátit, protože je stále co objevovat a vyrážíme se směr Nizwa. Máme půjčené parádní auto Honda City, takže se nám jede fakt dobře a za dvě hodiny dojíždíme na místo. Navštěvujeme pevnost Nizwa Fort, která má i své muzeum. Je obrovská, takže nám chvilku trvá než ji celou projdeme. Po zhruba dvou hodinách už jsme docela vyřízení, to chození na sluníčku v pravé poledne asi nebyl úplně super nápad… S jazykem na vestě se šineme na to nejvyšší místo celé pevnosti. Zvládáme to, takže se poplácáme po zádech, stihneme jedno selfie a konečně se jdeme schovat do stínu. U pevnosti jsou i trhy s tradičními výrobky, v tu chvíli si připadám jako ve hře Prince of Persia, jen na sobě nemáme “sultánky”. :) Můžete si tady nechat ušít místní tradiční oblečení, koupit si hliněnou vázu či šátek, ale taky koupit nějaký malý suvenýr. Prodávají tady pohledy, takže jich pár posíláme a už se těšíme k bazénu. V Ománu je skoro po sezóně, takže ho máme opět sami pro sebe. Když se mé drahá polovička dozví, že si můžeme v restauraci po šesté večerní dát i pivo, konečně má jiskřičky v očích, minimálně do doby než začneme platit. No, pivo tady není zrovna levná záležitost. Za půllitrové pivo Amstel dáte v průměru 2,5 riálů což je v přepočtu 150 Kč.
4. den - Al Hamra - pevnost, jeskyně Al Hoota Cave
Dneska jedeme navštívit další pevnost Bahla Fort, troufám si říct, že je ještě hezčí než ta první, která je vyhlášená. Výhledy jsou tady krásnější, prostor zajímavěji rozložený a další a další dveře nás lákají k otevření. Uvnitř některých místností jsou dokonce i historické předměty, takže je opravdu na co koukat. V autě ještě probíráme navštívenou pevnost, která je i právem na seznamu UNESCO a přesouváme se na místo, na které se těším ze všeho nejvíc - do jeskyně. Nemůžu se dočkat, nejen, že tam bude příjemně, ale hlavně se podíváme do jeskyně Al Hoota, která je dlouhá 4,5 kilometrů! Po zaplacení se dozvídáme, že musíme počkat až přijede vláček - Oh wow!
Do jeskyně tedy přijíždíme vláčkem, kde si nás vyzvedne průvodce v typicky ománském “overalu” a začne nadšeně povídat o historii. Postupně se dostáváme hlouběji a dozvídáme se, že je jeskyně otevřená “teprve” od roku 2006 a že v ní žijí slepé rybičky, které zhruba o 20 minut později vidíme i v mini jezírku, které je z části zpřístupněné. V jeskyni žijí kromě netopýrů i pavouci, ale ty naštěstí za celou prohlídku nepotkáme. Při skoro hodinové prohlídce vystoupáme a sejdeme dohromady přes 200 schodů, celou jeskyni projdeme dokola a na konci se seznamujeme s místními celebritami, které jsou přírodně vytvořené z jeskynních útvarů. Po prohlídce to ale nekončí, protože vstupenka zahrnuje vstup do muzea. Není sice moc velké, ale protože je hodně interaktivní a já jsem na “tyhle blbiny”, skáču tady jako malé dítě a musím si všechno osahat a vyzkoušet. Ještě, že jsou tady i sedačky pro ty dospěláky, co čekají na své haranty, až se vyblbnou, že zlato?
5. den - Jabal Shams - Balcony walk
A je to tady, dneska nás čeká jízda do hor s autem, které rozhodně není 4x4 a dlouhý výšlap na Balcony walk. Vyjíždíme tedy hned po snídani a doufáme, že auto cestu zvládne. I když se ptáme místních, jestli to naše Honda zvládne, anglicky nám moc nerozumí a opakují jen “no - rain - ok”. Jen samotná cesta autem je zážitek, protože jedeme skoro pořád jen do kopce a z asfaltky se stává kamenité cosi, co se snaží tvářit jako cesta. Když potkáváme traktor, který hrabe kamení, aby byla cesta sjízdná, trošku se začnu bát, ale nedávám nic najevo. Když jsem si to vymyslela, tak teď přeci nemůžu začít panikařit! :D Potkáváme po cestě jen offroady, občas nás místní při vyhýbání i osloví, jestli chceme svézt - jak jinak než za peníze, ale nevzdáváme se. Nakonec úspěšně dojíždíme na místo a potkáváme pár dalších odvážlivců, kteří 4x4 taky nemají. Uf, jedna část je za námi a co teď? Hurá na výšlap. Je nám jasné, že půjdeme zpět v tom největším vedru, takže nasazujeme kšiltovky, namažeme se opalovacím krémem a vyrážíme. Nasazujeme svižnější tempo a zhruba za hodinu a půl dojdeme do cíle. Celá cesta je přehledně označená, a za každou “zatáčkou” vás překvapí krásné výhledy. Moc turistů nepotkáváme, takže si užíváme ticho a samotu. 20 minut odpočíváme a pak jdeme stejný čas i zpět.
Určitě se vyplatí přivstat, protože už kolem 11 opravdu sluníčko pálí. Trasa je dobře vyznačená, takže se tady opravdu nedá zabloudit. Tůra se dá zvládnout za 3 hodiny, ale můžete si tady užít i celý den - v tom případě svačinu a pití s sebou.
6. den - SUR - Sinkhole, sandy beach, muzeum, věž
Když zadáte do Google slovo Omán, jedno z míst, které na vás vyskočí jako první je Sinkhole - díra v zemi, která je z části zaplněna slanou vodou. Dneska se tedy vydáváme zjistit, jestli je opravdu slaná a taky se vykoupat, protože nám počasí přeje a je tu stále krásně. Přijíždíme k bráně a hned nás vítají kozy. Pozor! Hlavně je nekrmte, nebo vás seřve místní hlídač jako mě. :D A to jsem jí chtěla dopřát jednu jahodu.
Na tomhle místě bych byla klidně celý den, voda je průzračná, mini rybky zkoušejí, jestli nejste náhodou nějaká potrava a uždibují snad z každého kousku těla, který máte pod vodou. Protože tady není žádná pláž, na celý den to není, ale hodinku tady určitě vydrží každý. Vzhledem k tomu, že je Sinkhole v oploceném areálu, dá se tady i posedět, ale zatím zde není restaurace ani obchůdek s občerstvením, tak se přesouváme dál. Po cestě natrefíme na White sandy beach. Pláž zase nic moc, jsou tu i nějaké odpadky…. Takže se koupání nekoná a jedeme do dnešní cílové stanice, přístavního města SUR. Navštěvujeme mini muzeum lodí. I když vlastně ani nevíme, jestli to muzeum je, protože vcházíme bránou, která je pootevřená, ale nikdo tady není. A když nikdo, ani hlídač, tak co? :) Pak se jdeme podívat na západ slunce k věži Al Ayjah watch tower. Chvilku nevíme kde zaparkovat, ale jakmile zjistíme, že je pod věží hotel, neváháme a parkujeme tady. Výstup na horu je sice takový krkolomný, ale s pevnou obuví jsme nahoře raz dva. A ty výhledy? No posuďte sami.
7. den - Ras al Had - poušť, okolí a želví rezervace
Nemůžu dospat, protože po naší návštěvě Jordánska, jsem si pouště zamilovala a neuvěřitelně se těším. Nemáme žádného průvodce, tak si na mapě najdeme cestu, která k ní vede a vydáváme se k poušti autem “na divoko”. Jakmile přijedeme k poslední odbočce a další cesta není pro naše auto sjízdná, bereme kšiltovky, batoh a šineme si to v neuvěřitelném hicu do horoucího pekla. V každém průvodci se dočtete, že máte nahlásit svou lokaci svým blízkým před vstupem do pouště bez průvodce. No, už to chápu. Rozběhnu se na vrchol první písečné duny a zůstanu zírat. Okolo je další a další a dalších milion stejných dun, nikde nikdo, jen lehce pofukuje vítr a sluníčko neuvěřitelně pálí na každém odhaleném kousku těla. Vypadne ze mě jen “wooow”. Na živo je vždycky všechno krásnější, ale tohle je prostě TOP. Vystoupáme postupně na další tři nebo čtyři duny, ale protože je opravdu neuvěřitelné teplo a přeci jen nemáme toho průvodce, po pár minutách zírání a pár fotkách se otáčíme a vracíme se zpět. Honza si samozřejmě stihne spálit chodidla a cestou nadává, jak písek pálí…. Když on si pořád myslí, že žabky jsou nejlepší obuv na dovolenou, tak mu radši nic neříkám, jen se bavím. :D
Večer se vydáváme na “masovou” turistickou atrakci, a to do želví rezervace, které se nachází v Ras Al Jinz. Za celou dobu nepotkáváme moc turistů, ale tady na parkovišti potkáváme 4 zájezdové autobusy a na recepci asi 150 turistů, kteří se cpou místními datlemi a zapíjejí je kávou. No, asi to občerstvení není pro “nezájezďáky”, ale jdeme si taky nabídnout. :D Po dobře zvládnuté organizaci jednotlivých skupin, jdeme za tmy asi 20 minut k pláži, postupně se celá skupinka utiší, a sledujeme průvodce, který nám ukazuje, ať se zastavíme a čekáme. Všichni jsme napnutí jak struny, ale za chvilku se posuneme o pár metrů dál a vidíme obrovskou želvu, která už zřejmě nakladla vajíčka a vrací se zpět do moře. Máme obrovské štěstí, protože je po sezóně. Kdy je sezóna už si nepamatuju, ale tuším, že zmiňovali červen, červenec a srpen…. Následně vidíme další želvu, která vajíčka zrovna klade do písku. Nesmí se fotit s bleskem, takže fotky nemáme, ale vůbec nám to nevadí. Vidět želvy ve svém přirozeném prostředí… tohle byl opravdu silný zážitek. V této přírodní rezervaci se k želvám chovají opravdu ohleduplně, takže doporučuji.
8. den - Ras al Had - moře a stanování
Dneska máme v plánu stanovat, takže si dáváme volnější den a hledáme nějakou krásnou pláž, protože jsme doteď neměli štěstí. Po ceste si na mapě všimneme Wadi Shab. Opět turistická atrakce bez turistů a určitě zajímavé pro trekking. Na konci procházky vás čeká vodopád, údolí plné vody a koupání - nebo to minimálně píšou na Trip Advisoru. Protože bylo na konci března už skoro po sezóně a nebylo tady moc vody, tak se po 20 minutách jízdy autem vracíme zpět. Děláme dobře, protože zde úplnou náhodou najdeme krásnou oblázkovou pláž s neuvěřitelně čistou vodou. Musíme se sice koupat v oblečení, ale to nám tu radost z moře vůbec nekazí, naopak. V podvečer se vracíme do Muscatu nakoupit na gril a dohodneme se, že budeme stanovat na pláži, kde se nám opravdu líbilo. A teď long story short - vybrali jsme si asi nejblbější den z těch deseti, protože v podvečer začalo poměrně dost foukat a v noci i pršet... No, nevzdáváme to a rozděláváme oheň, nachystám malé zeleninové pytlíky do alobalu, vytáhneme koupené špízy a instantní gril. V malé konvičce si připravíme si čaj, prostě idylka. Teda do chvíle, než se zvedne vítr a začne tak moc foukat, že ze skály nad námi na nás začnou padat kamínky a to i na stan. Ano, stan, na který nejen, že padají kamínky, ale co chvíli musíme zapichovat kolíky zpět do země, protože vítr... Ještě, že jsme všechny nepotřebné věci nechali v autě. Po hodině a půl to vzdávám, Honza mi dává na vybranou - chce i zůstat, ale dostanu strach, že se nám něco může stát a tak hledám hotel v okolí. Nejbližší je cca 800 metrů, ale noc v něm stojí ranec... No nic, vzdávám to. Během 10 minut stihneme sbalit, uhasit oheň a vyhodit syrové jídlo… tak tohle se fakt nepovedlo. Nakonec se dohodneme, že pojedeme do Muscatu. Po cestě tedy booknu lepší hotel, ať si zlepšíme náladu a dáme si horkou sprchu. Věřte, že z nás museli mít v hotelu pěkné haló :D Dva vyuzení, špinaví a unavení evropané s igelitkama v ruce, jdou do “čtyřhvězdy” a po příjezdu si hned v restauraci dají pivo “na stojáka”. Ehm, museli jsme zaplatit vše předem, asi se jim nedivím :D
9. den - MUSCAT - noční metropole
Předposlední den volíme pohodovější - koupačka, shopping a těšíme se na večerní hlavní město. Navštěvujeme Mutrah fish market, a místní “ovozel” market, kde si nakoupíme asi dvě kila datlí. Procházíme se kolem přístavu a pak jedeme navštívit pár obchodních center a oblíbený LULU Hypermarket, kde nakoupíme potraviny, které si chceme vzít domů. Jakmile se začne stmívat, konečně jedeme na vyhlídku, kterou máme v merku už ze včerejšího dne, a to Muscat Heights View. Tohle si prostě nemůžeme nechat ujít! Z dálky si ještě všimneme mešity Mohammed Al Ameen a tak k ní jedeme pro fotku a na noční procházku. Možná se dá dostat i dovnitř, ale určitě ne večer.
10. den - MUSCAT - místní TOPky
Hurá! Sice dneska odjíždíme domů, ale až pozdě večer, takže se konečně dočkám návštěvy mešity Sultana Qaboose. Naposled dopoledne využíváme bazén a ve 12:00 opouštíme hotel. Jedeme do mešity, vstup je zdarma, ale nezapomeňte, že musíte mít zahalené nohy, ramena a i hlavu. Jsme na to zvyklí z Asie, takže jsme připraveni a vstupujeme do obrovského komplexu, který je tak neuvěřitelně čistý a nablýskaný, že mám potřebu si sundat boty. Kromě obrovské zahrady a menších či větších zákoutí navštívíme modlitebnu určenou pro ženy a pak hlavní modlitebnu pro muže. Obě jsou hezké, ale mužská je krásnější, větší a taky je zde největší kusový koberec na světě. Vyzdobené stěny, křišťálové lustry a nádherný strop nám vyráží dech. Nadšení a zvědaví se přesouváme do Royal Opera House. I když zjistíme, že je skoro celý komplex uzavřen pro turisty, stejně zaplatíme zlevnění vstupné 2 OMR a jdeme se podívat alespoň do “předsálí”. Jakmile ho spatříme, strašně nás mrzí, že nemůžeme nikam jinam. Opět jen mlčíme a procházíme se po místnosti. Co víc říct, ti ománci to prostě umí. ❤ Nadšenci selfie fotek nesmí určitě zapomenout navštívit místní toaletu.
Uchození, se naposled jdeme podívat na Al Qurum beach, kde místní hrají fotbal na pláži a prodávají se dobroty z grillu. Koukáme na moře a probíráme celých 10 dní. Smějeme se našemu NEstanování, vzpomínáme na divokou jízdu do hor, trošku smutníme, protože musíme odevzdat naši Hondičku a nakonec se shodneme, že je Omán opravdu místo, které stojí za návštěvu.
Kolik to stálo?
Letenka (v ceně i příplatek za bagáž a jídlo) - 8900 Kč
Vízum - 300Kč
Auto - 4400Kč
Benzín - 750 Kč (najeto skoro 2000 km)
Ubytování se snídaní - 7000 Kč
Kapesné na jídlo, výlety atp. 3500 Kč
Celková cena na osobu 25000 Kč
Ušetřit můžete hlavně na ubytování, méně už pak na letenkách (akce na letenky moc do Muscatu nebývají, ale můžete se taky dopravit z Dubaje autobusem). Auto jsme měli opravdu za hubičku. A pokud si budete chtít zaplatit jakýkoliv výlet, budete si muset hodně připlatit.
Lenka Chlebusová procestovala 14 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidala před 8 lety a napsala pro tebe 7 úžasných cestopisů.
Ahoj Lenko, pekny a uzitocny cestopis, diky! Na doplnenie prosim ta- vracali ste sa kazdu noc (okrem tej so zacatou stanovackou) spät do Muscatu? Alebo ste vzdy nasli hotel po ceste/blizko dalsieho ciela?
Nejsem Lenka, ale určitě spali v Nizwě a v Sur. Spát celý pobyt v Ománu jen v Maskatu by mělo význam jen tehdy, pokud byste měli třeba jen 4 dny a chtěli si jeden den prohlédnout oblast u Rustaq, další u Nizwy, další u Sur a 1 den nechat na Maskat. U Nizwy a Sur je ale krásných míst na návštěvu víc než na 1 den a vracet se při vícedenní návštěvě oblasti do Maskatu nemá smysl.
Díky Libore. Tiež mi neprišlo praktické cestovať vždy späť do Muscatu vzhľadom na vzdialenosti, ale keďže v cestopise nie je veľmi zmienka o ubytku, tak som myslela, že možno návraty do Muscatu sú alternatíva, ktorá mi nenapadla. Plánujem itinerár, tak som si to chcela overiť. Díky.
Libor_S: Ahoj Libore, připláceli jsme si cca jeden směr 300 Kč za bagáž a v ceně bylo i jídlo (v cestopisu ale uvádím konečnou cenu letenky). Jinak díky za zpětnou vazbu, určitě je na každém cestovateli, jaké si zvolí tempo a asi jsme se nechtěli za každou cenu někam honit, každopádně souhlasím s tím, že se toho dá stihnout o hodně víc. Stanování nám nakonec nevyšlo ani jednou, převládl bohužel strach - i když není z čeho! :) A fotky máš krásné, jde vidět, že jste si to taky náramně užili.
přidávám se k Jirkovi, hezký cestopis, ale je škoda některých míst. Je pravda, že my tam byly v zimě, takže teploty byly "jen" kolem třiceti, takže se dalo cestovat. Měly jsme taky jen deset dní a tak jsme se hodně rozhodovaly, jestli jet až do Salaláhu, a jsem strašně ráda, že jsme tuto dlouhatánskou cestu absolvovaly. Žádní průvodci ani blogy o Salaláhu a okolí moc npíší, což je celkem škoda. I ta cesta podél pobřeží byla fantastická. Přeji spousty skvělych dalších cestovatelských zážitků
Cestu jsme taky zavžovali, ale nakonec neabsolvovali. A pokud máš zkušenost, tak moc prosím, napiš cestopis, ráda si ho přečtu. :) Do Ománu bych se totiž chtěla znovu vrátit a Salaláh údajně taky stojí za to.
chystám se na to brzy, jen musím nejdříve dopsat Kazachstán. Nám se tam taky strašně líbílo , další ze zapomenutých klenotů :) kolem toho Salaláhu je to zelenější-více tam prší a ta pobřeží nemají chybu.
ahoj, chci se zeptat, máme letět s cestovkou do Salahu, má význam si půjčit auto hned na letišti a mít ho celou dobu nebo stačí jen 2-3 dny? Jde mi o to, jestli v okolí Salahu je více možností co vidět.Budeme tam 7 dnů. Moc děkuji
@Lukáš Vinkl - záleží, co od dovolené čekáš. Bez auta budete vázaní jen na svůj resort, pokud chcete Dhofar poznávat, tak bych auto doporučil na celý pobyt. Je tam toho k vidění spousta, v samotném Salalah toho naopak moc není. Výlety do vádí, na pěkné opuštěné pláže, nebo někam k poušti, kde se můžete domluvit na přespání v dunách s beduíny atd. Týden vám uteče jako nic;)
Ahoj, FlyDubai dává jídla v ceně letenky, že píšeš "dostáváme oběd"? Zde se píše, že jsou za příplatek:
Jinak cestopis je pěkný a souhlasím s Jiřím i v tom dalším. Sice chápu, že jste si chtěli odpočinout, ale horko není výmluva, když v autě je klimatizace a na horách teploty akorát (u moře nebo při koupání ve vádí v tu dobu ideální). Já jsem tam byl o rok dříve na přelomu března a dubna a za prvních 10 dní (nepočítám první odpoledne na pláži, kdy jsme čekali na 3. člena výpravy) jsme kromě okruhu na severu a odbočky na Wahiba Sands a Wadi Bani Khalid stihli ještě ostrov Masíra a dojet až do Salály (řídil jsem jen já a všem třem nám to vždy ráno dlouho trvalo, tj. někdo jiný by stihl i víc). 16,5 dne mě vyšlo na 13000 Kč bez letenek a víza (spaní ve stanu jen 4x, odpustili jsme si ty drahé atrakce, ze Salály do Maskatu jsme jeli už jen dva, celkem to bylo asi 5000 km). Fotky mám tady:
Hezky cestopis k patetenimu obedu:)jen mam dojem ze za 10 dnu jste toho moc nevideli, spoustu zajimavych veci jste minuli:)aspon wadi Bani Khalid nebo sultanuv palac v Muscatu..ale pravdepodobne jste si taky chteli o dovolene odpocinout:)
Jirko, moc díky! :) Některé navštívené místa jsem nezmiňovala, protože by byl cestopis moc dlouhý. Ale jinak máš pravdu, taky jsme si chtěli trošku odpočinout a na konci března je v Ománu poměrně dost velké teplo, takže dopoledne / odpoledne vyhrál většinou bazén. :) Hezký víkend, Lenka
Oman je srdcovka, kudy chodim tak vrele doporucuji. Wadi Shab jsem moc nepochopil - pokud me pamet neklame, pod tim viaduktem je parkoviste, pak je potreba dat 1 rial prevoznikovi a pak cca 40minut trek k jezerum a vodopadu v jeskyni, kde se da proplavat tunelem. Urcite doporucuji, za nas vyrazne peknejsi nez Wadi Bani Khalid. Oaza v Misfatu take stoji za hrich/navstevu. A jeste peknejsi nez Balcony walk je trek pres stare dediny a pole v Zelenych horach - Jebel Akhdar - tam se ale dostanete pouze ctyrkolkou. Pro zenu byl top zazitek prenocovani v pousti (Wahiba Sands) - opet nutna ctyrkolka. Do Salalah jsne preleteli. Zatim moc hotelu tam neni a k memu prekvapeni tam nejpocetnejsi koupacka komunita byla z Ceska. Pokud se chcete vyvalit do AI resortu a uzivat tepleho more, jste na spravne adrese. Ale i okoli je super a urco doporucuji k objevovani - uplny top je Fazayah plaz. Dali jsme to predokolkou, ale uplne easy to nebylo.
Bič boží to shrnul pěkně. Snad bych ještě doplnil, že namísto Balcony Walk se dá na (téměř) stejném místě vyrazit na skvělý celodenní trek W4 podél arabského Grand canyonu na vrchl Shebel Shams. A Fazayah beach je fakt mega zážitek:)