2 dny v Berlíně
Cestopis z roku 2019 napsala Hana Papežová
Proč Berlín?
Už delší dobu jsem věděla, že budu mít volný víkend a, že ho rozhodně nechci prosedět doma. Ale kam jet na dva dny, když nechci po čechách a zároveň nechci sedět dlouhý čas v autobuse či jiném dopravním prostředku? Na Berlín jsem slyšela samé pozitivní odezvy a z Prahy jsou to pouhé 4 hodiny cesty, takže bylo jasno.
Ubytování
Ubytování jsem řešila na poslední chvíli jako vždy. Není žádný problém sehnat ubytování přes Couchsurfing. Ozvalo se mi 5 lidí asi den nebo dva před mým příjezdem. Ale já asi půl hodiny předtím rezervovala hostel :D No nic, tak třeba příště vyjde i Couchsurfing. Osobně vždy volím nejlevnější možnost spaní. Proto padla možnost na hostel, kde jsem sehnala poslední místo v 6-ti lůžkovém pokoji za 300 na noc. No neber to... A hlavně to bylo kousek od Checkpoint Charlie, takže ideální spojení metrem či jiným MHD prostředkem kamkoli.
Doprava
Do Berlína jsem se svezla s Regiojetem za 850,- za obě cesty. V Berlíně jsem pak koupila každý den celodenní jízdenku, která zde vyjde na 7 eur. To je podle mě celkem dobrá cena.
Co rozhodně navštívit
Pokud chcete navštívit hlavní památky, občas si v klidu někde sednout a ulevit unaveným nohám, dva dny jsou na Berlín akorát. Metrem jsem ze ZOBu dojela na Alexanderplatz a pak šlapala převážně celý den pěšky. Tady je vidět nádherné moderní náměstí s kašnou uprostřed. Jedná se o ústřední náměstí bývalého východního Berlína, takže doporučuji.
Dále cestou na druhou stranu Berlína narazíte na televizní věž. Dál jsem pokračovala k Berlínskému dómu, který vás uchvátí už při pohledu zvenku. Kousek za ním se nachází Altes muzeum, jedno z pěti muzeí zde. Pokud vás umění zajímá a máte čas, navštivte ho. Mě stačil bohatě pohled zvenčí. Další famózní budovou je Konzerthaus Berlín. Rozhodně stojí za návštěvu.
Jasnou volbou byl Checkpoint Charlie, kvůli jeho historii samozřejmě. Jedná se o bývalý nejznámnější hraniční přechod mezi sovětským a americkým sektorem. Historie je zde přehledně shrnuta na informačních tabulích v němčině a angličtině. Kousek na jih se nachází venku stálá expozice s mnoha fotkami o vývoji Berlína v letech 1933 - 1945.
Na chvilku se dostávám do modernější částí Berlína, kterému vévodí Postdamerplatz. Náměstí leží na někdejší hranici západního a východního Berlína.
Už v odpoledních hodinách a dost unavená z vedra se konečně dostávám k těm nejdůležitějším památkám. Začínám u velkého památníku věnovanému sovětským vojákům. A následuje konečně Braniborská brána. Tato brána neboli Brandeburg Tor (v němčině) byla postavena jako celní brána v opevnění Berlína v ranném klasicismu. Po druhé světové válce byla velmi poničena a musela být rekonstruována. Během existence Berlínské zdi nebyla přístupná, nacházela se totiž v pohraničním pásmu. Byla jsem na místě asi kolem 15. hodiny odpoledne a bylo tu celkem lidoprázdno. Procházela jsem pak kolem ještě kolem 18. hodiny a to už bylo hrozně narváno.
Zajímavostí kousek od Braniborské brány je židovský památník neboli památník holokaustu. Kvádry jsou tu různých velikostí a mezi nimi se klikatí cestičky. Když se zde budete hledat třeba s kamarády, dá se užít fakt sranda :D
A konečně další z těch důležitějších památek - Reichstag. Pokud se chcete podívat do kopule, musíte mít rezervaci minimálně 3 dny dopředu (někdy více), záleží na aktuálním zájmu. Bohužel jsem to nestihla a už nebylo místo. Ale i zvenku to je úchvatná budova a se zajímavou historií.
Po celém dni jsem byla ráda, když jsem došla na tohle nábřeží. Jezdí tu hodně lodí, kde se turisti baví a mávají vám. Ale hlavně dá se tady sednout na schody a ponořit si nohy do chladivé vody. Jak projíždí lodě, tak to dělá i menší vlnky. Po celém dni to pro mě vážně úleva a strávila jsem tady asi hodinu. Navíc je tu díky velkým budovám i dostatek stínu, takže ideální. Pak už jsem jen dojela na hostel a vyčerpáním usnula.
Druhý den mě čekala East side gallery a ZOO. Na east side gallery se dá pohodlně dojet metrem. U některých obrázků vážně zamrazí. Ač jsou třeba kresleny abstraktivně, tak v nich člověk vidí tolik co připomíná smutnou historii tohoto místa. Hlavním tahákem je zde, ale tenhle obrázek. Který vyjevuje přátelství Ericha Honeckera s Leonidem Brežněvem. Tady se stojí doslova fronty, protože se s nimi každý chce fotit.
Následoval přesun metrem přímo před ZOO. Celkově není ZOO moc velká. Zvládnete ji projít za maximálně hodiny. Co mě hodně překvapilo a potěšilo je to, že tu mají pandy. Jinak se mi hodně líbilo jak jsou zde zkrášleny jednotlivé uličky mezi výběhy. Celkově působí ZOO hezkým dojmem.
Poslední zastávka předtím než nastoupím do autobusu zpět do Prahy byl zámek Charlottenburg. Zámecký park je opravdu nádherný se spoustou zákoutí a řekou tekoucí hned vedle něj. Krásný rybník, molo přímo vybízející k odpočinku.
Za mě určitě 2 dny na Berlín byly akorát. Utratila jsem se vší dopravou, jídlem, ubytováním i vstupném do ZOO asi kolem 2500,-
Hana Papežová procestovala 11 zemí světa světa, nejvíce Evropu. Na Cestujlevne.com se přidala před 5 lety a napsala pro tebe 1 úžasný cestopis.
Dobrý den, pěkný cestopis, všechna místa, kromě ZOO, jsem několikrát navštívil. Po přečtení Vašeho rozpočtu bych Vás chtěl poprosit o radu. Píšete : lístek na bus - 850 Kč, hostel - 300 Kč, metro 2x7€ =350 Kč, ZOO - on line 15,5€ =400 Kč, celkem cca 1900 Kč zatím bez jídla, Vy píšete náklady komplet 1500 Kč. Sedmým rokem pracuji po celém Německu, poslední roky převážně Berlín a tudíž vím, že v Berlíně se dá slušně najíst o dost levněji než v jiných částech Německa, ovšem tak jako Vám se mi to zatím nepodařilo. Poraďte mi prosím kde v Berlíně se dá najíst tak, že Vám za to ještě platí, (jinak se logicky k Vámi uváděné částce 1500 Kč včetně jídla, nemůžeme dobrat) víte, budu tam chodit také. Dost cestuji a vždycky než někam vyrazím, zjišťuji si co a jak různě na internetu. Přímo mě fascinují různé blogy a cestopisy mladých lidí co za doslova pár stokorun procestují kus světa a já si potom, když přijedu domů vždycky říkám, kde jsem zase udělal chybu. Po přečtení Vašeho cestopisu a letmém sečtení nákladů, zjišťuji, že ta chyba asi nebude u mě. Je to opravdu tak důležité, mít co nejmenší náklady i za cenu fabulace???
Tady je někdo asi dost velký suchar, co si nechá vyplatit vše do posledního halíře.
Jestli tím myslíte mě, nevím podle čeho soudíte, právě naopak. Chtěl jsem tím jenom říct, že nechápu lidi co podhodnocují náklady, přijde mi, že se předhání kdo levněji. Slečna se opravila, překlep, 2,5 k je ok.
Dobrý den, vaše výpočty jsou naprosto správné. Já jsem se jen v celkovém součtu upsala a místo 2500,- napsala 1500,- toť vše. Rozhodně se nemělo jednat o výmysl, ale jde o pouhou chybu v přepisu. Takže ten rozdíl 600 kč oproti vámi vypočteným 1900,- za všechny platby je právě cena za jídlo. S tím, že jsem si ještě něco jedla z domu. Takže se omlouvám se překlep, který jsem již opravila.