3 dny v Miláně
Milan, Lago di Como & aroma Napoletano
Cestopis z roku 2023 napsal robson.06
Milán je druhé největší město v Itálii a zároveň hlavní město Lombardie. Město se nachází v severozápadní části země a je známé svou bohatou historií, kulturou a módou.
Milán je znám svým bohatým kulturním dědictvím, včetně slavné katedrály Duomo di Milano, operního domu La Scala a mnoha galerií a muzeí.
Je považován za jedno z nejvýznamnějších světových center módy. Tato pověst je podporována předními nákupními ulicemi jako Via Montenapoleone a módními událostmi, například týdnem módy v Miláně.
Město hostí dvě významné fotbalové týmy, AC Milan a Inter Milan, kteří hrají na stadionu San Siro.
Naše 3 dny v Miláně
Den 1
Do Milána jsem s přáteli vyrazil na konci srpna roku 2023.
Letěli jsme z Prahy v 8 hodin ráno, let trval 1 hodinu a 10 minut. Zpáteční letenka nás stála 980 CZK, což je na hlavní sezonu dokonalá cena :))) Letenky jsme kupovali přímo přes Wizz Air, ten létá přímo na letiště Malpensa blíže centru. Z Prahy též léta i Ryanair, ovšem na letiště Bergamo, nikoli na Malpensu.
Po přistání jsme se vydali na zastávku autobusu společnosti Terravision, ten odjíždí přímo od příletové haly a jede přímo do centra Milána necelých 75 minut, jednosměrná jízdenka stojí 10 EUR, zpáteční je za 16 EUR, tu jsme zvolili my. Z letiště samozřejmě jezdí ještě vlaky nebo taxi. Autobus je nejlevnější volba, zpáteční jízdenka na vlak stojí 26 EUR.
Jízdenky jsme kupovali až na letišti, na přepážce si objednáte jízdenku na konkrétní dny, nikoli na určitý čas odjezdu, takže za nás to byla výhoda. Jízdenky lze samozřejmě zakoupit i online na tomto odkazu: https://www.terravision.eu/airpo...mp;cm=2108
Miláno má velmi dobře vyvinutý systém veřejné dopravy. Jízdní řády můžete hledat v aplikaci Moovit nebo přes mapy Google.
Po příjezdu do centra jsme se metrem vydali na náš hotel, který rozhodně doporučujeme, je vzdálený asi 20 minut jízdy metrem od centra, zastávka metra je 150-200 metrů od hotelu, v blízkosti je trafika, pekárna a malý obchod.
Ubytování na 2 noci pro 4 osoby stálo necelých 6 000 CZK, rezervovali jsme přes Booking, pokoje jsou hezky zařízené, hotel je moderní a dobře umístěný.
Odkaz na ubytování zde: https://www.booking.com/hotel/it...tal;ucfs=1
Večer jsme šli objevovat krásy Milána, prošli jsme hlavní centrum, při západu slunce je Duomo di Milano zkrátka top, hned vedle se nachází milánské obchodní centrum Galleria Vittorio Emanuele II. Náměstí je velmi prostorné a plné turistů, je to nádherné náměstí s živou hudbou, obzvláště večer.
Po objevování města nás přepadl hlad, nacházeli jsme se přímo před Duomem, chtěli jsme se najíst v blízké restauraci, abychom si mohli večer před Duomem sednou a užívat si tu jedinečnou atmosféru. Zašli jsme do vedlejší ulice, plná krásných restaurací, v tom to ovšem nastalo, my jsme vešli do té nejhorší.
Největší zklamání večera
Na první pohled to byla velmi hezká restaurace s venkovním posezením. Před restaurací stála moc milá číšnice, která nám začala ukazovat jejich menu, ceny byly přiměřené a ilustrační obrázky pěkné. Řekli jsme si, že restauraci zkusíme. První nepříjemnost nastala, když nás obsluha posadila ke stolu hned vedle místní kanalizace. Poté jsme dostali jídelní lístek. Objednali jsme si, ale co jsme jako zákazníci dostali se nedá popsat. Je to ta nejhorší restaurace, i podle recenzí na TripAdvisor, které jsme si předtím neověřili. Porce byla malinká, hlavně chuť příšerná. Jídlo nandané stylem jako ve školní jídelně, pravděpodobně to byly nějaké polotovary. Poté, co jsme odmítli dezert a chtěli jsme platit, se obsluha podivila, proč už jako chceme odejít. Nechutnalo ani zákazníkům sedícím vedle nás, jídlo jsme reklamovali, ale slušného zacházení jsme se nedočkali, museli jsme jídlo zaplatit a ještě nám bylo účtováno "tučné" coperto, to bychom neměli problém zaplatit, ale za to, co jsme na talíři dostali... Paní nám dokonce vyhrožovala, že zavolá policii, tak jsme zaplatili a sem se už nikdy nevrátíme!
Tato restaurace se jmenuje I Love Italian Food, naprostá katastrofa, zde jsou recenze od zákazníků na TripAdvisoru: https://www.tripadvisor.com/Rest...bardy.html
Restauraci už díky bohu pravděpodobně zavřeli, nedivím se!
Náladu nám naštěstí zpravila večerní procházka centrem a noční tancování před Duomem.
Metro jezdí až do pozdních nočních hodin, takže jsme se na hotel bez problému dostali.
Den 2
Další den jsme se vydali na Lago di Como, vzdálené 50 minut vlakem od Milána.
Jízdenky jsme sehnali za 140 CZK jednosměrně přes aplikaci Omio.cz, podobná aplikace je Trainline.
Po příjezdu na zastávku Como Lago jsme se hlavní promenádou vydali kolem Komského jezera. Nádherná atmosféra doplněná italskou architekturou a domy zasazenými v okolních kopcích. Z přístavu se dá jet lodí do slavného městečka Bellagio, my jsme z důvodu času nejeli, zpáteční jízdenka na místě stála 60 EUR, i tak jsme zažili úžasnou atmosféru podél promenády.
Síly jsme doplnili v restauraci na konci hlavní promenády.
Restaurace s výhledem na jezero a venkovním posezením, objednali jsme si pizzu a nějaké drinky.
Odkaz na restauraci: https://www.tripadvisor.it/Attra...bardy.html
Součástí restaurace i plovárna.
Výlet na Como určitě stojí zato, pokud budete mít více času, rozhodně si do Bellagia zajeďte.
Nazpátek do centra Milána jsme opět vyrazili vlakem ze zastávky Como Lago. Cesta vlakem nám velmi rychle ubíhala, ale v tom jsme ještě nevěděli, co se nám stane.
Další ‚‚katastrofa“
Skupinka mladách Španělů se nás ptala, zda-li tato zastávka, do které jsme právě přijížděli je Milano Centrale (vraceli jsme se z Coma), my jsme všichni jednohlasně odpověděli, že ano. Ale naše zastávka to nebyla, to jsme ovšem ještě nevěděli.:)))
Vystoupili jsme z vlaku, vyšli jsme z nádraží, bylo 38°C a my jsme skončili někde na severu Milána, odkud nejelo žádné metro, pouze 1,2 km vzdálená tramvaj. Nevěděli jsme, co budeme dělat. Skupinka Španělů už naštěstí zmizela.
Podívali jsme se do mapy, kam bychom mohli dojít, a kde je možnost zakoupit si nějaké pití.
Napadlo nás podívat se do našeho seznamu míst, kam se chceme v Miláně podívat. V ten moment jsme pocítili neskutečnou radost. Náš mylný výstup z vlaku bylo to nejlepší, co nás ten den mohlo potkat. Všude poblíž nás se totiž nacházely všechny památky a místa, která jsme chtěli navštívit.
Hlavně ta prosnulá a známá aroma Napoletano byla pouze 2 km od nás. Je to ta nejslavnější prodejna s croissanty a sladkými specialitami v Miláně, my jste ten náš obrovský koupili za 30 EUR, jinak normální cena se pohybuje okolo 50 EUR, ale rozhodně stojí zato. Ve čtyřech jsme ho jedli ještě další den na letišti.
Pokud plánujete výlet do Milána, sem je povinností zajít :)) Doporučujeme kavárnu navštívit dopoledne, odpoledne se totiž zásoby velmi rychle vyprodávají.
Do mapy jsem napřed zadali Arco dela Pace, jedná se o vítězný oblouk, jedna z hlavních památek Milána. Dále jsme pokračovali přes známé mrakodrapy obrostlé zelení, a odpoledne jsme zakončili legendárním a gigantickým pistáciovým croissantem, již v zmíněné kavárně.
Den 2, návštěva Navigli
Navigli je známá milánská čtvrť, která je soustavou vzájemně propojených kanálů, historie sahá až do středověku.
Tato čtvrť je známá svým nočním životem a množstvím restaurací.
Po náročném dni jsme na večer vyrazili do Navigli. Naleznete zde spoustu kaváren, restaurací a velmi populární jsou tu mobilní second-handové obchůdky, které nabízí značkové produkty z druhé ruky.
Z centra se sem pohodlně dostanete zelenou linkou metra M2, také lze využít tramvaje 9 a 10.
Poblíž hlavního kanálu jsme se usadili v příjemné restauraci s venkovním posezením.
Po večeři jsme ještě zajeli naposledy k večernímu Duomu. Další den dopoledne nás čekala cesta domů.
Den 3, odlet domů
Odlétali jsme 24. srpna po 12. hodině, ráno jsme ještě posnídali v centru a vydali jsme se na letiště. Letiště Malpensa není úplně nejmenší, ale vše je přehledně značeno, čas můžete též strávit v letištním salonku.
„V Miláně jsem prožil nezapomenutelné chvíle. Je to pro město s jedinečnou atmosférou ulic plných elegance a módního vkusu. Miláno je pro mě nejen symbolem módy a designu, ale i místem, kde se střetává minulost s přítomností, vytvářející neopakovatelnou harmonii. Tato cesta mě nejen obohatila o nové zážitky, ale také zanechala ve mně zvuky italských ulic, které mě provázejí i po návratu domů.“
robson.06 procestoval 17 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Afriku. Na Cestujlevne.com se přidal před 10 měsíci a napsal pro tebe 7 úžasných cestopisů.
Z fotek cisi skutecnost, ze jste prozili 3 dny v Milane a okolni Lombardii za pekneho pocasi. Opravdu naramne vyslo.
Uz to tak nekdy byva, ze i nejakou tu katastrofu strida naval neskutecne radosti, ovsem rad bych se zeptal na onen slavny podnik Aroma Napoletana. A sice, jestli jsi omylem pridal nulu a tedy tamni byt obri croissanty stoji obvyklejsich 3-5 euro? Diky za dovysvetleni.
Zdravím, tyto obří croissanty opravdu stojí okolo těch 30 EUR, ty nejdražší byly za 50 EUR, ale záleží jestli si kupujete pistáciový, čokoládový, malinový, karamelový nebo klasický vanilkový.
Náš pistáciový stál 30 EUR.
Jejich velikost je srovnatelná s velikostí pizzy. My jsme ho jedli ve 4 lidech ještě další den. :))
Jinak ty menší o klasické velikosti stojí okolo 6 EUR, ale za tu cenu to rozhodně stojí, jsou skvělé.
Náš pistáciový stál 30 EUR.
To jsou na Itálii šílené cenovky za croissanty teda, ale ta restaurace, to mě dostalo. Jít v Itálii do restaurace s obrázky jídel a anglickým názvem? To jste si o katastrofu přímo říkali :D
I když v Říme se nám stalo něco podobného, měli jsme hlad, restauracím s obrázky i anglickými názvy i na hlavních ulicích jsme se vyhnuli (všecko dobře) a sedli jsme do trattorie, jenže problém nastal, když jsme si všimli, že tam funguje jedinný zaměstnanec (v sprnu, asi pro 10 stolů). Dělal číšníka, barmana, a dokonce vařil i myl nádobí. No seděli jsme tam hodně dlouho, než jsme se dočkali večeře, a pak bylo samozřejmě znát i na kvalitě jídla, že to odfláknul.