4 dny v Londýně
Dlouho mě Londýn nelákal a nejsem úplně fanouškem velkých měst, přesto jsme se s kamarádkou v říjnu 2023 rozhodly v Londýně strávit 4 dny a jaké to bylo? estopis...
Cestopis z roku 2023 napsala Sklenka.vinka
Londýn je nejen hlavním, ale také největším městem Anglie a Spojeného Království. Leží na řece Temži a počasí je zde celkem nevyzpytatelné a většina turistů sem nejede raději bez pláštěnky či deštníku.
Jak se dostat do Londýna
Do Londýna se člověk může dostat třeba autobusem, ale to je tak dlouhá cesta, o které jsem ani neuvažovala a rovnou koukala na letenky. S Ryanairem jsme z Prahy letěly za pár stovek na letiště Stansted. V případě, že se chystáte do Londýna, nezapomeňte si s sebou cestovní pas a pokud letíte z Prahy, tak poletíte z Terminálu 1.
Letiště Stansted je oblíbené pro levné lety, ale je také dobré vědět, že letiště leží cca 60 km od Londýna a tak je nutné ještě řešit cestu do centra.
K dopravě z letiště Londýn Stansted do centra Londýna je dobré využít vlak Stansted Exspress. Lístky je možné si koupit přímo na letišti, anebo online. Rozhodně doporučuji využít možnost nákupu online – dostatečně dopředu mohou být lístky levnější a navíc na letišti se vyhnete frontám (nefungovala víc jak půlka automatů).
Pak už jen stačí sledovat šipky a člověk se během pár minut dostane k vlaku. Cesta na Liverpool Street trvá zhruba 50 minut. A ano, je velmi možné, že jízdenka vlakem vás vyjde pomalu stejně jako letenka a možná dokonce i dráž.
Ubytování v Londýně
Londýn není vůbec levné město, za jedno jídlo v restauraci hned necháte 500 Kč a ani nemrknete a ani ubytování nepatří k levným položkám. Proto u ubytování je potřeba trošku víc vybírat, pokud za pobyt v Londýně nechcete nechat raketu. My jsme sáhly po Royal National Hotelu, který pro méně náročné cestovatele bohatě stačí a navíc se tu dá připlatit i za snídani a hotelové snídaně jsou vždycky fajn nápad. Dá se ubytovat samozřejmě i mnohem levněji, ale také i mnohonásobně dráž.
Pokoj byl sice menší, ale člověk chce stejně víc času trávit po Londýně a ne na pokoji, tak to ničemu nevadilo. Co mi trochu vadilo, byla miniaturní koupelna, kdy tak malinkou jsem ještě nikde nezažila. Výhodou ubytování je, že to z něj není úplně daleko do centra. Přeci jen si raději za ubytování trošku připlatím a jsem víc v centru, než pak trávit hromadu času v MHD, aby se člověk někam dostal.
Co vidět v Londýně
Věřím, že spousta z vás již v Londýně byla a každý si tam našel to své. Stejně jako v každém velkém městě, tak i Londýn nabízí spoustu možností, co tam dělat.
Nádraží King’s Cross bylo jen kousek od našeho ubytování a právě zde se nachází slavný vozík z Harryho Pottera u nástupiště 9 a 3/4. Velmi se mi líbilo, že je to opravdu jen kousek od nástupiště číslo 10. Horší už je, že místo je známé a spousta fanoušků Harryho Pottera se tu fotí a pokud i vy chcete fotku, musíte si vystát pěkně dlouhou frontu a podle mě to za to nestojí. Pokud si chcete koupit nějaký (předražený) suvenýr ze světa Harry Potter, hned vedle se nachází obchod k tomu určený.
Jakmile vyjdete z nádraží a dáte se doprava, dojdete k nádraží/hotelu St. Pancras, který ve filmu Harry Potter a tajemná komnata sloužil jako venkovní kulisa, odkud Harry a Ron odlétají autem ve chvíli, kdy se nedostali přepážkou na vlak.
Klasikou, kterou navštívit v Londýně je určitě Tower Bridge, což je neznámější řetězový most na světě. Po mostě je možné se projít, udělat si zde krásné fotky, a pokud má člověk štěstí, může dokonce vidět, jak se most zvedá. Z mostu se dá pěšky dojít k další londýnské zajímavosti a to k London Eye (londýnské oko).
Londýnské oko je nejvyšší vyhlídkové kolo v celé Evropě. Jeho výška je 135 metrů a jsou z něj opravdu nádherné výhledy. Lístek se dá koupit online, nebo přímo na místě v automatu. Na místě lístek stojí cca 800 Kč, což není vůbec málo. Za tuto cenu máte jednu otočku, která trvá zhruba půl hodiny.
Celý článek zde: https://sklenkavinka.cz/evropa/4...v-londyne/
Sklenka.vinka procestovala 10 zemí světa světa, nejvíce Evropu. Na Cestujlevne.com se přidala před 1 rokem a napsala pro tebe 10 úžasných cestopisů.