Adventní víkend v Budapešti
Jak nás výlet z Rybářské bašty stál 24 000 HUF.
Cestopis z roku 2023 napsala ellyem
To, že chceme o adventu někam na vánoční trhy mimo ČR, jsme plánovali už od začátku roku. V létě jsme zjistili, že potřebujeme uplatnit poukázku na Flixbus a jelikož je přeprava dítěte tímto "zeleňáskem" trošku náročnější (prý jsou povinné autosedačky, ale nemáme odzkoušené), tak jsme se shodli na tom, že by bylo fajn vyrazit jednou taky někam sami. Kam pojedeme, nám bylo vcelku jedno. Nakonec moje drahá polovička rozhodla, že chce do Budapešti. A tak jsme jednoho prosincového dne nasedli do busu směr stanice Népliget.
péntek, 8.12.
Odjezd jsme měli v 1:00 hodin. Cestu přes noc jsme zvolili proto, že budeme v Budapešti už ráno a strávíme tam tak celé dva dny. Kolem 7:45 jsme přijeli do cíle. Autobusové nádraží je poměrně přehledné a snadno se z něj dostanete na metro. My potřebovali na modrou linku M3, naše konečná stanice byla Ferenciek tere.
Lístky jsme koupili přes mobilní aplikaci BudapestGO, která je super, protože si můžete koupit lístky kdekoliv a kdykoliv, jen potřebujete mít připojení k internetu a doufat, že nebude zrovna výpadek (ale o tom později). Lístky aktivujete tak, že na ně v aplikaci kliknete, otevře se vám čtečka QR kódu, kterou namíříte na kód, který je vždycky na terminálu u vstupu do metra nebo na dveřích MHD. Jakmile je kód načtený, u lístku se vám zeleným napíše Validated.
Naše první kroky po výstupu z metra vedly do Mia`s Cafe, Bakery & Bistro, kde jsme si dali výbornou a cenově přijatelnou snídani (cca 8000 HUF za oba i s pitím). Kolem desáté jsme se vydali na naše ubytování do hotelu Balance Home. Na stránkách mají uvedeno, že je check-in až od 13 hodin, přes Booking jsem jim psala zprávu, jestli je možnost přijít už na desátou. Prý ano, ale nezaručují, že už bude pokoj volný. Usmálo se na nás štěstí, pokoj byl ready a my byli v půl 11 už ubytovaní. Dali jsme si rychlou sprchu a vydali se poznávat krásy města.
Pokud existuje nějaká stavba, která si mě naprosto získala, tak je to Rybářská bašta. Není tedy divu, že naší první zastávkou byla právě ona. Když jsem byla v Budapešti několik let zpět, byl zrovna červen a vyjít kopec k Baště nebyl úplně med, nedovedla jsem si představit, jak tam půjdeme v prosincových nula stupních. Usoudili jsme tedy, že bude lepší, když se svezeme až nahoru autobusem. Ze zastávky Déak Ferenc tér jezdí autobus č. 16 přímo až na Baštu, vystupuje se na Szentháromság tér. Nástupní stanice je naproti hotelu The Ritz-Cartlon. Je to hned první zastávka za přechodem. Když jsme si chtěli přes aplikaci koupit lístky, byl zrovna problém s platební bránou (byl celkový výpadek), takže jsme pak ještě několik minut hledali automat na lístky. (Ten najdete u vstupu do metra naproti KFC na Déak Ferenc tér, je označený velkým M.)
Na Baště jsme se zahřáli svařákem, dali si oběd, pokochali se vším možným (hlavně výhledem na parlament) a celí zmrzlí se vydali autobusem zase zpátky na Déak Ferenc tér a odtud metrem na hotel. Za normálních okolností bychom metro vynechali a šli pěšky, na hotel to bylo něco okolo kilometru, ale nebylo mi úplně nejlíp, takže jsme hledali co nejrychlejší způsob, jak se dostat na ubytko. Když jsme nasedali do metra, došlo mé drahé polovičce, že jsme si před vstupem zapomněli pípnout lístky. "Tak já se vrátím. Mám takové divné tušení, že nás budou při výstupu kontrolovat." "Prosím tě, kašli na to, tu jednu zastávku nějak přežijem... mně fakt není dobře, už chci být na hotelu." No a samozřejmě, že jsme při výstupu byli o 24 000 HUF chudší. Takže jsem byla chvíli terčem, protože měl chlap radost, že jednou taky za něco můžu já :-D.
V 18 hodin jsme měli rezervaci v restauraci The MAGIC. Pokud patříte mezi nadšence Harryho Pottera, určitě si sem zajděte a to nejen na máslový ležák. Jo a připravte si nějaké zaklínadlo, bude se vám hodit ;-). Lepší je rezervaci udělat s dostatečným předstihem, nejsem si jistá, jestli je povinná, ale bez ní by vás buď nepustili nebo byste dlouho čekali na volné místo.
szombat, 9.12.
Check-out jsme měli až v 11 hodin, takže se nám ráno nikam nespěchalo. Já jsem zjistila, že mi praskla celá podrážka na botě, takže jsem se na nadcházející trajdání po městě fakt "těšila". Nechali jsme si tašku s věcmi v hotelu na recepci a vydali se nakoupit suvenýry na Central Hall Market. Doporučuji nenakupovat hned u prvních stánků, ale projděte se do všemožných uliček a pater. My v jedné takové koupili magnetku za 500 HUF a hned ze začátku ta stejná stala 1500 HUF.
Naší další zastávkou bylo Szent István tér u Baziliky sv. Štěpána a The Fat Policeman. Cestou jsme si koupili svařák a horkou čokoládu, a jen tak si užívali tu pohodu, že před sebou nemusíme tahat kočár s věčně nespokojeným batoletem :-D.
Spor přišel v momentě, kdy se začal řešit oběd. Chlap chtěl jíst venku, zatímco já, promrzlá na kost, jsem se chtěla jít ohřát někam do restaurace. Asi půl hodiny jsme nebyli schopní se domluvit, ale nakonec jsme skončili v Tulipán Bistro. Dala jsem si Hungarian ratatouille a asi vás nepřekvapí, když přinešli lečo :-D.Kousek za rohem pak na nás vykoukl budapešťský Parlament a potkali jsme i onu slavnou vánoční tramvaj.
Cestou zpět na hotel jsme zakotvili zase v Mia`s Cafe, Bakery & Bistro, kde jsme se shodli na tom, že tuhle kavárničku zařazujeme na seznam těch oblíbených a kolem půl osmé jsme dorazili na hotel. Na recepci už nikdo nebyl, ráno jsme dostali instrukce, jak se do hotelu dostat, protože jsme klíče odevzdali při check-outu. Cca hodinu a půl jsme se ohřáli, zahráli si u toho pár partiček žolíka a vydali se zase na metro a na nádraží. Málem jsme sice nevystoupili (moje drahá polovička si špatně přečetla seznam zastávek), ale ve 22:15 jsme úspěšně usedli do Flixbusu.
A na kolik nás tento výlet vyšel? (počítáno pro 2 osoby)
- jízdenky od Flixbusu: 1 656 Kč
- ubytování přes Booking: 1516 Kč/noc
- pojištění od Axa Assistance: 125 Kč
- MHD: 4500 HUF + 24 000 HUF pokuta :-)
- jídlo: 52 285 HUF
- suvenýry: 8 604 HUF
Celkem tedy cca: 7 300 Kč.
ellyem procestovala 14 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Afriku. Na Cestujlevne.com se přidala před 2 lety a napsala pro tebe 10 úžasných cestopisů.
Škoda, že je cestopis krátký (stručný).... všiml jsem si té zavařené zeleniny. By mě zajímalo, z jaké zeleniny jsou vykrojená ta zvířátka ve sklenicích 😀
Ty boty na nábřeží, to jsem neznal. To bude tím, že se do centra Budapešti teprve chystám 🤗
On to byl krátký pobyt na stručnější cestopis. Kromě pokuty a děravých bot se nedělo nic neobvyklého 😂. Zvířátka jsou ze sýru, ale taky mě to zaujalo, protože to se jen tak nevidí 😀.
O Budapešti tady mám ale ještě jeden cestopis, tak můžeš kouknout :) Věřím, že tě tohle město nadchne 😍.
Boli sme tam tiez v sobotu 9.12. Rano s BA Flixom tam, a vecer naspat. Primarne sme sli pozriet na trhy, a za mna velke sklamanie. Vsade hlava na hlave, a tie ceny na trhoch pri bazilike, aj na vorosmarty ter teda uplne neskutocne hlavne za jedlo. Inak mame ale Budapest radi, ale tie trhy stacili raz.
A nástup na hotel tedy až na místě klasicky ? Nebo jste jim posílali něco předem jak se to řešilo v sekci booking.com ?
Neposílali jsme nic, udělali check-in až sami na místě. Trvalo to asi 3 minuty, tak nevím, proč tolik trvali na aplikaci 😀.