Alesund, Norsko z Katovic
Jak se tam dostat, tipy do začátku, co vidět.
Cestopis z roku 2019 napsala MnK International
Do Norska jsme chtěli již dlouho a tak když se objevily letenky z Katowic za necelých 600,- a mě zrovna přišla výplata, tak jsem to prostě vzala. Do Katowic jsme se dostali krásně a pohodlně LeoExpressem. Z hlavního nádraží jsme jeli vlakem až do Bohumína, kde jsme přesedli na autobus (též od LeoExpress - zakoupeno jako jeden lístek) . Můžete jet buďto rovnou na letiště či do centra Katowic, zase podle typu lístku.
V Katowicích jsme se trošku prošli k nádraží, pod kterým je i autobusové nádraží a odtud jede autobus na letiště. Linky AP2 (cesta asi 60 minut) a AP3 (cesta asi 45 minut) jezdí každou půl hodinu a jednosměrná cesta stojí 14 PLN. Dá se zakoupit u řidiče, či kartou v automatu u nástupiště.
(Bohužel WizzAir zrušil lety z Katovic do Alesund)
Z letiště Alesund se dostanete pohodlně autobusem, který staví ihned před východem z malého letiště - nemáte tedy šanci minout. Jezdí na základě příletů a jedna cesta vás vyjde na 100 NOK (247kč) a jede cca 20 minut.
Město je velmi tiché, klidné, všichni jsou milí, usměvaví a velmi ochotní. Drtivá většina mluví anglicky a to i paní za pokladnou v Kauflandu. Všude je čisto a ... draho.
Město v roce 1904 lehlo popelem a vystavělo se nové ve stylu Art Nouveau, vypadá to opravdu velmi fotogenicky. Obzvlášť když se odráží ve vodní hladině nebo při západu slunce. parkování zde není problém. Jsou ulice zcela bez zón a následně zóny, kde se platí pouze za denní stání. Když tedy někam vyrazíte a vrátíte se odpoledne (myslím 16 či 17), tak už parkujete opět zdarma.
Hříchem by bylo neochutnat místní rybí speciality. Rybáří u náměstí každé ráno prodávají přímo z lodí, pokud si troufáte vařit sami, nebo velmi oblíbeným je stánek Jafs, kde prodávají fish´n´chips tak dobré, že na vás občas ani nezbyde.
Kávu a dort si pak můžete dát v lékárně. Srandu si nedělám, je to stará krásná budova, která kdysi fungovala jako lékárná a nyní je to muzeum, obchůdek a právě kavárnička.
Ikdyž je město menší, tak jsme stejně nestihli úplně vše. Za městem na západ můžete navštívit Atlantický mořský park, vyšlápnout si 418 schodů na kopec Fjellstua (úžasný výhled na město), půjčit si kayaky, nebo vyrazit na výlety na okolní ostrovy jako Godoya. Zde jsme si dali malý výšlap (cca 40minut) na horu Godøyfjellet, prošli se kolem jezera Alnesvatnet a kochali se výhledem na maják Alnes a Sunnmøre alpy na straně druhé.
Maják Alnes je jako jeden z mála otevřen turistům, můžete se tedy za malý poplatek (i na Norské poměry skutečně malý) dostat až nahoru na ochoz ke světlu. Byli jsme tam sami a bylo to naprosto úžasné.
Cca hodinu jízdy autem to máte s krásnými výhledy a po okrajích fjordů do průsmyku Trollstigen - je to místo trolů s kavárnou, říčkou, vodopády a dechberoucími výhledy v horách. Pokud máte dobré boty, můžete jít cestičkou ještě dál k dalším vodopádům. My jsme však měli -3 stupně a silný vítr, tak jsme se úplně nahoru nevydali.
Pokud se nebudete vracet tou klikatou silnicí, kterou jste do Trollstigen přijeli, ale budete pokračovat dál do hor, pak se dostanete do údolí Valldallen, známého pro své jahodové plantáže. Jo, ano i v Norsku! Měla jsem z nich džem a byl fenomenální.Tady se zastavil čas. Nikdo tu nebyl, jen ticho a nádherné podzimní barvy. Všímejte si cedulek, které sem tam vysvětlují legendy, kterými je tahle oblast díky Vikingům opředená. Nezapomeňte se také podívat do té křišťálově průzračné vody, protože se to tu hemží hvězdicema (pokud jste někdo vzdělanější, tak gratuluji, ale já bych je tu nehledala)
Po cestě zpět a asi půl hodiny do města Alesund se nachází Vikingské a historické muzeum. Uvidíte tu staré vikingské lodě a jedna z nich vás (a případně vaše ratolesti) vezme i na projížďku po řece. Muzeum pak vypráví o tom, jak se v Norsku žilo, kdo byli Vikingové, pověsti atd. Pokud přijedete již po zavíračce tak nezoufejte, neboť venkovní skanzen, je otevřen a to i bez poplatku. Můžete si tedy projít stará obydlí a na destičkách si opět přečíst historii a účel té dané budovy.
MnK International procestovala 17 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Afriku. Na Cestujlevne.com se přidala před 4 lety a napsala pro tebe 4 úžasné cestopisy.