Aljaška – Brooks Falls
Všetko, čo potrebujete vedieť o ceste na Aljašku za pozorovaním medveďov...
Cestopis z roku 2019 napsal janicek
Cestu na Aljašku sme plánovali už pár rokov, no stále nám buď do toho niečo vošlo alebo sme cestovali niekam inam alebo proste neboli výhodné letenky. Podarilo sa to konečne až tento rok.
Jedným z našich hlavných cieľov na Aljaške bola návšteva Brooks Falls a pozorovanie medveďov hnedých. Preto sme aj museli letieť v hlavnej sezóne, čiže od polky júna do septembra, kedy je najlepšie obdobie na pozorovanie medveďov v Brooks Falls. A to bol hlavný problém pri výbere leteniek. Väčšina akcií a dobrých cien bola mimo hlavnej sezóny, čo nám dosť nevyhovovalo. Až v októbri 2018 sa objavili letenky za ceny okolo 600 eur z Viedne do Anchorage na leto, vrátane odbavenej batožiny, a to sme už s nákupom leteniek neváhali.
Ak by ste tiež niekto chystali na Aljašku v hlavnej sezóne, tak pozor na ceny. Nielen letenky, ale aj požičanie auta, ubytovanie a všetko ostatné je podstatne drahšie. Požičanie auta na 9 dní vás kľudne môže vyjsť aj nad 1000 eur a s ubytovaním je to podobne. Preto sa my rozhodujeme, že okrem jednej noci v Anchorage budeme celý čas kempovať. Auto sa nám nakoniec po dlhých dňoch hľadania a všemožných kombináciách podarí nájsť za približne 600 eur na 9 dní vrátane plného poistenia.
Na Aljaške je nespočetne krásnych miest, ktoré stoja za návštevu, ale jedným z top miest na celej Aljaške je určite Brooks Falls, ktoré je zároveň miestom, kam z našich končín až tak veľa ľudí nechodí.
Brooks Falls sa nachádzajú v národnom parku Katmai, kde žije vyše 2000 medveďov hnedých. Medvede sa každoročne vracajú kmalým vodopádom Brooks Falls, aby si ulovili a zožrali, čo najviac lososov, ktorých je v lete v rieke neúrekom. Zároveň sú nad vodopádmi postavené vyhliadky, z ktorých sa dajú medvede loviace v rieke perfektne sledovať.
Z Anchorage do Národného parku Katmai nevedie žiadna cesta a jedinou možnosťou ako sa sem dostať je lietadlo. Buď si zoberiete súkromný výlet alebo výlet organizovaný jednou z aljašských cestoviek, kde ceny začínajú od 890 dolárov za jednodenný výlet. Alebo si výlet môžete zorganizovať sami ako my.
V tomto prípade sa potrebujete dostať do mestečka King Salmon, kam lieta Ravn Alaska (PenAir) alebo Alaska Airlines. Ceny začínajú od 300 eur za spiatočnú letenku. Tu sa ukázalo veľmi výhodné mať míle u Alaska Airlines, s ktorými nás vyšli spiatočné letenky 13 000 míľ acca 18 dolárov doplatok.
V King Salmone toho veľa okrem pár domčekov nie je a najlepšie je sa tu vôbec nezdržiavať a hneď vyraziť ďalej do Brooks Falls, pokiaľ sa dá. Neodporúčam veľmi kempovať tu len tak niekde na divoko. Skúšali sme to a medveďov je veľa aj tu. Jeden, nie najmenší, prišiel v noci takmer k nášmu stanu a nebola to veľmi príjemná situácia.
Z King Salmonu do Brooks Falls sa dostávame hydroplánom Katmai Air na ďalšie ráno. Cena je 228 dolárov. Dá sa ísť aj loďou, ale cena je takmer rovnaká a ten let je super zážitok.
Ubytovanie pri vodopádoch môžete zvoliť v Brooks Lodge, kde ale cena za noc začína na 200 dolároch na osobu, a rezervácie treba robiť viac ako rok v predstihu. Druhou možnosťou je kempovať v Brooks Campe, ktorý sa nachádza hneď vedľa. My samozrejme kempujeme v Brooks Campe, kde cena za osobu a noc je 12 dolárov (+ 6 dolárov administratívny poplatok za celú rezerváciu).
V kempe a jeho okolí platia prísne pravidlá a hneď po príchode máme prednášku s rangerom, hlavne o tom, ako sa správať pri stretnutí s medveďom, čo smieme robiť a čo nesmieme robiť. Keďže medvede tu majú prístup všade a môžete ich aj stretnúť všade, je dôležité vedieť, čo treba robiť, ak ich stretnete.
Na pozorovanie medveďov sú tu síce postavené vyvýšené vyhliadky, kam sa medvede nedostanú, no medzi kempom a vyhliadkou je to niečo viac ako dva kilometre po chodníku cez les, kde sme mimochodom aj my stretli dva medvede vykračujúce oproti nám na chodníku. V takejto situácií hlavne netreba spanikáriť a nezačať bežať, pretože to je najhoršie, čo môžete spraviť. Vtedy sa totiž medveďovi ozvú inštinkty a začne vás naháňať. Medveďovi sa treba prihovárať kľudným hlasom, pomaly ustupovať, najlepšie preč z chodníka do lesa a nechať ho v kľude prejsť.
Tie dva dni čo sme tam strávili, boli neskutočný zážitok. Je to ale hlavne o tom, čo sme videli, a tak prikladám fotky na inšpiráciu.
Podrobnejšie informácie ako aj ďalšie cestopisy môžete nájsť na našom blogu: https://www.tututravel.eu/severn...ooks-falls
Pláž pri Brooks Campe v pozadí sú zaparkované lietadlá. Stretnúť medveďa na tejto pláži je úplne bežné, my tu počas nášho pobytu stretávame asi tri.
Poďme ale kmedveďom, kvôli ktorým sa sem hlavne chodí:
Na záver ešte zopár úlovkov:
janicek procestoval 94 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidal před 10 lety a napsal pro tebe 1 úžasný cestopis.
Ahoj, mám dotaz k Brooks campu... My, bohužel, nestihli rezervaci (ačkoliv jsem byla připravená na značkách, vše bylo za 5 vteřin vybookováno, holt půlka července je vrchol sezony), takže plánujeme spát na divoko. Což lze, jak mi bylo řečeno v informačním centru, ale samozřejmě se budeme trošku bát. :D
Je možné se v Brooks camp nějak pohybovat bez toho, abychom tam byli ubytovaní? Můžeme si tam třeba uvařit nebo jen tak odpočinout?
Případně - já pořád číhám na nějaké zrušené rezervace, a kdyby se třeba objevila jen pro jednu osobu, je, myslíš, možné tam tu druhou pak na noc nějak propašovat? :D Díky moc za info, S.
Ahoj, vrámci Brooks Campu sa môžete pohybovať volne.. je tam aj reštaurácia a malý obchodík tak tam môžete bez problémov ísť... tiež sú tam oplotene miesta kde sa môže variť a to tiež nikto nekontroluje ci sú tam ubytovaný alebo nie... rovnako tam chodili ľudia čo boli len na jednodennom výlete... neviem ale ci by som mal odvahu spat mimo kempu, tých medveďov je tam fakt veľa, tak pozor aby ste nemali žiadne jedlo v stane atď... teda stat sa nic nestane ale asi by som sa nevyspal... vrámci kempu sú miesta kam sa odkladá jedlo alebo aromatické veci ktoré môže medved zacítit...
Inak teda tie miesta na kempovanie sa zvykli aj uvoľniť tak to treba sledovať, pripadne im par dni pred odchodom zavolať ci sa niečo neuvolnilo...
Jojo, ty rezervace pořád sleduju. No, na tom informačním centru se nedivili, že bysme chtěli spát nadivoko. Tak to asi není úplně neobvyklý. A z jedný skupinky na FB vím, že se taky někdo chystá koncem června, tak snad budu mít info. Každopádně už máme letenky na Katmai, tak to prostě nějak dáme. :D Samozřejmě nic ve stanu mít nebudeme. ;)