Aruba aneb hlavně pláže a (občas) plameňáci
Cestopis z roku 2019 napsal Tomáš L.
Aruba. Podle většiny zřejmě CTRL-C a CTRL-V tvořených cestopisů a dokumentů karibský ostrov tisíců, desetitisíců, statisíců nebo málem miliónů plameňáků. Realita byla nakonec v tomhle směru úplně jiná, ale v dalších ohledech už se cestopisy trefily. Arubu prostě stojí za to navštívit. Předesílám, že tenhle text nabídne spíš praktické informace (ceny, ekonomický pohled a doporučení) než hromadu emocí, na druhou stranu si myslím, že o emocích si člověk nemá číst, ty si na Arubě prožijete sami :-) A že jich bude...
První, čeho by si měl být člověk při plánování cesty na Arubu vědom, jsou ceny. S přítelkyní nejsme ani klasičtí "baťůžkáři", ale zatím se mi nepovedlo najít v příbuzenstvu ani nikoho z Rotschildů. Obvykle tedy hledáme rozumný poměr mezi cenou a zážitkem. Tady to s tou cenou bylo trochu horší (rozvedu za moment), ale zážitky, tedy hlavně ty opravdu odpočinkové, stály za to. Když plánujete bydlení, doporučuju kombinaci airbnb+auto. Ostrov sice není velký, nějakých 180 km2 není ani polovina rozlohy Prahy, ale nabízí toho dost na to, aby stálo za to si auto pronajmout. Pokud jde o bydlení, dejte pozor na to, že na Arubě není horká voda standard a většina domů vůbec nemá bojler nebo jiný ohřívač vody. Ze sprchy a z baterie na mytí nádobí teče to, co stihne ohřát horký vzduch a sluníčko :-) Na druhou stranu, kdo by potřeboval vařící vodu na sprchování, že... Aspoň nám to tedy nechybělo, voda na pomezí vlažné a teplé byla na sprchu tak akorát :-)
Počasí láká hlavně k moři a do moře. Na Arubě jsme byli na přelomu ledna a února a teploměr ukazoval zhruba 29 stupňů. Občas o stupeň víc, občas o stupeň míň. Teplota prakticky nekolísala, což je ale pro tuhle oblast Karibiku typické po celý rok. Do toho foukal poměrně ostrý vítr, díky kterému bylo těch 29 snesitelných i pro někoho, kdo si ve vedru zrovna nelibuje. Na druhou stranu to sebou nese možné podcenění situace - nezdá se být takové horko, takže možná na začátku v návalu nadšení z únorového koupání podceníte krémy a mazání. Jako my :-)
Právě pláže jsou na Arubě tím asi nejhezčím. Chtěli jsme jich (mimo dalších věcí) objet co nejvíc a začali jsme na severozápadě na Arashi beach. Coby naše první karibská pláž v životě nás nadchla. Příjemný písek, čisté moře, poměrně málo lidí a u kiosku s občerstvením i funční sprcha. Osprchovaní jsme nevynechali ani nedaleký maják California. Je to zhruba jeden a půl kilometru, ale většinou do mírného kopečka a po tom kousku cesty pod odpoledním sluncem jsme se mohli sprchovat znova. Maják je přístupný, pokud je zrovna někde poblíž obsluha. Obsluhu nijak nepoznáte, vyznačuje se jen tím, že má klíče a chce podle nálady 5 až 10 dolarů na osobu :-) Když se budete chvíli bezradně motat kolem zavřených dveří, najde si vás sám :-)
Stejně jako další pláže na Arubě vás pobyt na Arashi nestojí nic, než případné občerstvení. Jo, můžete si pronajmout lehátko a slunečník, ale na rozdíl od některých dalších lokalit třeba v Egyptě nebo v Itálii jen můžete. Můžete, ale nemusíte. Platí to i o dalších plážích, za zmínku stojí především Eagle beach nebo Palm beach. Hlavně Eagle beach je s lehkým náznakem kýčovitosti při západu Slunce místo pro focení jako stvořené. A kupodivu - i když byla hlavní sezóna - nebyla ani tahle pláž nijak přelidněná. Pokud nemáte rádi, když se vám někdo lepí na záda, tak si na své přijdete i na hlavních arubských plážích.
Zkusili jsme i další místa u moře. Vychvalovaná Baby beach na jihovýchodě ostrova nás nenadchla, o to zajímavější (a jiné) to bylo v oblasti Boca Grandi na Grapefield beach. Ideální místo pro kity, však taky jedna z hlavních škol "kajtování" na Arubě sídlí právě tady. Naše bytná nás varovala, abychom se tam nezkoušeli koupat, že to může být nebezpečné - ale i bez toho varování by nás to ani nenapadlo. Moře si na tomhle místě řeklo o respekt docela nahlas. Ono se na Arubě (stejně jako jinde) opravdu docela vyplatí poslouchat, co vám příroda chce naznačit :-) Vyhnete se spálení, odřeninám a kdo ví čemu ještě.
Pokud máte auto, můžete se s ním vypravit i na další místa, než jen na pláže. Oranjestad coby hlavní město Aruby plynule přechází do dalších městeček nebo spíš městských částí, hranice ani nepoznáte. A je to stejné jako v dalších turistických lokalitách - to, co je na očích, vypadá krásně, o kousek dál za rohem nebo za dvěma rohy už vykukuje něco trochu jiného. Tu a tam nějaký ten pohozený odpad, tu a tam malinko vybydlený domek... Ale i vnitrozemí má své kouzlo, i když v zastavěné části toho až tak moc neuvidíte. Mimochodem, pokud pojedete autem, počítejte s některými záludnostmi :-) Přítelkyně nás přesně podle navigace třikrát navedla k někomu na dvůr (měla tamtudy vést hlavní silnice) a v řadě případů byla sice cesta v navigaci značená, ale v reálu jaksi nepokračovala a skončila v bodě nula za bariérou z oranžových plastů. Nic výjimečného :-)
Měli jsme půjčené úplně obyčejné malé auto, třída Economy :-) Na velké projížďky vnitrozemím to není, pokud se chcete třeba dostat k Natural Poolu (stojí za to), musíte se tam nechat dovézt nějakou agenturou nebo si půjčit čtyřkolku. To druhé jsme plánovali, nakonec nezbyl čas. Tím malým autíčkem se ale dostanete třeba k Natural bridge na severním pobřeží. Tam už zase vypadá Aruba úplně jinak a samotný kamenný most (který se před pár lety už bohužel zřítil) i s menším bratříčkem hned vedle stojí za návštěvu. Stejně jako ruiny zlatého dolu z 19. století Bushiribana asi o tři kilometry dál. Cestou narazíte na hromadu krásných scenérií... a podle místních třeba i na chřestýše. Jediný, kterého jsme ale na Arubě viděli, zřejmě usnul na sluníčku a zjevně to měl už nějakou dobu za sebou. Sušení chřestýši prý nebezpeční nejsou :-)
Vyrazit se dá i na řadu dalších zajímavých míst. Hezká je motýlí farma, kde si zaplatíte jednou vstup a pak na tu samou kartičku můžete chodit mezi motýly až do konce vašeho pobytu na Arubě. Motýli všech možných druhů, velikostí a barev se pohybují v zasíťovaném areálu zhruba o rozloze středně velké tělocvičny, na mnoha místech tam mají připravené kousky ovoce, na kterých se krmí a pózují pro fotografy :-) Mrkli jsme se i na místní karnevalový průvod, který sice za tím, co se děje na Copacabaně v Riu trochu zaostává, ale i tak to je zajímavý zážitek. Citlivějším povahám doporučujeme špunty do uší :-)
A jak je to tedy s těmi plameňáky, o kterých byla řeč na začátku? Na Arubě jsou, ale šest (6) jich žije na pláži na soukromém ostrůvku, který patří pětihvězdičkovému hotelu Renaissance. A dalších asi osm až deset jich žije na stejném ostrově z druhé strany. Ti jsou zatím ještě nedospělí, nevybarvení a zjevně čekají na to, až jejich starší spoluplameňáci odejdou do důchodu. Připadalo mi to, jako by si tam hotel pěstoval plameňáky náhradní pro případ, že by přehnaný zájem turistů některý z těch oranžových nevydržel :-) Pokud se chcete na plameňáky (se zastřiženými křídly) podívat a třeba je i nakrmit granulemi, možnost máte. Ale těch cest není moc.
Takže, kudy k plameňákům? Buď se ubytujete v hotelu Renaissance a výlet motorovým člunem i pobyt na ostrově máte "zdarma", přesněji řečeno v ceně za hotel. Jenže hotel bývá i půl roku dopředu plně obsazený a cena za pokoj se tam pohybuje kolem 250, ale v sezóně taky kolem pěti set dolarů za noc. Takže tudy cesta asi nepovede. A pak je tam cesta druhá a zároveň poslední. Hotel občas podle volné kapacity nabízí několik jednodenních pobytů na ostrově i pro ty, kteří přímo v hotelu ubytovaní nejsou. Vstupenky/jízdenky stojí 125 USD na osobu a začínají se prodávat ráno v sedm hodin na recepci hotelu. Už od půl sedmé se tam ale obvykle tvoří fronta, takže pokud chcete mít jistotu, přivstaňte si. V 7:01 už je pravidelně vyprodáno. Háček je i v tom, že se tyhle lístky navíc neprodávají každý den, na recepci by vám ale měli den předem říct, jestli se další ráno má smysl hnát někam do fronty. Pokud se vám zdá 125 USD za jeden den na kýčovitém ostrově moc, tak to možná zjemní informace, že v ceně máte výborný oběd a drink.
Samotný ostrov Renaissance je ale opravdu ráj pro ty, kteří se rádi sluní a koupou. Laguna s rybami, už zmínění mezi lidmi se volně pohybující plameňáci, sem tam pelikán... A ten nejkaribštější Karibik, aspoň podle představ katalogů cestovních kanceláří :-) Jestli chcete krmit plameňáky, nečekejte :-) Granule jsou k dispozici za čtvrtdolarovou minci a plameňáci na ně reagují tak první půlhodinu :-) Pokud budete padesátý v pořadí, který si chce plameňáka nakrmit, tak vás tak maximálně klovne a tím to skončí. Na druhou stranu se o případné přebytečné granule rádi postarají další ptáci, kteří čekají poblíž, co upadne.
125 dolarů za jednodenní aktivitu je na Arubě řekněme obvyklá cena. Ani další atrakce o moc levněji nepořídíte. Zkusili jsme i cestu ponorkou Atlantis pod mořskou hladinu (110 USD/osoba), tu bych ale s úplně čistým svědomím doporučit nemohl. V ponorce je zhruba půl okna na člověka a okna mají horní rám zhruba ve výšce krku. Takže když chcete něco vidět, musíte se všelijak kroutit a přetlačovat se sousedem vedle, který se kroutí zase jiným směrem. Ponorka, kterou jsme se vypravili my, se potopila skoro do 50 metrů. Něco vidět bylo, ale jednou to asi stačilo. Ostatně, vidět je tam asi to, co na fotkách. Plus dva až tři vraky lodí, kolem kterých vás vezmou. A sem tam nějaká větší ryba, za těch 40 minut cesty jich bylo tak pět přes půl metru :-) Nicméně pokud nešnorchlujete a nepotápíte se, asi stojí za to se podívat, jak to v takovém Karibiku vypadá pod hladinou.
Když už jsme se dostali k cenám, tak přidám i pár dalších praktických informací o tom, jak je/není (záleží na úhlu pohledu a na velikosti konta) na Arubě draho. Na jídle rozhodně neušetříte. I když si budete chtít vařit sami, počítejte s cenami zhruba o 30-50 procent vyššími, než třeba v New Yorku. Ono se ale není co divit. Vezmete do ruky máslo - made in New Zealand. Mléko - hm, z Dallasu. A dalo by se pokračovat. Na Arubě nic kromě kaktusů a aloe nic neroste a kromě polodivokých koz tam ani nikdo nic nechová - neměl by to čím krmit. Dováží se úplně všechno a na cenách je to znát. Pivaři docela zapláčou - malá plechovka piva v supermarketu je někde ke třem dolarům, ceny piva v restauracích podle toho taky vypadají. Nakonec nejlíp vycházela litr a půl velká flaška Heinekenu, viz obrázek. A AFL neboli arubský Florin je kolem 13 korun... Místní pivo Balashi se docela dá pít, chuťově je to takový lepší evropský průměr. A prodává se třeba i ve dvoudeckových plechovkách :-)
Na Arubě ale nakoupíte všude všechno. Hlavní (a perfektně zásobovaný) je supermarket Superfood v lokalitě Noord, tam pořídíte opravdu cokoli. A i do Karibiku se rozmohl obchodní duch Asiatů, jejich markety je Aruba docela hustě posetá.
Při placení si dávejte zejména v turistických lokalitách a u stánků pozor na jednu věc: místní zjistili, že označovat arubský florin stejným symbolem, jako má dolar, se jim může docela vyplatit. A týká se to i restaurací. Vzhledem k tomu, že se na Arubě platí spíš americkými dolary než floriny, dá se na to přijít spíš náhodou. Jeden den jdete koupit pohled za 5$, vrazíte prodavačce pětidolarovku, sbalíte pohled a jdete... Druhý den jdete pro další pohled, dáváte jí stejných 5$ a paní vám cpe zpátky floriny - pohled byl ve výsledku za půlku. Podotýkám, že se to stalo ve stejném obchodě :-) A jestli dáte za večeři, kde vás vyjde menu na 65$ tuhle sumu v dolarech (krát 22) nebo ve florinech (krát 13), to už se vyplatí se zeptat :-)
Sečteno a podtrženo: Aruba je krásná, lidi tam příjemní, kriminalita nulová. Pokud počítáte každou korunu, asi to není úplně ideální destinace, na druhou stranu to vlastně ve výsledku nemusí stát statisíce. Reálně počítejte s tím, že vás standardní (nikoli luxusní) ubytování, pronájem auta a útrata na 10 dní pro včetně pár výletů a sem tam obědu či večeře vyjde bez nějakého extra šetření na nějakých 25-30 tisíc na osobu, s každodenním stravováním v restauracích a pivem či vínem počítejte minimálně další litr na den a na hlavu :-). Plus letenky. Naopak úsporná varianta "jednoduchý pokojík, buřtguláš a autobusem po plážích" se dá určitě pro dva pořídit do tisícovky za osobu a den.
Tomáš L. procestoval 46 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidal před 7 lety a napsal pro tebe 2 úžasné cestopisy.
Diky za doplneni info s tou lodi na Curacao me to zklamalo, ale zase to byl jen takovy napad, kdyz bychom leteli na 15 dnu , ubytovani pres Booking bych nemel problem si vybrat ,ale i kdyz pises ze jsou to male vzdalenosti 2 mista bych asi zvoll ,nevadi nam to na Jamajce i na Mauritiu jsme meli 3 a bylo to v pohode v Thajsku jsme meli vcetne Bangkoku dokonce 5 mist a taky jsme si nestezovali
Myslim ,ze tech posezeni se zapadem slunce jsme uz zazili az az , ale tech 20 USD uz je rozumnych , takze bychom to prostridali Dost mozna , ze by nebylo treba auto na cely pobyt
Letenku ted neresim ,pres USA o tom vim , KLM je fajn treba bude akce , jednou jsem videl i super levnou letenku z Floridy , spis zvazuju termin podle vseho tam je lepsi pocasi az brezen , duben nez ten leden ,unor i kdyz vim , ze tam je celorocne dobre , ale vzdycky se snazim co nejvic eliminovat moznost deste
S alkoholem me to nevadi Oman jsem prezil i na Silvestra -)
Takze dik a kdyz na to dojde tak, bych si nechal upresnit jeste ty plaze , mame radi radeji ty prazdnejsi i za cenu ze tam nic nebude , respekt k mori mam i kdyz jsem chvili i zavodne plaval a delal i plavcika . vim ., ze to muze byt stejne jako s horama nekdy zradne
S alkoholem me to nevadi Oman jsem prezil i na Silvestra -)
K tomu počasí: na Arubě prakticky neprší, není potřeba se tam bát nějakých bouřek nebo hurikánů. Teplota tam kolísá minimálně, počasí je tam stabilní. A je skoro jedno, kdy tam člověk vyrazí. Oni berou zimu jako hlavní sezónu proto, že se jim tam jezdí ohřívat hromada Američanů nebo třeba i těch Holanďanů. Ale i v tom lednu/únoru nebyla Aruba vyloženě přelidněná. I díky tomu, že tam nejsou hotely u pláží ve čtyřech řadách, stavěli to relativně rozumně.
Zajímavé, ale přijde mi to trochu jako turistická past - místní nemají ani na teplou vodu a chovají maximálně kozy, ale turistu řádně podojí. Já tedy nemám s Karibikem extra zkušenosti, zatím jsem byla jen v Belize a Hondurasu a přišlo mi to tam hodně autentické a levné (stejné ceny pro místní i turisty). Ráda bych zase vyrazila s kamarádkou Martou někam tím směrem, chtěla bych doporučit nějakou zajímavou destinaci s levným alkoholem, protože mám velkou spotřebu (a nemyslím tím zrovna Kubu, Dominikánskou republiku, nebo Cozumel).
Já tam ten pocit turistické pasti neměl, tedy až na ty pokusy vydávat ceny ve florinech za ceny v dolarech :-) I to ale byla spíš záležitost konkrétních lidí než systému. Tu teplou vodu nemají ne proto, že by na ní neměli - ale prostě to nepotřebuješ, když ti tam celý rok praží slunce a stačí někam strčit nádrž, kde se to ohřeje. Krávy nebo další zvířata by se tam neměla kde pást, tam fakt tráva neroste jinde než před recepcí hotelů nebo kasín, kde to denně kropí :-) A pokud jde o ceny, tak ano - Aruba je dražší, ale turistickou pastí bych to nenazýval. Když prostě koupíš imaginární jednotku potraviny za 10 dolarů, nemůžeš to na jídelním lístku nabízet za 8, i když těch 8 by byla třeba v Evropě běžná cena. A protože na Arubu na rozdíl třeba právě od Belize nebo Hondurasu nic nepřivezeš po silnici (nota bene z nedalekého Mexika) nebo vlakem, tak jsou prostě ty ceny jinde. Na Arubě jsem neměl ten pocit (dobře známý třeba z Egypta), že tam někdo něco koupí za dolar, chce to prodat za patnáct a ještě se tváří, jakou nám nedělá službu. Tady prostě víš, že je draho, že místní žijí za úplně stejné peníze a že to tak zkrátka je. Když tam s tímhle vnitřním nastavením pojedeš, pak to bude v pohodě - protože třeba ochota a přístup místních se třeba právě s tím Egyptem nedá srovnávat. Tady prostě nemáš pocit, že jsi pro ně primárně zdroj peněz. I když to tak samozřejmě je a tím zdrojem peněz turisti jsou :-) Tady víš, že se za tím úsměvem neskrývá kalkulačka - a i proto jsme měli z Aruby celkově dobrý pocit, i přes ty vyšší ceny.
A pokud jde o ten alkohol, tak Arubu doporučit nemůžu :-) Kupovali jsme pár lahví jejich arubského rumu, který sice nazývají "karibským", ale je to spíš destilát typu a chuti vodky. A půllitrová lahvička u Číňanů v marketu vycházela kolem 10 florinů, tj. 130 korun. Z toho si asi dokážeš odvodit ceny v restauracích :-) Levná opice se na Arubě nepořídí :-)
Tak jsem si precetl .protoze bychom nekdy pristi rok chteli s zenou udelat taky takove Tour of the beach takze auto tedy urcite ano , prvni Karibik by to pro nas nebyl , byli jsme na Jamajce , tam jsem se nechali zviklat , ze tedy auto ne , ze bude lepsi jamajsky rum -) a po secteni nakladu ,za cestovani busy a taxiky, jsem litoval a na Mauritiu uz jsme nevahal a auto jsme si na celych 15 dnu pronajali
Prvni dotaz bych tedy mel , mistni pujcovna , nebo ty klasicke co jsou vsude , nekde volim to ,jinde ono , ale radeji full insurance i kdyz jsem profesional a nejlepe bez depozitu
K Airbnb duveru nemam a vetsinou bydlime pres booking,.com , domivam se , ze by se vyplatilo na 15 dnu zase vybrat 3 mista a pak hvezdicovite delat vylety , nebo by stacily dve ?
Letecka spolecnost ? Snidane si delame , na vecere chodime , ty ceny se mi za vecere zdaji vysoke , alle mozna jsem zhyckany letosnim Thajskem
A co ty vylety opravdu vsechny takove ceny jak popisujes ty plamenaky , mozna by se vesel do 15 dnu i vylet na Curacao
Dik za info
Dik za info
Aruba je vlastně skoro část Nizozemska, takže spousta věcí je tam jednodušších - protože tak trochu Evropských. Třeba zrovna ty půjčovny aut tam fungují stejně (a stejné) jako v Evropě. My bereme vždycky dopředu přes Rentalcars.com, tam to hodí srovnávací nabídku různých půjčoven. Stejně jsme to udělali i na Arubě a nakonec to bylo zhruba za tisícovku na den, takže celkem standardní a rozumná cena. Full insurance bez depozitu, přesně jak píšeš. Nejlepší (a nejklidnější) varianta, odpadá dohadování o tom, kolik si mají strhnout, kdy vrátí depozit atd...
Názor na Airbnb mám jiný, funguje to dobře, když dáš na recenze předchozích návštěvníků :-) Ale pokud není důvěra, tak není a neuděláš nic. Koukal jsem zběžně na booking a ubytovacích kapacit je tam relativně dost. Podle mě stačí jedno místo na celý pobyt, ostrov má ze severozápadu na jihovýchod asi 30 kilometrů a pokud najdeš ubytování někde uprostřed (my bydleli v lokalitě Tarabana a nikam nám to netrvalo dál než půl hodinky), je asi zbytečný se stěhovat. Provoz je tam celkem OK s výjimkou občasných kolon na hlavním přímořském tahu v Oranjestadu, ale i tam to pořád jede - i když pomalu. A silnice v pohodě. Jediné, kam se fakt normálním autem nedá, je vnitrozemí na severu. I k Natural bridge vede cesta "písek a kameny", ale dá se projet i tím malým Hyundaiem, co jsme měli my. Jinde to je fakt minimálně na offroad.
Leteckou společnost jsme vybírali podle ceny letenky :-) My letěli přes New York s United Airlines, z těch větších se tam dá dostat ještě Deltou, American, Southwest nebo přímo z Amsterdamu s KLM. Jinak tam létá Avianca, Divi Divi, EZ Air, Aruba Airlines, Winair, Albatros a ještě určitě i pár dalších.
Jinak ta cena za večeři, uvedená v cestopisu, byla za tříchodové menu přímo na Eagle beach :-) To jsme si taky říkali, že si dáme - oni tam před setměním nasází přímo na pláž stolky a udělají posezení, sedíš 20 metrů od moře, koukáš na západ Slunce a připadáš si jak konzument kýče :-) Jenže za to pak zaplatíš. Ale i tohle k tomu Karibiku podle mě prostě patří. Ty ceny v restauracích jinak až takhle dramatické nejsou, standardně se najíš kolem 20 USD, v různých fastfoodech i levněji. S Asií se to ale samozřejmě srovnávat nedá :-)
A výlety? No, zrovna ti plameňáci byli jednou z nejdražších aktivit, na co jsme tam narazili. Ceny dalších, které mají nějaký smysl, tam začínají tuším někde kolem 50-70 dolarů za osobu. Tím mám na mysli třeba právě vyjížďky do vnitrozemí, projížďky lodí se šnorchlováním atd... Já si chtěl zkusit mořský rybolov, ale když jsem narazil na ceny od 600 dolarů nahoru, tak jsem si to zas rozmyslel :-) Na každém rohu (a hlavně na letišti) narazíš na brožurky se slevovými kupóny, v tom si na Arubě doslova libují. Ty slevy tam nejsou velké, třeba 10-20 procent, na druhou stranu je tam snad všechno, co se dá na Arubě podniknout. Takže než po příletu složitě pátrat, co a jak, vezmi jednu, dvě takové brožurky, prolistuj si je a víš přesně, co všechno a za kolik se tam dá dělat :-)
Na Curacao jsme mysleli taky, nakonec jsme to odložili na jindy a někdy příště ho dáme celý :-) Přímé lety z Aruby tam létají, trvají zhruba 40 minut a zpáteční letenka je kolem pěti tisíc, ale nechtělo se nám trávit čas na letištích čekáním, zas tolik jsme ho neměli. Zvažovali jsme případnou cestu lodí, pojmout už tu cestu samotnou jako zážitek, ale lodní spojení mezi Arubou a Curacaem není žádné. Pro malé lodě je tam podle místních dopravců moře moc bouřlivé a velké trajekty by nikdo nenaplnil - takže lodí to bohužel nejde.
Ahoj, moc děkuji za super článek!!! Chystáme se tam v září, měla bych jeden dotaz - měli jste také s United skoro denní stopover v NYC? Jak jste to prosím udělali s kufry? Vyzvedli si je a hned dali na odbavení? Rádi bychom se mrkli do centra na chvíli, ale těch kufrů se děsím - jestli odbavení bude hned, když ten navazující let je až za x hodin?
Ahoj :-) V tomhle moc neporadím, protože jsme přestávku v NY měli na cestě na Arubu taky - ale využili jsme jí na to, abychom se pořádně vyspali a na Arubu doletěli už bez následků z časového posunu. Vzali jsme si hotel přímo na letišti v Newarku, ani nebyl drahý a taky nám nevadilo, že jsme sebou měli zavazadla. Ten prospaný čas v NY nás nijak nemrzel, protože jsme to naplánovali tak, že jsme na cestě zpátky měli v NY šest dní a na prohlídku města bylo času dost. Pokud jde o odbavení hned, když navazující let je až za X hodin, tak s United jsem s tím v minulosti jednou problém neměl a třikrát jo... Takže ani tady žádnou velkou radu neposkytnu :-( Snad až na jednu - jet s kufry z Newarku na několikahodinovou návštěvu centra NY je nápad, který radši pusťte z hlavy. Snad 80 procent stanic metra v NY nemá eskalátory (přinejmenším ne všude) a celé město je vůbec takové nepříliš bezbariérové, navíc plné lidí :-) A vláčet se s kufrem znamená, že místo zážitků z centra budete akorát otrávení... Ale to je na vás, samozřejmě :-) Známí podobnou situaci jednou vyřešili tak, že vylosovali jednoho, který čekal na letišti u hromady kufrů, a zbylých pět lidí vyrazilo na prohlídku. Arubu si užijte, bylo to tam krásný!