Autem do Rakouska – jezero Traunsee
Cestopis z roku 2024 napsala Sklenka.vinka
Jakmile padlo rozhodnutí, že vyrazíme na dovolenou autem, bylo jasné, že to nebude nikam extrémně daleko. Nejdříve jsme uvažovali o Atterském jezeru, ale u něj mi do oka nepadlo žádné ubytování – buď bylo daleko od jezera, ošklivé, anebo předražené. Postupně jsem své hledání ubytování v Rakousku rozšířila i na další jezera, až jsem našla krásné ubytování přímo u jezera Traunsee.
Rakouské jezero Traunsee je na území Horního Rakouska, jeho rozloha je víe než 24 kilometrů čtverečních a dosahuje hloubky až 191 metrů. Takže ano, jedná se o nejhlubší rakouské jezero.
Jezero Traunsee je vhodné pro romantickou dovolenou ve dvou, pro rodinnou dovolenou s dětmi a je také vhodným místem pro aktivnější dovolenou. Každý si zde může najít to, co ho zajímá a baví.
Další výhodou bezesporu je, že se zhruba jen hodinku autem nachází od dalších krásných oblastí jako je Gallstatt, Dachstein a Salzkammergut, kam jsme si už kvůli našemu neplánovanému zkrácení dovolené výlet nestihli udělat, ale jsem si jistá, že v budoucnu to napravíme.
Ubytování Gmunder u jezera Traunsee
S ubytováním jsem se lehce natrápila, protože jsem si naivně myslela, že na konci září bude obsazenost malá a ceny budou také nižší – no, to jsem se poněkud pletla. Najít v Rakousku krásné ubytování hned u jezera, aby to nestálo majlant, není úplně snadné. Nakonec jsem vybrala apartmán v Echo am See, kdy z balkónu jsme měli výhled přímo na jezero a od jezera nás nedělila žádná hlavní silnice (což také není úplně standardem). Využít jsme mohli soukromou zahradu s posezením a nové, velké molo.
Protože jsme jeli autem, hledala jsem samozřejmě ubytování i tak, abychom mohli bez problému parkovat. Od majitelky ubytování jsme hned po příjezdu dostali parkovací kartu, díky které jsme mohli zdarma parkovat v celé ulici. Naštěstí vždy bylo volné místo hned před penzionem a my tak vůbec nemuseli mít auto někde na konci ulice.
Město Gmunden a co zde dělat
Vysoko nad městečkem Gmunden se nachází rekreační oblast Grünberg, kam se dá pohodlně vyjet lanovkou. Pro akčnější lidi je samozřejmě možné si kopec vyšlápnout pěšky. Pokud se stejně jako my vydáte nahoru lanovkou, můžete si koupit rovnou i vstup na stezku korunami stromů – Baumwipfelpfad Salzkammergut.
Určitě se jedná o skvělý výlet, který můžete podniknout i s dětmi. Na stezce korunami stromů i v jejím okolí je spousta prvků, které děti zaujmout například v podoě dřevených postaviček.
Jakmile si užijete výhled z hory Grünberg a projdete si stezku korunami stromů, doporučuju si udělat zhruba hodinovou procházku k jezeru Laudachsee, cesta k němu není nijak fyzicky náročná a přímo u jezera se nachází i občerstvení, kde si můžete dát pořádný oběd.
Na hoře Grünberg můžete strávit klidně celý den a rozhodně se nudit nebudete.
Přímo ve městě Gmunden vám do oka určitě padne zámek Ort. Jedná se o vodní zámek, ke kterému vede cca 120 metrů dlouhý dřevěný most. Tento zámek je dokonce i zapsaný na seznamu památek UNESCO.
Do 20 minut autem od města Gmunden leží krásné vodopády Traunfall, kam určitě doporučuji udělat malý výlet. Jedná se o nenáročnou trasu, kdy vodopády jsou zhruba 10 minut pěšky od parkoviště.
A samozřejmě na závěr nesmím zapomenout zmínit, že Gmunden je skvělým místem na koupání, jezero Traunsee v létě bude lákat ke koupání každého a mimo letní sezónu je lákadlem alespoň pro otužilce.
Další články na: https://sklenkavinka.cz/
Sklenka.vinka procestovala 10 zemí světa světa, nejvíce Evropu. Na Cestujlevne.com se přidala před 1 rokem a napsala pro tebe 10 úžasných cestopisů.