Autem napříč Kyprem
Kam se vypravit na Kypru, když je vám jedno letovisko málo.
Cestopis z roku 2019 napsal Lukáš _23
Dovolená mimo hlavní sezonu má nesporné výhody, navíc v květnu už je léto na Kypru v plném proudu, a tak výběr této destinace pro týdenní pobyt se jeví celkem rozumně. Hlavně s přihlédnutím na ceny letenek – z Katowic do Larnaky a nazpátek do Vídně s klubovým členstvím Wizz Air vyšla s několikaměsíčním předstihem na celkem 1 400 korun.
Na procestování Kypru přijde vhod auto. Po vydatném googlování a pročítání recenzí volím Stevens Car Rentals, auto rezervuju na jejich webu s dvouměsíčním předstihem. A byla to dobrá volba. Kvalitu autopůjčovny sice nejlíp poznáte až ve chvíli, kdy se s autem stane něco nepěkného, se Stevens šlo ale vše hladce, sic chování půjčovny po nehodě jsme naštěstí neotestovali.
Hlavně kvůli řízení na levé straně silnice volíme menší auto v automatu, s půjčením v pondělí odpoledne a navrácením v neděli dopoledne to stojí 183 euro včetně transferu auta z larnacké základny na letiště. Třeba na Lanzarote nás půjčení auta vyšlo zhruba o třetinu levněji, i tady najdete určitě i levnější možnosti, ale tohle je s plným pojištěním, bez depozitu a s dobrými referencemi.
Po příletu do Larnaky vyhlížíme za zábradlím v příletové hale člověka z autopůjčovny s mým jménem. Auto u Stevens přebíráte s napůl plnou nádrží, za což platíte standardní cenu jako u benzinky – v našem případě tedy 29 euro. Podpis, platba kartou a za pár minut odjíždíme v pět let staré sympatické Mazdě 2, která má najeto okolo 30 tisíc kilometrů. Následuje klasické zapnutí stěračů místo blinkru a jde se řídit po „anglicku“.
Na jihu Kypru podél pobřeží vedou dálnice, žádný hustý provoz v polovině května nebyl. Nijak dramatické nebylo ani řízení ve městech a letoviscích. Auto nám dává svobodnější možnosti pro výběr ubytování. Na Airbnb volíme pro první polovinu pobytu ubytování na pomezí městeček Paralimni a Kapari v jihovýchodní části ostrova, která je vyhlášená hlavně pro krásné pláže. Za fajn studio s kuchyňkou, vlastní koupelnou a terasou v pohodovém prostředí platíme za noc 650 korun. Nutno upozornit, že v polovině května sezona na Kypru teprve startuje, v létě je ubytování i třeba půjčení auta dražší – může to být o deset, ale klidně i čtyřicet procent více.
V Kapari je pár malých a hezkých pláží, v dosahu několika kilometrů je ale k vidění mnohem víc. Nejvíce nás uchvátila Konnos Beach. Lidí tam bylo poskrovnu, navíc písek, nádherná čistá a klidná voda, a hlavně při polehávání na pláži v zátoce nemáte za hlavou obří hotelové komplexy. Ještě zrušit slunečníky a lehátka (vesměs stojí 5 euro na den) a bylo by to perfektní. Z hlavní silnice vede až těsně k pláži zpevněná komunikace po trochu klikaté cestě, možností k parkování tam je více, takže se nebojte klidně sjet více dolů. Za parkování se neplatí, ostatně jako na všech dalších místech, kde jsme byli. Z horní části ale zase budete mít lepší fotky… U pláže je nějaký bar, žízní neumřete.
Kdo se nechce celý den válet, ať se vypraví z Konnos Beach po pobřeží směrem ke zhruba kilometr vzdálené Cyclop Cave a na vedlejší mys. Samotná jeskyně sice nestojí na nic, ale zato si při procházce užijete krásné výhledy na moře. Pevnou obuv netřeba, dá se to jít i v pantoflích.
Konnos Beach se nám líbila o dost víc než další proslulá Fig Tree Bay, která je odsud několik kilometrů. Voda je tam samozřejmě taky průzračně čistá, ale hotelové komplexy v pozadí a dlouhé řady slunečníků nás moc neberou. Zhruba tři sta metrů od hlavní pláže při procházce okolo hotelu TUI Family Life Nausicaa Beach je schovaná malá pláž, která nás bavila víc. Na písek zapomeňte, ale lidí tam bylo pár.
Nedaleko Fig Tree Bay jsou samozřejmě všechny možné obchody a bary, nechybí ani Lidl. Že jsou ceny na Kypru obecně vyšší u nás, to nepřekvapí, ale dobře se najíte, i pokud máte hluboko do kapsy.
- Široká je nabídka různě nasladko i naslano plněného pečiva – za výborný, docela velký a dostatečně mastný „burek“ plněný fetou zaplatíte ve větších obchodech okolo 1,20 euro, v menších pekárnách může stát dvě eura.
- Šest místních rohlíků bývá za zhruba 1,40 euro.
- Místní pivo KEO koupíte v půllitrové plechovce obvykle za přibližně jedno euro, v podobných relacích jsou i běžná zahraniční piva. Kdo chce ultra ušetřit, v Lidlu měli i nějaké levnější pivko za cca 0,70 euro.
Právě z Ayia Napy si jde udělat hezkou procházku na slavný Love Bridge. Ještě zajímavější podívanou nabízí Sea Caves v oblasti Cape Greco, jen pozor, ať v případě jízdy autem neminete sjezd. Po ostrých kamenech se s běžným autem moc daleko nedostanete, až dolů k jeskyni jezdí hlavně lidi v různých terénních vozítkách. Ale těch pár stovek metrů dojdete i po svých.
Když budete mít štěstí, nepotkáte tady desítky rozjařených Rusů, kteří se hecují, kdo skočí ze zhruba dvanáctimetrové výšky do průzračné vody. Skoky do vody jsou tady v oblibě, žádné velké nebezpečí nehrozí. Do samotné jeskyně vede komplikovanější přístup, ale je fajn tam posedět a sledovat amatérské skokany.
Zejména rodiče s dětmi určitě uvítají další slavnou Nissi Beach s hodně pozvolným přístupem do moře a nádherně modrou barvou, stačí mrknout na fotky. Kdo si chce na dovolené odpočinout od lidí, ten ale zřejmě zvolí jiné místo.
Druhou polovinu pobytu plánujeme strávit na opačném konci ostrova na poloostrově Akamas. Po cestě se pro kulturní nasycení zastavíme ve starověkém Kourionu, vstup pro osobu stojí 4,5 euro. Samotné místo stojí na návštěvu, pokud jedete okolo. Areál je poměrně rozlehlý, jen stínu je poskrovnu. Nechybí amfiteátr, turistické centrum, výhledy do okolí, možná při svých toulkách i natrefíte na velkého černého hada jako my. Na Kypru je obecně mnoho různě velkých ještěrek – ne že byste s nimi sdíleli hotelové pokoje, ale v přírodě jsou fakt všude.
Kousek od Kourionu směrem na západ je místo zvané Zapallo Bay. Kousek od hlavní silnice se nabízí nádherný výhled na útesy a pláž, která byla liduprázdná. K vyhlídce se dostanete snadno, auto nechte na odbočce u hlavní silnice a dolů k vyhlídce dojděte pěšky, je to kousek a výhled stojí za to.
Při cestě dál směrem na západ a město Paphos podél pobřeží projíždíme britským zámořským územím Akrotiri, všude okolo jsou ploty a dráty. Další naší zastávkou je Pissouri, kde je sice prý docela fajn pláž, my ale míříme nahoru do malebné vesnice. Parkujeme u bistra U Dvou přátel (Two Friends Tavern), a po googlování restaurací sem nakonec i zapadneme. Děláme dobře, kromě parádního výhledu se odehrává paráda i na talíři. Například hovězí stifado s velkým množstvím masa je vynikající, včetně přílohy stálo asi 13 euro, v podobných cenách se pohybují i další místní speciality například z jehněčího. Jako předkrm volíme halloumi za 4 euro, dostáváme k tomu i nezbytné pečivo, máslo a olivy. Čepované pivo tady není, což ostatně není žádný výjimka – za tři eura dostávám lahvové pivo KEO o nezvyklém, avšak příjemném objemu 0,63 litru.
Z Pissouri chceme po stejné silnici B6, která vede podle mapy prakticky souběžně s dálnicí, dorazit až do místa zvaného Petra Tou Romiou, kde je slavná pláž i se skálou. Na silnici je ale po několika kilometrech zákaz vjezdu, s čímž google navigace nepočítala, takže se tam nakonec dostaneme objížďkou po dálnici A6. Pláž je dlouhá, stačí ujít pár desítek metrů a budete si užívat soukromí. U skály, na kterou se dá vyšplhat poměrně snadno, pokud ji nebudete zdolávat v sandálech, je větší šrumec. Místo je fotogenické a určitě stojí za to se tady podívat. U parkoviště je jakýsi bistro/obchod.
Někde v úrovni města Paphos dálnice končí a dál na sever k poloostrovu Akamas vede přes kopcovité úseky dvouproudá silnice. Ubytování volíme v Prodromi, kde máme znovu přes Airbnb pokojík s vlastní koupelnou a balkonem v nové „řadovce“, kde už můžou házet toaletní papír do záchodové mísy. Se snídaní za necelých 900 korun za noc.
Po oba dny míříme autem do Bath of Aphrodite, kde parkujeme a míříme dál po svých. Samotné Afroditiny koupele a botanický park nejsou nic, kvůli čemu by stálo za to sem vážit cestu, oblast ale nabízí jiná lákadla. Ke zhruba pět kilometrů vzdálené Blue Lagoon vede hodně polní cesta místy s ostrými kameny, kam se občas vydají i odvážlivci v běžných autech, viděli jsme tam ale píchnout i poctivé terénní auto. Žádný šílený provoz tady není, bez obav tudy můžete jít pěšky a vychutnávat si hezké pohledy na moře, cesta nevede úplně po rovině. Kupodivu po cestě se můžete pokropit i ve studánce.
Zhruba dva a půl kilometru od Bath of Aphrodite jsme zakotvili na schované malé pláži (lokace se dá najít přes Google Streetview), která byla v blahodárném stínu a navíc jsme tam byli několik hodin sami.
I ten, kdo má rád túry, při kterých se chce spíš kochat než funět, si užije místní pěší trasy. Osobně se mi velmi osvědčily offline stažené mapy od mapy.cz, které přehledně značí všechny důležité trasy, protože značení v terénu není diplomaticky řečeno zcela perfektní. Ale nemyslím si, že by se tam dalo úplně ztratit. My volíme dle mapy cestu „kolmo vzhůru“ z Bath of Aphrodite po červené značce (v mobilu, ne na trase) k rozcestníku a odpočívadle na Pyrgos tis Rigainas. Tentokrát je pevná obuv nezbytná, stejně tak dostatek vody.
Trasa je pro průměrně zdatného člověka nepříliš náročná, v horkém počasí to samozřejmě může být těžší. V různých průvodcích i na informační tabuli jsem se dočetl, že uvidím tuny zajímavých kytek. Asi jsem se špatně díval, protože nic moc zvláštního jsem z flory neviděl. Místo toho jsme dumali nad tím, komu asi můžou patřit často se vyskytující malé černé bobky. Mečení volně se pasoucích koz nakonec prozradilo jejich autory.
Dál jsme šli cestou k vrcholu Moutii tis Sotiras – na posezení na lavičce u turistické trasy si vyhraďte dost času, nebudete se moct nabažit. V dálce už půjde vidět Blue Lagoon, poté se dá jít po stezce rovnou dolů k moři, my ale jdeme pár stovek metrů nazpět a využíváme trasu po „vrstevnici“ v kopci – ta už v mapách barevně vyznačená není, ale jakási trasa tam je naznačena, stačí znovu sledovat mapy.cz.
Po celé trase jsme potkali jen pár lidí, míříme směrem k Fontana Amorosa, odkud je to do modré laguny už jen pár kroků. Dorazili jsme sem okolo půl dvanácté, zároveň s námi sem dorazily čtyři výletní lodě s turisty. Z nedalekého města Latchi prý stojí vyjížďka do modré laguny okolo dvaceti euro. Kdo netouží po hlasité disco produkci a bez výletu lodí se obejde, nevidím důvod, proč sem raději nezamířit pěšky.
Blue Lagoon má opravdu modrou a znovu velmi čistou vodu. Přístup ze stezky na menší pláž, kde je dokonce jedno dřevěné prkno jako sympatická lavička, je sice komplikovanější, ale zato jsme tam byli sami. Výletní lodě totiž po hodině svolávají plavce a odjíždějí, pak si užíváme několik hodin téměř naprostý klid.
Moře na Kypru má v polovině května okolo 21 stupňů, koupat se v tom dá, byť zářijová koupačka bude teplotně o dost příjemnější. Slunce svítilo celý týden, teploty se pohybovaly okolo třiceti stupňů.
Přímořským centrem oblasti je městečko Latchi s přístavem a bohatou nabídkou vodních sportů a lodních výletů, v polovině květnu tady ale bylo celkem prázdno. Místní restaurace u pláže a přístavu působí spíše jako turistické pasti, doporučit můžeme trochu vzdálenější Yialos Beach Grill House, kde za velký mix grill pro dva lidi s různými druhy masa a přílohami zaplatíte 22 euro. Pochutnali jsme si a bylo toho hodně, navíc posezení je sympatické.
Kousek od přístavu u autobusové zastávky je Yiannis Sandwich Box Kiosk s velmi dobrými sendviči i fajnovým hovězím gyrosem, ceny jsou okolo pěti euro, za pomerančový fresh zaplatíte dvě euro. Vše si můžete vzít s sebou na pláž, která ve srovnání s ostatními kyperskými plážemi asi nijak zvlášť nenadchne, ale zároveň určitě neurazí.
Až vám při vašich toulkách bude docházet benzín, počítejte s tím, že v pozdějších hodinách a o víkendech nejsou čerpací stanice s obsluhou otevřeny, minimálně na těch větších stanicích ale vesměs funguje samoobslužný systém s platbou hotově i kartou. Místní řidiči vám určitě poradí, když si nebudete vědět rady a nepřepnete si systém do angličtiny. Ceny benzínu se pohybovaly okolo 1,275 euro za litr. Natankujte akorát, protože alespoň u naší půjčovny to funguje tak, že auto vracíte s co nejprázdnější nádrží. Takže cílem je blikající kontrolka ještě před příjezdem na letiště!
Vrácení auta u Stevens je snadné, půl hodiny před příjezdem na letiště v Larnace voláme na dané číslo. U odletové haly pak už mává pracovník půjčovny, který letmo zkontroluje auto a je hotovo. Samotné letiště v Larnace je OK, na žádné velké nákupy místních potravinářských specialit to tam ale není. Takže halloumi kupte v předstihu – lepší suvenýr a památku na Kypr, kde se bude líbit jak plážovým povalečům, tak výletníkům a milovníkům historie, stejně neseženete.
Lukáš _23 procestoval 18 zemí světa světa, nejvíce Evropu. Na Cestujlevne.com se přidal před 5 lety a napsal pro tebe 1 úžasný cestopis.
Lukasi, jaka byla prosim v kvetnu voda ? A byl jsi zacatkem kvetna nebo na konci ? Ja sem se posledni kvetnovy tyden koupal u rodicu v Andalusii a bylo to docela ok - nicmene zacatkem kvetna se tam pry jeste neda vlezt :)
Musim rict ze tohle je fakt hezky mistopis, zero bullshit a s chuti jsem si to procetl, protoze se tam chystame s rodinou na jare poprve (specialni palec na horu za tu vypichnutou plaz pro rodiny s detmi :D)..
Byli jsme v polovině května. Jak jsem psal v cestopisu, teplota moře byla okolo 21 stupňů, ke konci května to jde pak celkem rychle nahoru, protože už začíná být fakt teplo. Na hodinovou koupačku v kuse to ale v polovině května za mě nebylo.
Cestopis OK, vystihl jsi podstatné. Osobně jsem byla letos na Kypru 2x (květen, listopad) , vždy 14 dnů, počasí výborné, rovněž jsem viděla to o čem píšeš. Přidala bych ještě Makronissos beach obě i malou M. před Ayia N. směr od Larnaky), která se mi velmi líbila (skoro více než Nissi) a pro rodinu s dětmi rozhodně výborná.
Jen si dovolím poznámku k Paralimni - uvádíš, že je na západě ostrova a naopak....... "Při cestě dál směrem na východ a město Paphos podél pobřeží ...........", když jsi jel od Limassolu. Otočil sis mapu? ??
Ajajaj, popletl jsem si východ a západ, omlouvám se a díky za upozornění :) V cestopisu opraveno