Autem po jihozápadní Sicílii
Cestopis z roku 2019 napsala Zuzana Matějková
Na konci léta jsme vyrazili na Sicílii. Tam si půjčili auto a prozkoumali ostrov, koupali se v moři a jedli samý dobrý věci.
Letěli jsme z Prahy se společností Ryanair do Trapani. Auto jsme měli rezervované měsíce dopředu přes Rentalcars, (a určitě to doporučuju i vám, ceny jdou pak rychle nahoru) po příletu jsme ho převzali a vyrazili rovnou na cestu. Z Trapani jsme tedy kromě letiště v tuhle chvíli neviděli nic, naopak jsme si tu naplánovali poslední den a noc, abychom se nemuseli stresovat s velkými přesuny před odletem.
Sicílie je poměrně velký ostrov, rozhodli jsme se proto ostrov rozdělit na dvě části s tím, že tu druhou navštívíme zase příště. Protože jsme přiletěli do Trapani, logicky padla volba na cestování po jihozápadní části ostrova. Ta na rozdíl od východní části ostrova není tolik turisticky přetížená, což máme rádi. Kromě hlavních turistických zastávek jako je historické Agrigento jsou tu převážně pouze místní nebo Italové na dovolené.
Jídlo tipico:
Arancini
- Jedná se o národní jídlo. Jsou to kuličky z vařené rýže, plněné masovým ragú (ale jsou různé varianty - sýrem, šunkou, ..) a nakonec smažené v trojobalu.
Cannoli
- Fuuu extrémně dobrá věc. Dezert v podobě trubičky, plněné bílou krémovou náplní z ricotty. Kromě canolli je tu spousta dalších sladkostí, některé můžete vidět na fotce. Určitě zkuste!
Pizza tu moc dobrá není, na Sicílii to totiž není jejich domácí a klasický pokrm. Těstoviny ale stojí za to.
Sciacca
Jako výchozí strategický bod našeho cestování jsme zvolili městečko Sciacca (čti Šaka). Vybrala jsem ho proto, že mi bylo na první pohled sympatické, je přímo u moře a zároveň jsem usoudila, že tu bude co dělat po večerech. Tady jsme tedy bydleli většinu našeho pobytu a naštěstí to byla mimořádně dobrá volba. Minimum turistů, solo italiano. Rozhodně doporučuju minimálně k návštěvě. Jako většina sicilských měst stojí tak nějak vystavěné v prudkém kopci, které se postupně táhne dolů k přístavu a moři. Historické centrum města je nahoře na kopci.
My jsme bydleli víceméně dole u moře, pokud jsme chtěli do centra, museli jsme kopec zdolat. V srpnu tu ale funguje městský shuttle bus, který jezdí nahoru a zpátky. Shodou náhod byla jediná nástupní zastávka kousek od našeho ubytování, nádhera. Ubytovat se v centru nahoře nedoporučuju, v úzkých uličkách v kopci tu autem těžko zaparkujete.
Ke koupání se nabízí několik pláží v pěší vzdálenosti. My si vybrali jednu z nich, kde kromě nás bylo jen pár místních a byli jsme spoko. Většinou jsme chodili na pláž až odpoledne a během dne jsme jezdili na výlety.
Večery jsme střídavě trávili u nás dole u moře a "promenády" nebo nahoře v centru. Centrum města je vážně pěkné a je tu spousta uliček k prozkoumání. Typická je tu výzdoba domů malovanými keramickými kachlíky. Jsou i různě zakomponované v chodnících, vázách a tak všude možně.
Probíhal tu navíc zrovna festival současného umění Ritrovarsi, zasazený do historických a někdy vybydlených historických částí Sciaccy, kde byly různé projekce, instalace a street art. Mohli jsme si tak projít ulice, které bychom možná jinak neviděli a ještě s uměleckou výstavou. Za mě to byl naprostý highlight mezi zážitky na Sicílii.
Kam na jídlo:
- Cafe Dante - sem určitě musíte na nejlepší cannoli
- Trattoria Mokarta
- Trattoria Il faro
Další místa, která jsme navšívili:
Agrigento
Na okraji historického města Agrigento se rozprostírá Valle dei Templi. Jedná se o pozůstatky antického města z 5. století před Kristem.
Původně jsme chtěli ještě navštívit nedaleké místo Scala dei Turchi, pláž se sněhově bílými útesy. Dokonce jsme tam i dojeli, ale bylo tam tolik lidí, že nebylo ani kde zaparkovat.
Selinunte
Další pozůstatky velkých antických chrámů, méně turistické. Jednotlivé památky se nachází v poměrně velkých vzdálenostech od sebe a jezdí tu motorový vláček, která vás za 6 euro doveze k jednotlivých pamětihodnostem. To jsme ale nevěděli, a tak jsme hrdinsky vyrazili pěšky. V poledne a ve 35 stupních jsme to zhruba ve třetině vzdali a museli se pěšky vrátit zase zpátky na začátek, koupit si lístek na vláček a vyrazit znovu. Nechcete udělat stejnou chybu.
Palermo
Hlavní město Sicílie je určitě povinná zastávka a stojí za to. Jasně, čím větší město, tím větší bordel. Je tu ale spousta památek v římském stylu a architektura je pěkná. Kromě toho jsou tu i známá tržiště, kde lze koupit čerstvé ovoce, ryby a cokoliv si vzpomenete. Kdo má stejně jako já rád street art, tady se potěší.
Caltabellotta
Toto malé a určitě malebné městečko se nachází v nadmořské výšce 949 m a má jednu z nejkrkolomnějších poloh na Sicílii v obklopení vysokých skalních štítů. I sem jsme se ambiciózně vypravili na výlet. 19 km z Sciaccy jsme jeli přes hodinu autem, už to nás mohlo trochu varovat. Po příjezdu přímo do městečka jsme se několikrát snažili autem zdolat zdejší prudké a příkré ulice a jednou to vypadalo, že jsme uvízli nadobro. V tom momentě jsme si řekli, že to asi nedáme. Takže ano, je to určitě krásné město, jen jsme ho neviděli. Vyfotili jsme si zostuzeně aspoň výhledy pod městem, třeba budete úspěšnější.
Trapani
Překvapilo mě, jak pěkné město to je. Jak už jsem říkala, strávili jsme tu poslední den a večer před odletem. V historickém centru města je dlouhá pěší třída a u moře vede dlouhá pěší promenáda.
Pokud budete mít víc času než my, udělejte si výlet do nedaleké horské vesnice Erice.
Kam na jídlo? Můžu doporučit restauraci Casa Osteria Mia.
No a druhý den ráno už jsme letěli domů.
Zuzana Matějková procestovala 19 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidala před 5 lety a napsala pro tebe 5 úžasných cestopisů.
Zobrazit profil1 komentář
Moc užitečné informace. Díky!
Moc užitečné informace. Díky!