Balonem nad Berlínem
Ani booking není neomylný
Cestopis z roku 2019 napsal Petr Novák_2
Naposledy jsem byl v Berlíně v době, kdy mezi východním a západním Berlínem byl pás země nikoho a bylo na ni místy vidět skrz drátěný plot . V Berlíně jsme se tenkrát stavovali cestou do pionýrského tábora na Rujaně. Pamatoval jsem si to sice už jen mlhavě, ale tím spíš jsem to chtěl zase uvidět. Na toto všechno jsem si vzpomněl nad nabídkou snížené ceny autobusu do Berlína. Trochu jsem váhal vzhledem k našemu věku o cestě přez noc, ale nakonec jsme to riskli. Takže klasika, zajistit ubytování a hurá na výběr atrakcí. Ze všeho nejdřív mě zaujala nabídka letu balónem nad Berlínem. Ten let měl být pro manželku hlavní narozeninový dárek. Doplnil jsem jej Berlinerpassem a výletem lodí. Ještě před odjezdem jsem dostal skvělý typ na návštěvu Reichstagu. Je sice bezplatná, ale musíte se objednat na jejich stránkách předem na konkrétní hodinu a bývá plno i pár dní dopředu. Návštěvu je potřeba nejlépe alespoň týden předem zajistit na stránkách "bundestag.de/besucher", jinak budete stát mnohahodinovou frontu bez záruky na kladný výsledek, že se dost lidí nedostaví a dostane se i na vás.
Cesta byla příjemnější než jsme čekali. Autobusy flixbus jsou i pro nás dříve narozené celkem pohodlné, ani jsem si nepustil žádné filmy, ráno za rozbřesku dvě kávy a vystoupili jsme na autobusovém nádraží ZOB. Google maps nás bez problému dovede na zastávku MHD a posléze i do blízkosti hotelu na stanici Zoo. Je ráno a tak se pouze v hotelu domlouváme na uložení zavazadel a vyrážíme na první prohlídku města. Prohlídkové autobusy a MHD mají stanici hned před kostelem císaře Viléma. Je doba předvánočních trhů a německé Hot Wine a Curry Wurst je na každém tržišti maličko jiné, ale skoro vždycky výborné. Jedeme si nejdřív vyhlídkovým autobusem zmapovat objednané atrakce i další památky které chceme navštívit. Takže vyrážíme od tržiště u Zoo na Breitscheidplatzu autobusem na tržiště na Alexanderplatzu pod televizní věží. Němci ten svařák fakt umí a navíc ho dostanete do speciálních skleniček a hrnků. Skládáte na ně sice zálohu, ale i tak je to jedinečná a nezaměnitelná památka a nedá se odolat. mimochodem právě na Alexandrplatzu mají asi nejhezčí.
Zahřátí vínem jedeme s-bánhem k přístavišti výletních lodí na prohlídkovou trasu po Sprévě. Je tu poloprázdno, teplo a podávají zde jídlo i nápoje. Podobně jako všude, kde lze vidět město z řeky, je to nová perspektiva a zcela jiné pohledy. Horní paluba je nekrytá a hrozně tam fouká. Je to vždycky jen na chvíli a pár fotek a honem zase do kabiny do tepla.
Je odpoledne a začíná se kazit počasí, začalo pršet. Motáme se kolem Braniborské brány a Raichstágu. Pozoruji davy potencionálních návštěvníků, většina z nich nemá dopředu zajištěný vstup a bezradně postává v neuspořádané frontě. Musím si zkontrolovat den a čas naší návštěvy. Déšť se sněhem. Nic moc. Jdeme se schovat do muzea Madame Tussaud. Před třiceti lety jsem navštívil to původní v Londýně ale manželka to panoptikum ještě neviděla. Je tu sucho a teplo. Když to člověk pozoruje s patřičným nadhledem, tak je to docela sranda.
Už skoro neprší. Tak skrz bránu hurá na stanici autobusu a s posledním svařákem na hotel.
Začíná druhý den v Berlíně.
Petr Novák_2 procestoval 36 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidal před 5 lety a napsal pro tebe 5 úžasných cestopisů.