Balónová Cappadocia (Göreme)
Aneb jeden den v Göreme (Cappadocia, Turecko)
Cestopis z roku 2018 napsala Klaruse
Cappadocia, Turecko (říjen 2018)
Daleko od Prahy: 2 563 km
Cappadocia vypadá jako jedno z těch míst, kam se musíte vydat, než umřete - kombinace horkovzdušných balónů a zvláštních skalních útvarů je prostě úchvatná. Dopředu píšu, že je VELICE VHODNÉ si vybrat termín, kdy tam jedete.
Moc pěkné skalnaté město, kam se můžete dostat letadlem (letiště Nevsehir) nebo třeba autobusem z Ankary (http://www.obilet.com), cesta vám potrvá okolo 3 hodin, stojí okolo 500 Kč a určitě doporučuju jet odpoledním (cca v 17:00 z Ankary) autobusem, abyste nezmeškali skvělý západ slunce nad solným jezerem Tuz Gölü, okolo kterého pojedete. Po 3-4 hodinách vás vysadí autobus přímo v Göreme, kam směřovala naše cesta. Je možné, že vás vysadí nejdřív v Nevsehiru, nelekněte se - bude tam stát shuttle bus přímo do Göreme.
Ubytování jsem hledala přes http://www.booking.com a omylem (to se tak prostě někdy stane) jsem zabookovala jeden z nejslavnějších hotelů v okolí - Sultan Cave Suites (http://www.sultancavesuites.com/en), za noc pro dva jsme zaplatili 2 100 Kč i se snídaní. Musím uznat, že pokoj ve skále, kde se v klidu vyspíte, vysprchujete a připojíte na wifi mi přišel dost fajn za tu cenu. Turecká snídaně byla bezkonkurenční, personál milý a dokonce tam bydlela hvězda Instagramu (doufám, že se máš v psím nebi dobře!) fenka kokršpaněla Izmir (https://www.instagram.com/izmir_sultan/).
Do oblasti Cappadocia jezdí většina turistů hlavně kvůli zážitku, který ji proslavil - let horkovzdušným balónem. Ano, taky to bylo na to do listu, ale...teď začíná první ale celého pobytu. Ale sezóna - z nějakého mně neznámého důvodu - je i v říjnu v Turecku sezóna především asijských turistů, což samo o sobě vůbec nevadí. Ale (podruhé) místní Turci si to moc dobře uvědomují, takže (to je skoro jako ale) se tomu hned přizpůsobí - v restauraci čekáte třeba o 10 minut déle na obsluhu. Zároveň slavný let balónem stojí 230 EUR (!) za osobu v balónu, do jeho koše se vejde celkem 16 osob a většina balónů odlétá okolo 6. ranní hodiny.
TIP: Pokud máte turecké kamarády, jeďte určitě s nimi, Turci platí téměř 2x menší částku za lety balónem a třeba se jim podaří usmlouvat nějakou podobnou částku i pro vás
Touhle cestou jsme se rozhodně nevydali. Doporučuju všem vstát nejpozději po 6:00, připravit oči (foťáky/mobily) a jít se podívat na terasu jakéhokoliv ubytování, kde se právě nacházíte, náš hotel pro to byl ideální, protože na ni pouštěli jen hosty z hotelu. Fotosmršť krásně upravených holek v plesových šatech (ehm, to jsem trochu podcenila nenamalovaná v džísce) končí okolo 6:40, kdy už je všem zima a mají plnou paměťovou kartu 150 stejnými fotkami. To začíná ta chvíle, kdy vychází sluníčko a na vás tak čeká jeden z nejkrásnějších východů slunce, co jste kdy viděli - spousty horkovzdušných balónů, které se vznášejí, byste mohli pozorovat hodiny. Okolo 7:30 tahle podívaná končí, takže si užijte skvělou a hlavně dlouhou snídani na terase hotelu a vychutnávejte si klid od turistů, kteří se mačkají v balónových koších.
Nejeli jsme ale do Göreme se podívat na masu turistů, takže jsme si prošli v klidu centrum, kde najdete spoustu malých krámků, pokud rádi utrácíte za věci, které vás "potřebují" (=cetky), tak je to ráj pro vás. My jsme se vydali na neznámou cestu po skalních útvarech a náhodou jsme narazili na ranč. Za cca 150 TL (1 TL = 3,5 Kč v té době) se můžete na hodinu projet na koni a to je teprv zážitek! Projet se v malé skupince do vedlejšího městečka vidět území trochu jinak než po svých/autobusem/ze vzduchu, byl jeden z nejlepších nápadů.
Oběd si pak dejte kdekoliv ve městě, ceny jsou skoro stejné a přístup se neliší, pokud vychytáte sezónu jako my. Všude ve městě najdete typické turecké trafiky, malé i větší restaurace, takže se nemusíte bát, že se nenajíte, taky tam najdete sisha bary/kavárny. Zpátky jsme se pak dostali shuttle busem (asi za 9 EUR/osoba) přímo z hotelu na letiště v Nevsehiru, domluvili jsme si ho na určitou hodinu s recepčními na hotelu.
Klaruse procestovala 26 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Střední Ameriku. Na Cestujlevne.com se přidala před 10 lety a napsala pro tebe 12 úžasných cestopisů.
Dobry den,
pokud si to jeste pamatujete, na jakem ranci jste pronajala tu projizdku na konich? Chtela bych se tam projet ale bohuzel vim jak vypadaji kone na podobnych turistickych rancich ve svete a chtela bych najit neco etickeho.
dekuji, Lea
Dobry den,
dekuji, Lea
Ahoj Leo! Hrozně moc ráda bych ti odpověděla, ale i když jsem hledala, tak už nemůžu ranč najít. Každopádně jich tam je spoustu a vybereš si ten, který se ti bude líbit nejvíc, podmínky mi přišly vhodné u většiny z nich. Užij si to!
Ahoj, chci se zeptat kdy zde létají balony? Nikde nemohu najít od kdy do kdy létají. Myslím tím jaký měsíc.
Děkuju moc :)
Děkuju moc :)
Ahoj, připomnělo mi to mou cestu do Turecka asi před 10 lety. Možná i proto, že jsem cestoval s tureckým kamarádem, mi ceny bydlení, jídla, vstupů, nepřipadaly nijak vysoké. Byli jsme tam na přelomu září/říjen, nebylo tam prázdno, ale ani velké davy turistů. Nazval bych to pozdně-letní pohodou. Bydleli jsme v městečku hrnčířů Avanos, které leží pár km od Göreme.
Ty tufové homole v oblasti Göreme jsou naprosto neskutečné, připadalo mi to jak krajina někde na Marsu. Bollywoodští filmaři v jednom údolí právě točili sci-fi nebo fantasy... Výhledy na balóny pokrytou oblohu po ránu byly krásné, ale my letět neplánovali.
V Cappadocii stojí určitě za návštěvu i staré řecké kostely se zachovalými freskami ve skalách. Nejstarší z nich jsou z 10. století.
Pokud se někdo nechce kodrcat autobusem z Ankary, tak k letům do Nevsehiru jsou alternativou lety do Kayseri, což je větší město a letiště s větším množstvím letů, takže může být i levněji než do Nevsehiru (Pegasus, Turkish).