Barneyho víkendové (ú)lety: Mallorca Jumbem na 24hod.
Palma de Mallorca, Jumbo Jet a Sóller za 24hod.
Cestopis z roku 2022 napsal Barney Flyer
Úvod:
Na Mallorku jezdí lidé většinou na dovolenou, za plážemi, turistikou, památkami a odpočinkem. Můj důvod byl úplně jiný. To, že jsem se tady ocitl na 24hod. bylo pouze díky společnosti Lufthansa. Jsem milovník letadel (spíše blázen do letadel) a už delší dobu jsem plánoval let Boeingem 747 jumbo jet. Těch možností, se tímto letadlem proletět, už moc není. V Evropě tento typ letadla v osobní dopravě provozuje už pouze zmíněná Lufthansa. Každý rok, díky extrémní poptávce v období Velikonoc a prázdnin, se mužete tímto strojem proletět i v rámci krátkých letů po Evropě. Lufthansa naposledy tento stroj poslala na Mallorku v roce 2021 v období prázdnin a měl jsem informace, že se ho znovu chystá nasadit někdy během dubna 2022. Dlouhou dobu jsem pročítal různá fóra, sledoval stránky na FB s touto tématikou a kontroloval rezervační systém dopravce. Na začátku března jsem měl štěstí, let byl naplánován na 9.4. 12:35. Neváhal jsem a ihned jsem zakoupil zpáteční letenku v economy Frankfurt- Mallorka za nekřesťanských 7500,- (nakonec se ceny za tento let, díky vysoké poptávce, během pár týdnů vyšplhaly na nesmyslných 18tis.). Dokoupil jsem ještě zpáteční letenku Praha-Frankfurt (dohromady to bohužel nešlo, potřeboval jsem letět do Frankfurtu už v pátek večer).
Bylo by škoda z tohoto výletu "nevytřískat" maximum. Naplánoval jsem náročný program, ale o tom budu psát později.
Věděl jsem, že tento typ letadel se postupně vyřazuje. 747 byl muj dětský sen a chtěl jsem si let maximálně užít. Rozhodl jsem se proto o upgrade do business class, samozřejmě se sedadlem na horní palubě. Jelikož se jednalo o krátký let, tak upgrade vyšel na "pouhých" 69eur. Proč se to nakonec velmi vyplatilo, o tom napíšu také.
Den 1 (8.4.2022):
Natěšený jak malý kluk před vánočním stromečkem, jsem čekal v Praze na letišti na svůj let už 2hod. předem. Do Frankfurtu letěl nový Airbus a320neo. Let byl velmi rychlý a klidný. Na letiště ve Frankfurtu jsem dorazil přesně na čas. Musel jsem se přesunout do hotelu. Ubytovaný jsem byl v Park inn by Radisson . Tento hotel nabízí výborný poměr ceny a kvality. Velmi dobrou zkušenost s tímto hotelem jsem měl už v Bruselu (na cestopisu pracuji). Noc mě vyšla na 1660,- (pokud cestujete ve dvou, dostanete se na krásných 830,-) Nachází se cca 30min. chůze od letiště, nebo jednu stanici S-Bahnem. Jelikož bylo obravdu hnusně a pršelo, tak jsem se rozhodl pro druhou variantu.
Den 2 (9.4.2022):
Vstal jsem už v 7hod. a spěchal pěšky na letiště. Odlet byl z terminálu A, na který jsem se přiblížil letištní nadzemkou, která terminály propojuje. Let byl plánovaný až na 12:35, ale jak jsem zmínil, když už jsem si připlatil za business class, tak jsem chtěl, aby se mi investice 69eur vrátila.
Na letišti je několik Business salonků. Doporučuji ten u gate A26. V salónku jsem strávil cca 4hod., které velmi rychle utekly. Nasnídal jsem se, vypil několik míchaných drinků, ochutnal různé delikatesy a než začali podávat oběd, tak jsem sledoval pohyb na ploše. Ve Frankfurtu, pokud jste milovník letadel, tak si připadáte jako Alenka v říši divů. Během pár hodin jsem nafotil velké množství Boeingů 747, ale i jiná letadla, např.: a340, a350, a330, a380, 767, 787, 777 v různých variantách.
Po opravdu vydatném obědě jsem spěchal ke své bráně. Na stojánce již stála "královna nebes" v unikátním retro livery. Další výhoda byl přednostní nástup. Stihl jsem pořídit spoustu fotek jestě prázdného interiéru letadla. Jelikož se jednalo o mimořádný let, tak se personál choval nadmíru vstřícně. Mohl jsem se podívat do pilotní kabiny, pořídit zde pár fotek a vyfotit se také s posádkou.
Během krátkého letu panovala velmi příjemná nálada. Hodně se fotilo, byl přítomen tisk, mnoho influencerů a spotterů . Servis byl obdobný jako u mezikontinentálních letů. Podávalo se velmi chutné jídlo, rozlévalo se Champagne a letušky se po celou dobu letu ptaly, zda vám něco nechybí.
Během přistání jsem sledoval velké množství spotterů na valu nedaleko letiště. S několika českými spottery jsem měl naplánované pivko v nedaleké restauraci 3 Chicos. Můžete si zde dát tradiční českou kuchyni (není nad to si na dovolené ve Španělsku dát guláš se šesti, že?) a točí se zde Budějovický budvar. Bohužel tuto aktivitu jsem musel z programu vyřadit díky velkému zpoždění na příletu.
Mallorca:
Z letiště do Palmy se dostanete jednoduše. Každých 15min do centra odjíždí od terminálu bus č. A1 (modré barvy), stojí 5eur. Většina lidí touto linkou míří na Placa de Espanya. Z tohoto místa se dostanete kamkoli po městě, ale i do velké části ostrova. Najdete zde autobusový, vlakový terminál, metro a historický vlak do Sólleru. Já jsem vystoupil už ve stanici Porta des Camp, z které je to nejblíže ke katedrále.
Už při prvních toulkách po městě jsem měl pocit, že tady je něco trochu jinak, než na co jsem ve Španělsku zvyklý. Je tu neobvykle čisto, žádné "voňavé" boční uličky, žádné lidové úmění na roletách obchodů (grafiti), úžasný klid a nepopsatelná atmosféra, kterou doplňuje brnkající kytara někde z povzdálí. Nevím jestli je to vlivem německé klientely, nebo tím, že sem jezdí převážně důchodci ze západní Evropy (už v letadle jich byla silná převaha). Každopádně mi to vyhovovalo a za těch pár hodin jsem se dokonale zrelaxoval (asi jsem už starý).
Nejdříve jsem zamířil ke katedrále. Najdete jí u Parc de la Mar, kde je krásné jezírko s fontánou. Pokud jste zde s přítelkyní, nebo milencem(kou), nesmíte vynechat kouzelné zákoutí Arc de sa Drassana. Já jsem zde byl sám, takže jsem díky té romantice musel rychle pryč a zamířil jsem do mariny na drink. Nejlepší bar v marině nelze přehlédnout, najdete ho přímo u Antigua vía férrae. Zamířil jsem zpět ke katedrále a dále jsem bloudil kouzelnými uličkami až na Placa de Cort. Zde najdete historickou radnici s úžasným vyřezávaným podbitím střechy, ale také 600-800let starý olivovník, který stále plodí. Dále jsem zamířil po "hlavní" ulici až na Placa de Major. Jedná se o hlavní náměstí Palmy. Nijak mě toto místo nezaujalo, takže jsem pokračoval dál až k basilice sv. Michala, kde jsem odbočil k ulici La Rambla. La Rambla na Mallorce je pravý opak La Rambly v Barceloně. Je zde úžasný klid, stín od vzrostlých stromů, velké množství laviček, prodejci květin, fontány, stánky s občerstvením, dokonalé odpočinkové místo bez hluku a silné dopravy.
Den se chýlil ke konci. Palma se během pár hodin stala jedním z mých nejoblíbenějších měst v Evropě. V 19:40 mi jel vlak do Sólleru, takže jsem se musel přesunout na malé nádraží, které najdete přímo na náměstí Placa de Espanya. Jelikož nemám rád pouze letadla a jsem tak trochu Sheldon Cooper, nemohl jsem si nechat ujít tento zážitek. Z města se můžete svézt historickým vláčkem cca 6-8x denně dle sezóny. Cesta do Sólleru stojí 18eur. Zpátěční jízdenka vyjde na 25eur. Pokud zvolíte kombinaci s historickou tramvajovou linkou Sóller-Port of Sóller, tak zaplatíte 32eur. Bohužel Port jsem neměl šanci stihnout, ale určitě doporučuji (už samotná jízda tramvají bude stát za to).
Sóller:
Na nádraží jsem opět dorazil dříve. Najdete zde pokladny, které ale byly mimo provoz a malou kavárnu. Byl jsem značně unavený, rozvalil jsem se na lavičce na nástupišti a připadal si jak někteří spoluobčané v pražském Sherwoodu.
Vláček dorazil na čas. Obsluha mě ubezpečila, že jízdenku mohu zakoupit ve vlaku. Poslední spoj obsluhuje pouze lokomotiva bez vagónu. Netušil jsem jak velkou to bude mít pro mě výhodu. Historické vagónky na této lince mají dřevěné lavice. Pokud máte štěstí a jedete přímo lokomotivou, tak se v ní nachází salonní oddíl. Netušil jsem, že se tento den povezu 2x business třídou!
Usadil jsem se do pohodlného, polstrovaného, měkkého křesla a užíval si cestu městem a později nádhernou krajinou Mallorky. Cestou máte možnost sledovat úžasné scenérie, zelené sady, kde se pěstují citrusy, malá kouzelná městečka, za kterými se zvedají vysoké hory. Já měl to štěstí, že jsem tyto scenérie mohl sledovat při západu slunce.
Do Sólleru jsem dorazil krátce před devátou. Stihl jsem projít pouze malé centrum města v blízkosti kostela sv. Bartoloměje. Městečko se nachází v úzkém údolí a je obklopené vysokými horami. Do blízkého přístavu se dostanete tramvají cca každou hodinu a cesta trvá asi 30min. Městečko je malé, ale určitě stojí za návštěvu. Místní atmósféra je nepopsatelná.
Ubytovaný jsem byl v hotýlku Casa Bougainvillea. Cena byla 1900,-/pokoj se snídaní. Hotýlek doporučuji. Komunikace s majitelem byla dokonalá a podobnou ochotu jsem nikde nezažil. Majitel poskytl už po whatsapp veškeré informace. Jelikož jsem měl pozdní check-in, nechal mi klíče na posteli a poskytl vstupní kód už před zaplacením. Snídani jsem také nestíhal, protože jsem vyrážel ráno už před 7hod. Majitel mi nabídl, že mi snídani připraví dříve a zabalí sebou. Ráno se mi několikrát omlouval, že na mě nemohl večer počkat a zaplatil jsem za pokoj po předání snídaně.
Den 3 (10.4.2022):
Krátce před sedmou hodinou ranní jsem spěchal z hotelu na autobus. Autobus do Palmy odjíždí každou hodinu z ulice Carrer de Cetre. Autobus jel na čas, byl velmi pohodlný s připojením na Wi-fi. Cena linkových autobusů na Mallorce se pohybuje někde mezi 3-10eur. Cca po hodině cesty jsem dorazil opět na Placa de Espanya. Z tohoto náměstí jsem pokračoval na letiště linkou č. A1.
Do Frankfurtu mi to letělo krátce po poledni. Let měl opět skoro hodinu zpoždění, tak jsem měl trochu nahnáno, abych stihl přestup. Jelikož bylo krásné počasí, měli jsme nad Alpami "vyhlídkový let". Kapitán nás informoval o tom, jaké vrcholky na jaké straně můžeme právě sledovat.
Přestup klapnul, na gate jsem byl včas. Do Prahy jsem měl před sebou už jen krátký let. Díky opravě hlavní dráhy na letišti Václava Havla, jsem se mohl kochat při přistání výhledem na centrum Prahy (doporučuji sedadla vpravo u okna, pokud fouká od severu, nebo západu :-) ).
Co napsat o Mallorce na závěr? Jelikož jsem zde strávil pouze 24hod., tak mohu těžko soudit. Každopádně první dojem byl nepopsatelný a vím, že se sem určitě ještě někdy vrátím :).
Pár praktických rad:
- Pokud uvažujete o business class, většinou se vyplatí kupovat jako rozšíření při výběru sedačky z klasické economy (zde to byla úspora skoro 8tis.), na letu do San Franciska s United jsem takto dokoupil business class za 5tis. (sběžná cena cca 120tis). Někdy se nabízejí i při check-in, krátce před letem, za velmi výhodné ceny.
- před cestou na Mallorku si sebou vemte hotovost, ne všude akceptují platební karty, jak jsme zvyklí v ČR.
- veškeré info k historickému vláčku do Sólleru najdete zde: https://trendesoller.com/eng/timetable
Další cestopisy ze seriálu Barneyho (ú)lety na kterých právě pracuji:
Romantika v Brůgách, Víkend v Římě, Na kafe do Londýna, Porto a Portské v Portugalsku, 48hod. v Londýně, Hamburg s bonusem, Vláčky a skály v Oybinu, Tramvaje a skály v Schandau, BussinessJetem z Rajchu
"Velké" cestopisy na kterých pracuji:
Martinik 2020, Thajsko 2018, Thajsko 2019, "Lowcost" Polynesie 2022, Eurotrip 2021, Thajsko 2022
P.S.: Pokud Vás zajímají jakékoliv informace k výše zmíněným destinacím, tak rád odpovím v SZ, nebo v komentářích. Případně, pokud stihnu, tak tyto informace zahrnu v připravovaných cestopisech :-) Již sepsáno: 48hodin na Tenerife, Trinidad a Tobago
Více na instagramu: @barney_flyer
Barney Flyer procestoval 36 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidal před 3 lety a napsal pro tebe 10 úžasných cestopisů.
Já letěl 747 v roce 2013 z Auclandu do Soulu (Y) a neviděl jsem na tom nic zvláštního - prostě letadlo .. ale do letadel fanda nejsem ,takže to asi nechápu ))
Jinak opět čtivý cestopis já sice co ty jsi zvládnul za den potřeboval čtyři ,ale proti gustu ..
Ano jsem fanda do letadel. Měl jsem s ním už letět z Phuketu do Bangkoku v roce 2019, bohužel to neklaplo a museli jsem letět z Krabi. Už jen tím, že to letadlo létá od roku 1969 je neuvěřitelné (ty co dnes létají jsou samozřejmě mladší). Letadlo uplně změnilo letectví, jedná se o naprostou legendu a za pár let už ta pravděpodobnost se proletět bude velmi malá. Takže jsem musel (navíc proletět se na Mallorku, nebo kdekoli po Evropě není čímkoliv takto velkým téměř možné). Každopádně děkuji za zpětnou vazbu :-) Budou další podobné cestopisy :-)
Docela se těším na Tvé cestopisy jen doufám ,že to Thajsko nebylo taky na 48.hodin ))