Barneyho víkendové (ú)lety: Porýní
Za 9 eur neomezeně po Německu, vlakem, tramvají, metrem, nadzemkou. Nakonec i bizjetem. Gotika, hrázděné domy, katedrály, technické památky...
Cestopis z roku 2022 napsal Barney Flyer
Tento víkendový (ú)let vznikl jen a pouze kvůli jediné aktivitě. Ale o tom až na konci cestopisu. Občas po cestách narazíte na takové zážitky, na které nikdy nezapomenete. Silnější jsou o to více, když je zažijeme tam, kde bychom to nejméně čekali. Pokusím se Vám je trochu přiblížit v následujících řádcích...
Porýní jsem si vždy představoval jako průmyslovou, nehezkou oblast, plnou fabrik, spletí dálnic s nezajímavou krajinou. Chyba lávky... Uvidíte sami na fotkách.
Nejjednodušší, nejrychlejší a nejlevnější cesta do Porýní je s Eurowings do Düsseldorfu. Jednosměrná letenka mě stála cca 1700,-. Kupoval jsem poměrně pozdě, takže by jistě šla sehnat i levněji. Příjemný bonus byl priority, odbavené zavazadlo a vyběr místa gratis (asi nějaká akce).
DEN 1, sobota 18.6.2022:
Odlet byl plánovaný na 8:55. Trochu mě znepokojily zprávy ohledně přecpaného letiště během sezóny. Na místě jsme proto byli již před sedmou hodinou. Konalo se opět letiště duchů.
Let do Düsseldorfu byl příjemný, plný turbulencí, včetně tvrdšího přistání. Přistáli jsme přesně na čas v 10:15. Z letiště je nejjednodušší cesta do města vlakem. Přímo z terminálu jezdí S-Bahn č. 11. My jsme ale zvolili přesun k nedalekému nádraží D-Flughafen BH nadzemkou. Kdo by se také nechtěl svézt Skytrain grátis? Z tohoto nádraží, nedaleko letiště, jezdí velké množství spojů. Nejenom do okolních měst, ale také do Belgie, Holandska a Francie. Staví zde velké množstvá vlaků ICE, ale i francouzských Thalys.
Zde jsme zakoupili zázračnou měsíční jízdenku za 9eur. Můžete s ní jezdit neomezeně regionálními vlaky a MHD po celém Německu. Využili jsme ji naplno!
Düsseldorf na mě působil rozporuplně. Je tu opravdu mnoho krásných zákoutí. Místa jak vystřižená z kouzelných uliček Amsterodamu, historické stavby, zajímavá moderní architektura, ale také nevábně vonící špinavá místa, která po setmění nechcete navštívit. Na jednu stranu působí město vyspěle, ale zároveň na mnoha místech i neudržovaně, což v Německu moc není zvykem.
Příjemná byla procházka po břehu Rýna. Restaurace praskaly ve švech, hudba, vůně bratwurstů, na řece panoval čilý ruch. Bylo už dost hodin na to, abychom se přesunuli blíže k ubytování. To jsme měli v Dortmundu.
Do Dortmundu jsme zvolili vlak linky RE4. Jizdenky za 9eur způsobily na místních železnicích dokonalý chaos. Nádraží byla plná k prasknutí a stejně tak i samozřejmě vlaky. Cestování začínalo mít ten správný adrenalin. Naše linka byla naštěstí prázdnější, ale i tak bylo zpoždění cca 30min. Ve vlaku jsme potkali turisty nejen z Evropy, ale i z jiných kontinentů. Akční jízdenky chtěl využít snad každý. Vlak voněl doslova exoticky. Řízky, upocení turisti, bezdomovci, řvoucí děti, nevrlé německé ženy ve středním věku vracející se ze směny ve fabrice, zážitek jak z MHD v Bangkoku :)
Cesta ubíhala pomalu. Sledoval jsem informační tabuli se zastávkami, a najednou říkám Adélce... "Musíme vystoupit"! Znáte takové to déjà vu, že to místo znáte? Wuppertal opravdu nebyl na programu, ale jakmile jsem ho zahlédl na informační tabuli, tak jsem musel vystoupit.
Jako puberťák jsem miloval vláčky, více než Sheldon Cooper. Už nevím kde, ale někde jsem četl článek o místní závěsné tramvaji (Schwebebahn). Když jsem tehdá koukal na mapu, kde se nachází, tak jsem se smířil s tím, že je to příliš daleko, abych sem kvůli tomu jel. No a nyní jsem zde. Zajímavá náhoda.
Industriální nádech města působí jako oživlé ilustrace z futuristického komiksu. Projeli jsme trasu až na konečnou a zpět a samozřejmě si prohlédli i centrum.
Na nádraží jsme marně čekali na vlak RE4. Museli jsme improvizovat, takže jsme jeli vlakem do Hagenu. Zde se opět konala masová akce a chyběli pouze nacpávači z tokyjského metra. Díky zpoždění jsme museli doslova sprintovat, abychom stihli na přestupu RB52 do Dortmundu.
Pokud budete cestovat k sousedům, vždy si sebou vezměte eura. Na mnoha místech máte s platební kartou smůlu. Bohužel jsme neměli hotovost, takže jsme se nedostali do zábavního parku Westfalenpark. Do ubytování NYCE Hotel Dortmund City jsme se dopravili tramvají. Ve velké části města jezdí tramvaj v podzemí a můžete si ji snadno splést s metrem.
DEN 2, neděle 19.6.2022:
Celkový dojem z Dortmundu byl zvláštní. Přirovnal bych ho k Ostravě. Nutno říct, že jsme ho pouze proběhli v sobotu večer a v neděli při cestě na vlakové nádraží. Cíl naší cesty byl Münster. Podařilo se nám úspěšně nacpat do vlaku. Dokonce jel i na čas.
Hned první dojem z Münsteru byl velmi příjemný. Je to opravdu nádherné město. Münster je univerzitní město s mnoha historickými památkami. Snad nikde jsem neviděl tolik kostelů a chrámů na pár kilometrech.
Procourali jsme celé centrum. Nejhezčí je okolí Prinzipalmarketu, kostel St. Lamberti v jehož blízkosti najdete Gasthaus Stuhlmacher. Můžete si zde dát českou Plzeň, nebo Budvárek. Za zmínku určitě stojí Dominikanerkirche. V tomto kostele se nachází Foucaltovo kyvadlo. Netušil jsem, že něco takového existuje, dlouho jsem nad tím kroutil hlavou :D .
Dále nás kroky vedly k münsterské univerzitě, což je vlastně nádherný barokní zámek. Po cestě jsme navštívili katedrálu sv. Pavla. Katedrála je dechberoucí a má opravdu zajímavý interiér. Na závěr prohlídky města jsme se přesunuli k jezeru Aasee.
Začínal jsem přemýšlet, jak se dostat na letiště. Času jsme měli do večera dost. Bohužel spojení z Münsteru na zdejší letiště nebylo moc dobré. Časy odjezdů autobusů mi absolutně nevycházely na odlet letadla. Kdo by také čekal více jak hodinu na letišti a naopak příjezd 10min. před odletem jsem nechtel riskovat. Proto jsme prošli posledních pár zákoutí v centru tohoto krásného města a vyrazili vlakem směrem Osnabrück.
Tak jsme byli již v druhém městě, které nebylo v plánu. Osnabrück mě velmi příjemně překvapil. Má nepopsatelný středověký nádech. Najdete zde kouzelná zákoutí, historické stavby, hrázděné a malované domy. Další východa Osnabrücku bylo dobré spojení na letiště Flughafen Münster-Osnabrück.
Odlet z letiště jsme měli naplánovaný na 19:00. Bylo již před šestou, takže bylo na čase se přesunout na letiště. Nasáli jsme ještě trochu atmosféry města a vyrazili na autobusovou zastávku. Naštěstí vše proběhlo dle plánu a za cca 40min. jsme byli na letišti.
Na letišti jsem byl značně nervózní. Jedná se o malinký terminál a odlétají odsud pouze lokální lety, nebo chartery. Skoro nikoho zde nepotkáte. Zavolal jsem raději pilotovi a ten nás vyzvedl u kontroly a odvedl k letadlu.
Běžně bizjetem nelétáme, ale tenhle sen jsem si prostě musel splnit. Celý tento výlet byl pouze a jenom díky tomuhle úžasnému zážitku. Nakonec z toho byl nádherný víkend a let do Prahy Cessnou byla pouze třešnička na dortu.... No třešnička, spíš bedýnka plná třešní :-)
P.S.: Let byl koupený přes aplikaci JetYou. Zde najdete nabídku nevytížených letů, často za ceny menší než kdybyste letěli standardní linkou v ekonomy. Pronajímáte si vždy celé letadlo. V tomto případě i s letuškou a all-inclusive cataringem :) My měli štěstí na velmi sympatického pilota, který si s námi povídal i za letu v kokpitu. Řekl nám mnoho zajímavých informací o letadlech a všem kolem nich.
Celkové náklady na 1 osobu:
Letenka Praha-Düsseldorf: 1.700,-
MHD, vlaky, bus, nadzemka: 220,- (9eur)
Ubytování v NYCE Hotel Dortmund City : 920,-
Letenka Münster-Praha (včetně cataringu): 10.000,-
Jídlo (většinou supermarkety, fastfoody): 950,-
Náklady CELKEM: 13.790,-
Přečtěte si i jíné cestopisy, které najdete na mém profilu:
Fr. Polynesie, Tenerife, Trinidad a Tobago, Mallorca, Martinik...
Aktuální cestopisy na kterých pracuji:
Londýn, Belgie, Thajsko, Hamburk a Bergámo v jednom...
Barney Flyer procestoval 36 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidal před 3 lety a napsal pro tebe 10 úžasných cestopisů.
Jakože 10k za osobu je hodně dobrá cena. Letěli jste sami?
Jakože 10k za osobu je hodně dobrá cena. Letěli jste sami?
Pronájem celého letadla byl 20tis. (takže sami, leda by jsme si vzali někoho sebou :) )včetně občerstvení a Champagne. Druhou láhev mi už bylo blbé rozdělávat. :) Původně to na aplikaci (jetyou) bylo za 800eur + každá další osoba 200eur, ale dostal jsem nabídku na 20.000kč za oba u aeropartner. Jinak super pilot. Za letu nám řekl mnoho zajímavého nejen o letadle. Oblétávali jsme bouřkový mrak, takže nám zároveň vysvětloval postupy v těchto situacích atd. Letuška moc příjemná:)
Cumim! super cena za empty leg v private jetu, myslim i piloti jsou radi, kdyz tam maji nejake prvnicky, nez nejake znudene byznysmeny s rozkurovackama. Ale i par zajimavych tipu na zajimava mista za hranicemi. Po dlouhe dobe, alespon pro me, zajimavy cestopis.
PS: akorat ze apka je jen pro ajfouny..... , takze si budu muset pujcovat mobil od dcery. vratim se do mladych let - prvni koupim levny PJ empty leg a na to naroubuji itinerar
Díky. Jsem rád, že se líbilo. Vtipné bylo, ze jsem měl na batohu aicraft skin z letadla OK-MEL na kterém pilot létal, takže jedno velké téma bylo ČSA :D . Bylo to i tak pro mě drahé, ale sny se musí plnit :) Jinak měl jsem letos ještě jeden “naroubovaný” výlet a to na 747, business na horní palubě viz. můj cestopis na Mallorcu. Tak ať se podaří s PJ.