Belgie - dámská jízda na pár dní
Ráda bych se podělila o své zážitky a praktické rady o Belgii - Brusel, Gent, Bruggy
Cestopis z roku 2022 napsala Míša Peterková
Den 1. Brusel
Ve čtvrtek 12.5. jsme vstávaly ve 3.20. Opravdu brzy ráno, zato ale natěšené na naši cestu. Prodloužený víkend v Belgii a jen 3 kamarádky, značka ideál. Letěly jsme z Prahy do Charleroi, což je malé letiště vzdálené přibližně hodinu autobusem od Bruselu. Sem létají samé nízkonákladovky např. Ryanair, Wizz Air... Letenky stály něco málo přes 4000Kč pro 3 osoby jen s příručním zavazadlem, na těch pár dní to bohatě stačí :)
Do Bruselu jsme se dostaly autobusem Flibco, který jezdí v pravidelných intervalech. Jízdenky můžete zakoupit předem, nebo i na místě, platí po celý den. https://www.flibco.com/en Autobus nás vysadil na zastávce Midi Station. Nutno dodat, že si tam připadáte jako na hlavním nádraží v Praze. Nedejte na 1. dojem, Brusel je krásný, ale hned potkáte spoustu bezdomovců, smradlavá místa pod mostem a jiné podivné existence. Take rychle odsud pryč a jde se do centra.
Naši prohlídku jsme začaly v muzeu čokolády, kde se dozvíte spoustu informací o historii, výrobě, kterou jsme viděly a dost lákavá je i ochutnávka různých druhů čokolády a samozřejmě pralinek. Lístky jsme objednaly předem přes bookig, ale lze i na místě.
Poté jsme zamířily na hlavní náměstí Grand Place, kterému dominuje radnice. Naivně jsme myslely, že se můžeme podívat nahoru na věž. Tak nám v infocentru bylo řečeno, pokud nejsme starosta nebo významné influencenterky, tak se tam nedostaneme. No nic. Na náměstí jsme se vrátily vícekrát, v noci bylo nejkrásnější. Ještě bych dodala, že celé náměstí bylo v roce 1998 zapsáno na seznam Světového dědictví UNESCO, a s ním se tak zápisu dočkala i radnice.
Brzy jsme šly na hotel, ono tahat se s plným batohem není nic moc, tak jsme si odložily věci než jsme pokračovaly. Bydlely jsme v hotelu Saint Nicolas kousek od náměstí Grand Place. 3 noci a 2x snídaně pro 3 osoby 10000Kč. Snídaně byla výborná, dokonce i káva byla pitná, což často v hotelech nebývá a já jsem v kávě dost vybíravá. Zároveň je v hotelu restaurace, kde to v noci neuvěřitelně žije. Hluk slyšíte do pokoje otevřeným oknem, ale podlahy a stropy musí mít dobrou izolaci. Pokoje byly ve velmi zajímavém stylu. Odkaz zde: https://www.booking.com/hotel/be...6c82daf6f2
Je čas jít dál, odložily jsme nejtěžší náklad a vrátily se do víru velkoměsta. Brusel si spoustu lidí spojí s čůrajícími postavičkami. Manneken Pis je chlapeček, který se nachází kousek od již zmiňovaného muzea čokolády. Váže se k němu zajímavý příběh o vévodovi Godfriedovi Brabantském, kterého jako malé dítě ozbrojenci pověsili v košíku na strom, odkud močil na oddíly nepřátelských vojsk, které nakonec bitvu prohrály. Další je holčička Jaenneke Pis a nakonec ještě pes ( Zinneke Pis, ten je nejhezčí). Postavičky jsou celkem malé a nebýt davu lidí, tak je snadno přehlédnete. Holčičku jsme hledaly poměrně dlouho, pak jsme ji objevily naproti baru Delirium. No a psa jsme si prohlédly až v neděli cestou na letiště.
Pak jsme šly ke Královskému paláci, Justičnímu paláci. Viděly jsme spoustu dalších míst: kostel Panny Marie Sablonské, Anneessenstoren, Pahorek umění...
Zbytek jsme prošly další dny, bohužel jsme nezvládly Mini Europe a Laeken, kde královská rodina bydlí. Brusel by zabral 2 - 3 dny, ale chtěly jsme poznat i další města, tak jsme všechno nestihly a dovolená bohužel není nafukovací.
Den 2. Gent
V pátek 13.5. (super datum) jsme se ráno vypravily na nádraží Brussel Central a že pojedem do Brugg. Už předchozího dne jsem zjistila, že jsem špatně koupila lístky na vlak, tak jsem doufala, že to vyřeším. Nutno dodat, že většina lidí v Belgii je velmi milá, přátelská, ochotná a hodně je zaujal náš jazyk, díkybohu ho nikdo nepřirovnával k ruštině.
Jak to tedy chodí s vlaky. Jízdenky se dají koupit předem, ale i na místě, cena je stejná. Jenže já jsem byla moc akční a koupila je předem. Teď jsem viděla ten výběr a sáhla po víkendových jízdenkách v domění, že od 7 hodin v pátek až do neděle lze jezdit za polovinu. Jenže to bych si nesměla plést AM a PM. Takže oni jsou a polovinu, ale až od 19.00, takže v pátek ráno nám byly na nic. Takže místo Brugg jsme jely do Gentu a ndraží Sint - Pieters. Cesta trvá něco málo před půl hodiny. Ještě k těm jízdenkám: pro dospělé za plnou cenu (18.60 EUR), Duo Ticket(18,60 EUR) - pro 2 dospělé za cenu 1, Weekend Ticket (10,40 EUR) - od pátku 19.00 do neděle za poloviční cenu, mladí do 26 (13,20 EUR), senioři nad 65 (7,20 EUR) a děti do 12 (10,40 EUR). Tak jsme koupily 2 Duo s tím, že třeba vezmeme někoho do party, nevzaly, nevadí, cena stejná. Vlaky jezdí často, jsou pohodlné, uklizené toalety. Odkaz: https://www.belgiantrain.be/en
Z nádraží v Gentu jsme došly do centra a jako první jsme si prohlédly katedrálu Sv. Bavona. Další známe kostely jsou Sv. Michala a Sv. Mikuláše. A nesmíme vynechat Zvonici vysokou 96m.
Další známou památkou je hrad Gravensteen pocházející z roku 1180, přebudován ve 14. století a rekonstruován v 19. století. Vstupné na 1 bylo 14 EUR. Naproti hradu jsme našli pizzerii, kde jsme si daly oběd. Měly tam zvlštní pravidlo, prostě každý musí mít svůj talíř. Chtěly jsme si ve 3 dát 2 pizzy a prostě to nešlo, tak jsme musely přikoupit ještě něco malého. Byly jsme hladové a nechtělo se nám hledat nic jiného, ale tohle fakt nepochopím. Kromě památek jsme prošly spustu krásných uliček, fotily se na mostech, pozorovaly lodě na vodě a koupily jsme si nádherné šaty.
V Gentu je nejvíce historických památek v Belgii. Co tedy ještě neminout? Rabot (opevnění na severní straně města) Korenmarkt, radnici, most. Sv. Michala. Gent je opravdu krásné město, které má co nabídnout. 1 - 2 dny na prohlídku :)
Po prohlídce Gentu jsme se vrátily do Bruselu a vyrazily z jižního nádraží pěšky k Atomiu. Upřímně sama a v noci bych tu cestu opravdu nešla a ani ve dne z toho člověk nemá dobrý pocit. Cestou jsme viděly kostel Panny Marie z Laekenu, kde je pohřebiště královské rodiny. Pak jsme došly k Atomiu, ale nahoru z časových důvodů jsme již nešly. Atomium vzniklo k příležitosti světové výstavy Expo 58. Jedná se o více jak 100m vysokou ocelovou konstrukci znázorňující základní buňky krystalové mřížky železa. 9 koulí je spojeno chodbami, jsou tu různé výstavy a nahoře restaurace. Sice mělo být rozebráno, ale bylo natolik úspěšné, že je na místě dodnes. Nakonec jsme jely metrem zpět na hotel. Jedna jízda stojí 2,60 EUR, na orientaci je metro jednoduché, ale není tak hezké a pohodlné jako to v Praze. Za mě vlaky lepší než u nás, metro ne.
Protože byl pátek a dámskou jízdu je třeba si pořádně užít, vyrazily jsme nejprve na osvětlené náměsti Grand Place a pak do známého baru Delirium. Hromada lidí, výběr alkoholu, obrovské sklenice s pivem, ale také dlouhá prkýnka s ochutnávkou různých druhů piv. V noci to v Bruselu dost žije a kdoví, kdy noční život končí, protože když jsme v neděli kolem 5 ráno odcházely na autobus a na letiště, v ulicích se ještě pařilo. V Belgii musíte ochutnat 4 věci: čokoládu, vafle, hranolky a pivo.
Den 3. Bruggy
V sobotu 14.5. jsme vyrazily vlakem do Brugg. Tentokrát jsme koupily 1 Duo Ticket a 1 Weekend. Cesta trvala lehce přes hodinu. Bylo nádherné počasí a plno cestujících, kteří mířili na sever na pobřeží. My jsme vystoupily v Bruggách a shodly jsme se, že to bylo nejkrásnější město z těch 3, které jsme navštívily. Ještě na nádraží jsme si v infocentru vzaly mapu a šly.
Cestou do centra jsme potkaly katedrálu Božského Spasitele, kterou jsme si prohlédly. Poté jsme zamířily na náměstí Groete Markt, kde kromě obchodů a restaurací nalezneme i jednu z nejkrásnějších radnic Beneluxu a zvonici, na kterou se ještě v 16. století zvonilo ručně.
Naše další kroky mířily k čokoládě. Navštívily jsme obchodChocoladehuisje, kde jsme si nejprve každá koupila pralinku na ochutnání. Později jsme se sem vrátily a koupily čokoládu domů. Výběr byl opravdu náročný.
Dále jsme směřovaly do baziliky Sv. Krve, která je rozdělena na spodní románské patro a horní gotické, kde se nachází krev Kristova, která je hlídaná a nesmí se tam fotit. Poté jsme si došly na oběd na úžasné vafle a nechyběla ani káva.
Po občerstvení jsme se podívaly na trhy, kde jsem si koupila ručně vyráběné náušnice. Pak jsme byly u Rozenhoedkaai, což je nejvíce fotografované místo z celého města. Došly jsme k parku s větrnými mlýny a Gentpoortu.
Pozor na mostu Sv. Bonifacia, pověst praví, že koho prvního spatříte na mostě, toho si vezmete. Ok, takže 2 ze 3 vdané a navíc jsme viděly paní. Nicméně ještě tam musí být jedna legenda, protože lidé počítali schody. Hned vedle se nachází muzeum a kostel Panny Marie, kde se nachází slavná Madony od Michelangela. Platí se vstupné a zavírají v 17.00. My přišly v 16.48, takže už nás tam nikdo nepustil, což je opravdu škoda. Přes dvůr Bekyní a park jsme se vrátily na nádraží a jely zpět do Bruselu.
V Bruselu je nutné vidět Parlamentarium a další budovy. Prohlídku jsme sice nestihly, ale nevadí. Došly jsme až do Parku du Cirquantenaire, kde se nachází Vítězný oblouk postavený k 50. letému výročí nezávislosti Belgie. Metrem jsme se vrátily do centra a šly na hotel. Další den jsme vstávaly ve 4 ráno, ještě jsme se podívaly na čůrajícího psa, došly na nádraží a autobusem dojely na letiště.
Shrnutí na závěr. Belgie je krásná země, která má rozhodně co nabídnout a jsou tu i další krásná místa. Tenhle výlet by klidně mohl trvat o 2 dny déle a měly bychom dostatek času všechno zvládnout, ale jsme rády, že jsme navštívily tyto 3 města. Bruggy se nám všem líbily nejvíce. Belgie je super centrum EU, žijí zde vedle sebe lidé různých ras, náboženství, kombinují se vlivy architektury z Francie, Británie a paří jako Španělé nebo Italové. Lidé to jsou většinou milí, přátelští a nápomocní a hodně jezdí na kole. Belgii určitě doporučuji ať už na prodloužený víkend nebo na delší dovolenou např. celý Benelux.
Míša Peterková procestovala 16 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Severní Ameriku. Na Cestujlevne.com se přidala před 5 lety a napsala pro tebe 3 úžasné cestopisy.