Belgie - památkový a pivní víkend
Krásná historická centra měst, vodní kanály, hranolky a také výborné pivo na každém rohu.
Cestopis z roku 2023 napsal Dovolenkář Honza
Většinu nekoupacích destinací jsme v minulosti okázale ignorovali, ale i vzhledem k našemu pivnímu fandovství byla Belgie první na seznamu. Když na začátku roku naskočily cenově příjemné letenky z Prahy, tak jsme moc neváhali.
Tak vzhůru k (nejen) pivním zážitkům.
Na konci tradičně naleznete náklady i rady a tipy na cestu.
Termín: Duben 2023
1. Den: ČR – Charleroi – Bruggy
Díky přenocování v Praze vstáváme v celkem rozumnou dobu a míříme na parkoviště. Necháváme tady auto a přejíždíme na letiště. Po krátkém přískoku sedáme v Charleroi. Venku hledáme jak se dostat na nádraží. Je ale dost zima a značení nic moc. Zkoušíme přes Flibco koupit bus přímo směr Bruggy. Nejbližší je vyprodaný a další jede za 3 hodiny. Místo toho jdeme do fronty na cestu do Bruselu. Vychází na nás už třetí autobus, kdy nedůstojně čekáme na dešti. Tohle je jednoznačná slabina dopravy z Charleroi, jestli můžete využít jiný způsob, tak to doporučuji udělat. Po hodině jsme v Bruselu u nádraží jih (Zuid/Midi), zde to úplně vábně nevypadá a tak kupujeme rychle jízdenky a jedeme přeplněným vlakem do Brugg. Další hodina pohodové cesty a je to už jen 15min k našemu hotelu. Výběr dopadl parádně, do centra je to kousíček, v okolí je kde nakoupit i kde se najíst. Pokud je tu někdo autem, tak podzemní garáže jsou hned za rohem (ale za draho).
Jdeme prvně na rychlý oběd. Frietfarm – máme hrany, vlámský guláš, fish and chips a samo dvě jejich luxusní piva. Klasický belgický blond byl výborný. Poté procházíme takový malý okruh centrem. Kromě toulání se uličkami zastavujeme i na několika místech podrobněji.
- Katedrála St. Salvator je hned po pár metrech, dá se projít i vnitřek a není tu žádné vstupné. Sem je dobré se určitě vydat.
- Kostel Panny Marie se nachází prakticky za rohem. Uvnitř je známá Michelangelova socha Madonny s dítětem. Zde již je část prohlídky placená.
- Boniface Bridge je hned vedle kostela. Je to jedno z nejfotogeničtějších a taky nejvyhledávanějších míst pro turisty. Většinou tu čekají celá procesí lidí, aby se tu vyfotili.
Jdeme dál podél kanálu a zastavujeme u vyhlídky na známou vrbu, která je jedním ze symbolů města.
- Náměstí Burg, zde je k vidění pěkná radnice a také Kostel sv. Krve. Ten se nachází v řadové zástavbě domů a na první pohled ani nevypadá jako kostel. Jdeme nahoru do schodů a vstupujeme do místa, které nám vyráží dech. Architektura tohoto místa je naprosto odlišná od ostatních kostelů a je to zajímavý pohled.
- Grote Markt + Belfort, tentokrát jen krátce zastavujeme a koukáme po okolí. Taky si říkáme, jak na tu věž asi ráno polezeme😄
To nám na první večer stačí, jdeme na chvíli na hotel a pak směr večeře a pivo. Být v Belgii a nedat si místní slavné mušle je neomluvitelný hřích. Jdeme do jedné z dopředu vytipovaných restaurací – Artchie´s . Vnitřek vypadá opravdu dost ujetě, ale obsluha je příjemná. Na to, že jsme u náměstí, jsou i ceny příznivé. Mušle byly naprosto luxusní, při pohledu na účet člověk trochu zapláče, ale žijeme jen jednou. Nemáme toho dost a tak jdeme ještě na pivo. De Garre je místní vyhlášená pivnice. Je to mini podnik, někdy je těžké najít stůl. Jejich domácí De Garre, což je Tripel blond s 11% alkoholu, je opravdu vynikající a návštěva zde je povinností pro každého pivního fandu. Na baru je i upozornění, že 3 piva jsou max. Vedlejší skupinka rozjařených dam se (nakonec i úspěšně) dožaduje čtvrtého žejdlíku. My jdeme raději spát, nemuselo by to jinak dobře dopadnout😀
2. Den: Bruggy
Konečně je trochu hezky, ráno tak jdeme do centra a na věž. Z venku to vypadá velké, ale uvnitř jsou klasické točité mini schody. Kromě klasické vyhlídky na vrcholu je v jednotlivých patrech i malé muzeum a dá se zastavit i u hodinového stroje. Rezervace dopředu nebyla potřeba, šli jsme hned v dalším turnusu.
Pokračujeme další must see záležitostí – projížďka lodí po kanálech. V okolí centra nacházíme několik podniků, ceny jsou (překvapivě) všude stejné. Kotvíme u Boattour Bruges (https://www.boottochten-brugge.be/en/), najdete je hned u mostu za kostelem Panny Marie. Cena je 12€ a opravdu to stojí za to. Mít tu jen jeden den, tak tohle rozhodně nevynechám.
Dáváme rychlý oběd, tentokrát bereme útokem jinou hranolkárnu (Potato bar) a jdeme spáchat nějaké nákupy čokolády. Obchodů s čokoládou je tu opravdu milión, u nás vyhrává Chocolade & happiness. Je tu dobrý výběr a příjemná obsluha bez jakéhokoli nátlaku na prodej. Ve stejné ulici je i obří obchod s pivem (The Bottle Shop). Pro šťastlivce, kteří mají tekutiny čím odvést je tu skvělá možnost nákupu. My můžeme jen slintat a jít aspoň někam na pivo.
Cestou jdeme ještě do muzea piva, musím říct, že jsem čekal trochu víc. Pokud aspoň něco víte o technologii výroby a znáte jednotlivé pivní styly (minimálně ty základní), tak se asi moc nového nedozvíte. U východu je ale celkem příjemný bar.
My ale míříme na pivo jinam. Ve městě je známý pivovar Bourgogne des Flandres (https://www.bourgognedesflandres.be/en), který je na svém místě od roku 1825. Dáváme si testovací set 6x12cl za 17,5€ a odvalíme se na hotel. Pro pivovar je typické pivo pojmenované podle pivovaru (Bourgogne des Flandres), jde o směs višňového lambiku a tmavého svrchně kvašeného piva. Chuť je poněkud neobvyklá, na jednu stranu sladko-kyselá, ale zároveň třeba proti Kaastelu a spol dost výrazně „pivní“.
Odpolední procházka končí ve Dvoře Bekyní. Jde o starý zahradní komplex komunity jeptišek, kde jsou bílé domky, zahrada a kostel. Dá se také podívat do jednoho z domů (v otevírací době).
Večer jdeme na stejné místo jako předchozí den, večeře opět povedená. Později při vstupu do De Garre je beznadějně plno, jdeme tak hledat jiné místo, kde se upíchneme. Sedáme v hospodě s originálním názvem „The Pub“, majitelé při vymýšlení názvu opravdu vytáhli😀 . Každopádně je tu pěkný výběr a dlouho otevřeno, tak ten večer nedopadl zase tak špatně.
3. Den: Bruggy - Brusel
Po snídani jdeme na nádraží, vlakem jedeme zpět do Bruselu. Ze začátku je skoro prázdno, ale jak se blížíme cíli, tak se vlak začíná docela plnit. Vystupujeme na nádraží „Centraal“, je to nejblíž k centru. Po asi 10min procházce v dešti nacházíme náš hotel. Bydlíme naproti burzovnímu paláci a hlavní náměstí je prakticky za rohem. Než bude připravený pokoj, jdeme na oběd. Ballekes je malé bistro, které se specializuje na masové koule s různými omáčkami, k tomu klasicky belgické hranolky (http://www.ballekes.be/). Pak už je náš pokoj ready a čekáme, jestli přestane pršet. Hustý déšť se proměnil v drobné mrholení, vypadá to, že lepší počasí už nás dnes nečeká a tak spěcháme do města.
Kolem 3h jsme už na hlavním náměstí. Grand Place nebo Grotte Markt je jedno z nejvíc focených míst v Belgii. Radnice i ostatní cechovní domy jsou opravdu krásné. To samé si myslí i ty spousty lidí co tu jsou spolu s námi bez ohledu na hnusné počasí.
Ještě větší dav je nedaleko u známé fontány s močícím chlapečkem. Zde už opravdu není k hnutí, máme ostré lokty a postupně se dostáváme až do první řady. Mírné zklamání je, že je tentokrát oblečený.
V rámci širšího centra procházíme komiksovou cestu, nedáme rozhodně úplně všechno, ale i přes nepřízeň počasí toho stíháme docela dost. Vybíráme si části, které jsou blízko centra, nebo je jich víc u sebe. I tak se někdy dostáváme do míst, kde to moc jako v Evropě nevypadá. Mimochodem, až budete hledat šmouly, tak se podívejte nahoru😀⬆. Hezky je vše popsané třeba zde: https://www.kirstiewilltravel.co...ook-route/
Střídavě prší víc a míň, tak si to člověk zrovna moc neužije. Cestou stíháme projít i některé z kostelů:
- Notre-Dame de Bon Secours, je nedaleko jedné z komiksových zdí. Jde o menší kostel mezi úzkými uličkami. Vnitřek má nezvyklý šestiúhelníkový tvar a nejsou zde žádné velké davy lidí.
- Église Sainte-Catherine (Kostel sv. Kateřiny) se nachází na stejnojmenném náměstí i u stanice metra. Dostavěný 1874 podle návrhu architekta Josepha Poelaerta. Uvnitř je k vidění kamenná socha Černé Matky Boží a malovaná dřevěná socha svaté Kateřiny.
- Cathédrale des St. Michel et Gudule (Katedrála sv. Michaela a sv. Guduly ) je nedaleko vlakového nádraží Centraal. Katedrála je zasvěcena sv. Michaelovi a sv. Gudule, patronům Bruselu, dokončena byla v 16. Století. Uvnitř na sloupech jsou připevněny sochy 12 apoštolů ze 17. století. Výrazná je také barokní kazatelna ze 17. století, kterou vytvořil antverpský sochař Hendrik Frans Verbruggen.
V rámci cesty mezi kostely a komiksy potkáváme také sochu močícího psa, která je právě nedaleko kostela Sv. Kateřiny.
Najednou je večer, jsme uchození a po celém odpoledni na dešti toho máme už dost. Jdeme tak na skok zpět na hotel a potom na véču. Máme rezervaci v jednom z bister nedaleko centra, v rámci lokace jsou ceny slušné a jídlo v pohodě. Nemá tu člověk pocit, že spadl do turistické pasti. Poté už je to jen za roh do Little Derilium. Menší pobočka známého Derilium baru je možná i lepší varianta. Není tu tolik plno a je tu 25 píp, kromě klasiky v podobě Derilium piv, je tu klasický průřez belgickými pivy. Jen pokud jste zatvrzelý fanda českého ležáku, moc variant zde nečekejte (stejně jako skoro všude v Belgii).
Postupně tak vystřídáme: Derilium tremens a red. V dalším kole Trappe watt (pšenice) + Straffe Hendrick Quadrupel a končíme u Brugse Zot (belgian blonde) + Chouffe Houblon IPA ( i v Belgii je dobrá IPA). Společně s Leffe dark, které bylo u večeře, nám to docela stačí a s krátkou zastávkou na nočním Grote Marktu přistáváme na hotelu.
4. Den: Brusel - Charleroi - ČR
Poslední den máme ještě dopoledne chvíli čas a tak jdeme na poslední průzkum. Naším cílem je hlavně královský palác. Bohužel prohlídky aktuálně nejsou možné a většina budovy je navíc obklopena lešením.
Église Notre-Dame des Victoires au Sablon (Kostel Panny Marie Sablonské) je poslední prohlédnutý kostel. Je napůl cesty mezi královským a justičním palácem. Stavba pochází z 15. století a byla vybudována v gotickém slohu. Jsou zde výrazná vysoká barevná okna zakončená lomeným obloukem.
K justičnímu paláci už dál nejdeme, je stejně celý obsypaný lešením a není z něj nic vidět. Poté se pomalu vracíme k hotelu, kde se odhlašujeme a čekáme na recepci, až nás vyzvedne řidič.
Volíme dopravu autem přes http://www.atobtransfer.com. Šetříme čas a maximalizujeme tak čas v Bruselu. Cesta autem zabere sotva 50 minut. Alternativou je jít nebo jet MHD k nádraží Brussel Midi (pěšky min. 15 minut a pravděpodobně v dešti), pak čekačka kolikátý autobus na nás asi vyjde a kdy asi přijede. Vše zakončeno asi hodinovou cestou busem. Stejně tak máme jistotu, že přijedeme včas. Není to zrovna blízko.
Na letišti dokupujeme ještě pivní zásoby domů a už čekáme na odlet. Krátký skok do Prahy je bez problému, vyzvedáváme auto a brzy jsme doma.
Zhodnocení dovolené:
Belgie je jednoznačně zajímavá země a stojí za návštěvu a určitě delší bež byla ta naše. Centra měst překypují starými budovami v parádním stavu, je zde také dost muzeí, kostelů a dalších zajímavých míst. Pro fanoušky piva je tu opravdový ráj. Stejně tak místní gastronomie nabízí několik opravdu zajímavých zážitků. Počasí může být trochu nestabilní, tak je dobré mít případně náhradní plán. Na Brusel by bylo fajn mít extra den, nestihli jsme např. návštěvu Nejvyššího sově…, teda Bruselu😄 , nebo park minievropy, který je dost na kraji města. Z obou měst nás jednoznačně víc nadchly Bruggy, známé též jako Benátky severu. Turistů zde bylo o něco méně a vše důležité bylo kousek od sebe. Také výlet po kanálech byl naprostá topka.
Základní informace k cestě:
Letenky: Ryanair z Prahy, dokoupena nejlevnější sedadla a jedno sdílené priority
Cesta z/na letiště: Po příletu použit ofiko shuttle bus od firmy Flibco. Pokud nejedete do Bruselu, kupte si jízdenky dopředu, za nás byl nejbližší bus do Brugg vyprodaný a další byl až za více než 3 hodiny. Shuttle se nedá rezervovat, budete tak stát venku na větru a dešti a čekat kolikátý spoj na vás vyjde. Mají jezdit po 20 minutách, ale podle ohlasů to není úplně ono. Cena je přitom asi 450Kč/os. Zpět jsme raději použili transfer přes http://www.atobtransfer.com, cena 85€ za celé auto. Pokud jste např. 4 osoby, tak už to vyjde cenově nastejno a ušetříte si čas a nervy.
Doprava: bus a vlak. Veřejná doprava je častá bez problémů. Jízdenka na vlak platí obvykle celý den, dá se koupit v automatu kartou přímo před cestou. Po městech stačilo použít nohy, jdete většinou po rovině. Pokud jedete autem, častá jsou omezení na 30km/h, různé nízkoemisní zóny (buď máte ban, nebo musíte platit), omezená a drahá parkování, atd.
Ubytování:
Bruggy : The 5, malý hotel, dost jednoduchá snídaně (docela zklamání), ale pěšky jste centru během chvíle. Pokoj byl velký a pohodlný. Podzemní garáže jsou hned za rohem (pokud jedete autem).
Brusel: Hotel la Bourse, malý hotel, trochu etnický (spojený s pákistánskou restaurací). Byl zde klid a Grote Markt je hned za rohem. Na hlavní nádraží je to 10min pěšky. Parkování v okolí veškeré žádné. Vyšší cena se vyplatí při výletech do centra.
Jídlo a pití: belgické hranolky jsou naprosto všude. V případě omezeného rozpočtu jsou místní fritérie dobrá volba. Klasikou jsou mušle na několik způsobů, ty určitě nesmí člověk vynechat. Díky místní multikulturnosti (hlavně v Bruselu) můžete najít prakticky jakoukoliv kuchyni ve vysoké kvalitě.
Tip kam za jídlem:
Bruggy: Arthie's, bistro s netradiční výzdobou, ale servis i jídlo naprosto v pořádku. Ceny slušné a přitom je to kousek od náměstí. Jsou tu skvělé mušle ale i další klasická belgická jídla.
Bruggy: Frietfarm Restaurant Frituur, je jedna z hranolkáren. Kromě super hran, tu dostanete i maso (vlámský guláš, ryba, trhané maso, burger, atd.), bylo tu vždy dost plno a naprosto oprávněně.
Brusel: Ballekes, jednoduchá bistro, které podává masové koule a hrany. Jídlo bylo opravdu výborné a za super cenu. Přišli jsme hned na otevíračku, což byla klika. Když jsme šli později okolo, byla fronta až ven.
Tip kam za pivem:
Bruggy: Bourgogne des Flandres (https://www.bourgognedesflandres.be/en) založen roku 1825. Pro pivovar je typické pivo pojmenované podle pivovaru - směs višňového lambiku a tmavého svrchně kvašeného piva. Chuť je dost originální a nikde jinde jsme na podobný typ nenarazili.
Bruggy: De Garre, malá zapadlá hospůdka kousek od radnice. Kromě belgické klasiky mají i svůj domácí Tripel blond s 11% volume dovedený k naprosté dokonalosti. Na čepu bylo dalších 5 piv různých stylů a velký výběr lahví.
Brusel: Little Derilium, menší a méně známá pobočka známého Derilium baru. 25 píp s rozmanitým výběrem. Přesto že je kousek od centra, našli jsme místo v sobotu večer v pohodě.
Ceny obecně: draho🙁 , jídla v restauracích začínají většinou kolem 20€, pivo 4-5€ (a fakt nejde o půllitr), bydlení v centru pod 3000Kč je k mání těžko. V Bruselu je to ještě horší. Hodinová cesta vlakem nebo busem 16€.
Rozpočet na 1 osobu:
Letenka: 2180Kč
Ubytování: 4890Kč (3 noci se snídaní)
Transfery: 2230Kč (kombinace bus, vlak, auto)
Cena za „zájezd“ : 9300Kč / os
Ostatní náklady na 1 osobu:
Belfort, loď a ostatní drobné náklady: 950Kč
Jídlo a pití: 3900Kč
Cesta do Prahy, známka, parkování (fixparking): 825Kč
Když už jste dočetli až sem, budu rád pokud i omrknete moje sociální sítě:
Dovolenkář Honza procestoval 32 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidal před 1 rokem a napsal pro tebe 14 úžasných cestopisů.
15k za 3 dny v Belgii teda není žádná levnota :D Ale chválím tu pivní turistiku, v Bruselu jsem strávil měsíce na služebkách před covidem a ty piva tam jsou jednoznačně lepší než u nás. Každopádně pro fajnšmejkry je v Praze belgickej pub se slušným výběrem
Díky. Souhlas, nešlo o zrovna levný výlet😀. Určitě to jde udělat i levněji s pár kompromisy. Hotely v centru jsou prostě drahé všude, k tomu extra náklady na dopravu, atd. Taky ne každý třeba půjde na mušle za 60€ pro dva😁. Jet do Belgie a neochutnat místní piva by byl hřích. Jsou jednoznačně super.
Poznámka k té dopravě: Kvůli Flibku a vůbec nepraktické poloze Charleroi se dost často vyplatí uvažovat o dražším letu přímo na BRU. Zejména pokud má člověk trochu flexibilní termín a může vzít nějakou levnější otočku s Brussles Airlines.
Já jsem letos využil Eindhoven a flix do Antverp :D Pak už vše vlakem (Gent, Bruggy) :) . Minulý rok jsem letěl taky na Charleroi a ten bus do Bruselu je fakt vopruz.